Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ги осудувате родителите кои имаат деца, а немаат услови за да ги прехранат?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 20 октомври 2016.

1. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Narkomani da se neveruvam oni nemaat leb da jadat ne droga da kupat ama sto biraat rabota ne se bas tolku na zor imaat znaci od nekoj pomos i uzasno me nervira toa nema rabota rabota ima ako ne se bira i mene ne mi e lesno vo konfekcija za 8000 da rabotam i mm vo oranzerii za 13000 iljadi ama rabotime jas od moite podrska nemam nikakva posto imam samo majka koja e invalida imase operacii na glavata tatko mi e pocinat i pred da umre imase srcevi problemi potocno infarkt imase preziveano i pak rabotese do posledniot zdiv po 12 casa oti vtoriot infarkt go dobi na rabota tamu umre za koj za nas za mene i za sestra mi a ovoj bira rabota mislam oti toj sto nema izlez ne bira rab tuku ode i rabote sto ke mu se pruze prilika izvinete za ova no taka e

На celineparis, theowndemon, Rebecca_R и 2 други им се допаѓа ова.
  2. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Jas prvite mesec dva rabotev za 3000 den oti bev kako na kurs malku se ama koga se mora mora se

На Ицолгудбејбе и Sesil им се допаѓа ова.
  3. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    И?Гo "решивме" прoблемoт сo сирoмaштијaтa и рaѓaњетo децa?

4. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.837
    Допаѓања:
    5.582
    Форум е ова, и тема за да се дискутира на неа, а не Центар за социјални работи да ``решаваме `` проблеми.

На Mr. Right, *Amethyst*, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.025
    Допаѓања:
    52.050
    Супер вака што сте open-minded дека секој има право да раѓа деца без разлика на условите и можностите.
    А тоа дете после, што?
    Кај ќе живее? Како ќе живее, какво ќе му биде здравјето?
    Како ќе учи? Како ќе порасне во работоспособна возрасна личност ако расте во таква средина?

Како ќе има добро здравје ако нема ни што да јаде? Ако нема пари за лекови?
    А ако некогаш се повреди, тогаш што?
    Ако стане болежливо затоа што живее во влага? Ако се зарази со нешто заради лоша хигиена?

Ама да, секој имал право да раѓа.
    Најлесно е да го родиш, ама после што?

На Luna91, Mr. Right, Daydream и 15 други им се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Денес сум екстра супер финансиски, се имам и можам да му пружам на детето,образована, културна:makeup: по од по и, си имам дете. Година од сега ќе се разболам. Две години од сега ќе умрам а детето ќе ми остане на улица т.е системот ќе го земе под закрила оти, друг и си немам кој или, моите се луѓе во години и они ќе умрат. Секако останува на улица.
    Да ми кажеше некој денеска дека така ќе е,можда не ќе го родев, ама, никој не ми кажа и повторно... и да ми раскажеше дека ќе биде вака, пак она пустото во мене ќе си вика... можда се' ќе е поразлично.:wasntme:

Сиромаштијата и бедотијата според сите параметри за сиромаштија, не се случува само таму во некоја си шупа во уџум, не им се случува само на неедуцираните, не им се случува само на Ромите.:) Ви се случува и пред нос. Фамилии кои не дека немаат да им понудат кавијар на децата, туку дека имаат празен фрижидер буквално и живеат на пишанка и на милостина од комшии, роднини. Не е оти немаат најк патики нивните деца, него, не можат да им купат ама, апсолутно никаква облека па, живеат од милостина на комшии и роднини.
    И доволно такви во шупа познавам, кои немале струја, немале вода, немале ќенеф со извинение, па благодарение на милостината на некој едниот од двајцата родители се вработил и почнало едно по едно да се средува и повторно со тро помош и милостина на луѓе. И децата... не им се ороспии и наркомани. Не на сите. Едно се луѓе кои ништо не би направиле да се поместат од тоа, би одбиле и помош, би одбиле и работа, не би прифатиле ни лекување од зависности и сл. а друго се луѓе на кои се што им е потребно е рака од некој за да излезат од лајнениците во кои се преку гуша. За првите, го имате системот пред се да го обвинувате. Оти овие да имаа памет, да расудуваа нормално па да биде прашање, а ќе го имаме или не ова дете... ќе излезеа и од состојбата во која се при првата шанса.

И како точно мислите дека ќе е регулирана тоа со немањето право да раѓаат? Ќе ги 'кастрираме', затнуваме? На која возраст ќе почнеме со тоа, како?

На mynameislove, izmislena, baba Rada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.025
    Допаѓања:
    52.050
    Ама не е работата само да не стане ороспија или наркоман/ка нели?
    Воспитување и грижа за дете се многу повеќе од тоа. А да се нафатиш да се грижиш за дете кое потполно зависи од тебе, не е мала работа и не е играчка.

На Mr. Right и Tanjamm им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    Проблемот е далеку подлабок и покомплексен...
    Некои едноставно го поседуваат менталниот склоп да ги постават своите приоритети и од било каква шупа или дното на сиромаштија да се изборат и малку по малку да дојдат до еден скромен живот.
    Други не.

Ќе им се даде помош. Еднаш, уште еднаш...дури и долгорочно да се на терет на државата за да се изгледаат тие деца.

Ама памет не се дава.
    И тоа е.

Во најразлични фази од животот на многу им била потребна помош и не е срамота истата да се побара но одговорноста е пред се на родителот и он треба најпрво да се потруди да даде се од себе.

Не осудувам но не ни прифаќам дигање раце од борбата да се изгледаат децата кои сами ги донеле на овој свет на прав пат. Во секоја фамилија, со секја куќа има или имало таква тивка борба на еден или друг начин.

На eloves, Mr. Right, *Amethyst* и 8 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Не е Кримсон, ама оваа категорија и не е баш тој тип, да размислува за тоа..воспитување. Раѓаат само,создаваат и баш им е гајле. Плус некој да питачи или да го продадат некому, пример. Другите се луѓе во кои има потенцијал да излезат од тоа,доколку им се помогне. Децата им се деца во кои има потенцијал да живеат поразлично од нивните родители. Оти имаш и брилијантни деца во такви фамилии. Познавам такви.

Последна измена: 27 октомври 2016
    На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  10. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.025
    Допаѓања:
    52.050
    И јас познавам. И многу од нив излегле од ситуацијата и успеале да се изборат, ама ја нема секој таа сила.
    Баш дека "баш им е гајле", ме тера да осудувам, иако не сакам да судам никој.

Некое такво брилијантно дете може да се зарази со нешто, може да се разболе од неухранетост и може да не ја преживее зимата. Ама тоа е веќе работа на социјални служби.

На Gosh, Someonespecial и zhap4e им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    12.815
    Се слагам Кримсон. Некои погоре кажуваат дека може да се надмине таа сиромаштија, ама помислете тоа дете кога ќе има нормален живот, на 30 години?Тогаш кога пола живот ќе помине?Тоа дете ако преживее студ, глад, ќе му треба школо за да нешто работи, а не да аргатува, а и школото се плаќа нели? Тешко се оправа живот кој во старт е растурен, треба верба, ум, труд, а тоа не секој го има и тоа многу истоштува.

На Daydream, Gosh, SuperGirl24 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    не сум јас никоја да ги осудувам,секој си знае што си прави во животот и сноси одговорност,но никогаш не би имала деца по секоја цена,гревот подоцна е поголем кога немаш дури ни основно да му пружиш

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  13. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    затоа е во наводници ставено, девојче.

14. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    баш може да живее нормален живот и многу порано. работоспособен ќе биде од 18. до 18 години родителите веројатно ќе добијат некаква помош и работа за да можат да му овозможат пристојно детство. тоа е моето размислување. зашто 30? дека на 30 години почнуваат да работат младите у државава? тоа е така затоа што се навикнати да чекаат од дома. до 35 живеат со мама и тато и после кукаат како немале свој кров. е тие не заслужуваат помош, а не ваквите семејства кои немаат за основни работи.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    12.815
    Убаво е да се биде оптимист, ама ако не го школуваат детето на 18 години ќе може само аргат да биде. Кога ќе се сврти во празна куќа, што ќе прави детето? Замисли колку ќе биде назад од сите врсници, па тоа ќе бидат светлосни години. Сите денес одат на факултет, па магистратура. Знаеме колку лесно се наоѓа работа во Македонија, а без школо и без искуство, без врски, без поддршка од никој знаеме колку е лесно кај нас. Шансите се еднакви на нула. Секој родител треба да го даде најдоброто од себе. Сакале да признаеме или не, живееме во материјален свет. И јас на 18 години сакав да работам затоа што немаа да ми дадат од дома, мислев барем ќе имам облека, ама не одеше лесно, на 21 година почнав да работам. На 18 години што може едно дете да работи и колку ќе заработи?Кај него ќе се отворат милион дупки кои треба да се закрпат затоа што родителите не воделе сметка за ништо.

На crimson и theowndemon им се допаѓа ова.
  16. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Па убаво е да се биде оптимист, ама убаво е да се биде и РЕАЛИСТ. Си тргнувам од себе. Кога се запишав на факултет моите и двајцата останаа без работа. Земав стипендија и со неа си ја плаќав киријата, а дополнително работев како анкетар и уште две хонорарни работи за да можам да си го платам школувањето.
    Треба да ги осудам моите дека не воделе сметка? Не туку сум им благодарна што ме воспитале да работам и да се трудам за да постигнам нешто во животот.
    Инаку, за ваша информација, работам од 12 годишна возраст во колонијал. За среќа во тоа време немаше инспекции на секој трет саат како сега, па можев да работам за да помогнам дома и без да бидат казнети и моите и јас.
    Баш затоа никого не жалам, само велам дека кога е безизлезна ситуацијата, треба да им се помогне на луѓето. А не да се казнуваат уште повеќе. Да немале деца-поголема глупост немам слушнато. Еве го и мм седи до мене и клима со глава :) Поздрав

17. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.837
    Допаѓања:
    5.582
    За жал немало инспекции... Не за бадијала се тие закони дека најниска возраст за работа е 16 год,и не било каква работа. На 12 год. детето, да дете, треба да учи и да има детство, а не да работи по маркети и да ги издржува родителите. Мислам тебе така на 12 години ти текна да одиш на работа? Друго, има факултети на пример медицина, архитектонски каде како прво не можеш да бидеш вонреден студент и да работиш и да студираш паралелно. Треба да им помогнеме на семејствата? Еве мотивирај не нас овде и кажи ни колку ти и твојот сопруг дониравте за овоа семејство? Или некое друго?

На fairy88, crimson, MilaP и 5 други им се допаѓа ова.
  18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    1000 denari za semejstvoto vo sv.Nikole. tolku mozevme.
    Ne e 12 godisno dete za rabota vo kolonijal?! Ne znae da vrati pari i da sobere na digitron? Pa mislam deka ne sme debilni be coek.
    A deka imav detstvo, imav i toa mnogu ubavo. Slatko bese na 12,13 godini da si imas zaraboteno pari za kompjuter.
    I treto, ne studirav vonredno ;) rabotev za vikendi i posle 15 casot. Noke i na pauzi na.fax ucev ;)

19. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Btw, verojatno sum imala dovolno vreme za ucenje, stom sum zavrsila odlicna i osnovno i sredno, a do pred izvesno vreme sobirav pari za tret ciklus studii. Ili mozebi neso sum se poremetila zaso sum rabotela vo 7mo oddelenie?
    Ne, tuku ne sum barala izgovori do 30 godini, kako sto e makedonskiot trend denes.

20. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Воопшто не ги осудувам.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.