Дали да се продолжи постоечкото породилно отсуство поради пандемијата?

Дискусија во 'Бебе' започната од Осе, 28 март 2021.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.828
    Па не е теоретски, многу мајки во моја околина се вратиле на работа после 9 месеци со дете во јасли. Ни заостанаа децата, ни се болни, ни се глупи.
    Најади го моево бе (facepalm)(facepalm) само тоа знаете на сите теми. Еве ти го моево, на ти го моево.
    Спешл сноуфлекјс насекаде.

Си има бенефити мајчиното млеко секако. Инаку секако дека некој оброк ќе е и мајчино млеко, дали со молзење, дали после работа.
    Ни една од мајкиве што ги спомнав не прекина доење до година и некој месец.
    Доење беше спомнато погоре, дека ако не мажот да ја надоел.
    Од сите аргументи, доење е најслаб аргумент за продолжување стварно.

Последна измена: 4 април 2021
    На AngIv, deskarada и T.e.d.d.y им се допаѓа ова.
  2. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Доењето не ми беше аргумент за продолжување на породилното.
    Коментарот беше даден како одговор на тврдењето на нашата трага Теди дека сме ги учеле децата да ни бидат приколка преку доење само за да ние си го тртиме гзот дома што подолго (пошто ако седиш дома и чуваш бебе уствари уживаш).

Ама кој сака ќе разбере што сум пишала и зошто, кој не сака секако дека ќе продолжи со извртување на муабетите.

Во секој случај, ви посакувам убав врнежлив ден и на едните и на другите, ја одам сега да тртам гз (fingers)

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    На Inana123, Bicka77, Leksikon и 2 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.623
    Од сега е, по најново одлучено.

@Snowflake92 не знам зошто не сте. Кај нас немаше таков проблем.

5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.732
    Допаѓања:
    145.123
    Види и јас работам со ковид пациенти. Најголем дел , тие се. Со позитивни извештаи во рака, ти дишат во врат. Ама уште не сум стигнала на ред ни да ми понудат вакцина. Па повеќе се надевам оти ќе се вакцинирам во соседите, неголи тука.
    Докторка моја е во ковид. Она не сакаше да се вакцинира. Нејзин избор. Јас не го подржувам, ама кој ме прашува.
    Тоа е, живот иде даљје. Да се функционира некако- треба. Заштита од држава не очекувам одамна.
    Баш откако ги затворија градинките, а ние останавме на цедило. Оти нит некој ме ослободи,нит ништо. Се снаоѓавме како луди, како знаеме и умееме.

На azelea, mssuniquee, Emy867 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.661
    Допаѓања:
    18.296
    Откако ке се воспостави лактација молзење тешко. Ама кога ке видиш како оди процесот доење, молзење, полнење ке ти биде јасно.
    Оди кажи им приватни газди доилки да користат 1 час за доење до година. Многу сакам да го знам одговорот.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    96.486
    Колку мајки се трудат/труделе да ги одвикнат од доење или им ги проретчувааг подовите пред да им истече породилното? Многу, оти треба да одат на работа. А сега, оти е ковид, треба да се дои на 2.5 саати. Се' можеше пред пандемијата, сега се' што можеше тогаш, не може и не одговара.

Ова ти си го пишала, јас не го измислив. Ако е многу повеќе од храна, се знае дека алудираш на блискост и мајчина топлина. Ама цицката па, не е единствен начин да се постигне тоа.

На deskarada и Celltica им се допаѓа ова.
  8. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.828
    Приватен газда нема ни да те остави да користиш продолжено породилно. Може нема да те отпушти, ама ќе ти ја деградира позицијата и платата. Без разлика што плаќа фонд, многу жени се приморани и порано од тие 9 месеци да се вратат, зошто им зависи платата од тоа.

На Nikolina35, IRBBB и deskarada им се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    А на колку жени и после 9 месеци породилно се деградирани и симнати на пониска позиција бодејќи останале бремени и колку во текот на бременост трпеле тортура од газда зошто останале бремени па како можела таа девојка/жена да остане срамота. Тој ако е решен да те симне од позиција секако ќе те симне дали со продолжено породилно или не.Ако газдата е фер и те цени и му требаш ќе ти излезе во пресрет.Што ќе му сменат плус уште ете пример три месеци без тебе кога веќе 9 се снашол и без тебе?

На Осе и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.661
    Допаѓања:
    18.296
    Не сум запознаена дали има продолжено породилно кај нас и што тоа значи.

11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.828
    Па тоа ми е и поентата, џабе се збори во тоа што го цитирав за приватњаци и породилно. Секако нешто нема да важи. Исто би било и со хипотетичното продолжено, ќе важи само за административци, другите "доброволно" ќе се вратат.

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.623
    Како не си запознаена?
    Во 2020 постоеше продолжено породилно за сите, ако некој одел против закон е друг муабет.
    И мислам дека 3 месеци неплатено може да се земе.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Не кажав дека е :) Тоа вие си го извадивте од негде.

И пак, и пак и пак.. Мојот кометар се однесуваше на приколките и тртењето гзови.

14. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.828
    Коментарот ти беше буквално ќе му ја дадам на мажот да ја дои. Поинаку освен во овој контекст не знам како очекуваш да си сфатена, кога буквално ова го пиша.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Јас мислам тие што се на породилно да си бараат што сакаат и да не ги интересира кој што мисли. Ако можат и 5 години нека добијат. И така секој си прави што сака, искористувачи колку ти душа сака кои сами не се гледаат ама први се да посочат кон друг... така да, чил и бркајте си работа.

На Brpbrp, azelea, Martka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    За тоа што се малку и затоа што не се можело ни пред пандемијата имаше иницијатива да биде 18 месеци породилно. Ама и на тоа власта е глува ( и тогашната и сегашната).

На Inana123 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.623
    И за жал не мислам дека ќе се промени тоа.
    Пред некое време читав, не баш скоро, имаше избор, пример 6-9-12 итн. до 18 месеци, со тоа што од старт имаш пресметано колку пари вкупно како породилно можеш да земеш, па ако одбереш 18 најмалку добиваш месечно, со 6 најмногу.

Навистина не е лоша таа идеја, ама да важи за сите, а не за денес, утре само.

И ако не се лажам, во програма им беше на сегашниве пред 5 години некаде?

18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Да ,пред да дојдат на власт...не се сеќавам точно на концептот ,знам дека до 18 беше.
    Ако не се лажам Бугарија е така. И убав предлог е 9 месеци 100 % потоа со секој месец намалување.
    Да се разговара на работа уште во бременост за да знаат нели на колку да си најдат замена...

Ама тешка работа дека би се остварило иако ветено :)
    Исто и за предвремено породување треба да е повеќе ,за близнаци ,тројка...

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.623
    За близнаци мислам дека е? Ако грешам поправи ме? 15 или 18, ама секако мислам повеќе е?

И да, за предвремено родени секако, би требало да се отвора "породилно отсуство" 40 денови пред терминот за породување и од тогаш да се брои во таков случај.

20. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.661
    Допаѓања:
    18.296
    Не сум запознаена, не работам и не ме интересира. Заради короната имало или редовно?
    Знам дека може 3 неплатено да земеш.