1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали дозволувате да се влегува со чевли во домот?

Дискусија во 'Дом' започната од stilas7, 15 декември 2010.

1. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Обично не,ептен до ходник или на слава.
    Имаме повеќе собни папучи па нив ги нудиме ако не им се седи боси. :D

2. connie

connie Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    204
    Јас не дозволувам, но некогаш доаѓаат далечни гости и влегуваат со чевли.. или пак на родендени па им викаат ајде не се соблекувајте... Инаку после чистам нормално, неможе песок и секакви бактерии да ми внесува којзнае кај газел. :envy:

3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.198
    Допаѓања:
    4.238
    Може да влегуваат со чевли ако претходно не сме заборавиле чергичето да го натопиме со алкохол или доместос. :lol:

4. Lola-M

Lola-M Популарен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    536
    Се сложувам со тебе дека тоа е некој вид на традиција на нашиве простори.
    Ама, дека тоа е по бон-тон - е, тука не се сложувам воопшто!
    Како и да е, не би да полемизирам.
    Секој со своите навики...

На Sun.shine му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sun.shine

Sun.shine Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    116
    Баш според бон-тон не се собуваат чевлите кога се оди некаде на гости, напротив тоа е многу некултурно (барем во современите земји и цивилизирани семејства). А се подразбира дека домаќините кога ќе дојдат дома ќе си ги соблечат чевлите, за да си ги одморат нозете и опуштат...

6. Princess.Serena

Princess.Serena Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    102
    Никако. Само некогаш на некоја прослава инаку НЕ! :devil:

7. sanjalica

sanjalica Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    571

Па да де, ок е, кога доаѓаат гости - поголема група луѓе, небитно дали за прослави, родендени или онака, во ред е да не ги соблечат чевлите, ама ако дојде друштво, комшии, логично е да им дозволиш да се чувствуваат како дома ;) ;)

Многу често ми се случува, кога одам некаде, сама да си носам од дома оние ко балетанки плишани, бар си знам мој си се, а и многу другарки тоа го практикуваат :)

А болдираното - не мислам дека сум нецивилизирана ако ги соблечам чевлите, освен во случаи кои ги наведов неколку пати, многу ми е нелогичен заклучокот, не го поврзувам соблакањето чевли со цивилизација, ама никако, а и зборуваме за наше поднебје и секако, зависно од приликата :) :)

п.с.Без љутиш ;)

8. sweet25

sweet25 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    318
    Сега бидејки сум кај моите тука дневната ни е со дебел килим кој можеби не е толку практичен, но децата сакаат да си се тркалаат по него, и за разлика од порано кога не обрнував внимание кој како ми влегува дома, сега со мали деца повторно не го барам тоа од гостите бидејки ми е важно да се чувствуваат пријатно, но признавам дека ми создава нервоза кога ќе видам некој обуен на килимот на кој дечињата ми лежат и со лице :fubar:

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    2.553
    Па не баш. Секако на слава дозволуваме на гостите да влегуваат со кондури, али гледаме и да го тргнеме тепихот за не дај Боже некоја беља да не се направи :) Инаку само до ходник може со кондури :)

10. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    770
    Do hodnikot ne e problem,imam cergice,tamu se ostavaat cevlite i koj saka papuci si obuva.Inaku epten me iritira setanje so cevli po kukata...sekako postojat priliki koga dopustam mali isklucoci, no vo princip redovno se sobuvam koga odam nekade i sakam taka da mi bide i vo domot!

11. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    ако се свежо чистени тепеците ич не сакам никој да влегува облечен и забранувам, а ако планирам да ги чустам за недела време ок ништо не викам но тоа не значи дека дозволувам и да се испосе*ат на тепихот.

12. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Генерално ако ме прашаат не дозволувам но сепак е тоа дел од една општа култура. пр ако некој завлегол да влегува со чевли не го враќам назад и не му викам еј ти заборави да ги соблечеш чевлите?!
    но за слави и сл ствари сите влегуваат со чевли нормално.

13. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Отсекогаш сме дозволувале да се влегува со чевли, на крај памет не ми паднало да му речам некому да се соблече. Сепак, луѓето што ми влегуваат дома имаат осет па доколку им се со кал или слично, знаат сами да се соблечат без да им кажам.
    Мене крајно ме иритира кога морам да се соблечам за некаде, посебно па кога сум дотерана со штикли и се, ама тоа е.

14. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    ЈАс дозволував да се влегува дома со чевли додека не се роди малиот е сега не сакам да се влегува со чевли по дома,некако не ми е чисто после тоа ,а некогаш и немам време толку за да ги истргам теписите зошто тоа обавезно го правам после некоја слава,зшто само исмукано некако не ми е чисто,а го перам два пати годишно

15. simona-i

simona-i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    30
    Не хаххах. па за џабе не сум чистела :P

16. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    418
    Строго сум против тоа. Не може прљавштини од надвор да ми внесуваат по дома само затоа што ги мрзи да се соблечат. Се ежам на коментарот -Подобро да чистиш отколку да луфтираш!. Аххххх :envy:
    Ако ти мирисаат нозете, тоа е твој проблем за кој ти треба да се погрижиш!

На Dala и sanjalica им се допаѓа ова.
  17. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    НЕ! па мајка ми не за џабе чисте, за да ни биде чисто, а не некој од надвор се да ми носи

18. veri

veri Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    1.478
    Да!
    Никогаш на гости не сум кажала да се соблечат, а и мене ми е глупо кога ќе одам некаде на гости посебно пред излегување и кога сум на штикли да треба да ги соблечам.
    Секогаш на гостите им викаме да не се соблекуваат, со чевли да влезат, немаме теписи дома туку паркет и плочки, така да лесно е за чистење.

19. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    Ијас така,а мислам и дека така треба.Па луѓе што ти дошле прв пат,на кратко,а времето е супер,ни кал нити ништо,повеке би сакала да влезат облечени :hai:
    на крај краева.......се се чисти |-)

20. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.182
    Никако..! Па се знае бе.. мора да се одржува хигиена :)