Обично не,ептен до ходник или на слава. Имаме повеќе собни папучи па нив ги нудиме ако не им се седи боси.
Јас не дозволувам, но некогаш доаѓаат далечни гости и влегуваат со чевли.. или пак на родендени па им викаат ајде не се соблекувајте... Инаку после чистам нормално, неможе песок и секакви бактерии да ми внесува којзнае кај газел.
Може да влегуваат со чевли ако претходно не сме заборавиле чергичето да го натопиме со алкохол или доместос.
Се сложувам со тебе дека тоа е некој вид на традиција на нашиве простори. Ама, дека тоа е по бон-тон - е, тука не се сложувам воопшто! Како и да е, не би да полемизирам. Секој со своите навики...
Баш според бон-тон не се собуваат чевлите кога се оди некаде на гости, напротив тоа е многу некултурно (барем во современите земји и цивилизирани семејства). А се подразбира дека домаќините кога ќе дојдат дома ќе си ги соблечат чевлите, за да си ги одморат нозете и опуштат...
Па да де, ок е, кога доаѓаат гости - поголема група луѓе, небитно дали за прослави, родендени или онака, во ред е да не ги соблечат чевлите, ама ако дојде друштво, комшии, логично е да им дозволиш да се чувствуваат како дома Многу често ми се случува, кога одам некаде, сама да си носам од дома оние ко балетанки плишани, бар си знам мој си се, а и многу другарки тоа го практикуваат А болдираното - не мислам дека сум нецивилизирана ако ги соблечам чевлите, освен во случаи кои ги наведов неколку пати, многу ми е нелогичен заклучокот, не го поврзувам соблакањето чевли со цивилизација, ама никако, а и зборуваме за наше поднебје и секако, зависно од приликата п.с.Без љутиш
Сега бидејки сум кај моите тука дневната ни е со дебел килим кој можеби не е толку практичен, но децата сакаат да си се тркалаат по него, и за разлика од порано кога не обрнував внимание кој како ми влегува дома, сега со мали деца повторно не го барам тоа од гостите бидејки ми е важно да се чувствуваат пријатно, но признавам дека ми создава нервоза кога ќе видам некој обуен на килимот на кој дечињата ми лежат и со лице
Па не баш. Секако на слава дозволуваме на гостите да влегуваат со кондури, али гледаме и да го тргнеме тепихот за не дај Боже некоја беља да не се направи Инаку само до ходник може со кондури
Do hodnikot ne e problem,imam cergice,tamu se ostavaat cevlite i koj saka papuci si obuva.Inaku epten me iritira setanje so cevli po kukata...sekako postojat priliki koga dopustam mali isklucoci, no vo princip redovno se sobuvam koga odam nekade i sakam taka da mi bide i vo domot!
ако се свежо чистени тепеците ич не сакам никој да влегува облечен и забранувам, а ако планирам да ги чустам за недела време ок ништо не викам но тоа не значи дека дозволувам и да се испосе*ат на тепихот.
Генерално ако ме прашаат не дозволувам но сепак е тоа дел од една општа култура. пр ако некој завлегол да влегува со чевли не го враќам назад и не му викам еј ти заборави да ги соблечеш чевлите?! но за слави и сл ствари сите влегуваат со чевли нормално.
Отсекогаш сме дозволувале да се влегува со чевли, на крај памет не ми паднало да му речам некому да се соблече. Сепак, луѓето што ми влегуваат дома имаат осет па доколку им се со кал или слично, знаат сами да се соблечат без да им кажам. Мене крајно ме иритира кога морам да се соблечам за некаде, посебно па кога сум дотерана со штикли и се, ама тоа е.
ЈАс дозволував да се влегува дома со чевли додека не се роди малиот е сега не сакам да се влегува со чевли по дома,некако не ми е чисто после тоа ,а некогаш и немам време толку за да ги истргам теписите зошто тоа обавезно го правам после некоја слава,зшто само исмукано некако не ми е чисто,а го перам два пати годишно
Строго сум против тоа. Не може прљавштини од надвор да ми внесуваат по дома само затоа што ги мрзи да се соблечат. Се ежам на коментарот -Подобро да чистиш отколку да луфтираш!. Аххххх Ако ти мирисаат нозете, тоа е твој проблем за кој ти треба да се погрижиш!
Да! Никогаш на гости не сум кажала да се соблечат, а и мене ми е глупо кога ќе одам некаде на гости посебно пред излегување и кога сум на штикли да треба да ги соблечам. Секогаш на гостите им викаме да не се соблекуваат, со чевли да влезат, немаме теписи дома туку паркет и плочки, така да лесно е за чистење.
Ијас така,а мислам и дека така треба.Па луѓе што ти дошле прв пат,на кратко,а времето е супер,ни кал нити ништо,повеке би сакала да влезат облечени на крај краева.......се се чисти