Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ги осудувате родителите кои имаат деца, а немаат услови за да ги прехранат?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 20 октомври 2016.

1. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    307
    Леле дoстa ме цитирaте нa рaбoтa сум сaмo ми џвoни...
    Грижете си се зa вaшите децa не зa другите, мoите немa дa бидaт кaкo нaјлoшaтa генерaцијa вo светoт зoмбињa.

2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Да, ако се повеќе од 2.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Кај ќе ти полнат вода?Од Вардар?Назад си очигледно..или тролаш.Извини вака ама на 12години да ми цепе дрва детето со секирата потешка од него и да оди 3км пешки за вода на гага тоа нема да се деси.Ај тогаш прати го по чист воздух до Шара ене кај е ништо страшно нека донесе некоја тегла..страшно бе што нема да прочитам ау(facepalm)(facepalm)

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.079
    Допаѓања:
    134.839
    Тука треба да се стават и богати родители кои не се грижат за имотот. Оти у тие ќе станат бедни.

На thelittle17 и daylight им се допаѓа ова.
  5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Не е убаво на никој да му судиш, дефинитивно се согласувам со вас но не можам да разберам да бидеш претворен во машина за правење/раѓање деца како да тоа е нешто што само себе се храни/воспитува/издржува.
    Јас се лутам на многу родители кои ги познавам и се во мое опкужување кои имаат две или три деца и знам дека децата им се мачат во животот.

Пак ќе кажам не судам ама не ја разбирам мајка на моја комшика која отиде на трето дете а при тоа што одвај вадеа крај со две. Од мислење одвај зборам исклучено парно со години и живеење на веќе 4члено семејство со 300 евра плата, еден вработен, две малолетни деца.

Не разбирам и никад нема да разберам да не сакаш да му овозможиш на детето што е можно повеќе него тоа што ти си го имал во животот.

Лично за себе радо би останала и на едно дете ако и утре финансиите не ми се зголемат да можам тоа што мене ми овозможиле моите да им го овозможам и на нив, минимум толку, а јас се стремам и целам на многу повеќе.

За мене тие родители кои изговор за секоја неисполнета желба(зборам за реални и скороз нормални желби не за купи ми авион) им бил: и ја не сум имал/а толку, и ништо не ми фали- не се родители, да не речам ги сметам за лоши родители.

На sparklie, Ketchup, BlackAndWhiteSwan и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    @Daniel1997 мене на 7години ми открија кратковидост и носам наочари од тогаш. Значи викаш мене требаше моиве од 7 години да ме тераат да цепам дрва и одам по вода, и да ме ранат со леб и кромид за да ми остане добар видот? Преиспитај се малце што пишуваш(facepalm)
    Ако јас треба да го терам детето на тие години да работи место мене, треба стварно да се запрашам дали заслужувам воопшто да сум родител.
    И тешко на тие деца утре што ти ќе ги имаш.
    Ама на овој начин нема ништо добро да направиш за нив. Само да ти кажам.

На Nikolina35, Feminka22, Joi и 2 други им се допаѓа ова.
  7. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Nemozev da pominam samo so toa like na postot.
    Bravo
    Premnogu ubavo i ralano kazano.
    Mi se dopaga delot kade objasnuvas koj se dava za da se izgleda toa dete, pa duri i tetkite od strastvo.

Ako vi gi finansira cela familija troskovite za vaseto dete, togas i Vie razmislete dali imate dovolno i dali treba da imate deca.

Moe prasanje e kolku pari treba da se ima za da se ima deca?

Inace Jas ne gi obvinuvam lugeto sto imaat poveke deca.
    Sekoe dete e dete do 18 god ponataka samo treba da se grizi za sebe.
    Ako ne otislo na odmor, nikogas ne e kasno, ke odi.
    Eve i Jas ne sum bila vo Paris (sum bila vo Francija :rofl:) pa eve ziva sum, ima vreme mozebi i tamu ke stignam. :smirk:
    Taka i toa dete ke otide mozebi dvapati podaleku od ova na komsivkata, koe cela familija go izgledala. :?:

8. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Точно! Познавам луѓе чии родители биле релативно богати и откако заминаа во пензија одвај да се грижеле за имотот во смисла на реновирање на недвижнините (на пр. поправка на кровот, нови прозорци) бидејќи ионака ќе умреле. Нивните деца наследиа полуфункционални куќи со долгови за неплатени сметки.

9. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    3.335
    Не осудувам но не оправдувам. Луѓе кои едвај имаат за најосновни потреби а се репродуцираат неконтролирано, ме тераат да си помислам: there should be a law for reproducing.
    Најчесто во такви случаи размислувале/ размислуваат секое дете со своја среќа, колку имаме толку - доволно е, ќе се снаоѓаат како умеат.. А ако оставаме животот да ни се темели на фактор среќа, then we're screwed & not in a good way.
    Сепак секој со свој живот и свои размислувања. Јас не би можела да создавам фамилија доколку првенствено не сум финансиски стабилна, но не секој размислува на овој начин.

На Traveler91, Someonespecial, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.031
    Луѓе што си ги оставаат децата без никакви животни способности за сами да се грижат за себе како возрасни.

На Someonespecial и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  11. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Повеќето луѓе на планетава сакаат да се остварат како родители, и тоа право не треба да им биде ускратено, никому не треба да му биде ускратено, најубавото нешто што му се случило во животот на секој човек е детето.

Ја осудувам прво државата, таа е таа која треба да овозможи основни услови за живот на граѓаните наместо да помага да се дообогатуваат најбогатите постојано, нам ни треба социјална држава, секој да го има основното, па кој е поучен и повреден нека има и повеќе.

Ова капиталистичко општество го научи граѓанинот да се обвинува себеси за сопствената сиромаштија, за неуспесите во животот, за загубеното работно место, за неможноста да се вработи. Граѓанинот слепо го прифаќа сето тоа како свој личен неуспех, или своја лична неспособност, наместо постојано да се обидува да го поправи општеството, да стане хумано, социјално, какво треба да биде.

Темата е многу длабока, не може да се даде едноставен одговор, ‘‘да‘‘ или ‘‘не‘‘, или површен одговор, ‘‘да, ги осудувам затоа што трба прво да мислат да се вработат и да си обезбедат живеалиште‘‘. Не е едноставно за секого, впрочен за никого не е.

Проектот на минатата влада за потпомагање на повеќедетни семејства го постигннува обратниот ефект, односно, токму оние најсиромашните гледаат да изродат 3 или 4 деца за да добијат мочани 8.000 денари месечна надокнада, што е смешно, бидејќи со 8.000 денари е речиси невозможно да преживее еден човек (да плати сметки, јадење, даноци итн.) а не па да изгледа 3 или 4 деца, па така најсиромашните имаат најмногу гладни усти. И пак, се се сведува на лошо оранизираното опшество во кое живееме.

Последна измена: 15 февруари 2018
    На Bezimenka90, IRBBB, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  12. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Ги осудувам.
    Доколку немаш основни услови за живот, нема што тоа да им го пренесуваш и на своите деца истовремено да патат тие.
    Затоа памет у глава.
    Ако немам услови нема ни да го родам. 21 век е разбудете се.
    Абортус. Или во дом.

На JasminaB29, *Amethyst* и Limpan им се допаѓа ова.
  13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Треба да мислат да не дојде ни до бременост. Да користат кондоми или друга заштита.

На Leat, JasminaB29, Traveler91 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Надам се нема да земеш нормална жена.
    Зошто со овој памет само за викенд ќе моеш да ги праќаш по вода и тоа 3-4 саати дневно.

15. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    3.609
    Види вака ако сакаш да имаш повеќе деца нема ништо лошо во тоа, но знај дека треба пари да одржиш фамилија. Така да моабети од типот љубовта само ни е потребна не држи вода, љубовта нема да ти ги грее петте деца кога струја ќе ви снема. Нормално дека треба да има љубов меѓу деца и родители, но често приметувам на вести кога ќе има такви семејства ја користам љубовта во некое клише сценарио што може да се најде во роман.

16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Не дека во дом најсреќни на свет ќе е бебето/детето... Најубаво е да се пазат ич ич да не дојде до бременост ,има барем на денешницава еден куп методи.

На Leat, hermosa, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Не сум никоја да осудувам, но сепак не ги поддржувам. Затоа постои контрацепција, но поголемиот дел не сакаат да користат. Затоа поддржувам сексуално образование уште од второ одделение. Затоа поддржувам абортус. Во ред е да сакаш големо семејство и да имаш над три деца, ама за тоа треба да имаш услови. Да речеме, сакам да имам пет деца, кажувам само пример, ама како да родам кога едвај себе се издржувам, а не дете. За да имаш многу деца, особено ако бројката е над пет, треба да имаш екстра услови. Децата треба да се прехранат, облечат, образуваат, а не само да се родат, па институциите и други луѓе да има помагаат. Кога ќе видам статија или ќе слушнам на вести дека најмалку осумчлено семејство не може да си ги прехрани децата, можеби ќе ме осудите, ама само за децата ми е жал. Нивните родители воопшто не ги жалам зашто тие ги осудиле на пропаст.

Сепак, ние не смееме ништо да речеме за нив зашто ќе се јават „најродителите“ и ќе ти солат памет како децата биле дар од Бога и како абортусот е убиство, а да биде иронијата поголема, истите тие применуваат ќотек како „воспитна“ мерка. Но, затоа тие се дрзнуваат да кажуваат кој што треба да прави.

На Petit biscuit 91, Bezimenka90, BlackAndWhiteSwan и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.972
    Оф, колку допрва такви семејства ќе гледаме:(
    Самохрана мајка, 2 деца. Не планирала да биде така. Што и кого да осудувам и зошто, која сум јас?

На PurpleMind и DAngel им се допаѓа ова.
  19. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Не осудувам ,но не поддржувам.
    Си има куп методи за спречување одбери една и терај.... Не може 10 деца и после нека лутаат сешто да работат или уште полошо питаат од најмали... Не е ок никако.
    Чак и психолошки дали се спремни за повеќе деца или воопшто за деца треба да се проверат одредени луѓе.

На mode-kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mac06

mac06 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Не подржувам тоа е многу погрешнен избор доколку се нема финасии детето ќе ве остави/напушти ако немате да понудите услови кои му се потребни.
    Исто како јас што ги напуштив моите родители но не е поради финансии туку други поголеми причини :)