1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Оф, многу сум проблематична. Ако нешто наумам да го купам помалку ќе го трошам џепарлакот, ќе тргам на страна и откако ќе го купам тоа за што сум штедела абе ко принцеза се осеќам, мислам дека цела вселена е моја. 8) А кога не сум наумила што конкретно да купам, абе расфрлај пари братче да те види Господ, живеј дур можеш. И 100 денари да имам у новчаник и тие ќе ги спи*кам, како да не немам на што да ги потрошам после. Знам да сум жива стипса, ама знам и да се расфрлам ко милијарди да имам на сметка. Најчесто е тоа второто, слабо ми иде штедењето :?:

2. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Можам да штедам многу пари. Си ги оставам на страна што ми ги даваат родителите, најблиските, за родендени, слави и така си се збираат. Имам собрано 6-7 илјади денари вкупно. :) И сеуште ги чувам, не ми потребале за ништо, како велат се чуваат за црни денови. :lol:

На cresa-jagoda и SnowWhite8 им се допаѓа ова.
  3. stefi556

stefi556 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    362
    И јас не знам да штедам. Џепарлакот за едно излегување и Аш- го снема!

4. IviA

IviA Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    24
    Штедам кога имам потреба да си купам нешто што го сакам , инаку ако имам многу пари секако дека нема да штедам а нема и да трошам пари на непотребни работи , ќе трошам умерено и умно 8) :lol:

5. OmniaVanitas

OmniaVanitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    1.478
    Се убаво со штедењето ама да има што да се штеди.

Можам и умеам да штедам ама кога има од што да заштедам. Порано заштедените пари ги користев за да прошетам низ Македонијава ни наша (бидејќи кога веќе одам надвор од неа, убаво е да знам малку повеќе и за мојата земја). Одев по дешавки, си купувам тоа што ми се допаѓа и тоа што ми треба. Не ги трошам за непотребни работи и секогаш правам селекција на она што сакам да го купам.

Е сега веќе малку е поразлична работата. Не само што нема нешто посебно на што би отишла, туку и со инфлацијава се помалку пари има за да тргам настрана. Ама, колку е - толку. Има по нешто. Не се жалам. Сум видела и знам дека може да биде и полошо. :)

6. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Штедам. Многу сум штедлива. Баш така се осеќам и посамостојна :!: А не сум многу возрасна... Веќе си имам собрано пари, кои не планирам во блиска иднина да ги истрошам, нека си седат така :D
    Ако ми текни нешто да си купам, си собирам пари кога баба и дедо ќе дат од пензијата. Или па си собирам поголема сума на пари и после си одлучвам на шо да ги потрошам. Вака за шминки, козметика и чевли не му барам пари на мајка ми и татко ми, баш како шо реков поубо си се осеќам, ако нештото го купам од мои заштедени пари. А, за облека некогаш ако не можам да соберам сама пари, им барам нив :D Ама во принцип, штедлива сум.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Во последно време гледам да бидам штедлива. Ама некако слабо ми оди. Имам навика да купувам работи што реално не ми требаат или за кои можам да најдам поисплатлива варијанта.

Сега сум посовесен купувач. Од дома редовно си правам список, што и како ми треба за извесен период. И гледам што е приоритетно месецов, што може да се остави за наредниот. Што евентуално може да се начека на попуст. А , што и не ми треба толку многу како што сум мислела.

Почнав и да собирам пари во мала,симпатична касичка. Два пати до сега ја имам отворено и имав заштедено околу 1000 денари. Што е супер. Само проблем е со тие ситните парички не знам кај да ги носам да ги укрупнам. Мутаво ми е така да одам по трафики зошто не им требаат на сите ситни. И се шетам со полно ќесенце парички додека се пресрамам. :D

8. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    Не умеам да штедам, таква сум одсекогаш што да се прави. Колку пари и да имам во мене секогаш ги трошам сите :rofl:

9. bejbi19

bejbi19 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2012
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    24
    Во принцип не сум штедлива, си трошам ако имам пари на работи што ми се свиѓаат без разлика дали тоа ми е приоритетно периодот :) Битно убаво се осекам кога ке си купам нешто со сакам, пари се за трошење :lol:

10. RedHeart

RedHeart Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    47
    Не умеам да штедам. Сите пари што ги имам морам да ги потрошам до денар. И на најмали глупости да е .

11. buterfly.fly.away

buterfly.fly.away Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    Уффф штедам и кога не треба :) . Незнам зошто викаат од првата плата се части . Јас баш првата би ја заштедила :!:

12. Angelinkka

Angelinkka Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    361
    Умеам, а и сакам да штедам, за да можам нешто големо да си купам на крај... Мама вели дека сум машина за штедење, но дека не сум знаела како да ги потрошам заштедените пари... глупости ххахаха :rofl:

13. Smileeee

Smileeee Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    75
    Офф не ме бива баш многу за штедење иако се обидувам не иде бре тоа кај мене :lol:

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    10.557
    Штедам, штедлива сум и кога не сум зацртала за што би им била намената. Па како што сум постојано без работа кога ке дојдат црни денови би ми се нашле, постојано да не барам од моите оти веке самата на себе си скиснав што уште чекам од нив :| :$

15. AnGel.fire

AnGel.fire Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    222
    Штедам и умеам да штедам ама само кога имам смислено за што. А, ако ги собирам така и ги гледам, ретко кога издржувам да не ги потрошам. :lol:

16. Marbella

Marbella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    342
    Штедам,секогаш имам пари и при себе, а секогаш си купувам она што ми се свиѓа, и кога и да ми останат пари си ги тргам настрана-во каса што не се отвара, па неможам да ја испразнам :D...
    А она што ќе го заштедам, ќе изигравам расипник кога ќе одам во мојот град од соништата и ќе потрошам ама буквално се, и нема да ја жалам ниедна пара!!

17. Dala

Dala Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.890
    Па,знам да штедам и си тргам 120 денари дневно и ми испагаат околу 4000 8)

18. Greeen

Greeen Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    568
    Штедам ама само кога имам некоја причина за тоа.Ако сакам нешто посебно да купам.Инаку вака не.

19. simpaticnaa

simpaticnaa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    684
    јас и штедење пари.....никако,незнам да штедам 10 денари да имам ќе ги потрошам на нешто :clap:

20. prettyliar

prettyliar Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    893
    Ауу не сум ич по штедењето неможам вака некогаш ситни парички ама до 20 или 30 денари и ги трошам :lol: