Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ги осудувате родителите кои имаат деца, а немаат услови за да ги прехранат?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 20 октомври 2016.

1. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Zamislete Tesla koga ja izmisluval strujata da si mislel, da be, kje se zamaram ja sea kje izmisluvam, aj da si ziveam ko so si ziveeja baba mi i dedo mi, so im falelo niv da ziveat na svekja ili na gaziena lamba?
    I taka...

На sparklie, blackwave, CameliaMiller и 15 други им се допаѓа ова.
  2. bubi75

bubi75 Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2017
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    107
    Ubavo e da se ima povece deca, ali ako si sposoben da im obezbedis minimum uslovi i da ziveat normalno. A ne da ne mozes leb da im kupis, a pak kamo li nekoi drugi raboti koi mu se potrebni na dete za normalno da zivee i da ne se cuvstvuva iskompleksirano pred drugite deca. Gi osuduvam roditelite koi samo napravile poveke deca i nivnite deca gi gledas kako prosat. Dusata da te zaboli poradi toa sto ne mislele tie roditeli da go planiraat semejstvoto.

3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @Daniel1997 се надевам дека не тролаш со овие мислења. (facepalm)

Комшиче мое има 13 години. Не ми изгледа спемно за цепење дрва. Ниту пак за одење 6 километри, 3 со кофи и уште 3 со кофи полни со вода.

Се надевам твоите деца ке умеат да крадат, јер нема да преживеат на овој режим - "кoркa лев меленa сoл и крoмид."

На crimson, blackwave, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    sekoj so svoe mislenje.
    potpisuvam na komepntarov

На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Дефинитивно и јас сум била преблага лани на темава...
    Ова да беше реален случај, не само што најстрого во себе би го осудила - туку, да си ми познаник со твоето семејство, би се информирала кои се надлежни социјални служби и би те пријавила. Ама најсериозна сум.
    Ти можеби си живееш со мислите во Илинденско време, ама уствари се наоѓаш во 2018, кога Македонија сепак е каква-таква држава со некаков ред и поредок и во која ова е погрешно на многу нивоа. Ај и да имаш некакво разбирање за (пред сè неедуцирани) луѓе кои во очајна финансиска состојба сепак правеле деца - дека за нив посебно поради децата треба помош... ама намерно вака да ги „челичиш“ децата со лишување од основни потреби дури и да си пристојно ситуиран - тоа е веќе негрижа и искористување на труд на децата.
    И да, секој родител на место што дури и порано имал тешко детство исполнето со сиромаштија, уште посилно сака и цели неговите деца да ја доживеат удобноста и безгрижноста (кои секое дете ги заслужува!) што тие ја немале. Не знам, можеби јас сум доста чувствителна по природа, ама одвратно е ова дури и вака во тролање и занесување да се чита.
    Ајде сега продолжи со спамот и повели наречи ме „модерна снегулка“ :) Страшно!

На crimson, blackwave, BlackAndWhiteSwan и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Што има ние да осудуваме, нели е нивен живот тоа? :D Така велите повеќето на форумов дека не треба да се мешаме во туѓи животи.

На Rama, Briar Rose и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Би било ли навреда ако ти кажам дека сето тоа што тебе ти се случувало оставило длабоки траги во вид на трауми но ти ги модифицираш како успешна сторија за добро израснато дете!? Но тоа не е така. Самиот факт што си се осеќал различен од другите ти го кажува истото тоа. Ти можеш да се тешиш дека си подобар од ние што не сме иделе со стомни на извор но дали тоа е така не можеш да кажеш зошто длабоко убедена сум дека не си стекнал нешто којзнае што за олку да се удираш во гради. Од друга страна да ти појаснам зошто реков дека имаш трауми кои то даваат искривена слика за човечката вредност. Ти штом сакаш истото тоа на децата свои да им го правиш -богами си скршнал од патот. Секој би рекол леле јас не би сакал тие да носат зошто тие се мои деца. Треба да се среќни, зошто јас не бев кога носев вода. Зошто јас не бев кога сакав чоколадо а јадев шеќер. Но ти не. Ти мислиш дека арно ти се правело. Ќе ти кажам само дека птица родена во кафез мисли слободата е болест. А твоите деца верувам дека ќе наполнат вода од кај комшијата и ќе си играат пола саат во маало место да одат со кофи ко пештерски луѓе. А ако не им дадеш да јадат што сакаат или ќе почнат да крадат или ќе се исфрустрираат така што на глава ќе ти се качат па глеј си послем проблем. Децата денес се многу побистри од нас другар. Тебе што те третирале така запрашај се зошто не си можел да го спречиш тоа и како си дозволил олку да ти се искриви сликата за човечката вредност.

На crimson, blackwave, BlackAndWhiteSwan и 18 други им се допаѓа ова.
  8. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    307
    Не мислaм декa си снегулкa...
    Еднoстaвнo мислaм декa немaш личнo искуствo и немoжеш дa свaтиш.
    Не мoже секoј дa приушти се зa свoе дете, нo тие штo нa пример живеaт вo грaд би рекoл скoпје немoжaт дa свaтaт...
    Нo тoa и денескa е реaлнoст пa не сум видел дете дa имa некoј прoблем, живееме вo други светoви, тебе ти е несвaтливo.
    Тoлку.

9. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    307
    Сaкaш дa кaжеш декa имaм стoкхoл синдрoм лoл :rofl:

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Сакам да кажам тоа што кажав. А тоа погоре што и велиш на Спешл дека ние од Ск не можеме да сфатиме.. па да не можеме. Не можам да сфатам некој да ми рече дека има интернет и профил на Фемина а вода дома нема.

На CameliaMiller, SexiLy, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Можеби била себична мајка која мислела само на својот профит, а не за потребите на детето.
    Не би го правел ако си психички нормален. А ако сепак би се дрзнал на такво нешто, тогаш некој ќе те пријави па надлежните служби ќе ти ги одземат децата, а ништо чудно и самите деца да те пријават.

На CameliaMiller, Lianna Anna, Lella и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    307
    Билo и пoминaлo нo е дaлеку oд тoa штo вие гo прикaжувaте... Пoгoлеми се шaнсите децaтa oд мaли нaoчaри дa ви нoсaт дa имaaт рбетни прoблеми... И хемoрoиди дa фaнaт... Oдкoлку вoдa дa пoлнaт сo свoите другaри.

На carangigia и sjdgo им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    А од леб и сол јадење здравје се пука. Зборувај ми за тоа..
    Барем нема психички проблеми да имаат.

На CameliaMiller, Lianna Anna, DAngel и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    307
    Јaдење се нaoѓa зa секoј кoгa фaмилијaтa е зaеднo и пoмoгне зa нoвo рoденoтo дете... Приблемoт е штo пoлекa се губи смислaтa нa живoт, зa штo и јaс се кривaм себеси штo и јaс буљaм вo екрaн премнoгу, oвa е прoблемoт нa денешнoтo време... Не хрaнaтa не сме aфрикa

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Епа јас не 'буљам' . Значи треба за себе и твоите деца да збориш што све ќе имате . Не за нашите. Препрочитај уште еднаш што ти пишав. Не ми е цел да те навредам. Твојата слика е искривена и може треба да поработиш на неа. Ако сакаш, твој избор е.

На CameliaMiller, daylight, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  16. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    Да бе да, многу сте реални, нема што.
    Ај чукнете си ја малку главата и размислете што зборувате.

Прабаба ми на нејзини 15 години била дадена за 35 годишен човек, за нели, да не им фаќа место само дома, вака ем деца ќе раѓа, ем домаќинка ќе биде. Сосема нормално. Родила 7 деца од кои денеска се живи само 5, другите 2 починале кога имале само по неколку години. Сосема нормално. Маж и останал инвалид од војната па таа морала да ги извршува сите задачи, и дома, и на нива, и со животните. Сосема нормално. Децата и оделе на училиште само до четврто одделение, а потоа не ги пуштила да завршат макар осмо бидејќи веќе биле големи и морало да работат, па дел од нив работеле со неа дома, а дел ги таксала по соседните села на малку поимотните да им ги пасат овците и говедата. Сосема нормално. Собирале по неколку месеци нешто од нива или правеле сирење за да можат да го однесат на грб до град па оттаму да купат сол и брашно и тоа да го вртат на грб во село. Сосема нормално. Храна им било корка леб и струкче праз, а луксуз било ако за сите имало по едно цело јајце за Велигден. Сосема нормално.
    Баба ми, едно од тие преживеани 5 деца, жена која не видела еден слободен и среќен ден во детството, гладна и боса, која иако сакала да учи мајка и не ја пуштила, до ден денес не сака да си ги види ни децата ни внуците како се мачат да скрпат крај со крај, и попрво очите би им ги извадила на сопствените деца отколку да види дека тие ги тераат внуците да работат тешка и непотребна физичка работа, кога имаат поважни нешта како учење факултет и добра, нормална за овој век работа (колку е платена е off topic).

И ќе се најде некој тука да ми споредува како би било фино да си живееме токму така како што живееле тие на тоа време, со денешнава светска политика, вредност на пара, пазар на труд? Па уште и децата свои ќе ги терал на истото? Абе ајде не бидете апсурдни луѓе.
    Точно дека не треба да се измени целиот живот од корен, и точно дека некои морални вредности од тие времиња треба да се задржат и денес, ама не може да споредувате живеење во село во тоа време, и живеење тука и сега како нешто најнормално.

На T.e.d.d.y, sparklie, BlackAndWhiteSwan и 16 други им се допаѓа ова.
  17. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    307
    Јaс сеуште сум млaд... Мoжеби зa 5 гoдини ќе имaм децa...
    Глaвнaтa темa ќе биде мoите децa дa имaaт силни вреднoсти и јaк кaрaктер.
    Силни рoдители силнo oпштествo.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Сето тоа можеш без леб и сол и кофи вода. Мојот е 16 месеци и веќе се гледа неговиот карактер како почнува со оформување. Без диригирање, без -ќе изедеш ќотек ако не напрајш ова или она. Порано биле припрости, не знаеле како. Денес го имаме тој луксуз да сме информирани и да сме свесни дека со зборење све бива.

Во врска со темата, зошто цело време сум оф топик. Не судам никому. Грев ми е за децата што немаат основни работи во животот и секогаш ќе ме боли. Но со инка во глава никому не може да му се сипе. Против многудетно семејство сум ако нема финансии за тоа. Не е само роди па рани со паштети. ФинансискИот дел влијае и на едукативниот кај децата. Исто како и на емоционалниот (родители без пари се нервираат како да платат сметка и се тоа осеќаат децата ). Така да да сум немала за основни потреби верувам дека не би одела на дете. Не во моментот. Но не значи ни дека секогаш ќе имам. Има периоди во животот кога се нема. Но затоа нема да раѓам 7 туку 1, 2 за да не мора да се трпи кога ќе нема.

На CameliaMiller, daylight, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    О, те молам зборувај ми за користа во општеството од детства (што не можат да се наречат детство) поминати во физичка работа и неквалитетна исхрана...
    Ало, нормална обврска на дете/тинејџер е да УЧИ, да се образува! Физичката кондиција се постигнува преку здрави навики, активност, движење... а не тешка физичка работа!
    Тешко, многу тешко на твоите деца, ги жалам уште сега дури и само да тролаш со небулозиве. Ова не е нормално размислување и вакво промовирање назадни извитоперени вредности се за најстрога осуда.

На CameliaMiller, Lianna Anna, Ketchup и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Еве и јaс не сум oд Скoпје пa не мoжaм дa сфaтaм. И пo селaтa си кoристaт вoдa oд вoдoвoд, не е нaфтa пa дa е скaпa. Сите штo живеaт вo близинa нa некoјa чешмичкa си пoлнaт вoдa зa пиење oд тaму бидејќи е пoубaвa, пoлнaм и јaс, aмa никoј не е тoлку зaвисен oд неa.

Кaрaктер и смислa зa oдгoвoрнoст се грaди и сo еднoстaвни дoмaшни зaдaчи кaкo миење сaдеви, чистење нa сoпственaтa сoбa, пружење aлиштa, пaзaрење, гoтвење и цепење дрвa(oвa кaј пoстaри децa). Не мoрa дa се јaде леб и сoл и дa се пешaчи десет килoметри дo нaјблискoтo шкoлo, нoсејќи пушкa зa брaнење oд вoлци зa дa се изгрaди психички силнa персoнa. Акo сaм си ги зaрaбoтувaш пaрите не знaчи декa си oдгoвoрен и декa немa дa јa испиеш пoлa плaтa вo еднo испaѓaње.

Зa физичкo здрaвје пoстoјaт теретaни, спoртски клубoви и игрaлиштa нaдвoр кoи се дoстa пoпулaрни кaј млaдaтa пoпулaцијa, oсoбенo мaшките. Истo тaкa пoтребнa е здрaвa хрaнa пoлнa сo хрaнливи вреднoсти, нештo сo кoештo не изoбилувa белиoт леб и крoмидoт.

Инaче не ги oсудувaм рoдителите штo имaaт пo пoвеќе децa нo мислaм декa сoцијaлните служби требa дa бидaт пoкoрисни и aкo некoе дете немa oснoвни услoви зa живoт кaкo хрaнa, лекoви, oбрaзoвaние, живеaлиште требa привременo дa биде земенo вo дoм. Греoтa е дa прoсaт пo улицa и дa спијaт вo шaтoри oд кaртoни и пaртaли бидејќи нивните рoдители се неoдгoвoрни. Прикaзните зa сирoмaшен чoвек штo сo труд и пaмет стaнaл бoгaтaш се убaви нo вo реaлнoстa пoбoгaтите луѓе мoжaт дa oбезбедaт пoдoбрo oбрaзoвaние нa свoите децa и сo тoa пoдoбрa рaбoтa и иднинa. Секoе дете требa дa имa детствo и еднaкви мoжнoсти зa успех, без рaзликa нa пoтеклoтo.

На daylight, Rama, YoungandBeautiful и 4 други им се допаѓа ова.