Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се продолжи постоечкото породилно отсуство поради пандемијата?

Дискусија во 'Бебе' започната од Осе, 28 март 2021.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Барем полека излегува на виделина она што го реков претходно. Греота е на сметка на своето дете да лачиш финансиска корист.

На SuperGirl24, AngIv, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Рече, рече, ама избриша :) Или ти избришале не знам.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Рекоа многу работи, ама другите себични, неемпатични, неразбрани :|
    SmartSelect_20210403-134445_Chrome.jpg

На AngIv, Celltica и fana им се допаѓа ова.
  4. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Напишана е таа реченица да од мене ,видов како сфатија и ја избришав имав време ми се можеше бидејќи тоа не ми беше целта. А поназад некој пиша и што баравте да раѓате сега па не ни пробала ја оправи грешката.

5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Не сум сигурна, ама мислам дека е сарказам напишаното, не буквално да се сфати.

Понапред напишаа и дека не се исти децата на луѓето од есенцијални сектори и другите деца, овие првиве.. јебига таква им била среќата. Што треба тоа да значи? Ако планираш да работиш во есенцијален сектор - не раѓај? Оти твоето дете е помалку дете од некое друго?

Еве не знам како да те сфатиме, страв ти е, ама на сите ни е. Без оглед дали сме мајки со бебиња или 3 годишни деца, или имаме болни родители, или планираме бременост, или ни е страв за сами себе, реално на сите ни е страв.

Не може да застане светот затоа што се плашиме. Секој ден се плашам една година, и пред да се заразам, и кога се заразив, и после тоа, и кога примив прва вакцина, и кога примив ревакцина, се плашев. Уште се плашам. Ама не престанав да работам иако умирам од страв (најмалку за себе) а најмногу за сите што ги сакам и ми е страв дека ќе ги изгубам.

На SuperGirl24, AngIv, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    @CameliaMiller
    Не ,не е
    Screenshot_2021-04-03-14-40-19.png
    Еве и ти кажав како сфатив ,не ми одговори.
    И јас кога не сум рекла такво нешто ,ниту сум го поддржала. Нема потреба да ми се става во уста.
    Сите се деца и сите се плашиме ,затоа место осудување треба да се поддржуваме ,ама што знам пак јас.... Screenshot_2021-04-03-14-52-34.png

И еве го моето мислење во однос на тоа. Сега стварно толку од мене на темава.

Наздравје вакцината ,се надевам ќе помине без потешкотии ,и да ве штити сите од чудово. Добро здравје!

7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Првиот цитат беше одговор на: да бидеме на породилно до кога има потреба. Може пандемијава ќе трае уште 5 години, до тогаш да сте на породилно? Ако е така, дете денес да родам, до прваче дома ќе го чувам. Барем читај на кого сум реплицирала и зошто тоа сум го пишала.

За вториот цитат, не е фер према никого, моментално животот и светот и државите не се фер.
    И према тие што немаат деца не е фер.
    И према тие што имаат 70 години и живеат во 4 ѕида без блиски до нив.
    Не е фер.

Ама не можеме да седиме дома.

Затоа, да повторам 150ти пат, децата треба да се во градинка, родителите на работа.

Посебно зошто сега пред зграда да излезам можам да ти пратам слика за меѓукомшиско дружење на деца и возрасни. Ако бебево може да седи со сите нив, може и во градинка.

И верувам дека има такви што не се мешале со други луѓе, што кога излегуваат држат дистанца и не дремат со други родители, и нивните деца не се мешаат со други деца, ама сликата на терен не е таква.

Ако не е опасно да одат по игротеки, не е опасно да одат ни во градинка.

И за во градинка упис треба и мора да се ангажира државата.
    Не за "до кога треба" породилно.

И впрочем, места во градинки со години наназад нема, што мислиш дека правеа мајкиве? Породилно не беше продолжено, освен лани. А пред тоа?

На haruki, T.e.d.d.y, black-angel и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Како ќе трае пандемијата уште 5 години? Вакцини нешто, макар и донирани, се оди на тоа да се среди ситуацијата. Дотогаш ти се расправаш со мајки на бебиња за неколку месеци плус породилно и колку биле себични. Во држава во која од памет за две минути можам да ти набројам еден куп привилегирани без заслуга и трошење пари на глупости. Кој може дома со партнер и помош да чува -не треба да носи дете во градинка, за свое здравје, за детето и за тие околу него. Кој може да си дозволи жена -треба да земе жена периодов. Кој може во приватна -приватна. За оние на породилно нека се продолжи породилно и во градинка да останат тие што ептен нема каде и кој, па така ќе се изретчени сите и со помал ризик. Солидарност. Дури да се вакцинира поголем процент. Ама не, зошто на Трајанка -да, на Петкана пред 3 години -не. Оти немало факинг пандемија од која умираат луѓе.

Последна измена: 3 април 2021
    На Martka, SuperGirl24, ocicka2014 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Знаеш уште колку ќе трае?
    Ако знаеш, сподели те молам.
    Од лани ова време наредни 2 недели се клучни.

А јас до кога и со кого ќе дискутирам, навистина не знам зошто тебе би те интересирало.

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Лани ова време почна. Имаше вакцини? Се знаеше како ќе се одвива, колку ќе трае и како ќе се спречи?

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Не, немаше.

Патем, ниту сега деца на се вакцинираат, ниту во скоро ќе се вакцинираат. Така што имунизација на деца уште долго нема да има.

Второ, се појавија мутации на кои вакцините не делуваат.

12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Никој не збори за имунизација на деца, не врти муабет. На кои мутации вакцините не делуваат?

13. HelenaMuller

HelenaMuller Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    843
    Одеднаш луѓе кои лани ќе даваа отказ од работа поради своето куче бараат од другите самосвесност и риалити чек (патем, дел се од медицинската фела). Извинете на упадот, мораше.

На SuperGirl24, Inana123, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Кој муабет го вртам? Нели децата да ги заштитиме? Како се заштитуваат без имунизација?
    За мутациите на кои не делуваат има на долго и широко во соодветната тема, слободно прочитај.

И не, никој не знае дали пандемијата ќе трае уште 5 месеци или 5 години.

Можеш и да ме цитираш, не касам, а вакво сељачко понашање немам ни намера да игнорирам.

И да, видиш, и на темава кажав дека ми е убаво дома. Ама не очекувам државата и вработените вечно да ме плаќаат за јас дома да си седам од какви било причини. Отказ е вистинскиот збор ;)

На AngIv, candy.cane и deskarada им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Не беше ти на боледување по...стоти пат оваа година?

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Не. По први. :)
    Зошто?
    Мојот лик и дело е темата? :)

17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    А, да, нова година е.
    Мислев обожаваш твојот лик и дело да се дискутираат.

18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Секако, можеш да отвориш тема и да дискутираме :inlove:

И лани бев еднаш. Кога имав корона.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Месец дена боледување без значителни симптоми. Некоја после 10 дена со болки на работа. Зошто Петкана само 10 дена а ти 30?

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    267.409
    Камо да бев 10!
    Си стојат постовите, и нема да измислуваш.
    :)

Едит: ако имаш нешто на темава да кажеш, секако ќе дискутираме.
    Ама немам намера повеќе да одам оф топик со тебе и очајниве обиди за дискредитација, за нешто што нема врска со темата во која се наоѓаме.

Во таа смисла, секој нареден коментар за мене како личност, ќе го пријавувам, бидејќи ако не знаеш да дискутираш, не е моја должност да трпам напади без никаква основа.