Ужасно ако е така. Мислам, на овие им се исплати, даваат еднаш 100 евра и детето си оди во градинка, знам дека не е повеќе од 3000 месец. Има многу дупки во законот.
Точно. Услоб нека биде редовно носење во градинка. И јас дум против држење место а да не го носат во градинка детето. Ама знаејки ја ситуацијата до градинките и тие пак немаат многу избор моментално ако го отпишат којзнае дали пак ќе можат да го запишат и така во недоглед. А кога би имало доволно место за секој што сака да го запише ќе е друго. Има и а многу нерешени проблеми кај нас. Ама со оглед на тоа дека имаа една година за да решат било што си градинките и ништо не решија не верувам дека за неколку дена или еден месец ќе створат услови за нови групи и зголемување на капацитет во градибките
Licno mene nema koj da mi go cuva bebeto i go nemam toa zadovolstvo da si dozvolam da ne pocnam na rabota zavisime od mojata plata zatoa sto so edna plata ni za jadenje nema da imame ne od zadovolstvo rabotev vo tekot na bremenosta koga site bea oslobodeni od rabota zatoa sto bea bremeni jas rabotev vo market so stomak do nosot. Nema koj da mi go cuva bebeto a zavisime od tie plus 15300 denari mesto vo gradinka nema! Nasata volsebna zemja
Сум за да се продолжи се додека има пик. Ама за да нема пик да се воведат и дополнителни мерки на територија на цела држава: полициски час од 17/18 часот; карантин за 1ви Мај/Велигден; повторно ограничување на капацитети во кафулиња/ресторани; повторно ограничување на број на купувачи внатре во маркет и сл. Така пикот полесно би се ставил под контрола. Секако истовремено да се прави план за зголемување на бројот на групите, па после ставање на ситуацијата под контрола и нивно проширување. Без сево ова, џабе ќе е породилното.. Значи ако продолженото породилно е пропратено со погоренаведените или слични мерки, ќе потпишам со две раце. Во спротивно, нема повеќе да размислувам на темава и уште од сега ќе почнам да се стискам за да имам пари за жена за чување. Јасно ми е дека не секој ќе може да се стисне (не знам ни јас колку ќе успеам), ама од држава повеќе нема да се надевам за ништо..
Да да,не ни се работи нас, ни капат пари од небо и ги пречекуваме па немора да работиме. Не ми е јасно зошто не можите да сфатите дека не секој може да почне со работа одма после породилно,настрана пандемијава еве. Некој може има последици од операцијата, некој нема на кој да му го остави бебето, а замисли некој зависи од таа работа,и тој и целото семејство. Ама најлесно е да се обвини дека не ни се работи.
Независно од породилно, можеш да си болен и друго да оперираш, за тоа постои боледување, исто така и оние за кои не треба нели да се замарате (вашите колеги) исто зависат може од таа една плата и мораат да трпат. Не си без пари дома, секако породилното е платено.
Утре земете и пишете мејл на Филипче кога ќе немате време и дете да чувате и зимница да правите, на годишен одмор кога ќе одите боже мој па како ќе чувате беба и ќе пакувате куфер? Ами време за адаптација, па некој тантрум ќе го стрефи беба од морскиот воздух па ќе немате време гаќите да си ги заперете... Не ги правете децата "приколки" за мамичка, само за вие да го тртите газот дома со месеци. Брее женишта, на фемина ќе нема кој да паметува по целиот ден. #мултитаскинг #мамички
Епа добро, со цел бебето да не ми биде приколка, од утре ќе му ја дадам на мм да ја дои на 2ипол саати. И онака ме заболе гзот од што го тртам цело време, доста беше.
Мила моја на ова ќе ти излезе шахпаскасо мали букви, голема не заслужува и ќе ти рече"Во градинките има места,слободно запишете си ги децата,ако знаат што прават ти мене демантирај ме одма.Во градинките врие од позитивни учителки,пола во Ск во изолација се ама све било под контрола.Фуј,мизерија,не знаат кај тераат,сироти деца
нека излезе по општини, не генерална бројка. Јас запишав дете и ми реков прати ти, ама сега нема место. Живее таа во некој паралелен универзум
Не бе душо оти така...нас не ни се оди на работа ,што има врска кој е позитивен. Утре и од одмор нема да ни се враќа ,безобразни
Во право си,ама се плашам дека и со бројките мануипулираат ќе си наштимаат они и да нема место ќе кажат дека има,манипулации колку сакаш како и со народот и се останато,него тоа е Господ да не чува нас бебушите и децата.
Да ти кажам ич не ми чуе,сакам да сум си дома со моето дете(иначе моето е големо,ама пак состојбата е сериозна и сакам дома),кога можат од рамковен 20 години да го цицаат буџетот,можеме и ние,ништо нема да биде уште некој месец,Македоничево нема да осиромаши.Се фалат за децата мислеле,дрн дрн јариња,а децата на последна рупа на свиралото.Кршама тоа е Господ да не чува