Дали жените избегнуваат премногу паметни мажи за дејтање?

Discussion in 'Сингл' started by BoneMachine, Sep 1, 2018.

1. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Веќе има теми за добрите момци и нивната запоставеност од спротивниот пол исто така и на убавите девојки не им оди баш најдобро. Редно време е да посветиме внимнаие на премногу паметните момци и нивните предизвици во секојдневниот живот.

Според оваа статија на New York Post, жените сметаат дека некои машки се препаметни за дејтање. Цитирано е истражување во кое се анкетирани 214 луѓе и според резултатите иако и мажите и жените сакаат да имаат паметен партнер, жените ја повлекуваат крајната линија на 90-от процент(тоа би било околу 120 IQ). Луѓето што спаѓаат во врвниот 1%(зависно од скалата некој со IQ од 135 или 138 па нагоре) не се баш на врвот по посакуваност, за тоа може да постојат бројни причини (неравиени социјални вештини, преголема посветеност на, учење, работа, аутизам итн.).

Што мислите за ова, дали се согласувате? Дали сте биле не дејт со некој астро-физичар што повеќе време гледал во ѕвездите отколку во вашите очи? По се изгледа дека на високонадарените (не таква надареност, хе хе) луѓе не им оди се од рака.

2. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Ако е паметен не значи дека ќе ја одбегнува девојката и цел состанок ќе гледа во ѕвездите..:^)

Генерализирање, исто како што ако некој учи многу одма ќе речат geek e.

Last edited: Sep 1, 2018
  3. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Nit se soglasuvam nit ne zatoa sto e generalizacija.
    Da sum izlegla(ne bese bas astro-fizicar ko od tvojot prv post he he ama bese taka nadaren i se uste e) i ic ne mi bese gajle dali poveke gledase nagore ili vo mojte oci povazno mi bese kvalitetot na kazanoto megu nas od kvantitetot na muabeti.

cresa-jagoda and dayla like this.
  4. calliope

calliope Популарен член

Општо, секој т.н. препаметен човек, има низа socially-awkward карактеристики што не го прават баш посакуван партнер.
    Од лично искуство, имав таков еден стварно паметен, и дечкото си беше т.е. си е опседнат со спејс програми, нивна историја, напредок, развој на ракети, итн., и тоа било до степен по цел ден да знае да ми ги праќа клипчињата што ги гледа и да ми објаснува, иако било очигледно дека после саат време ми идело да се рокнам. Океј, и мене ми е нешто интересно, колку да не сум ќутук на темите, но таквото опсесивно зборување и размислување на таа, па таа тема, не остава простор да се продлабочи партнерската врска. Просечен човек нема интереси од толку јак интензитет и има тенденции да шета со паметот од една во друга мисла или идеја, додека другиве знаат да се напнат и да ја занемарат околината дури не си ја завршат мисијата т.е. да ископаат и научат што наумиле.
    Не мислам дека IQ од 135-8 е нешто премногу експлозивно и дефинитивно не е тоа кремскиот 1% (тука би ги сместила оние што надмашуваат 160+) ко што вика статијата, пошто познавам луѓе и со повисоки коефициенти од 135, а имаат нормални врски, ама па знам и со понизок, а забегани... но ок.

Мислам дека секој, до некој степен, се плаши од попаметен од него. Стравот дека „ќе најде тој/таа некој на нејзино/негово ниво“, па „јас не можам толку“ или фактот дека некој секогаш ќе избере, еве, да прати во живо или да оди на научен семинар наместо да е со вас, итн., итн., знаат да го јадат човека.

Оваа популарност на ликови ко Шелдон, Монк, Спенсер Рид, итн., што поттикна бран т.н. сапиосексуалки, е малце друга тема на разговор, но тие ликови се интересни само на екран пошто се преувеличени и им се дава некоја хумористично-симпатична нишка. Во реалноста се претешки за трпење. Едните пошто не знаат и не знаеш како да се однесуваш со нив од што се затворени и не можат да се снајдат во просечна социјална ситуација, а посебна сорта се оние свесни и горди на својот памет, кои никогаш нема да пропуштат прилика да спуштат некој смртник на земја што не знае Златниот Сооднос да го рецитира ко што ја знае азбуката.
    Значи, у право се. Маж-компјутер, не, фала.

5. celineparis

celineparis Популарен член

Кај нас очигледно нема толку паметни или барем јас не сум налетала на таков, а баш би сакала со некој да излезам. Генерално повеќето ги мрзи и факултетот да си го довршат. :rofl:

6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Не. Обратно, не би излегла со некој само дека е убав. Ако е астрофизичар како во примерот гарант знае и муабет од општа култура да сврзе. Не се научниците чудаци :)

7. Miss666

Miss666 Популарен член

Воопшто не би ми сметало да дејтам препаметен маж.
    Би ми сметало кога тој истиот би бил препотентен и би ми плескал во лице како он е најпаметен а блиските мои, блиските негови, јас не сме.

Pacifist and cresa-jagoda like this.
  8. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

напротив

9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

А бе, јас сфаќам и се согласувам дека има доста луѓе што она со сапиосексуалноста го доживуваат навистина позерски и како тренд, ама... многу поодбивни ми се, наспроти тоа, примери на фраерчиња кои ги „советуваат“ другите мажи да фрлат тоа книгите и наместо тоа да се зафатат само со теретана, да станат вистински мажјаци... :wasntme: |(

За мене не постои такво нешто како премногу интелигенција. Како што вели еден цитат, you can never be overdressed or overeducated. ;)
    Тоа што може да им биде проблем на некои високоинтелигентни луѓе при наоѓање партнер, е затвореноста и социјалната анксиозност кај некои од нив - а не нивното знаење и IQ. И тоа е индивидуално, а не сите големи интелектуалци и научници се вклопуваат во таа стереотипна слика од филмовите и сериите.

dunika, PaLaVa, lovestoneddd and 15 others like this.
  10. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Не те знаат форумски доволно добро, затоа ти оставаат сериозни одговори. Моментот кога New York Post некој ќе го земе како пример за ругање посочувајќи го како конзистентен извор на статистички податоци. :D

Лол, не јеби.
    Ова ако ништо друго заслужува да оди во тема смешни мислења. Или во потпис со bold.

11. LanaSGirl

LanaSGirl Популарен член

Немам таков сретнато уште...

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Искрено зависи.Сум гледала неколку пати да не е толку паметен.

13. Fauhxy

Fauhxy Популарен член

Прво прашувам дали имаат членска картичка од Менса па после ги дејтам.

14. Lella

Lella Форумски идол

Насловов на темава ми звучи како некој да си измисил теорија дека никој не го дејта бидејќи е премногу паметен. :D

baby-star, blackwave, dunika and 23 others like this.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Па, побитна ми е интелигенцијата него ли убавината. Така да би била. Обожавам и јас да филозофирам за некои чудни теми, можда сум и по малце nerd, па обожавам вакви дечки некако.

16. Joi

Joi Популарен член

Целата тема сумирана во една реченица. Не верувам дека некој маж или жена ги избегнува надпросечно интелигентните баш бидејќи се препаметни, туку поради други карактеристики што одат со тоа, како арогантноста, повлеченоста, опседнатоста, недостатокот на слободно време, интровертноста, физичкиот изглед.

Имам сретнато многу машки за кои што сум добила впечаток дека се доста паметни, ама за никој не сум помислила дека е ептен интелигентен. Можеби затоа што не ја сфаќам така инелигенцијата, со една бројка да може да се дефинира цело знаење на еден човек. А на ликови како Шелдон Купер и на тв кога ги гледам превртувам очи, а не па во живо каде што ја немаат улогата на ,,lovable geek''.

Така да, не ми е гајле ако некое машко знае да ја реши Римановата хипотеза ако не знае да направи два реда нормален муабет. Ако е паметен, интересен соговорник и барем со просечен изглед, има 110% шанса да се заљубам во него.:sun:

sparklie, Pacifist, PaLaVa and 7 others like this.
  17. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Македонците, со оглед на тоа што сме екстремно паметен народ, голема е веројатноста да дејтам астро-физичар. :D

18. smooch

smooch Популарен член

Мене лично не би ми пречело да биде некој попаметен од мене, бидејќи најискрено битна ми е интелигенцијата.
    Баш би ми било предизвик, на тој начин и јас би можела да научам нешто ново и повеќе.
    Секако би била со таква личност доколку не е арогантна, надмена и со таа своја интелигенција да потценува и се да ти објаснува па да испадне mansplaning.
    Се во граници на нормалата. Не е само интелигенцијата, има и други полиња за штиклирање.

eliesaab, PaLaVa, Pacifist and 2 others like this.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Одма ми текна на еден препаметен лик покраj коj се осекам ко ретарда :))) бррр.

ane.bella likes this.
  20. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Од тоа што успеав да го скролнам пред некој ден од темата околу "убавите девојки се сингл", изгледа од таму е инспирацијата за темава на членот.

Не, не избегнуваат. Затоа што не сите машки се толку паметни, нема толкави генерализации, залепени етикети и нѐ има и нас малку попаметни и не толку наивни девојки/ жени па сме таман на "исто ниво".

Last edited: Sep 1, 2018
    eliesaab, Dream-Girl and Joi like this.