Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Saani

Saani Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    37
    Умеам да штедам. :lol:

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.557
    Одвај со 300 сили

3. Sawyer

Sawyer Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2011
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    3.036
    Умеам да штедам,и од коа ќе соберам така поише парички,тогаш одма почнувам да им барам намена,а не ги штедам конкретно за нешто :D

4. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Според мене (а и сите други)јас сум роден штедач. :lol:
    Значи така умеам да штедам и самата некогаш се чудам.Штедам на пари многу,и рационална сум во нивно раководење.А кога се работи за храна... :D кого и да прашате прво ќе се изнасмее.Јас знам едно чоколадо да го јадам цела недела тајно,никој не знае и по еден ред на ден хахахаххах :D некогаш и по коцка. :D Тоа ми е лоша навика,но бидејчи знам дека кај мене својот дел си го јадат и не го делат,а ако го начекаат и мојот и него ќе го снема,затоа јас вака ем ќе јадам сама ем ќе имам за цела недела. :D

5. Lallly

Lallly Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    33
    Јас се обидувам да заштедам некој денар,но никако да ми успее. Кога и да имам во мене пари,па макар и 100 денари моментално ги трошам. :swear:

6. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Порано во тинејџерските години кога зависев од моите не умеев да штедам, го трошев секој еден денар што го имав, и си велев „Ех кога ќе се вработам што убаво, ќе си имам уште повеќе пари за трошење“... Ама не било такааа...
    Сега парите кои сама ги заработувам не се трошат така лесно, пред да купам нешто прво ќе си размислам некој ден, ретко купувам нешто непланирано (освен по нешто козметика кога ќе ми се бендиса на прв поглед).
    И така се научив да штедам, дел од платата го тргам на страна , а дел ми се за секојдневните трошоци. Но многу пати се случува да претерам со оние предвидени за трошење, па да земам од оние заштедените.

Инаку парите што ги заштедувамги трошам на некое патување, или поголем шопинг.

7. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.099
    Јас сум ти од оние кои брзо ја забораваат сиромаштијата :lol:
    Кога се нема пазам на се' од перење, пеглање и уклучување бојлер на ефтина струја, купување најефтини препарати за дома, ефтина козметика (со тешко срце), со гардероба не претерувам т.е. не аздисувам, ретко излегувам итн итн...само ова не би дошло штедење туку преживување...
    А кога имам се опуштам, иако сега многу помалку од порано затоа што имам некој кој зависи од мене и не можам себично да трошам пари...но не пазам на ситници, не се стегам и си дозволувам мали луксузи...

8. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.663
    Допаѓања:
    6.536
    Кога бев помала бев многу трпелива при собирање на пари, имав како едно новчаниче и собирав и крупни и ситни. И мислам дека никогаш не ги вадев, ги собирав парите што ми ги даваа за Нова година, за роденден и за полуматура и плус малку мои пари, и собрав 3700. Релативно скромна сума, ама ми беше доволна за да си купам боксерски ракавици, тогаш тоа ми беше најголема желба. Не ни помислував за облека,козметика и слично.
    А сега, зашто прва година, сепак во Центар се е ем поскапо, па плус пари за копирање, ова-она и неможев да собирам. Ама зашто сакам да си купам гардероба, козметика и накит собирав некое време во шише од еден и пол литар железни пари, и крупни во новчаниче ама накрај од што бев нетрпелива го исеков шишето да избројам колку пари имам, и се на се 500 денари сум собрала и сите ги потрошив на 3 маички. Сега пак собирам во шише железни и имам вкупно 73 денари :wasntme: ама планирам да ги собирам до крај на јуни, и плус мама ќе ми додаде малку пари па ќе ги потрошам на облека сигурно.
    А инаку како што се научив да бидам штедлива, сега научив и да бидам порационална во трошењето на парите. Сега со 1000ка можам да си купам и козметика и гардероба, а и накит. Порано со 3000-3500 купував три работи од Калиопе, а да ми беше тогаш овој памет, со тие 3000 ќе се изнакупував можеби 10тина ефтини а убави работи, и плус да ми остане малку за нешто друго. :!:

9. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Јас вака штедам
    за школо ке ми дадат 50 денари
    40 30 20 ке истрошам или од дома ако сум јадена па не ми се јаде во школо сите ке ми останат
    за излевање ке ми дадт 150 50,40,30,20,100 ке тргнам на страна некогаш ама ретко,тоа ако сме на роденден и таму јадеме и само сокот си го платеме100 ми останат.......... баб ми ке ми даде од пензија 500.и другата баба 500 и дедовчите по 500 и така си имам секогаш пари......

10. stefigirl

stefigirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    124
    Умеам..
    ако сакаш за еден месец кје ти заштедам 500 ден и више :*

11. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    мене да ме стават министер ехееееееесите ке цветаме државта полна пари ке ни биде
    штедлива сум доста а не штедам на пазарување за дома знаци од храна и козметика и средства за чистење си имам курдисано едни и тиа ми се добри колку и да се скапи пак би ги купила а инаку си имам заштедено околу 350 евра до сега хахахах без никој да ги знае хахах
    лани си заштедив 400 евра и лап топ си земав а оваа година планирам плазма па здравје бозе ахахах

12. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    100.377
    Искрено како оваа година што не успевам да заштедам,никогаш до сега не ми се случило.Штедам ако и кога можам.Бојлерот,машините за алишта и садови,ги вклучувам,само на ефтина струја и по потреба,машината за сушење само за итни случаи,преку пролет ,лето и есен речиси никогаш.Се грееме на дрва преку зима,иако во последно време не гледам дека е тоа особено ефтино.Детергенти по дома од поефтините.Козметика само по потреба и никогаш луксузна.Порано си купував и парфеми сега не можам да замислам да платам 3000 за парфем.Се задоволувам со копии и поефтини варијанти.Гардероба исто така.Гледам да практична ,и поквалитетна да може да се носи повеќе.А за децата е друга приказна.Брзо растат и не се расфрлам со марки и скапи имиња.Со син ми немам проблеми,ама ќерка ми е попроблематична. :lol: .Од септември,си реков нема да штедам на патики за децата,на ќерка ми нон стоп и беа мокри нозете и за ранци,се убив од шиење и поправање оваа година.Уште сега тргам некој динар за тоа.А најскапа е храната.Гледам да не фрлам од храната ништо и максимално да ја искористиме.А маж ми е друга приказна.Тој би купил и во јануари лубеница.За мене тоа е глупост,и постојано имаме расправии за тоа.Искрено тешко ми е да живеам така во некој грч постојано,ама навистина тешко се излегува на крај а уште потешко е да се заштеди.

13. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Знам да штедам, но не претерувам. Најмногу штедам на превоз (каде можам одам пешки, ем фитнес ем заштеда), а и не трошам многу пари на вечерните излегувања (знам луѓе што трошат 3-4.000 на едно излегување, што ми е незамисливо). Затоа пак знам да си се почастам со некое убаво одморче.

14. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    јас ич не знам да штедам се шо имам си трошам

15. simona-i

simona-i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    30
    не умеам да штедам за жал, а убаво би било да се има таква навика и вишокот колку и да е мала сумата да се тргни настрана :]

16. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Умеам да штедам , ама тоа ми успева само кога не планирам. Ако речам од денес штедам тогаш тешко ми оди. Се нешто ми треба, ај уште ова да купам...

17. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Оооо да да, ми нема рамен за тоа. Пари, пари, пари. Ама ги штедам за на крај пак на нешто да ги потрошам, досега не сум дошла во ситуација да ги штедам за „зорт“ или за некоја поголема инвестиција, а кога ќе дојде до тоа секако дека тоа ќе ми биде приоритет.

18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Умеам да штедам, ама немам што :( ;)

19. sweet17

sweet17 Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    па јас искрено порано ич не знаев да штедам но откако се вработив сега појче знам да штедам :D

20. COollLady

COollLady Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.337
    Воопшто не знам да штедам! Знам дека тоа е лоша навика,но што да правам :lol: 10 ден. да имам ќе ги потрошам за некое чоколатце. Штедев во касича и имав прилично многу пари, но сестра ми ми ги зеде и оттогаш не штедам. 8)