Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

986 глас(а)
    88,4%
  2. Не

129 глас(а)
    11,6%
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.813
    Допаѓања:
    14.356
    Сандачето ти е затворено. Мислење за Норвешка и Норвежаните?

2. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    1.158
    Немав нешто прилика долго да бидам таму од тоа што видов многу слаба раздвиженост скоро никој на улиците, Норвежаните генерално ок како народ, али тие што ги запознав исто им смета мракот и се така у лош mood и чудно ми беше кога ми рекоа дека генерално Норвежаните пијат суплементи ради недостатокот од сонце да не паднат у депресија.
    Ако мислиш за подолг период со работа, јас малку се распрашав зошто и јас порано бев заинтересирана, платите се високи но и кириите и генерално стандардот, се плаќаат 3 депозити унапред за стан, плус ако немаш ЕУ пасош не се наоѓа работа, прво мораш да извадиш документи за да прифатат.
    Опции за ЕУ лична карта се ако имаш партнер Норвежанец, има опција за азил они даваат исто документи али не знам која причина би ја кажала, строги критериуми имаат, има доста Украинци со азил ради војната, има и како геј што се пријавуваат али мора да имаш докази и дека си хомосексуалка и дека си дискриминирана до степен да мораш да бегаш од државата, ова само пример ти кажувам дека не даваат лесно...
    Храната е ств лоша, али нз вкус е во прашање
    и потребно е да знаеш бејзик Норвешки за повеќето позиции.

Последна измена: 15 август 2025
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.813
    Допаѓања:
    14.356
    Имам пријател на социјални мрежи од Норвешка, доаѓал досега неколку пати во Македонија, сега ќе дојде пак да седи подолго и сака да се запознаеме лично. Веројатно ќе пиеме кафе. Ич не знам како му се доаѓа овде да седи повеќе време, веројатно со една плата ќе си уживка тука. Значи без норвешки таму нема шанси за работа? Генерално без јазик си како сакат и слеп, каде и да одиш. Ти благодарам за мислењето. Мислам дека му се допаѓам на човеков инаку.

На sweet dreams ** му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.048
    Јас не ги разбирам тие луѓе што долги години живеат во странство и сакаат да се вратат во Македонија, во скапан систем со еден куп будали (facepalm)

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.813
    Допаѓања:
    14.356
    Се си има своја тежина. Се си бара жртва. Ако одиш некаде каде не знаеш јазик, може ќе потрошиш 3 години дури научиш јазик. Што дотогаш со егзистенција? И знам луѓе иселени во странство, еден родител почина, не дојдоа ни на погреб, втор почина, исто, среќа што постарите имаа по 3-4 деца, па дел се тука. Секое доаѓање си чини пари, авиони, малтретирања натаму наваму. Идеално е дома да имаш одлични услови за живот. И тие што се во странство, да дојдат утре тука, ќе се почувствуваат како странци. Секој си тера свој живот.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.927
    Допаѓања:
    194.707
    Секако дека му се допаѓаш-умрени се за тред вајф:D. Пошто норвежанките не се, мора мажи да готват, да чистат, деца да гледаат. Прај шо ќе праиш само немој во Норвешка да се селиш, белите ноќи траат кратко, какви се црните ноќи нејќам да знам.
    Нема на чему, шо би рекла @Gosh :bug:

На Abeja и Gosh им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.813
    Допаѓања:
    14.356
    Ич не си духовита. Не откри нов континент со муабетов, ниту Нобелова некој ќе ти даде. Ај после толку години на Запад, искорени селски сеир, крајно време е. Поприми нешто од другите. И не ми се пуштај тука ко чопор, јас тебе не те прашав ништо.

На potatoface и eliesaab им се допаѓа ова.
  8. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.363
    Допаѓања:
    16.929
    Јас пак те мислев за одамна исселена од Македонија. Бидејќи напаѓаш и мразиш сé што е поврзано со Македонија и Македонците а ја возвишуваш Европа, мислев дека ги имаш почувствувано придобивките и убавините на истата.

На Mrs. right, Abeja, st-el и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.813
    Допаѓања:
    14.356
    Веќе се имам изјаснето и за тоа, а и не сум должна да давам детални лични информации. Патем со никој не се знам од форумов лично, а имаше секакви измислици која сум, каде работам, и што сум по националност. Што има тука за сакање и фалење.

10. Dekoo

Dekoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.090
    Vredi. Mesec Dena sum nadvor. Poubavo ne sum SE osekjal u zivot. Jedino loso e

11. Timbo

Timbo Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    170
    Мislam deka ne , nie uсte ne znaeme da sme samostoeni . nasiot mentalnaitet se uste zavisi od derzaven sistem sto znaci e veḱe sistem od starite vreminjna

12. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.048
    А кај живееш сега? :)

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    25.437
    Зависи од "понудата", ако и ваму и таму некаде си рмбам за скоро ич пари во поглед на стандардот, тогаш подобро ќе останам тука и барем ќе бидам со моите, животот е премногу краток.

На zemzela91 и Polyincognito им се допаѓа ова.
  14. taznata :(

taznata :( Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2016
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    84
    Да, вреди. Ама за жал во мојот случај е тешко на мои 30 години а сакам ама немам ни можност ни помош каде да одам...A од секогаш многу сум сакала ама сега е веќе касно..

На Лејди Гага и ушко им се допаѓа ова.
  15. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    17.811
    Само за кафе пијање ќе дојде од толку далеку? Нема шанси.
    Како бе тоа пријател ти бил а не се знаете уште лично, не сте се виделе.
    Осигурај се прво дали е машко, не се знае ништо веќе со овие западни вредности.
    Ај па може ќе имаме фемина другарка Таци норвежанка.

Околу Норвешка, и јас едно време бев загреана, дури почнав и онлајн да учам норвешки :D
    Многу чуден јазик.
    Па некои што биле ме предомислија и престанав со учење јазик. Депресивни биле, не знаеш дали е ден или ноќ, скапо итн. Ииии многу педерана, се лапат на улица, по кафичи, стари млади гејови.
    Убаво било да прошеташ, да видиш и толку. Ама секој е различен, може на некој му се допаѓа таков живот.

Кој има шанса, нека ја искористи.
    Јас се преорентирав на Нов Зеланд, Канада, Аљаска... Можеби во некој друг живот.
    А баш би сакала да имам некоја тетка во Нов Зеланд, дури си избрав и град Данидин.

На liliput22 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    754
    Не е касно на 30 години ако имаш желба. Луѓе над 40 г се селат и почнуваат живот од нула кој по Европа кој прекуокеански ( ова од лични примери што ги познавам).

На Panda00, Филотеа, Малечка Малинка и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Librarian_

Librarian_ Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    242
    Да, едвај чекам. (waiting)

На Panda00, Малечка Малинка, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    25.829
    Вреди да оставиш се и да заминеш . Секаде имаме повеќе просперитет од кај нас . Секаде не почитуваат , освен дома . Така да , вреди .

Роднини и пријатели секогаш можат да дојдат онаму каде живееме . Ние секогаш може да се вратиме дома .

На Panda00, FlirtBerry, Филотеа и 5 други им се допаѓа ова.
  19. kiki1996

kiki1996 Нов член

Се зачлени на:
    24 септември 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    14
    Имам потреба да се искажам овдека затоа што сум во последен период тотално револтиран и разочаран од буквално СЀ во државава, имам 29 години, поприлично стабилен финансиски па и над просечно, одсекогаш нешто ме држело овде да останам после се што се случувало но веќе ми пукна филмот крајно, државава е пропаст и не може да се оправиме ни за наредни сто години, ништо не ни функционира како што треба, ниту една институција а за образование и здравство воопшто и да не правам муабет, политичариве овци не направија абе мака ми е фацана да им ја гледам веќе, талентирани и образовани млади на кои не им се цени нивниот труд и знаење воопшто, за патиштата исто… Еј плаќаме за патишта а боље у нива да возиш абе мамата им ја ебавме на колине по ова дупкиве, криминал, корупција на секој чекор, инвалиди кои едвај преживуваат на никакви испод сто евра и милион други ствари во државава, што би не задржало овдека искрено ? Каква иднина ќе имаат нашите деца ?

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Karlito24

Karlito24 Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2025
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    130
    Единственото добро нешто што човек може да го направи за себе во Македонија е да ја напушти Македонија.

На Panda00, SummerGirl, daylight и 5 други им се допаѓа ова.