Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку државата треба да помага на многудетни семејства?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од forumce, 26 декември 2023.

1. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Се гледа по реферативе колку сигурно нема да се замараш со мене пред Нова Година. :D во право си, уживај, само немој уште еден очобол реферат да ми акнеш, ептен ќе ме навредиш. :emo:

На Anyshka, Pa8la, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.062
    :D :D :D
    Не знам зашто и реплицираш, си го губиш времето само. Игнор. Не вреди, да се објаснуваш.

На Anyshka, LiquidLuna, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  3. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    ne referat, cel roman da napisam ti pak ne bi sfatila :rofl:(fingers)
    jas sum protiv osven vo odredeni situacii i gotovo pa ti repliciraj do sabajle nadvor od temata bas mi e gajle i tvrdi deka natalitetot raste a ne opaga za koj dokaz ne dade a tolku mnogu dokazi baras :wasntme:
    e sega za ocobol poseti si lekar

4. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Против си пари државни наши да се дадат на деца, а не си против сега од први да си зголемат пак плата политичариве? Браво алал да ти е!!

На Anyshka, Pa8la и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  5. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    cekaj malku kade pisav deka sum ZA da se zgolemat platite na politicarite? BARAM DA ME CITIRAS kade toa napisav , vo sprotivno da mi se izvinis zs mi pripisuvas raboti koi postojat izgleda samo vo tvojot um! baska sto nema vrska so temata
    drugo koj vi e problemot na poveketo? jas milion pati li da povtoram CITAJ UBAVO! SUM DRZAVATA DA POMAGA NA DECATA VO SLUCAJ NA NEVRABOTENOST( DO VRABOTUVANJE) , BOLEST NA RODITELOT, DECA SIRACINJA I SL SOSTOJBI i sekako detski dodatok
    a sum PROTIV za onie mrzi sto samo lezat i deca pravat i cel zivot se na socijalno, za rabota ne im spomnuvaj, dali bev dovolno jasna ili da ti napisam referat i tebe ili mozebi roman? :wasntme:
    bravo alal da ti e i tebe sto mi izmisluvas gluposti!

6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Па сите се согласни дека на оние мрзи кој само клепаат деца, а не работат не треба да им се помогне. Децата не се криви на таквите треба да им се одземат децата и да им се помогне на нив. А родителите да им се направи вазектомија и подврзување за да не носат уште невини души за да страдаат со нив во беда. Темата е за четворката која се роди, овие луѓе не се такви со години се обидувале за дете ете им се посреќило па добиле 4 наеднаш. Требала жената после толку борба за дете да ги абортира? Зошто државата да не им помогне барем до една година со некоја пристојна сума што би ни сменило тоа на нас?

На fashion-addict, Anyshka, Pa8la и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Јас ставот за политичарите и нивните 70% си го имам кажано.
    А не знам дали примети, очигледно не, мене ме осудија што би абортирала ако имам 3ка. И тоа си кажав за мене лично.:)

Ете мене ќе ми излезат непредвидени трошоци, ќе ми протече кровот ама нема државата да ми помогне.

8. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.964
    И како ти ова ќе го сместиш во твојот план? Како ќе се извлечеш од таква ситуација? Пари ќе имаш милиони?
    И што е срамно ако побараш помош од државата и ако ти одобрат?

На Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  9. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    pa togas sto mi se nafrlivte mene i sto mi izmisluvas nesto sto ne sum rekla
    Jjas ubavo pisav pogore za kogo sum protiv i deka toa ne se odnesuva za 4 bliznacinja nitu rekov nesto protiv niv, i ne gledam sto ima poveke da se raspravam so vas
    ili ubavo citaj sto sum napisala i ne mi repliciraj bezveze plus da mi izmisluvas SEUSTE CEKAM DA MI SE IZVINIS !

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    How about да се подобри целовкупен животен стандард место поединечно да дава пари државата?
    Непредвидени трошоци секој секогаш има.
    И место државата да дава еј на овој за кровот, еј на овој за заб, еј на овој за чешмата, покачи плати на сите и готово.

Зашто и најсолидарна држава да имаме на секој за сешто да помага, неограничен буџет немаме.

На theowndemon, Трагедијаупмм и Tanjamm им се допаѓа ова.
  11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.964
    Треба да проработиш на емпатија. И не е исто помош за бебиња и ти да добиеш пари. И не е океј да добијат исто 4 бебиња наеднаш и невработен од мрза.
    И треба малку да се симнете на земја дека не секоја група на граѓани треба да има исти примања од државата.
    А, за чешмата потруди се сама, релацијата со основно нешто за живот и чешма ти нема логика.

На Anyshka, Pa8la, simoncelicius и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.307
    Секое дете заслужува поддршка од државата во која се издига.
    Муабетот зошто таа да земе пари оти има деца, а јас без да не земам не држи вода, оти парите се за поддршка на децата. Исто како што во претпоставена ситуација мајката ваша ќе ги земала тие пари за вас.
    Јас земам 500 евра месечно детски додаток по 250 евра од дете. До 18 години мислам им следуваат. Тие се за нив и им ги немам чепнато. Некоја што има 4 деца зема 1000 евра и според вас јас треба да се бунам оти јас не земам 1000 евра оти која е таа да зема поише од мене!?!? А всушност, секое дете зема еднакво. :)

Четворката, заслужува поддршка од државата на секој можен начин и тоа не смее воопшто да се дебатира. 4 близнаци имаат повеќе потреби со тоа и поголем трошок во исто време од 4 деца од различна генерација во едно семејство. Приватниот живот на родителите и што мислеле како мислеле не е ваша работа.

Толку многу не сме навикнати на никаква поддршка и помош од државата па се ни смета. Секој заслужува поддршка од државата. Со раѓање, со потреба од вработување, со потреба од лечење, за образование, самохрани родители, жртви на насилство, ретки болести, инвалидизирани лица, погодени од природни непогоди итн итн листата е долга.
    Ама кога се работи за држава која многу не се секира за својот народ, оставете ги раат оние што успеале да добијат или бараат нешто што по закони и најбејзик логики им следува.

На Anyshka, Pa8la, LiquidLuna и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Ти почна со чешми и кровови.
    И да, јас секогаш имам емпатија за деца. За родители многу поретко.
    @Yowannty да ти за едно дете зимаш исто колку друг за 4 по дете то ест поединечно по дете е исто. Пропорционално иде тука
    Ама тука испаѓа некој ќе земе за 4 како за 4, а некој за 2 ич, наместо како за две. Е тука не е пропорционално
    Затоа викам, ако даваат поддршка за деца, на сите нека даваат, на секое дете.

Ако овие имаат плац од не знам, 400 м2 за 4 деца, некој за 2 дупло помал. Ама нема ич да добие.

Последна измена: 30 декември 2023
    На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  14. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    10.693
    Што има да се буниш кога и двете земате по 250 евра од дете. :rofl: :rofl: :rofl: Само таа што има повеќе трошоци од тебе зошто има повеќе деца.

15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.964
    Танче друг пат кога ќе буташ некажани „чешми“ во уста прво прочитај ги прашањата кои ти се поставени.
    Со овие твои рипања докажуваш колку си само зрела и полна со мајчински инстинкти. Пукаш

На Anyshka, Pa8la и forumce им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Ги гледав на Телма штипјаните со четворката. Кажаа дека само таткото е вработен. Дајте да вршиме притисок. Ајде да пишеме на профилот на премиерот Димитар Ковачевски да донесат одлука на седница на Влада за помош на семејството, парична помош. Ако тоа не бива, нека однесе премиерот било каква помош и нека ги посети. Ми текна на Унијата на жени на Вмро, Благица Ласовска, пратеничката од Штип уште им е претседателка? Кај се? Унија на жени на Сдсм од Штип кај се? Левица, Крмов донираа нешто? Ако не е, да батали да замара со Хамас и слични муџахедини и да донираат за семејството. Имаат пари функционериве, од нашите пари си покачија, да донираат. Првпат слушам дека за предвремено породување немало породилно? Зошто, дека не стига жената во тој случај да си отвори боледување? Треба да има, предвремено или навремено, сум си работела. Државата тоа да си го регулира и плус многу жени ги одјавуваат пред породување или ако газдата односно фирмата западне во кризи, трудницата останува без породилно.

17. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    194
    Tanja predvremeno mislam deka se misli na toa deka moze majkata si plakjala Sama pridonesi I bebinjata ne izdrzale da napravi majkata 6 meseci kontinuirano osiguruvanje I se rodile pred istekot na tie 6 meseci bidejkji se 4 ne moze bas tochno da se znae koga kje se rodat .

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    Ако нема минимум 6 месеци стаж во фирмата не и следува породилно на мајката. Во овој случај она се породила предвреме. Не прочитав колку стаж имала.

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Значи не е како што сум мислела. Јас па мислев дека ако на редовно вработена жена и се случи да се породи предвреме, со оглед на тоа во каква држава живееме, да не го кинат породувањето. Па и претседателот на државата може да помогне.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    9.265
    И самите биле свесни дека ќе имаат 4 деца, а во Македонија тешко кој може финансиски да биде спремен за да ги израсне. Освен ако не си ептен богат.

Помош може да им дадат како што имаше порано за 3то дете, а сега за 4 нешто како 18 години финансиска помош.
    Помош од фирми кои месечно заработуваат милиони, фрлаат производи во Дрисла барем да им даде некој пакет памперс, млеко, марамици, облека итн.

Знаеме како помина прерходната 4ка. Лично ги познавам.
    Државата им изгради куќа на 3 спрата, се разведоа родителите.
    Мајката ја прибра еден познат бизнисмен и тоа им беше единствена опција за децата да и растат како што треба и да не мизеруваат со таткото кој и ги малтретираше.