Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали инстинктот на мајката за грижа за своето потомство е посилен од тој на таткото?

Дискусија во 'Дете' започната од pdb123, 10 август 2022.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    266.797
    Мор не сме.
    Дали мажот не може да е воспитувач оти е помалце грижлив природно или општествено е чудно и неприфатливо? :)

И мојата работа во скоро време доста мажи ја работат, ако е традиционално женска.
    Од друга страна мене сон ми е традиционално машка работа :D

Нема врска, прееееобемна тема е, зошто де факто сме погрижливи, ама коренот дали е биолошки или научен, е тоа веќе...

На theowndemon и Biljarkata им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.239
    Допаѓања:
    27.855
    Кратко, сметам дека да.
    Прост пример, самото тоа што жените поинаку реагираат на high pitch звуци отколку мажите што е последица на предиспозицијата да се грижат за бебиња е само еден од многуте биолошки предиспозиции дека мајката има посилен инстикт отколку таткото за грижа. Колку и да сме либерални не можеме да игнорираме дека детето има физичка потреба од мајката на почеток, најврзано е со неа, утеха бара во неа, што не е ни чудо со оглед на тоа дека тоа дете 9 месеци поминало споено во истото тело со мајката.

Тоа апсолутно не значи дека развојот на детето зависи исклучиво од мајката или дека тоа ги апсолвира мажите од грижа за децата, на секое дете апсолутно му се потребни двајцата родители и хармонија меѓу истите, без разлика дали се заедно или не.

Исто така не значи дека секоја мајка најдобро знае што е најдобро за нејзиното дете, можеме да кажеме дека најмногу го сака детето, ама на крај мајката е само човек кој секако ќе прави грешки во одгледувањето на тоа дете, исто како и таткото. Тоа не е врзано со биолошкиот инстинкт за грижа за деца во суштина.

На Гладиоли, RainBow, NarCis@ и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    179.036
    Не мислам дека можеш да научиш да сакаш тоа што сакаш, што знам. Или да не сакаш тоа што не сакаш. Ко јас и мојот однос кон работа со мали деца, не сакам и тоа е.
    А за моето дете сум најдобра, и некој да ме лиши од породилно отсуство ради тренд, па уште и преточен во закон, и да го оставам на маж, мислам дека едино ќе се деси ако ме решат со затворска казна ]:). Тоа е тој мајчински инстикт што го зборите?:wasntme:

На Гладиоли, NarCis@ и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    266.797
    Абре избор е. И кај нас може :D Познавам една само што се врати на работа, 1 месец ради себе и свое закрепнување мора да е она, после може татко. Така направија де. Ене ги 2 деца подоцна, супер се :D

Ќе видиме, ама на став сум дека се' повеќе ќе се измешаат традиционалните улоги, со тоа и перцепцијата за што е нормален одговор на дадена ситуација на жена, а што на маж.

Не можеме да знаеме, нема доволно голема група за експеримент, на мажи што се на породилно :D

Дали долгорочно ќе останат примарните грижачи или сепак не :)

На Гладиоли му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    179.036
    Што е избор?:wasntme:

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    266.797
    Кој ќе биде на породилно :D

Во Македонија може таткото законски, само еден знам што го искористи.
    Може било кој родител да биде на породилно освен првиот месец кога се смета дека родилката закрепнува :)

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    179.036
    Е добро, во Норвешка не е избор.
    По закон 6 месеци породилно за мајка +6 за татко (тејк ит ор лив ит):|
    Ќе видиме што ќе биде од експериментот.

На Гладиоли и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    266.797
    Ама ако, и треба.
    Лично мислам дека мајката треба да е таа која прва ќе се врзе со бебето, нејзиниот мирис, глас, бебето веќе ги знае кога ќе се роди. Никаде во ни еден животински вид мајката не се одделува од новороденчето, напротив, таа му е најпотребна (пред се' за да преживее, со хранење нели).

Добар експеримент на Норвежаниве, и мислам дека татковците треба да имаат поголема инволвираност.

Ако судиме само по форумов, татковците ПОМАГААТ, но мајките се главните носители на одлуки - што ќе јаде, кога ќе јаде, како ќе се облече детето, напредување висина/тежина (колку татковци знаат ова?), кои пелени ќе се користат, која козметика и милион други теми... имам впечаток дека се намерно исклучени од сето ова, а на нив тоа исклучување не им пречи.

На Гладиоли, pdb123 и IRBBB им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    179.036
    Ама 90% од татковците во скандинавија и досега одеа на родителско отсуство. Знам пошто на секое по некој заминуваше, едно дете, второ дете трето дете. Импресиите од жените таму? Помагаат. Вклученост не значи дека се нешто особено корисни, верувам дека се исто бескорисни:D.
    Мене ќе ми беше лично фрустрирачки да делам породилно со маж, поинаку им работи мозокот бе, не се учи тоа. И до 3 години детето беше пијавица за мене, не оти немало присутен татко туку оти чувствувало потреба од мене. И сега да му ја кршам таа потреба ради експеримент, со првенствено економски мотиви? Не со моето дете]:)

На Гладиоли, NarCis@ и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    266.797
    Затоа викам, нема да сме ние тие што во таа мера ќе експериментираат.
    Ќе бидат жени како дотичната премиерка, и други професии каде што самите ќе сакаат час поскоро да се вратат.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  11. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Да, посилен е. Кај мајката е вродена, кај таткото се создава.

12. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.285
    Па добро вие мајките златни сте нас татковците само за во кревет нѐ бивало.

13. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.069
    Па да....не дека е таткото труп невиден,дека ништо не разбира ама мајка си е мајка.

14. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.069
    Да не пукниш:lol:
    Ме изнасмеа:rofl:

На _Naumche_ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.285
    Па стварно така викаат бабите пред банка.

На Adorabela му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    587
    Мислам дека е индивидуално .
    Мајките сме поповрзани природно но до негде.
    Еве мм многу сакаше да го храни иако го доев. Дури за мерак еднаш се измолзив му дадов шишето - пресреќен беше.
    Поосетливи сме дефинитивно и на допир и на звук ,ама за се е тоа не само во однос на детето. Ако земеме во предвид па природната можност за хранење е доделена на мајката - според тоа би можеле да кажеме дека биолошки сме предодени.

Не би превземала и не превземам се напротив гледам да го вклучам колку што ми дозволува а фала богу многу сака и знаеше се од ред за вакцини , кога и што почнува да јаде , хранење , пелени , козметики...
    За третово се надевам нема да сум иако уште сега сум посесивна. Рано е да се каже , сметам дека е индивидуално.
    Егото , блазеси му на тој што успева да го тргне на страна

И уште би рекла кога се ,,натпреваруваат " мајката и таткото е ок.

Но што правиме со потискање на мајката од други членови во семејството ?
    Дали искуство на нив е поголемо од инстинктот на родителите ?

17. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Да. 9 месеци расте во нас, се поврзуваме со бебето и имаме посебна врска. Првите денови во болница и кога си дојдовме од болница, само во мои раце се смируваше, плачеше и од татко и. Потоа се навикна и со татко и, остварија врска и поврзување како што имавме ние веќе створено во тие 9 месеци. Не дека нема инстинкт и тој, да станува навечер ако плаче, да се грижи за неа ама со нас мајките е некако поинаку...

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Жените стануваат родители, кога ќе забременат; мажите, кога ќе се роди детето.

На Гладиоли и Snowflake99 им се допаѓа ова.
  19. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Токму така. Во нас расте, мајчината врска е нешто посебно.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Еволутивна придобивка е.
    Ако не постои, кога не сме биле цивилизирани, ќе сме си ги оставале децата да умрат од глад и жед

На Snowflake99 му/ѝ се допаѓа ова.