Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку државата треба да помага на многудетни семејства?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од forumce, 26 декември 2023.

1. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2017
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    5.995
    Така е. Во други европски земји те мотивираат максимално да си го прошириш семејство. Не само за наталитетот на државата да нарасне, има брачни парови што едноставно желба им е и со душа сакаат 3+ деца па коректно е државата да даде "награда" за секое родено дете. Во иднина тие деца ќе ја вртат економијата, ќе работат и ќе придонесуваат во опешството, ќе бидат научници, спортисти, итн. ликови што ќе ја претставуваат државата. Тоа е еден вид на инвестиција од страна на државата ЗА државата.

На Amellie13, Anyshka, VDT2906 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2017
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    5.995
    Исто така, ги сваќам сите што не сакаат деца во Мк, што цело време одложуваат или се решаваат за едно.
    Немаш никаква заштита, поттик, и тоа мочано кратко неколкумесечно породилно што патем е 2-3 години во други РАЗВИЕНИ држави, ако го добиеш се осеќаш ко на коњ си, а камо ли па да сакаш нешто повеќе како паричен надоместок. На работа те третираат како животно ако дознаат дека си бремена, болници никакви ужасни. Ништо. Никаква мотивација. А недај боже инвитро да ти треба, да се мачиш и да завршиш ко случајов со 4ката.

Јас лично сакам барем 3 деца, не сакам едно-две. Желба ми е, сон ми е. Има нешто тука погрешно? Нешто не е во ред со мене, неарна сум во мозокот? Зошто да умрам со помислата дека не сум се остварила целосно како мајка како што сакам.
    Ама во Мк ако останев да живеам 100% ќе си ја потиснев желбата и ќе родев 1 максимум 2.
    Жално и трагично е.

На Amellie13, Anyshka, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.134
    Си имаше помош колку толку од државата ,само не знам зошто толку сметаше, напротив и мала беше во споредба со трошоци и тоа колку всушност се растргнуваме измеѓу работа и фамилија. Ко ќе се додаде и фактот дека еден работи за двајца во 90% од фирмите. Едноставно тешко е жонглирањето а да не зборам дека 9м породилно со 300 услови е едноставно премалку. Ако се направи споредба со други земји голема е веројатноста да паднам во депресија 8-|

Последна измена: 29 декември 2023
    На Cinnamon Bun и VDT2906 им се допаѓа ова.
  4. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    ama kolku pati da ti povtporam za TI da sfatis !
    jas si kazav mislenje MOE drzavata treba da pomaga na deca vo slucaj na nevrabotenost, bolest deca siracinja itn // semejstvoto so 4 deca bliznacinja nikade ne go ni spomnav!
    jas zboruvam za onie mrzite od fb , srce na dlanka i sl koi samo ragaat i na socijalno , rabota ne im spomnuvaj. samo pari doniraj im! ili treba drzavata da pomaga primer na onoj ubiecot sto zatvor lezel izmasakriral krvnicki so noz i izgleda i ja siluval maloletna devojka, si odlezal zatvor potoa se zeni 4 deca pravi od koi ednoto umrelo, za rabota ne mu spomnuvaj, pred nekolku godini i sobrakajka pravi vo koja zaginal brat mu, a zena mu sekoja nedela prosi po fb, i na srce na dlanka bea (normalno olivera toa ne go kaza) site im donirale nova kukja im napravija i seuste i e malku, non stop bara taa a se leci po privatni bolnici najskapo kade e, za obicna krvna slika mora na privatno?i da ne pisuvam sto se i kako, najnovo sto doznav taa lazela rak ima a nema, pa demencija imala za cudo kako i uspealo da izleci demencija? pa manipulira so decata site bile soposebni potrebi a ne se, ednoto epilepsija imalo drugite si se vo red i najcesto maniplura so ova so epilepsija , aj da ne kazuvam i decata prakale videa od niv toa gnasno gnasno, gubre nasekade, se istrgnala na krevetot taa najgolemata so mobilniot, nit krevet da dignat nisto, ova edna zena i prakale sto odbila da im pomogne se kaza tamu na fb i videata sto i prakale decata, edna soba da ne saka da iscisti, i na takov ubiec drzavata da mu pomaga? kako da ne! zimi se glej si tamu rabota i misli si deka treba.. ete jas poprvo na star covek/zena bi pomognala a i drzavata treba otkolku na mrzi ..sega sfati sto zboruvam? i nie inaku ne sme ni svegani ni svajcarci i ova e mk ili moze greska sum pa ne znam kade ziveam ? ti vo mk ocekuvas cesni da se ? pa tuka ako davaat tolku golema pomos nikoj nema da raboti!
    pravat mnogu deca neka rabotat za niv sto ima da cekaat pomos od drzavata, veke spomnav komu treba i sekako na najzagrozenite koi ne se sposobni za rabota , ko pr tie sto zemaat tuga nega, ziti se 4000 den na bolen a 6000 den nazdrav a mrzliv?
    jas na takvi rabotosposobni i socijalno bi im ukinala !
    razbra sega za kakvi mnogudetni semejstva zboram? a za cetvorkata vo red ednokratna pomos im dale plac i sto imase drugo i dosta e,nemoze da im gi odgleduva drzavata? ke si rabotat, decata vo gradinka i gotovo! ako treba drzavata da se grizi za decata ako roditelite ne mozat, togas vo dom!
    a zs si licemerna ke ti objasnam drug pat nemam vreme sega

На Selena01 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Леее филмови, филмови, филмови.... Иначе на волкав реферат, кај што не кажа ништо посебно, не успеа да одделиш 30 секунди за една реченица да кажеш како сум лицемерна? Немаш аргумент уствари.:D
    Абе една голема пара што ќе ја даваат, ако секој месец за едно дете даваат по барем 50 еур, за да се покрие градинка или не знам што, ете ти 3 деца 150 еур, готово збогум сиромаштијо, сите ќе лежат. Во овие држави што ги спомнав ако си информирана не даваат голема финансиска помош (спрема платите). 200 фр за дете во Швајцарија, што е? Ама пак барем даваат нешто, тоа е муабетот. Знам дека не сме тие земји, нажалост.
    Иначе примерот за околу 3000 фр на 4 деца до 6 години, ич не се многу пари за една Швајцарија. Да се разбереме.

На VDT2906, Anyshka и Viveki им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Не се споредувајте со европските земји, ниту една од тие наведените нема 42% малцинства како Македонија. Државава со една нога во гроб, да се плаќало на малцинства што и онака си раѓаат по 5-6 деца. Да ги честиме ли уште? Македонија со оваа демографија дали и ќе опстане.

7. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    kakvi filmovi? se sto pisav e vistina! ti si pravis nekoi filmovi vo glava sto nema da bidat nikogas a i ne treba spored mene
    a onaa od vinica so nekolkute deca sto izgovor zosto ne raboti i e ne mozela da raboti zosto ne mozela dobro da zboruva? direktorka da ne saka da bidi bez obrazovanie ? demek za obicna rabotnickai treba da zboruva kako naviena?
    dovolen e detskiot dodatok ostanatoto roditelot nikoj ne ti e dolzen pa ni drzavata da ti plaka za da ragas deca ili dava pomos na veke rodeni! i da poveke sum tie 150 evra da im gi dadat na nesposobni za rabota otkolku na rabotosposobni roditeli pomos za deteto, 150 evra e pola plata i fino bi ti dosle plus pari neli? zaraboti si gi! ako treba idi cisti kukji, stanovi dopolnitelno raboti, ti si sposobna nekoi ne se! i tamu treba pomos
    ne mi spomnuvaj pottik za natalitet,natalitetot sekade e vo opaganje osven verojatno kaj muslimanite,
    a za svajcarija iskreno ic ne mi e gajle kako e nitu me interesira, a koga veke ja spomnuvas kolku tamu im davaat pomos na lica nesposobni za rabota, sigurna sum poveke od kolku tuka,
    jas sum protiv i tocka! a ti sto edni argumenti dade? :rofl::rofl: da se trkalam ili sednam od smeenje.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Наталитетот кај Македонците не може да се зголеми дури ни со пари. Неплодност, доцно стапување во брак и желба за само едно дете, немање свој дом, нестабилни приходи итн. Ехеее колку Македонки знам што од беспарица останаа или со едно дете, или се омажија доцна, па за второ страв ги фаќа да раѓаат оти имаат години, се плашат од компликации, со факултети, а без соодветна работа и стабилност. Таквиот проблем го немаат малцинствата, од раѓање до гроба на државна цицка. Си го видовме пописот и полош ќе биде од стимулирање наталитет по рецептот на Грујо.

На Selena01, FreeToGo и www123 им се допаѓа ова.
  9. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Филмови се зошто мешаш баби и жаби. А кој рече на едниве да се даде, на другиве не? Освен ти? Држава со добар систем и за едни и за други треба да има.
    Дај ми доказ дека наталитет секаде е во опаѓање жити се.
    Де објасни ми како сум лицемерна? Сеуште чекам.
    А и не ми е јасно зошто не скокаш по темиве за тоа што политичарите зимаат 10 пати поголеми плати од нас обичниве смртници.

На Viveki и Anyshka им се допаѓа ова.
  10. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    555
    Можно е тројка по природен пат, но секако не е премногу често. Бар јас познавам три семејства со добиени тројки кои сега имаат околу 30 па и повеќе години, времето кога инвитрото не се правеше во Македонија. Небитно, друг е муабетов во темава.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.971
    Допаѓања:
    35.126
    Секако дека е можно и по природен пат тројка, ретко е да, ама еве и со ин-витро е ретко, па и четворка, оф топик само се надоврзав на мислењето.

12. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    mesanje babi i zabi e pomos za nekogo so necija plata
    dokaz? pa ne sum jas statistika ama eve ti tuka mozes da vidis kade i kolku deca se ragaat nizsvetot pa vidi kade natalitetot raste a kade paga https://worldpopulationreview.com/country-rankings/birth-rate-by-country
    a za licemernost pa zar treba jas da ti kazam, stom nekoj/ti gleda za sebe da grabne se sto se moze makar i imal ili moze da obezbedi sam , mesto toa da bide nameneto onamu kade sto stvarno treba pr na dete so roditeli daj a skrati na dete sirak, ne samo licemernost tuku i lakomost i zloba e
    vi davaat detski dodatok i dosta vi e
    a ti mesto so mene idi i raspravaj se so socijalno ili koj i da e nadlezen,zs kolku sto znam pr decata romcinja gradinka ne plakaat , moze i za albancite e taka ne znam
    a sto da skokam za politicarite demek ke me poslusaat? koj faktor sum jas? makedonka sum jas a drzavata albanci ni ja vodat

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Кој сака да помогне, еве од својата плата нека даде пари на малцинствата кои и онака имаат по 5-6 деца. Мене ми е жал што плаќав и плаќам даноци за туѓи интереси, за туѓи бели дворови. Македонците се најсиромашна заедница во државава, што од што имаат многу давачки на терет, што другите не ги плаќаат, од мрзливост, од пороци, од тоа што работните места што вредат ги земаат малцинствата. Државава личи на експозитура на Косово, чим Курти сака да учествува со својата партија овдека на избори. И зборат европски земји, па таму и лица со потпросечна интелигенција се интегирани, им наоѓаат работа, си земаат плата, придонеси, активни се во општеството. Може нека да станат тие лица врвни лекари, ама си работат во фабрика макар на најниска позиција и си имаат свој леб, не чекаат додаток од државата и не мислат што кога мама и татко ќе починат. Овдека секој втор Македонец по тв бара донации.

На www123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.964
    Некако темата замина во безвезе правец.
    За луѓето не сакам да коментирам, им посакувам се најубаво. И не би да си ставам грев на душа за 4 мали бебиња да им се ускратува правото на некој денар плус.
    Државата во некои ситуации е потребно да помогне и многу е жално што тоа дел од вас го гледаат како просење. Ете пример, лани во Германија се дадоа по 300 евра скоро на сите граѓани пошто имаше економска криза. И во сите тие држави не само на нивните граѓани туку и на емигранти плаќаат за секое родено дете, не знам зошто се правите наудрени. Не, не сме Германија ама тие пари што се даваат се наши пари и радо би некои од вас тие пари да ги лапаат политичарите за коли и срања отколку за бебиња, луѓе со тешки болести итн.
    Имање дете е трошок и тоа не е автомобил, стан или некој луксузен материјален подарок. Колку и да имаш пари може не дај боже бебе да ти се разболи, може да ти претече кров во исто време или кој знае каква незгода да ти се случи. Убаво е да имаш пари на страна ама никој не знае тие пари може ќе ги имаш за 1 недела може за 2 месеци, може па за пола година. Животот е стварно непредвидлив.
    И јас сум за абортус, поддржувам, секоја жена треба да си има избор. Ама веќе преку глава со тоа што ги осудувате тие што свесно одбрале да не абортираат, може и тие како вас до раѓање биле со фамозен план. А, и абортусот не е играчка, на некои жени тоа стварно удира на психа.

На Anyshka, Pa8la, LiquidLuna и 7 други им се допаѓа ова.
  15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Македонче ти е најнеинтелегентно човечко суштество, политичариве не одраа, најскапа струја и вода плаќаме не угушија со воздухов. Пари наши од даноци си пикаат во свој џеб и ние си ќутиме топ ни е. За политичариве може од први уште 30% да си зголемат плата, а за многудетни семејства, болни деца, самохрани родители немој случајно да им се даде помош. Баш сме ти да му умре козата на комшијата, ако ни е уште повеќе политичариве да не дерат и гаќиве на крај ќе ни ги земат.

На Anyshka, Pa8la, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Значи ти во случајов си лицемерната, не јас. Јас пишав дека државата на секој еден треба да има да му даде, без разлика дали е сирак или не, болен или здрав. Баш ова што го кажуваш важи за тие што ни ја водат државава, не за мене. Јас детски додаток не земам. А да живеев во Швајцарија, ќе земав.
    И ТИ кажа дека во цел свет е наталитетот намален, не во одредени држави или континенти. Ова не ти е никаков доказ. Не знам уствари што се расправаш, кога ова што ми го префрлаш, нигде не го изјавив. А да, како што имаш мислење за ова, треба да имаш и мислење за политичариве што кркаат бифтеци од наши пари. Секако и со расправање на темава не помагаш никако и никој нити те прашал, нити ќе те послуша. Имаш право да се буниш и против тие што те крадат цел живот. Ама изгледа не ти одговара. Толку од мене.

Последна измена: 30 декември 2023
    На Anyshka, LiquidLuna, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Точно дека државата треба на сите по нешто да им даде, да биде праведна, а тоа да се постигне, треба сите да и даваат нешто на државата, сите да плаќаат даноци, сите да работат итн. Тоа во Македонија не било и нема да биде. Не треба да кркаат бифтеци. Градоначалниците на малите општини велат „немаме пари“, на големите исто. Работава е нема пари.

18. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.062
    Како е ова поврзано со темава?

19. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    ne e tocno deka jas sum licemerna! a zosto da davaat na site? za nekoj tie pari se eden rucek i nisto ne im znacat zosto nim bi im dale?, jas sum na mislenje da se dava samo kade sto ima potreba da ne se povtoruvam po milioniti pat zs ne sfakas PRIVREMENO DODEKA SE NEVRABOTENI, VO SLUCAJ NA BOLEST I DECA SIRACI i sl situacii! i ti mi se nafrli a ne jas tebe a ne jas tebe
    ne e tocno jas rekov natalitetot sekade e vo opaganje, osven kaj muslimanite, ako ubavo procita ke videse, evriopa, azija sad sekade e namalen raste vo afrika i muslimanskite zemji ili izlazav?Ne tvoeto e "dokaz" raste nataliteto vo evropa ili opaga? aj ne me zamaraj pred nova godina sigurno so tebe nema da se raspravam, glej si tamu rabota sigurno ti nema da mi smenis mislenjeto!
    epa ajde da zborime za politicarite sto jadat ili kolku plata zemaat ako e toa temata, noo jas mislam druga e ili sto ke mi vrtis tuka mislenja pripisuvas sto ne sum rekla ! sto da se bunam ma za tie sto kradat koga ova e druga tema? dali si so site? jas kolku sto citam e dali da se pomaga na mnogudetni semejstva?
    NE, MRZITE NA RABOTA A NE SAMO DECA DA PRAVAT I CEKAAT POMOS! ( ako nemozat da im obezbedat pristoen zivot neka gi dadat vo dom i da ti kazam ne zboruvam ne vazi za cetvorkata bliznacinja )
    POZZ ne me zamaraj poveke

20. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    5.752
    Ако се дискутира за конкретниот случај со 4ката, да, не е секојдневие да се родат 4 бебиња и секаде во светот за тие случаеви или повеќе бебиња оддеднаш 5, 6 итн има помош.
    - Еве може маркети, аптеки и слично да ги обезбедат со годишна залиха на памперс, Ад млеко итн. Алкалоид со козметика и слично.
    - Македонски текстилни компании со гардероба ( Тила, Тритекс, Силви Стајл, - сигурно има и други што нема да им значи многу ако испратат 10тина боди или шпихозни месечно или било што).
    Со едно бебе се големи трошоците, а со 4 пак можам да замислам дека за памперси и млеко само колку просечна плата достигнуваат.

Е настрана од овој случај не оправдувам. Оправдувам секое дете небитмо дали е едно или 5 во фамилија да си зема детски додаток. Или секое дете во државата да добива пакетче за Нова година.
    Меѓутоа не конкретно помош за трето, 4то, 7мо дете затоа што со тој закон имаше многу фамилии што само ради парите раѓаа деца, а не ради фактот што баш сакале и 4 деца да гледаат. Сепак тие деца и после завршувањето на помошта треба да се гледаат и си имаат потреби и побарувања.

На Anyshka, Pa8la, Pixi5 и 4 други им се допаѓа ова.