Дали да имаме односи?

Дискусија во 'Интимни прашања и проблеми' започната од Ledena, 19 јануари 2010.

1. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    9.380
    Eve vaka dragi feminki jas ke se obidam da dadam edno moe mislenje od moeto iskustvo vo zivotot.Kako sto sekoj covek si e razlicen i so razlicni cuvstva,koja ke se pojavat prvite ljubovni cuvstva i seksualnoto vozbuduvanje,mnogu mladi se prasuvaat kako da postapat vo vrska so seksot.
    Fakt e deka kolku poveke nekoj koga ni se dopaga fizicka,privlecnosta raste se poveke i poveke dokolku bideme blisku do taa licnost.No zatoa Bog ni dal i razum da razmislime kako da postapime.
    Mnogu devojcinja i momcinja gledaat primer od svoite vrsnici,i mislat deka nesto im fali ako ne ja izgubat brzo nevinosta ,mislat deka ke bidat ismevani otfrleni i zasrameni.Ovde treba najmnogu da se vnimava.Mnogu mladi ,pred se ako se hristijani ,treba da se informiraat za seksot najprvo od Biblijata,da znaat zosto e zabranet predbracniot seks itn,a sekako i edukativno da se informiraat za bolestite,za zabremenuvanjeto,koristenjeto zastita i sl.Posle da nema prasanja od tipot svrsi a ne vo mene pa trudna li sum ne li sum i sl.
    Apel od mene do site mladi prasajte otvoreno ovde na forum,doma ako ste pobliski so roditelite ,prijateli i sl.
    I da ne dolzam mnogu,birajte odluki sekogas so razumot zosto strasta e minliva a i privremenite cuvstva koga se zaslepuvame od fizickiot izgled na nekogo bez da gi sogledame opasnostite,i ne go sogleduvame karakterot na licnosta.
    Toa e od mene se nadevam deka pomognav na ovaa tema so moeto razmisluvanje :hai:

2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Мене ми се многу застарени мислењата дека не треба да имаме односи пред брак. Па, во кој век живееме? И што оти го пишува тоа во Библијата? Сите ли ние сме до толку големи верници за да се откажеме од вакво задоволство? Јас не велам дека уште на 15 треба, но 18-19 за мене се нормални години за да се почне со нешто вакво. И не, не прашувајте никој дали да имате односи, никој не е должен вам да ви кажува дали сте вие спремни за вакво или не. Ако сметате дека сте доволно информирани и созреани за вакво нешто, ако доволно го познавате партнерот, направете го тоа. Но, јас се’ уште стојам на ставот дека на 15 не треба да се почне со односи.

3. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    9.380
    Nikako ne se toa zastareni mislenja,toa se Bozji upatsva za seksot,jas go napisav vo kontekst mladite celosno da se informiraat pa potoa da imaat odnosi koga ke odlucat a ne pod necij pritisok ,pa posle na forumov sekakvi dilemi za onie koi stapile vo seksualni odnosi a poim nemat so pravat.
    Da,i jas se slozuvam so tebe deka 15 g e rano ,prerano za odnosi,teloto seuste se razviva.

4. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.173
    Чоек 4 месеци ?? Се преееееееемалку за ваква одлука ами и за прашањето на твојот дотичен ...
    Мала си чоек уште, почекај уште некое време, така и ке видиш колку е вреден дечко ти за вакво нешто.

А ова за одморот .. Незнам што да кажам освен дека не си ти нити твои врсници криви што идете сами на одмор со дечковци и друштва.. Ами вашите родители.

Мој совет не стапувај уште од сега .

5. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    На 15 е прерано. Како прво, уште физички не си спремна, телото уште ти се развива. Па и психички во овие години си најранлива, не верувам дека знаеш точно што сакаш.
    Ама ако ти веќе си решила, и незнам колку совети и негативни мислења да добиеш тука, џабе е, ти ќе го направиш тоа.
    И идејата за заеднички одмор не ми изгледа баш добра, ама на крајот на краиштата, ти си знаеш. Мој совет-постапувај разумно. ;)

6. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Прво види дали ти се осеќаш спремна за тоа. Како второ,види дали тој навистина го заслужува тоа од твоја страна, дали си сигурна во него дека после тоа нема да те остави и дека не е со тебе само од корист, иако 4 месеци се малку за да дознаеш какви намери има тој со тебе! Пробај речи му дека ти е рано, ако почне да мрчи нешто, остави го нека чека дупло повеќе, а ако те сфати,ако навистина те сака,тогаш ќе те почека.. :)

7. SuNsHiNe989

SuNsHiNe989 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2012
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    201
    Јас мислам дека треба да почекаш, ако те сака и тој ќе те чека толку време колку што тебе ти е потребно. Јас на мои 18години заминав на одмор 10 дена сама со мојот дечко (сега бивш) и немав односи затоа што не бев спремна тој беше трпелив и многу ме сакаше па не ме притискаше за односи . Послушај ги другарките немој да брзаш ако не си спремна + тоа мала си . Поздрав

8. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    653

Хермоса, мене твоето мислење воопшто не ми се допаѓа, јас верувам во Бог, одам редовно на црква но :!: Бог и Библијата да не учат за секс ?!?!?!?!?! Да не имаш некоја мала грешка овде ?! Во Библијата незнам како е објаснат сексот, Ева каснала од забранетото јаболко, затоа е казнета , не дека имала екс со Адам ..... :o Живееме во 21-век, каде на секој сајт и портал можеш да дојдеш на тема СЕКС и можеш доволно да се информираш . Сексот секој различно го сфаќа, некој го прават од љубопитност, некој од емоции, некој од потреба, а некој од страв да не останат невини цел живот ( а додуша на денешно време нема некоја невина останато :lol: ) .

Денеска децата уште у школо се информирани и знаат што е тоа секс, секој сака доволно да се информира, никој туку така не влегува во врска, и преминува на секс. Секој има домашно воспитание и сознание за сексот. Мојата невиност јас ја изгубив на 18/5 и воопшто не се каам з атоа, бидејки сум го направила тоа во право време, моите врсници и другарки тоа го имаа направено многу порано пред мене , тогаш зошто и јас не го направив , а бев доволно зрела
    ( хаха си го цекав принцот на бел коњ :lol: )!??!?!

Со оглед на тоа, се се сведува на зрелоста на човекот и неговата психичка подготвеност, невиноста не туку така се губи , ама секој различно ја сфаќа поздрав :*

9. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992

10. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    И сама викаш дека не знаеш, дека не си сигурна, викаш дека ти е страв, дека не знаеш како идат тие работи, е ај сега, стварно, што треба да правиш? :wasntme: ах брееееее |(

11. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    За девојчето што бараше совет за тоа дали да има секс со дечко и на 15 години.. еве совет и од уште една 15 годишна, НЕ! Знам дека машки се, им се сака, ама не размислува он дека имаш само 15 години и туку така ти побарал? Мислам он може стварно те сака.. колку е вистинско тоа сега де, може не е од корист, ама 4 месеци не се многу време, не се ни малку, ама сеуште нема време да се развијат до толку чувствата, па и секс да ти побара. Ај да беше ти 17, 18 години и да имаш врска од 6 месеци па натака, па да те праша за тоа, ама вака?
    Јас искрено не би, немој, ќе се каеш после. Јас се мувам со дечко што има исто 17, тој одамна имал секс и ниеднаш не ме притискал под тоа прашање, иако сто пати сме збореле за тоа, и дури сам ми рече дека нема да ми дозволи да го направам тоа. Сега, да не испадне дека се држиме за рачиња, ама тоа уште не сме го направиле и нема ни да го направам сега, па и понатаму.

А за одморот.. И мојов ме викна да одиме, ама не сами, туку тој ќе биде со братучед му и со друштво негово, јас само го погледнав и му реков нема шанси, не дека се плашам дека нешто повеќе ќе се случи, туку зашто најпрво што ќе и кажам јас на мајка ми, она ќе ме пушти со дечко да одам на одмор?? Како да не. А и не треба на оваа возраст. Второ, незнам што би барала со негово друштво кога не го ни знам, и тоа е одговорност, да одиш сам на одмор, не ќе се грижи он за мене, сепак размисли за тоа малку..
    И незнам како твоите ќе те пуштат, ама ај.. Како и да е, ако веќе отидеш убаво да си поминеш и ко што веќе размислуваш за ова прашање, размисли сто пати пред да направиш нешто, немој после да се каеш..

Ко што викаат, после е*ење нема каење.

12. Sweety-Tweety

Sweety-Tweety Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    501
    И јас сакав истово да прашам. Ако знаат, тогаш прашај си ги домашните за совет. Ако не, кажи им со кого ќе одиш, па да видиме дали уопште ќе одиш.
    Секс на 15 години после 4 месечна врска. А бре ДЕТЕ си уште, нека не ти лета паметот. Кога ќе дојде време сама ќе знаеш што треба да правиш, не сега.

13. machenceTTTo

machenceTTTo Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Дали да му дадам или не?

Имам голем проблем.. Идам со еден дечко 2 години .. Се пресели Лондон, многу го сакам и знам дека ме сака..Доаѓа тука само на лето и секако сме заедно.. Имам 17 години тој има 19 , сака да имаме секс јасно ми е тоа .. Не знам што да правам , ми е страв да не го изгубам, не е како другите , му кажав дека тоа ми е важно и тој не ми го спомнува тоа .. Но можам да приметам кога сме заедноцело време прообува да ме соблече или нешто.. И јас сакам ноо.. Се чувствувам сеуште малечка.. Што да правам, помогнете ве молам .. Мислам дека би ме изневерил со некоја друга ,дали вреди да му ја исполнам оваа желба или не? :sweat: :yawn:

14. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Дали да му дадам или не?

Ако не си спремна, а се гледа дека не си, немој. Ќе се каеш. Многу погрешна причина за да стапиш во односи е за да не го изгубиш или да не те изневери. Ако мислиш дека би те изневерил, тогаш и не вреди да си со него, а не па да направиш толку сериозен чекор. Ти не си дух од ламба па да исполнуваш нечии желби. ;)

На m.a.f.i му/ѝ се допаѓа ова.
  15. m.a.f.i

m.a.f.i Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    180
    Дали да му дадам или не?

немој да брзаш телото само ќе те извести кога си спремна а по муабетов сигурна сум дека сеуште не си спремна... немој заради некој друг ти да си предизвикуваш кај себеси лоши чувства и не дај Боже после да се каеш и да се мразиш себеси заради нечија желба... :)
    Кажи му дека и ти имаш желба да одиш на месечината сега, одма, денес па да видиме дали ќе ти ja исполни желбата :)

16. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Дали да му дадам или не?

Нема тука многу што да се дава.... ТИ ако си зрела за тоа, и само, и само ако ТИ чувствуваш потреба за секс..само тогаш...никако поинаку не мора и не смее да биде.

17. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    9.380
    Дали да му дадам или не?

Маченце,не се сомневам во твојата љубов кон дечко ти,но тој тебе не те цени или сака доволно -штом те притиска за секс.
    Сексот не е желба,туку спој на две души во едно тело :) .
    Кај секој човек постои страв од неверство,но мое мислење е дека ти не си психички и физичка подготвена за тој чин,а и имаш уште време-зошто да се брзаш :!: .
    Повеќето машки во тој период ги интересира само секс за забава,сакаш да бидеш уште една во низата?Можеби дечко ти веќе пробал со друга,па сега сака и со тебе односи.
    Или наивно му веруваш дека те чекал 2 години,а бил сексуално активен пред да стапи во врска со тебе?
    НЕ ВРЕДИ за ниедно машко да си го рушиш мирот,да се форсираш да правиш нешто што не сакаш.
    Сексот не ти е никаква гаранција дека ќе се зајакне врската,премлади сте и двајцата за озбилна врска.
    Ако имаш односи без да посакуваш-ќе се каеш цел живот верувај ми :x .

На m.a.f.i му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sweat-girl44.com

Sweat-girl44.com Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Да му дозволам ли?

Здраво јас сум нова на слајдов и се надевам дека можете да ми помогнете. Јас уште немам изгубено невиност. Со дечко ми сме во врска речиси 4 месеци. Добро се слагаме. Ама тој сака нешто повеќе од тоа. Сака да имаме односи. Јас незнам дали сум сеуште спремна. Имам само 18 години. Да му дозволам ли? :(

19. Aqu.a

Aqu.a Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    Да му дозволам ли?

Па на ова прашање ние не можеме многу да ти помогнеме. Ако сеуште не се осеќаш дека си спремна, тогаш јас сметам дека не би требала да избрзуваш.
    И мислам дека нема потреба од нова тема, има доволно теми каде можеш да се обратиш за совет или мислење. :)

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Да му дозволам ли?

Ако на 18 год. пишуваш ,, јас сум нова на слајдов ,, што да очекуваме на 20 :?:
    :!: сепак имаш 16 год, нели :angel:
    не. не му дозволувај

На anabel-a му/ѝ се допаѓа ова.