Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку државата треба да помага на многудетни семејства?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од forumce, 26 декември 2023.

1. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Во Србија се роди 5 мислам државата им додели помош до 18 години, бесплатна градинка и мислам една година снабдени со памперс,млеко и све што треба. Жељко Митрович ги снабди со креветчиња, релаксатори специјална количка за сите 5 да се возат и 1 милион динари. Други познати личности донираа исто. Овие се зачнати природно и се многу редок случај. Треба и тука да се даде помош за четворката до 18 години. Кога можат со наши пари да кркаат и богатат, можат да одвојат и за нив и за сите семејства на кој им е потребна помош.

На LiquidLuna, allaround, јolene и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373
    Има жени што размислуват чудно една роднина стално ми вика како треба да имам дете и ми пукна филмот па сешто и изнакажав. Викам кој ќе го гледа, јас презафатена со работа, сакам да штедам имам моментално други планови.
    Со дете треба да поминуваш време, да го воспиташ, да му пружиш љубов, внимание..
    Дете воопшто не ми е на план ни сега ни во наредните 5 години.
    Не знам ни дали воопшто сакам дете.
    И, таа вика: Абе ти роди го тоа само ќе си расте.
    И тоа кажа се, така размислуват многумина.
    Изреката дека децата биле нај големо богатство ја земат здраво за готово.
    Да не бидам офф на четворката треба да се помогне ама има луѓе кои само несвесно раѓат и не размислуват како ќе ги пораснат децата.

На Pixi5, mssuniquee, Polyincognito и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.971
    Допаѓања:
    35.126
    Мене ужасно ме нервира реченицата "без потомство си ништо", тоа ми го кажале многумина, а еве некој ако не може и оди по трнливиот пат за потомство? Тие што немаат деца дали не сакаат, дали не можат од x причини значи да се убијат.
    Роди бабо машко дете е работава.
    И јас сум против тоа некои што немаат финансии да одгледаат дете, да размислат прво во каква средина ќе расте детето, еве и Ромиве не можат едно дете, само се котат и тоа свесно, и ги пуштаат на улица да просат, има и наши вакви, на таквите треба да им се одземат децата. Летоска во Жена парк имаше Роми со 5-6 деца, друго на пат, си пушеа цигари, си пиеа пиво, а децата просеа, е ваквите не се за жалење. Што се однесува на четворката, тие деца не се добиени по природен пат, и не очекувале 4.
    И не само на нив, треба и на сите да им се помогне, а не ако некој ако тешко болен, да бараат помош од народот кој и така нема, да собираат донации, 100 ден. не се ништо, ама има многу вакви случаи.
    Многу пати сум донирала, ама треба и државата да помогне, не само народот.

На Mnik, Tanjamm, Ursi и 2 други им се допаѓа ова.
  4. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    jas mislam deka ne treba da im pomaga, verojatno se svesni deka stom pravi dete treba da ima uslovi da izdrzuva toa dete
    se slucuvaat sekakvi raboti pr ke ostanat bez rabota, bolest i sl,i da vo toj slucaj treba da pomognat, bez ogled dali imaat edno ili 10 deca no samo privremeno dodeka se vraboti, ozdravi itn nikako stalno, osven detski dodatok i postojana pomos na deca siracinja sto ziveat so baba/dedo/drugi rodnini
    na sto lici toa lezi i pravi deca i cekaj drugi da pomagaat
    jas sum protiv

5. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954

Да кренам два прста на твојата реченица (highfive)

Какво дете, какви бакрачи, пу пу скраја да е , за дете не само шо не размислувам , туку не ни правам муабет на тие теми.

Почнав да ја разлистувам темата и гледам пак се свртило да се муабети за деца уствари, а јас имав скроз друга забелешка дека државата треба на СИТЕ да помага и дете и возрасен, да нема поделби оти не може на еден да одобри помош, за друг да го одбие скроз, абе ЕДЕН МОЧАН ЦЕНТ да не даде.

Или помош за сите младо и старо или за никој ништо.

На Tanjamm, SummerGirl, BlackNight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Гарант Србите не се буниле што државата им помогнала.

На Tanjamm и VDT2906 им се допаѓа ова.
  7. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    11.991
    Никој не се буни и и не треба да се буни ни за нив ни за овие тука, затоа што е неочекуван случај.
    Нека им се доделат и колички, релаксатори, креветчиња, облека и се што е потребно.
    Ама понатаму се разви дискусија околу сиромашните многудетни семејства.

Не е аргумент што ако имаш пари а утре немаш. Нормално дека во животот не можеме за секоја ситуација да имаме план и се да тече како што сакаме.
    Ама ако од старт немаш кров над глава ни најосновни услови за одгледување семејство, сурово е да направиш и едно дете не па 5.
    Единствено можеби државата треба да им помогне за работно место, ама не и константно да ги издржува.

На LiquidLuna, Pixi5, јolene и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    А и да им помогне тоа треба да биде како за две.
    Пошто ако за 4 не биле спремни, за 2 биле.

Башка она што се провлекува демек секој според потребите, значи родителите на повеќе деца треба автоматски големи плати да земаат, без разлика на искуството и позицијата?

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    11.991
    Нека им помогне за 4, не треба да се делат децата. Ете не очекувале и сосема е во ред да им се помогне додека застанат на нозе. Верувам дека се и психички и финансиски истоштени зошто мачен процес поминале.
    Ама државата да ги издржува до 18 не, тоа си е обврска на родителите.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Па не се делат.
    За две родителите, за две државата.
    Или овие на ниедно не биле спремни испаѓа сега?

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Престани само да ги напаѓаш луѓето. Никаква помош не бараат од државата како што ти си правеш филмови. Срам да ти е. Претера

На LiquidLuna, VDT2906 и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    11.991
    Сепак на некој начин е поделба. Ако се помага нека дадат помош за сите 4. Ако за двете дадат две креветчиња, тогаш и за другите две треба. Нема да се потрошат ако еднакво дадат.
    За понатамошните трошоци одговорноста е на родителите.

13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Не многу фирми донираа, иако родителите јавно не побараа помош сите беа сплотени и дадоа придонес. Подобро нашите пари да бидат дадени на деца одколку политичариве во џеб да си ги стават. Плус семејството сите вишок донации бидејќи навистина имаше премногу ги доделија на други многудетни семејства.

На LiquidLuna, theowndemon, Cinnamon Bun и 4 други им се допаѓа ова.
  14. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    555
    Животот е тркало и многу непредвидлив- мисли си ти дека се иде по план и како си замислила.

На Cinnamon Bun, emiliana, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    На пример?
    Колку и да имам финансии, повеќе од едно дете не планирам да имам, ако имам.

На Ursi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Колку и да се бара од државата, не може да се изземат родителите од одговорност.

На SummerGirl, eliesaab и Ursi им се допаѓа ова.
  17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.964
    И ако забремениш со 3 деца наеднаш или близнаци?

На LiquidLuna, Angie1432, Cinnamon Bun и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Две ќе донира на државата :tmi:
    (facepalm)

Знаете ли општо што е проблемот во конкретниов случај или ко по обичај, да се врти муабет?
    @Munchmallow20 мајката не добива породилно пошто се породила предвремено. 4 недоносени бебиња. Градоначалникот за да се слика, дека многу убав, ќе им даде нешто непобарано. Таткото работи.
    Или само тебе кога нема да те вработат или пријават боли, останатите кој ги врти. Жени(facepalm)

На LiquidLuna, јolene, Angie1432 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Абортус:)
    @Biljarkata тогаш непотребни се и муабетите дека воопшто треба помош од државата зашто родила 4ка.
    Породилно сите исто треба да имаат.

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    13.031
    Малку избрзуваш со некои реплики, никогаш не вели никогаш. Може вака ти стои смешно, ама може да немаш ни едно (зашто некако мајтап си тераш на темава)?

Да не сум офф топик, треба помош ама до одредена граница. После ќе се научат сите така, па ќе злоупотребуваат.