1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

960 глас(а)
    88,4%
  2. Не

126 глас(а)
    11,6%
  1. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    И во странство не цветаат рози,не е се подмачкано со зејтин како што мислат некои.Да,ја напуштам кога одам на одмор,и кога бев во Италија летово едвај чекав да се вратам во Македонија,зошто ја сакам земјава и Македонците.Можеби е земја полна со долгови,и не е богата ама само овде се чуствувам сигурно.

2. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Мислам дека вреди.
    Да, да отидеш во друга држава е тешко, првата година дена сигурно нема да живееш како цар, ќе работиш по 12 саати, ќе трпиш за леб, ама после има шанси да успееш, да се надоградуваш, да стекнеш убава работа и пари, да се закуќиш, да родиш деца.
    Јас би отишла во иднина, ако имам шанса.
    Не сум носталгична, ни би ми фалела нешто посебно нашава држава!
    За таму ќе си најдам пријатели, не се сите луѓе исти.
    Додека пак тука со диплома работиш во бутик, сендвичара или како келнерка, едвај сврзуваш месец со месец и не може еден одмор од 10 дена да си обезбедиш.

3. BlackCat

BlackCat Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    202
    Ооо да и тоа одма би ја напуштила земјава....Не сваќам како викате дека сме биле сиромашна земја, сме немале ништо заостаната, а пак викате ама тука ми е најубаво??? Епа јас не сум така и не поврзувам лесно со луѓе , а не па со земја....сакам на студии да одам во странство , па макар тоа да биде Софија...би сакала во УСА или Германија, Италија, Шпанија...ама за жал со македонскиве плати незнам колку ќе можам да си дозволам да плаќам за странски факултет и за живот таму :(

4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Никаде и ништо не е лесно, јас одма би ја напуштила државата да можам, а за понатаму имам план и да ја напуштам.
    Сигурно нема да ми тргне веднаш, непа да ми паднат пари од небо но со тек на време знам дека можам таму да стекнам многу повеќе одколку во Македонија.

5. vlubena

vlubena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    627
    Вреди да се напушти најмногу затоа што во странство има повеќе работа и повеќе е платена и и многу подоар е животот за разлика од кај нас . И јас би сакала да ја напуштам и да заминам некаде во странство со дечко ми само ќе видиме како одат плановиве :)

6. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    226
    Со оглед на тоа што живеам во западна македонија,со сигурност велам дека вреди да се напушти државата.Најпрвин можеш да најдеш подобра и поплатена работи,а и животот е поубав.кога би имала прилика да ја напуштам државата тоа сигурно би била некоја држава во Европа(не многу далеку)

7. INSIDIOUS

INSIDIOUS Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    512
    Кога би имала можност да ја напуштам државата ич нема да му ја мислам пасош в рака и адиос амиго :hai:
    И да, вреди да се напушти нашата држава. Овде просперираат само оние со јаки врски, и со членска книшка на владеачката партија, знаењето не се цени воопшто.
    Знам дека и во другите држави не е сјајно ама сепак за разлика од овде имаш многу поголеми шанси да се вработиш и друго нешто што ми се допаѓа во другите земји е тоа што политиката не е толку застапена во секојдневниот живот на луѓето.

8. Irreplaceable.xD

Irreplaceable.xD Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    67
    Да, вреди да се напушти. Но сепак мислам да се напушти одкога човек ке го изнаживее животот во Македонија. Нашава држава е преубава држава за терање на своите потреби, журки, кафе мафе лево десо.
    Во странство имам роднини, и едноставно ми се диват на мојот живот тука. Тамо не ги пуштаат после 10 надвор ако не се полнолетни, жалосно. Хигиената е на највисоко ниво и се..
    Само така тие ја градат државата, а не нашата нема ни закони ни ништо.
    Како и да е, сум за да се напушти државата, но ноќниот животот тука е незаменлив! :D

9. Chasicka01

Chasicka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    9
    Вреди!!!! Во нашава држава нема перспектива, а 'политичарите' не се трудат ни да го поправат тоа. Уште размислуваат дали требало да го смениме името :^) :fubar:
    Завршувам Правен Факултет па потоа ќе видиме, ама со сигурност нема да останам овде. :)

10. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.424
    ДА и те како вреди да се напушти, само дај боже што поскоро да ја имам можноста да си заминам од тука. Но не сум како некои кои мислат дека на западот врне дожд од пари, туку велам дека таму се работи од јутра до сутра за убава пара, и многу повеќе е развиена свеста на народот, не е како кај нас што за месец зарадим то за ноч потрошим па онда кукам. А и „саканата“ ни наша влада не прави ништо со што би ги задржала младите тука и тие да бидат и да се борат за иднината, туку напротив таа прави се за да им докаже да си го фатат првиот воз за странство.
    И да не ја тупам веќе, ДА ВРЕДИ!

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Откако гласав погоре и испаднаа резултатите дали треба да се напушти или не останав ваква :o кога ги видов :x 93-7 :worried: Абе вреди колку и да си патриот, затоа што најпво во својата држава треба да се чуствуваш убаво и заштитено од институциите на системот како обичен граѓанин па потоа како студент, вработен итн. Кај нас така само се чуствуваат политичките припадници. Е кога тоа ќе се смени и кога на сите ќе им се обезбеди мир, загарантирана здраствена заштита, некорумпирани судства, образовен систем и вработеност по принцип на знаење а не моќ тогаш ќе размислам дали вреди или не да се остане тука за на твој грб да ќарат квази патриоти...

12. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    736
    Во некои случаи вреди во некои не.Вреди бидејќи надвор од Македонија ќе заработиш повеќе но надвор од Македонија има и криминал и убиства не дека кај нас нема ама сепак ние сме мирна држава за разлика од останатите.

13. Princess.S

Princess.S Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    653
    Би вредело само ако ЗНАМ дека ќе успеам таму каде што ќе одам. Ако не е мојот успех сигурен, па и не сум баш сигурна. Од Македонија нема поубава држава, за мене. :wasntme: Тука сум родена, тука сите се пријателски расположени, тука е мирно, не знам, некоја топлина има во Македонија. Таму, на запад, се е монотоно: стануваш, работа, ручек, се враќаш, спиеш и истото. Би ја напуштила Македонија, да, но само привремено. :)

14. Seznajka2

Seznajka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    119
    Јас сум во странство,уште со моите родители како мала сме дојдени и не се сеќавам на Македонија.. но потоа се имаме вратено и имам одено само 1 година долу на училиште , сега сум мажена за италјанец живеам разделено со родителите и работам и тоа многу,странство не е само надвор од државата е подобро,поточно овде за странците е полошо за се.многу тешко се наоѓа работа го кажувам од искуство на татко ми ... јас досега не сум имала проблеми со пари ни со работа.но да се напушти така оп-троп ми текнало (како некои што прават)е најзафркнаната работа на цел свет , сепак мое мислење е државата се напушта само ако имаш јаки услови го странство.

15. bumbuleya

bumbuleya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    105
    Јас мислам дека вреди и се надевам дека ке успеам да ги доследам плановите па еден ден ќе живеам во странство. Познато е дека приходите таму се поголеми. Не дека тука нешто ми фали, но не мора да значи дека ако татко ми успеал тука, ќе успеам и јас.
    Имам големи цели и планови кој мислам дека тука нема да се остварат.

16. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Вреди. Дефинитивно вреди!

Тука во нашава државичка се' се прави како што НЕ треба!

17. patika19

patika19 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    54
    И тоа како вреди. Доколку ми се укаже шанса за такво нешто без размислување ми заминала. БИло каде, само тука не.. Македонија го задушува човек.

18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.634
    Допаѓања:
    22.049
    Се гледа дека одамна не си била во Македонија, тука невработеност цвета, а и не сме многу привилегирани шо не сме странци, баш напротив :lol:

19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    ^Поарно што не се сеќаваш, трауми се тоа. :rofl:

Да се вратам на темава.

Јас кога се запишав на факултет, си ветив една работа на самата себе. Ќе се трудам ненормално многу овде, ќе дадам се од себе, за еден ден некој да го цени тоа и да ме награди. Знам дека во глобала никој овде не е платен многу добро, таа е реалноста. Меѓутоа, знам и за тоа дека мојот личен труд сега засега не останал неисплатен. Значи, сум учела, сум се трудела и тек ќе учам, ама битно не останува незабележано тоа. Лично, се мотивирав многу кога државата ми даде стипендија за трудот. Знаете, ви иде топличко на душичката дека некој го цени сето тоа и слично. Ако државата сака малку повеќе да ги мотивира студентите, пример, наместо 10 стипендии, да доделува 20, ќе биде многу подобро. Исто, кога дојдов, ми викаа сите, па ти знаеш ли што значи 10ка, гледај да поминеш, не се замарај многу... :^) Зошто да не се замарам? Зошто да не ставаат? Мене ми ставаат. Не сакам само да ,,прелетам,,, сакам да летам асално. :D

Си разграничив сама со себе, дека мое е да учам. Ги гледам професорите на факултет и си викам, ако можат тие да стигнат до таму, што ми фали мене па да не можам?

Друга работа е што, ако овде ме шиткаат, ваму, па таму, и тоа океј е, додека стекнам искуство, ама по 5-6 години активно работење да ме третираат како говно... Не оди. Е тогаш, се пакувам и гарантирам дека со НИШТО ама баш со ништо нема да ме врати државата назад. Јас не губам ништо, таа губи. Мислам дека ова беше една од причините поради кои се запишав да студирам јазици, без да размислам дали навистина некој ден сакам да преведувам тестаменти. :D Ќе барам бе, работа надвор, визи по амбасади, ќе правам нешто! Глупава сигурно не сум, ќе ми биде тешко знам, ама одам на се или ништо. Не сакам и одбивам да вегетирам овде! Ако треба, би живеела и на крај на свет, ама живот, нормален, човечки. А не да стравувам дали ќе имам леб да си купам или дали децата ќе можат да одат на школо.

И крајно, сите викате ако имате шанса ќе си одите. Шансите дека шансата :D ќе ви затропа на врата и ќе ви рече ,,Ајде со мене,, се минимални. Борете се, трудете се и барајте си ја вашата шанса. Па можда и тука е целиот проблем, што ние Македонциве сме многу неборбен народ кога станува збор за работење.... Сите гледаат да си поминат од редот, а никој да направи нешто како што треба.

Налет, секој со своето. Само, не чекајте работите сами да течат, вие сте тие што треба да ги, хм, насочите. ;)

На Fallin-ForHisSmile, A-j-a, Alondra и 5 други им се допаѓа ова.
  20. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.612
    Допаѓања:
    2.472
    ВРЕДИ!! само добро ке беше вака да размислував пред 2 години, кога имав и можност и шанси и финансии и се да отидам некаде подалеку и да се образувам таму, но јас се одлучив да останам тука и заради таа одлука сега многу се каам
    Сега е касно да тргнам, веке 2 години тука на факултет, не ми се остава, а откако ке го завршам, т.е за некои 2 години не ни знам дали ке имам таква шанса..