1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали дозволувате да се влегува со чевли во домот?

Дискусија во 'Дом' започната од stilas7, 15 декември 2010.

1. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ne zatoa sto sekogas cevlite se mokri i tece voda od niv. No zatoa si imam stikli vo tasna sto mi se za po doma i niv odma si gi oblekuvam.
    Nemozam da zamislam bosa da odam po doma pa kamu li vo druga kuka.
    Koga ke mi dojdat gosti odma delam od eftinite papuci , no i postojano zboram da si nosat exstra stikli .
    Koj nema go snabduvam so eftini papucki, ama nesakam bos da mi se seta.

2. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Ниту сакам некој да ми влегува со чевли дома, ниту јас влегувам во туѓа куќа со чевли.

Сакам да ми е чисто, секој ден поминувам со правосмукалка и џогер, неможам да замислам некој да ми носи дома се што газиме надвор по улициве, или да ми влезе во тоалет со чевли.

Секако дома не прибирам секого туку блиски луѓе, на кои што никогаш не сум имала потреба да им напоменам за чевлите, сами се соблекуваат и се осеќаат како во своја куќа кога ќе ми влезат дома, никој не изразил желба да ми маршира со чевли или штикли, дури ни на славата која што ни е во зимен период никој не влегол со чевли затоа што секоја година има дождови или снегови а со тоа и кал.

На girl-miri, kukla21, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Majce i po doma so stikli?
    Jas da mozam pred zgrada ke gi simnam koga nosam povisoki.
    Po doma sakam bosa da gazam ili eventualno vo plasticni papuci dami dise nogata.

Preferiram da ne i se vleguva doma so cevli,pogotovo sega koga imam malo detete imam epten ,opravduvanje,za da ne mi vleguvaat obleceni.
    Ima papuci do vrata neka si oblecat.

4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Po doma stikli od 3st., a po ulica baletanki.
    Stiklicinja imam na rabota, pod masa . Si gi vikam katersezonki (nema tuka sandali, cizmi..., samo zatvoreni kodurcinja).
    Obicna sum ti jas.
    Po doma si odam so papuci kako za nadvor, po dizajnirani, a na gosti sekogas imam exstra stikli (cisti, sto nikogas na ulica ne stapile).
    Nemozam da zamislam vo tuga kuka bosa da gazam.
    Neznam, takva sum si. Se custvuvam neprijatno.
    Ne deka sum mnogu doterana za po luge, ama sepak neodi flizura,ubavo fustance so bosi noze.

5. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Да дозволуваме, многу мразам кога сум се дотерала, спастрила и одам на гости комплетна а тие ми викаат соблечи ги кондурите и ми даваат папучи одозгора. Ако не и алиштата да ги соблечам и пиџами да ми дадат, па да си легнеме.

Единствено прифаќам да соблечам кондури каде што има малечко дете кое лази и се пика во уста, во спротивно се нервирам, па да му се сневиди имате усисивачи и џогери во куќите, ако викате гости испочитувајте го тоа што се потрудиле да се дотерат за кај вас, па после нив 10 минути ќе ви одземе да усисате и да забришете, нема гостите низ цела куќа да ви газат, се знае каде одат, од врата до дневна или тераса и тоа е тоа.

На cresa-jagoda и Madam-A им се допаѓа ова.
  6. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Nikade ne vleguvam oblecena i sakam toa da se postuva i kaj mene.Koga se zemavme so mm negovite drugari bea nauceni gore kaj nego da se setaat obleceni,normalno bese samo ploca...e sega koga se zemavme namestivme se tie seuste vlevaa taka.Toa mi smetase mnogu i mu kazav na mm,toj im prenese i nemam problem.
    Skoro nikoj doma ne mi vleva oblecen a za na zimo imam papuci za gosti i im gi davam ako im e studeno.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.955
    Допаѓања:
    219.246
    Еве и јас си имам зацртано некој си став и навика да неможам по дома по патики да шетам или по било што освен собни влечки, да се гушам да се грчам со тоа патиките дома - не фала.
    Мислам дека повеќето од нас македонците си ја имаме таа навика и комоција стекнато уште од мали нозе да така не се менува баш лесно.
    И да многу мразам кога тука ми влегуваат по што ќе им текне и ке се стругаат по теписите, и можеби некогаш ке залепат и кал и 300 чуда па оди после стругај ги, чисти.
    Им имам кажано на сите да се соблечат бидејки таков ни е редот и тоа го почитуваат како ред во куќи, ако не сакаат баш боси може да им дадам собни влечки па така да го решиме проблемот околу нозете.
    И никогаш не би се навредила доколку било кој ќе ми рече соблечи или не се соблакај таков ни е редот.
    И не верувам дека некогаш би ја искоренила оваа навика со теписи било каде, бидејки си имам значително подобра угодност.

На DVAANGELA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    На целата нечистотија која ја имаме по улиците, на целата таа прашина, р'коли (се извинувам ама морав), плунка, измет и не знам што уште, како може воопшто некој да помисли дека ќе му дозволам обуен да влезе?!
    Штом сум поканила некого да ми влезе во куќа, значи го сметам за близок, а мојот дом доволно пристојно место за да испиеме кафе, да ручаме, небитно. Па која е таа слобода да мисли дека ќе може да ја пренесува глотата од улицата, каде што јас поминувам барем половина ден, каде што дишам, јадам, спијам???

Што се однесува до гостите кои се спастриле, а обувките им се битен дел од "аутфитот" можам слободно да кажам дека не се во кафана, ами во дом, каде живее некој, каде што се усисува, се чисти, пере.

Живеам во куќа, па често гостите прашуваат дали внатре да ги остават или пред врата, а ми се нема случено некој да ме праша дали може со обувки да влезе внатре.
    Во тек на цела година, веднаш до вратата има влечки, па ако сака некој, слободно може да ги облече.

На SuperGirl24, Nausicaa, Glasna и 5 други им се допаѓа ова.
  9. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.759
    Допаѓања:
    32.865
    Нека влегува, ама пред да си оди да ми ги исчисти сите соби, тогаш нема да правам проблем. :D
    Не, шала на страна, многу сум против тоа. Живеам во куќа каде што е чистотата на прво место, и така ме воспитале како мала. Јас од кога памтам за мене, моите секогаш кога и да одиме на гости ми кажувале да си ги соблечам патиките или било што носам. Јас и татко ми не му викаме на гостите да се соблечат, мајка ми е по тоа. :D Искрено, некогаш дури и незгодно ми паѓа кога му вика така, ама знам дека после ќе чисти многу, затоа како што реков неа чистотата и е на прво место.
    Во неколку реченици, не сакам да ми влегуват со чевли.

На Rama, vitamina и Kukla994 им се допаѓа ова.
  10. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Не, не дозволувам :D

11. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    Не дозволувам.
    Сакам да ми е чисто. а и паркетот ми е лакиран, свети, преубав е и не сакам да ми внесе некој каменче случајно што го закачил негде или па некоја со штикли да ми влезе одма ќе ми го изгребе.
    И кога се вселувавме, оние што доставуваат бела техника, мебел не влегуваа обуени иако јас ништо не им велев, сепак не можам на човек што влегол на 5мин да остави нешто јас да го терам да се соблекува, ама си имаа осет луѓето.
    После на маж ми другари пробаа така, им реков извинете не би сакала да се оди обуен внатре, нема проблем, одма се соблекоа и веќе го не го прават тоа.
    Ама најинтересна ми е бабата на маж ми. Она е глува и живее на спратот под нас. И кај неа си седи боса, а кога сака да дојде горе кај нас, она облекува од оние пластичните папучи кои и у двор ги носи и со нив влегува. И оди така со нив по паркетот и кога треба да стапне на тепих, она си собува. После стане, пак ке ги облече и со нив оди. А ја дека така само на среде имам мали стазички :lol:
    Не знам зашто, они имаат доле од крај до крај теписони и ваљда она мисли само таму се оди бос. Ме нервира тоа, не сакам така ама не можам да и кажам. Ако и кажам уште на врата соблечи се ке се навреди, а вака па не можам да и објаснувам нема да ме слушне.:D

12. kLem23

kLem23 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2015
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    277
    Секако дека НЕ ! :)

13. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Ne vleguvam i ne sakam da mi vleguvaat.No koga ima narod za nekoja veselba ili nes dr,i nekoj bez oset ko ke mi se tutne so cevli sig nema da go zastanam na vrata da mu kazam da gi soblece cevlite

На VladeMila и kLem23 им се допаѓа ова.
  14. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Bas mi e drago sto i po recisi 6godini temata zaziveaala,i ima soliden broj na mislenja.Posebno me raduva faktot sto moeto mislenje se poklopuva so mislenjeto na poveketo clenki koi se izjasnile za protiv vleguvanje so cevli vo domot.Mislenjeto ne mi e promenteto,seuste ne dozvoluvam vleguvanje so cevli!:D

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.946
    Допаѓања:
    134.537
    Само за прослави ама тогаш ги тргам тепеците. Нема смисла 20 пара чевли пред врата да редиме.

16. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Не! Да образложам зошто: Затоа што сум исчистила ,средила,измирисала со мириси за воздух ,и чекам гости и наместо домакински да ги облечи домашните влечки што ке му ги понудам евентуално за да не му студи ,ако сака арно ,ако не пак арно,и да си седиме разговараме. А со чизми патики ,каде што оделе евентуално кал, снег,вода итн па и лето да е,и да дозволам да ми се шмуга низ соба цапалки да прави,нема теоретски шанси,а за слава ,роденден,именден,може мушама наjлонска на под прозирна ако е врнежливо време па да не се мачка подот додатно,а летно време да е слава,именден,роденден ,опростено е ,суво време ,ке заигра четката за теписон итн ништо страшно топло време:rofl::$:D

На DVAANGELA, toogood и Svetulkaaaaaa им се допаѓа ова.
  17. mariolet

mariolet Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    18
    Не влегувам и не сакам да ми влегуваат дома со чевли.

18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Оваа навика останата ни е од турско ропство :lol: Доаѓа гостинот, пред врата ги остава чевлите а дома му се даваат папучи...Останато си е така во повеќето домаќинства, ама кај нас и да влезе некој обуен мислам моиве ништо не би му рекле, а и секако за слава или други поголеми прослави скоро сите влегуваат обуени. Кога, здравје, ќе имам сопствен стан, ќе видам дали би ме болело некој да влезе и да ми валка низ дома, или ќе ми биде сеедно. :!:
    Кога ќе имаме секаде средени патови, асфалтирани улици, зеленило... па може ќе се искорени оваа навика, и ќе си влегуваме секаде со чевли без да биде чудно, глупо и настрана да те гледаат домаќините.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Ги пуштам само кога имам некоја прослава, Нова Година, роденден, именден, слава итн. А иначе за друго не.

20. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    Ne, ne sakam ni da vleguvaat obueni, nitu jas bi vlegla negde Na gosti obuena, jas mislam deka Toa e domasno vospitanje:^)

На mimi****, rose60 и LollySky им се допаѓа ова.