Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ги осудувате родителите кои имаат деца, а немаат услови за да ги прехранат?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 20 октомври 2016.

1. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2020
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    3.093
    Ги осудувам! Има многу такви фамилии од кои јас познавам едни такви. Родиле/Направиле 5 Женски деца а немаат пари за леб, живеат во едно распаднато место кај шо нема врати и џамови. А "Ке правеле деца се до дека не добијат машко дете" а тоа на куп 5деца (facepalm):fubar:

Ако имаат односи барем нека користат заштита.

Во нашата фамилија само јас сум им единствено дете па едвај за мене успеваат да сврзат крај со крај а да не зборувам па за 5 деца да сме биле:drunk:

Се настрана постојат некои фамилии што имаат над 3 деца а не си ги сакаат :headbang: значи бдч..

На marchi-cool, cresa-jagoda, minne992 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.844
    Не сакам да осудувам никого, а не посебно мајките. Само ми е жал што рагаат по толку многу деца, а притоа знаат дека немаат пари и услови за да ги чуваат. Ајде да разберам да имаат услови и пари па и да родат 4 деца тоа е сосема во ред, али вака не. Ипак не е во ред да пати, и страда и мајката и децата..А една мајка све би дала за своето дете да има све во животот.

Последна измена: 26 февруари 2021
    На cresa-jagoda, Bezobrazna01, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Е ова мислам најчеста причина е меѓудругото...

На cresa-jagoda и Bezobrazna01 им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Јатрва ми кажуваше имала некоја цимерка во болница, 12ти пораѓај и сите женски, сакале машко. (facepalm)

На cresa-jagoda, Bezobrazna01 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  5. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    И жената што беше после мене на пораѓај кажа ќе оди на 4 то и ќе раѓа додека не роди машко.

На cresa-jagoda, Bezobrazna01 и forumce им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Машките се со рогови ваљда затоа. |(

На cresa-jagoda и jarec6 им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.550
    Вака гледам на ова, многу луѓе сакаат приплод ( буквално имаме нагон шо е задолжен за ова и скроз е океј и нормално) и многу луѓе сметаат дека мора да имаат машко јер така ги учеле ( ова од друга страна е нормализирано). То е важно. Дете за дома и деца за давање. Дете шо ќе ги гледа. Не сметам дека е исправно, само кажвам дека ова е нормализирано во голем број семејства зошто и јас имам многудетно семејство во комшии што раѓаа дур не имат машко. Али тие бар се ситуирани и 15 деца да имаат можат да ги изгледат. Ама многу од тие со многудетни семејства не се толку ситуирани а одат до машко.

Е сега секој можи да изгуби работа зошто ништо не оди по план и јбг. Тое. Се случва. Проблем кој го гледам тука е кога од старт немаш и имаш 1-2+ деца шо знајш дека нема да можиш да ги прехраниш. Значи седиш, прајш математика на финансии и испаѓа едвај за тебе и двете деца има за јадење, алишта веќе е виша математика, а не па други потреби, не луксузи, потреби. Ама скроз свесно одиш на трето. Зошто? Носиш уште еден живот шо нема да можиш да го прехраниш и облечиш. Па уште еден. Па уште еден. Зошто? Тешко ми е да вервам дека вакви родители имаат љубов за тие деца зошто ги носиш свесно на овај свет и точно знајш како ќе му бидат бар првите 10 години од животот кои патем се многу важни за неговиот развој. И ова е многу себично. Ако не можам да се прехранам сама и ако донесам уште едно дете на светов шо не можи да се прехрани јер "аМа СаКаМ". Себична сум. Носам живот шо ќе страда оти мене ќеф ми е.

Неќам да речам стрикно дека судам вакви семејства пошто сите имаат своја приказна и ќе речам не секогаш оди се по план и ко ќе видиш едно семејство ја знајш само површината, ама не и то подлабоко.

Тука и ќе свртам на лично искуство и зошто сум благодарна на моите од сегашен аспект иако тогаш клоцав за сестра ( е са брат добив али јбг u win some u lose some). Првите 10 години од животот преживувавме. Да беа моите само под кирија лесно ќе беше али паралелно кредити, куќа градење, една ок работа, др он/ оф. И имаше периоди кога не можевме да се прехраниме тројцата. Алишта скоро секогаш hand-me-downs. Играчки имав пример од аниме шо беа актуелни, куц туц се земаше нешто. Али барбики пример беа скапи. И така ги цртав и сечев за да имам. Цртав и сечев се за да имам. И мислам дека то залепи ептен за мене до денес. :D Кога и да ме види татко ми со ножицата ми прај дека не одраснав то.

Брат ми го добивме кога моите застанаа стабилно, куќата беше скоро готова и немаше трошкови веќе, останаа само кредити уште некоја година и за брзо немаше веќе и кирија. Многу време мислев дека мајка ми не можеше да роди второ дете оти ко затрудна беше пресреќна. За мајтап велам дека е утнат оти кој раѓа дете по 10 години? За на крај да сфатам и уз муабет да ми потврдат дека беше поврзано со финансии. Идеално е на мала разлика деца према мајка ми. Ама ја зеде та мисла, на пикна в џеб оти знаеше дека ако сме +1 чоек никој нема да можи салам да живеј. Не дека она беше салам живеење али беше океј и пристојно. Со +1 чоек немаше да е пристојно. Ако сакаа три, па со +2 ќе беше многу полошо од непристојно. И така. Таква свесна одлука ќе беше себична. Кон децата кои велиш дека ги сакаш.

И јбг имам можи са брат тинејџер ама и то има предности. Ме враќа малку назад подобро да можам да се поврзам со младите оти ќе ми треба. :D

На Bezimenka90, Luminary, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Јас не би раѓала деца ако не можам да им обезбедам основни работи. Ама во никој случај. Кога се роди син ми имаше се. Следно не планирам во скоро време од други причини, ама ако најдам работа стабилна и платена ќе подразмислам.

А ова што пишувате дека прават десетици деца за да добиеле машко.. ми се повраќа.. на доктор кога бев жена пред мене абортирала по 6ти пат бидејќи било женско. Какви се овие глупости? Па и го слушав мажот нејзин ќе ја оставел ако не се погоди машко. Сериозно??? Од неа ли зависи што ќе биде или од неговите сперматозоиди?? Доктор прашав, ми објаснуваше таму со Х и У и ми кажа дека во поголема мера зависи од мажот.. Ама тоа е. Се прават вакви муабети многу често.
    Се сеќавам кога бев бремена на гости кај роднина моја имаше и други луѓе. И маж и жена седеа до мене. Мажот ме праша: "Што носиш? Де кажи да видиме дали си јака жена, а не како мојава од 3 деца едвај едно машко ми роди." Јас изнервирана од прашањето само му одговорив:"Бебе, носам бебе."
    Потоа некој друг кажа дека машко носам и човеков ми вика требало гордо да го кажувам тоа... Простотилак...

На thelittle17, christinnn, Bezobrazna01 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Како тоа по 6ти пат абортирала откако и го кажале полот?? До 12та недела се прави абортус, до тогаш можно е да го кажат полот ама и тоа ретко со сигурна точност, тек таму после 15,16та недела, а во толку одмината бременост ако е се во ред со плодот легално не се прави абортус и не знам зошто пишувате вакви небулози, мислам 6 пати абортирала ... шта речи

Последна измена: 27 февруари 2021
    На cresa-jagoda, Bezobrazna01 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  10. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.550
    Комшивка моја има абортирано ради пол одреден број пати. :| Не знам кога се дознава пол и зато до сега немав размислено за ова вака. :?:

11. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Мене дури во 8 ми месец ми кажаа100 % дека женско е...

На cresa-jagoda и theowndemon им се допаѓа ова.
  12. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.550
    Нз ств ... Пошто знам за ова со 100% сигурност дека абортира ради пол. До крај одеше за машко.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Не во поголема, во најголема! Мажот е одредувач на полот, не е жената.

На Angie1432, cresa-jagoda, Bezobrazna01 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Искрено, ги осудувам.
    Секој пат кога ќе видам деца како питаат по улица, или барање за донации на семејства без никакви приходи, а имаат по 4+ деца, низ глава ми се врти: Зошто правеле толку деца?

Може е злобно, може не е фер така да размислувам, ама не можам да разберам зошто би осудил недолжни да живеат во бедотијата во која ти живееш?

Ни треба едукација.
    Задолжителна.

На jarec6, hermosa, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.020
    Генерално гледам да не осудувам. На сите во животов може да им се деси да паднат.
    Ама...
    Не можам да не осудам родители кои немаат основни услови како вода и струја, а да не збориме за средства за потребите на децата. А секое летенце по едно детенце. Па децава болни, голи, боси, парталави, прљави ама благослов им биле и никој не смее да им забрани да имаат деца! Хех...
    Некои децата ги гледаат бетер од стока. Ако има ќе јадат, ако нема тоа е. Образование? Ни ја не сам школовала!
    Ладно им е? Тоа е!

На cresa-jagoda, Bezobrazna01, mode-kristina и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Па така кажаа. Слушнав. 6та бременост пак женско. Не се сите абортуси легални. Имаш во темите за абортус како абортираат без анестезија, пари даваат на доктори за тоа да помине без документи и процедури.

На elimkd и Bezobrazna01 им се допаѓа ова.
  17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Едно да е ок, ама по 7-8 зашто ги раѓаат?

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Државата не се грижи за сиромашните, неедуцираните.
    Социјалните служби треба да водат евиденција за ваквата проблематика, ама очигледно, не им е гајле.
    Илијадници се вработени за да се грижат баш за ова, а на терен ситуацијата-никаква.

И зошто не обезбеди задолжително (до)школување владата?
    Нема 'неќам'. Сите со ред на школо, и млади и стари.
    Зошто не обезбеди работни места?
    Милијарди евра искрадоја и ги изнесоа по странски банки, а некој за леб умира.

Докажано е дека едуцираните помалку деца имаат.

Па уште некој ќе речи: Не треба сексуално образование.
    Не да треба, плачи од требање.

На cresa-jagoda и Stephen Amell им се допаѓа ова.
  19. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    Вчера кога бев во град, група дечиња просеа, после дојде мајка им, и почна да им се дере. Жената имаше 5 деца, сите беа на возраст 5-10 години. Не ни верувам децата да одат на училиште. Не треба општината да реагира во вакви случаеви? Или слепи сме за проблемите во опшеството, ама за политика можеме војна да дигнеме.

Ако немам услови, тогаш не би имала многу деца. Зошто детето да се маче, ако јас како родител немам финансии да му овозможам еден пристоен живот?

Често наидувам на мислења од постарите, дека и во нивно време се немало, нивните татковци и мајки имале по десет браќа и сестри.|( Не знам, како за нив било нормално да немаш да им дадеш корка леб, ама важно да имаат по десет деца.

На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Во 'нивно' време, им требале деца за работење на нива.
    И од 10 родени, колку ќе преживеат, друга работа е.

На jarec6 и Stephen Amell им се допаѓа ова.