Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ги осудувате родителите кои имаат деца, а немаат услови за да ги прехранат?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 20 октомври 2016.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Како не лажат на тв : " невработеноста се намали на 29% .. " а луѓево се и те како невработени .. Добро е штом имаат кров над глава кој нема да се сруши врз нив , барем ќе е малото на топло колку толку . Срам да им е на властиве и опозицииве и сите по ред .

На izmislena и JollyGirl им се допаѓа ова.
  2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    За да чуваш овци ќе земеш 500 евра? Па зошто ни се на нас дипломите се прашувам....Овци, чекајте ме! Збогум сиромаштијо!

Ама ние не знаеме какво мислења за него имаат сограѓаните. Може имаат многу ниско мислење и затоа не сакаат да му помогнат. Ако сите го плукаат, го навредуваат, кој газда би го вработил? Еве лично и јас би немала доверба во таков, ако сите имаат лошо мислење, не би го вработила...
    Работата е што не ги знаеме луѓето и џабе си кажуваме...

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Da, tolku se plakjaat ovcharite i ako ne si informirana nema potreba da bidesh sarkastichna.

I zoshto site bi imale nisko mislenje za nego ako e tipot e vreden i fin kako shto se pretstavuva?
    Pa toa e malo mesto, site mnogu dobro se poznavaat, ako nikoj nema doverba vo nego, ochigledno e deka toa ne e bez prichina.

На nadja.d, Offspring, fallenangel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    135.279
    Ваквите работи како овчарските кои се доста тешки, нечисти, бараат со денови отсуство од дома се доста платени, па бил ти и неписмен. Ама не се нафаќа секој да ги работи. Ај еве наместо пред лап топ одете еден ден однесете 300 овци на пасење, па коа ке се вратат молзете, нахранете, и ке видите колку лесно е, и дали вреди платата.

На Gosh, sanjaeva, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @Sesil тоа ми е и мене муабетот. Верувам на луѓе кои велат дека нема добро платена работа со редовна плата. А да си го испотиш г**от од работа а при тоа да ти платат нешто минимално, и те како има. Да бидеш овчар е напорна работа ама и одговорна. На твоја одговорност се 300 овци, а знаете ли колку пари е само една?

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  6. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Abe i mojata rabota vo fabrikata ne e lesna ama moram da ja rabotam saka pari za bolnici za lekovi aj sega mi plakat svekrvata i svekorot beleskite ama utre zadutre niv ke gi nema staz ke treba plus da soberam

7. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Кога немаш друго решение, ќе одиш и ќе пееш песна.
    Сите сме биле во животот во незавидна ситуација. Такво ни е поднебјето, такви ни се државите. Растени сме во транзиции, во распади, во војни...
    Јас ќе тргнам од себе, како и секогаш. Кога се запознавме со мм, набрзо почнавме заедно да живееме. Јас работев два месеца, после добив отказ бидејќи немаше работа и немаше сметка газдата да ме плаќа. Пред да добијам отказ, последните пари што ги имав ги пратив на моите во Македонија, за себе си оставив 10 евра колку да имам џепарац до наредната дневница, бидејќи незнаев дека ќе добијам отказ. ММ беше во пауза, затоа што во текот на туристичката сезона градежништво не смее да се работи.
    Првите денови од заедничкиот живот ги поминавме во куќарка која прокиснува, газдата не познаваше, па ни рече, кога ќе застанете на нозе ќе ми платите кирија. Мојата сега венчана кума работеше во продавница колонијал, па ни даде на вересија да купиме храна кај неа. Бевме навистина во ситуација да немаме евро во џебот.
    Набрзо мм почна да работи. Секое евро го штедевме да се тргнеме од куќарката која прокиснува, среќа не останавме долго таму. Кога заработивме доволно да платиме што бевме должни за ќирија и да уплатиме нова на поубаво место, се исселивме. Јас најдов работа и коцките почнаа да се местат. Од распадната куќарка се преселивме во нормален стан, со нормални услови за живот.
    Дали ние требаше да останеме во таа куќарка, да склепаме дете таму, кај што смрдеше на влага и мем и кај што шетаа жохари, да ја одбиваме секоја работа што ќе ни се понуди и да се јавиме на ТВ аман за аман немаме на детето млеко да му купиме??? Не, си ги засукавме ракавите двајцата, не размислувавме одма да се размножуваме, размислувавме прво да створиме услови за нас двајца, па после за дете.
    Немањето работа не е изговор. Не е за се државата крива, туку колку ти е кликерот. Напишав и во предходната тема, јас сега две деца чекам да се родат. Кога ми понудија работа во 3ти месец трудна не ја одбив, одев и работев додека можев да работам, за мали пари, за мали, колку толку нека ми ја покријат киријата мене ми е доста. ММ се убива од работа од јутра до сутра по цел ден предходниве неколку месеци, се спремаме, чекаме деца, не чекаме пари од небо да ни паднат и Боки тринаесе да дојде киријата да ни ја плати. Кога му реков на мм до кога мислиш овака по цел ден да работиш, ми рече, ќе работам додека не заработам доволно за тебе и две деца. И секој нормален и разумен човек кој рационално размислува би правел исто. Ние овие 9 месеци не лежевме и не се галевме по мешето, па колку ќе даде господ толку, сета енергија што ја имавме ја искористивме да се спремиме за децата кои треба да се родат. Успеавме и своја кола да купиме. А верувам дека има и многу други луѓе како нас.
    Јас знам дека маката кога ќе те натера ќе работиш се и сешто и ќе прашаш дали има уште. Овде во БиХ познавам еден куп мажи на кои семејствата им се овде, а они работат на терен по други држави, по Словенија, по Германија, по Црна Гора... Маката ги натерала. Други работат овде на скеле, фасади, молерај, авто праоници, дај шта даш, дома деца може плачат за храна. И тоа е нормално и е за секоја чест.
    Што му фали на оној таткото да оди да работи во праоница за коли? Таму стално требаат работници. Што не би отишол да работи како овчар? Негде на утовар/истовар, за колку и да е пари, кога е таква ситуацијата е боље ишта него ништа, денес животот е борба, нема цмиздрење, нема сожалување. Ајде сите да дигнеме раце и да бараме помош??? Па денес нека заработи 200/300 денари колку толку значи да одел и за 100 денари да работи дневно ќе речев свака част човеков се трудел ама државата не ни чини. Јас имам работено во Велес во кафич некогаш си одев со 150 денара дневно, работев и за 5000 денари месечно, имав работено и ми немаа плаќано на други места, и тоа не ми плачеле деца дома. Сестра ми со завршен факултет, со испити сите положени на време, со најдобар просек од сите што со неа студираа, работеше во фирма во едно село кај што се пакуваа во гајби пиперки и патлиџани. Баба ми на 60 и кусур одеше тутун да бере, другата баба во лозар по лозјата со остеопороза и спондилоза во коските. Јас само кажувам случаи од моето најблиско опкружување, а верувам дека има многу многу многу други луѓе во Македонија кои се борат и не дигнале раце.
    Затоа што стварно не е се до државата. Да крива е државата што спијат социјалните служби, крива би била државата ако татконо работел и не му платиле. ама не е крива државата оти он лежел 9 месеци и не мрднал со прстот да створи за детето, па сега е шокиран.

На Luna91, Daydream, Rama и 21 други им се допаѓа ова.
  8. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    1. Никој нема право да суди. Зошто мислите дека имате право и да оправдувате или да не оправдувате, воопшто? Можете да си го кажете своето искуство, што би направиле вие во таква ситуација. Ова првото е нешто сосема различно. Секоја религиозна и не-религиозна книга ќе ве научи на тоа.

2. Со вашите „мислења“ кои ги изнапишавте погоре, направивте дупол грев. Прво ги осудивте луѓето кои немаат кров над глава, а душите сакале да створат живот - можеби за да се почувствуваат како дел од ова општество. Потоа ме осудивте и мене и сите после мене со слични ставови.

3. Мешате баби и жаби на темава. Сиромаштијата е сиромаштија. Разлика меѓу тотална беда и сиромаштија - нема. И едните и другите едвај преживуваат.

4. Она што го гледате на ТВ за семејството не е РЕКЛАМА, како што некои од вас на неколку пати го именуваа. Реклама е комуникациска форма низ која се промовира некој продукт или услуга.
    Ова е документарно видео кое ја прикажува суровата реалност на едно семејство.
    Во ниеден документарец нема грам лага. Ситуацијата е отсликана токму како што навистина е - во реалноста.

5. Се што би требало да направите по гледањето на вакво видео е да процените каде и како треба да го искажете своето мислење. Мислењето и острите ставови кои ги искажавте погоре нема да му помогнат на семејството. Не знам за вас, ама јас уште денес планирам да го контактирам семејството и да му помогнам онолку колку што и самата можам.

Поздрав до сите

9. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Грешиш, и тоа многу.
    Постои сиромаштија, и постои раб на егзистенција. Два сосема различна поима.
    Постојат сиромашни семејства, кои живеат поскромно, работат, ама ете, толку се можностите. Имаат за основните потреби за живот, не се гладни, ама и не луксузираат. Јас на пример, растев во такво семејство. Ние сме 7 први братучеди, од кои само едно е машко другите сите сме женски. Генерациски сме сите блиску, облеката која ја носевме, ја имавме исносено сите, додека се може. Ама не сме биле гладни и жедни, ни неизбањати, ни сме се јавиле по телевизиите за помош. Сме се снаоѓале како знаеме и умееме. Сметките ни биле платени, и не сме заштедиле ништо. Такво било времето, такви биле можностите, сме живееле скромно.
    Раб на егзистенција од друга страна, е слика и прилика семејствово од Св.Николе. Жвеат во распадната куќа, таванот од трски пропаднал, зидовите се распукале, дома жохари им шетаат, одбиваат да работат, 9 месеца се чешале, па сега се шокирани. Немаат на детето млеко да му купат, немаат каде да го избањаат.
    Постои разлика и тоа огромна.

На Luna91, Daydream, SuperGirl24 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Па не ми е баш по струка овчарството за да би знаела колку се платени овчарите...

Нивен живот е тоа. Воопшто не ме засега кој на кого му верува.
    Ни ти, ни јас сме должни да кажуваме зошто некој непознат човек нема работа.
    Тој си знае како се понашаат со него и зошто не работи.
    И толку за ова семејство, не е културно да се зборува за некој што не го познаваш.

На zhap4e и izmislena им се допаѓа ова.
  11. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Oдaмнa престaнaвме дa збoриме зa семејствoтo, oвa се сведе нa лични препукувaњa.
    Јaс oстaнaв нa мoетo, секoј зaслужувa дете, a зa сирoмaштијaтa е кривo oпштествoтo.
    И секoјa сирoмaштијa е сирoмaштијa.
    Акo успеaв дa рaзбудaм некaкви пoинaкви свести кaј oдредени членoви, дрaгo ми е. Акo не-никoму ништo.
    JollyGirl, не се oптеретувaј и ти пoвеќе. Не секoј цитaт зaслужувa oдгoвoр.

На JollyGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    135.279
    Не е сиромаштија ако на детето немаш да му купиш NIke патики, туку коа нема никакви обувки, буквално никакви.
    Не е сиромаштија коа немаш на детето оброк од кавијар и пршут да му дадиш, туку коа немаш никаков оброк.
    Не е сиромаштија коа детето не ти се носи по задња мода, oд скапи бутици, туку коа е голо и нема што да го облечеш.
    Не е нехигиена ако имаш какво такво вц со канализација и вода, туку коа мочаш покрај главата на детето.
    Не е кров под отворено небо затоплена соба со кревет, туку спиење буквално на отворено никаде ни цигла ни керамида до тебе и над тебе.
    И како тоа ми збори за сиромаштија некој што се лечи во Ремедика и Систина, при јавно здравство???

На nevermet18, Rama, SuperGirl24 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Ne treba neshto da ti e struka za da znaesh kolku e plateno, devojko.

Niven zhivot e toa i tie samite reshija da izlezat pred kameri i da go spodelat so javnosta, i sega treba da se pomirat so toa deka kje ima razlichni reakcii. Ne mozhe da ochekuvash da dobiesh se na tacna a pritoa nikoj da ne se zainteresira zoshto mlad rabotosposoben mazh ne e sposoben da zaraboti.
    A dali e kulturno da se zboruva za nekogo shto ne go poznavash kje odish vo temata za makedonskite javni faci pa tamu kje debatirash za toa.

На nadja.d и Offspring им се допаѓа ова.
  14. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Ги осудуваме

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Мислам оти насловов треба да се промени во Што мислите за родителите кои имаат деца а немаат услови да ги прехранат?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Овие што бараат помош на јавни фаци ти изгледаат за таму да коментирам? (facepalm)
    Не знам ни зошто првиот пат ме цитираше ама ајде олабави се ДЕВОЈКО и не ме цитирај. Пријатно.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Кога некој проблем јавно изнесуваш, мораш да бидеш спремен дека ќе има секакви реакции. И овде на форумот кога некој бара совет, има и поддршка, и осуда од различни луѓе.
    Што очекуваа, прво и основно, во Македонија секој со секого се знае, многу лесно се дознава за секого се што те интересира, па така и за паров кој јавно побара помош и го изнесе нивниот проблем пред целата јавност се шушка и дека се наркомани, и дека се нестабилни и неодговорни на работното место, и дека мајката предходно дете оставила. А каде има дим, таму има и оган.

На Daydream, *Amethyst*, Sesil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Ни мој е проблемот, ни пак јас јавно сум го изнесла :)
    Појдете им кај нив во новиот стан, зборувајте, коментирајте или направете им никови на форумов па нека ви враќаат на критиките.
    Ни ги познавам, ни ме интересира за луѓево толку многу, ни пак планирам да земам нивна страна и да ги бранам или едно исто да повторвам.
    Може се наркомани, може се ненормални, може имаат психички проблеми ама си се направија "мачни" души и за жалење пред камери и ете некој падна на нивните солзи и им помогна.

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Па што тогаш верглаш страни и страни уназад контрираш ако немаш став во врска со темава ?

На Sesil и nadja.d им се допаѓа ова.
  20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Па ме цитира некој ник постојано за едно исто ако не примети.
    Јас еднаш ги спомнав нив, таа се фатила за нив па за нив...
    30000 семејства има ко овие, што им придавате толкаво значење не знам.

На zhap4e и baba Rada им се допаѓа ова.