1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Cacy

Cacy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    Да :wasntme: Едноставно ако секој ден си оставам настрана неколку парички,за една-две недели можам да си излезам и да си купам што сакам :wasntme:

2. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    Да штедам јас, си направив една тактика, на први во месецот кога земам плата, си одвојувам пари за штедната книшка и со остатокот си го терам месецот. Мене ми успева, тие пари не ги ни погледнувам јас, а убаво ми е кога ќе видам колку имам на страна. Не се знае за што ќе ми послужат :)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M.arija

M.arija Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2012
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    268
    Да штедам, си тргнуваме со брат ми железни пари на страна и собравме околу 2000. Па ќе видиме за шо ќе ги потрошиме. :P

4. sm1zla

sm1zla Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    307
    штедам, штедам ии тоа како .. море иам заштедено едно 3000 па тоа ми е за ко ќе идам бугарија (на крајот на месецo) ии моине шо ке ми дадат пари..ехее има пари кај мене xD

5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    До пред некое не знаев да штедам, парите ме дупеа кај и да ги имав и ги трошев на глупости.
    Сега се освестив и штедам, можеби и за нијанса повеќе од сестра ми :lol:

6. aleks26

aleks26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    97
    Ич незнам да заштедам некој денар ова е чудно луѓево околу мене само ке истегнат скриени пари од некаде и ке ми речат ова ми е заштедено и тогаш си се запрашувам што е проблемот,абе да имам милијони во мене ке им го најдам крајот знам дека ги имам и само ми текнува се нешто да купам и што треба и што нетреба.Грдо,но вистинито се надевам дека ке научам да штедам бидејки е нешто што може да се постигне со малу вложен труд.

7. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Умеам да штедам.Секој ден си ставам пари настрана.Кога ќе соберам си купувам тоа што го сакам...

8. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Порано бев многу штедлива, сега ич. Додуша сега и студент сум, значи немам некој вишок за да одделам за штедење. Си ги трошам парите (не на глупости секако, храна, превоз, материјали за на факултет ), некогаш и ќе се почастам со пиво и чипс, ама па уживам во тоа и нејќам да си го ускратувам тоа задоволство само за да си купам облека или козметика.
    На некој пак повеќе му одговара да си купи нешто, да се поднови....јас не можам да им одолеам на малечките ситници и тоа е тоа :D

9. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Ако земам пари со мене, ги трошам на чоколади. Од причина што никогаш не ми е доста.. Или пак, ќе купам нешто смотано што не ми е и баш најпотребно во моментот а некој период сум го посакувала. Ги делам, парите што навистина ми е потребно да ги потрошам ги земам а останатите дома. Сега за да не може никој да ми ги земе почнав да си штедам во шише, таму ги ставам парите. Кога ќе дојде тој вистински момент ќе го скршам...

10. NewYorker

NewYorker Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    95
    Јас си штедам од секогаш!
    Најчесто монети,па кога ќе ми се наполни касичката одам да ги укрупнам во продавница,па книжните ги ставам на некое посебно место( се разбира не ги трошам :lol: ) и потоа пак од почеток.
    Инетерсно е,ако не можеш да се навикнеш да штедиш,а сакаш,тогаш постави си некоја цел,на пример ако успеам да заштедам толку пари ќе можам да го купам ова,отидам таму...и така ќе си создадеш цел за штедењето и после со уживанција ќе си штедиш. ;)

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    да сакам и умеам да стедам,а највеке во ова криза :^)

12. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    искрено не м е бидува за штедење.
    или ке ги потрошам или ке ги изгубам парите.. (почесто така ми се дешава)

13. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Одлична сум во штедењето. Секогаш купувам само она што ми е навистина потребно, а не некои ситници што никогаш нема да ги употребам. За искачање навечер секогаш имам резерва пари (никогаш не се знае што може да испадне) и кога бројам колку пари имам никогаш не ги бројам и тие резервните.
    И кога одам на одмор, екскурзии и сл. никогаш не ми се случило да се вратам дома без денар во мене. Едноставно морам да се чувствувам материјално сигурна. :D Можам да штедам на пари и на мн. други работи, ОСВЕН на вода за бањање. :D (ова е малце најдвор од темата ама ако)

14. Spell

Spell Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    400
    Ова ми е ако може да се каже најголема маана. Воопшто не знам да штедам не знам како ќе биде кога ќе почнам да земам некоја поголема плата(ако се случи тоа). Лошо многу лошо се надевам љубовта ќе ми помогне затоа што тој знае да штеди a јас а добијам пари до вечер ги нема тоа е тоа многу се опуштам.

15. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    Знам да штедам.
    Имам две шишиња од 0,5L полни со парички.
    Еднаш си ги користев како тегчиња за вежбање ама тешкички се.
    Не знам за која потреба едното го раситнав и испаднаа околу 1500 ден од него. Ова второво си седи уште полно до врв и тежи 2 кила и 240 грама 8)

На cresa-jagoda и Katerinceee им се допаѓа ова.
  16. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    575
    Порано знаев многу да штедам, ама сега некако многу се изменив. Само што ќе дојдам до пари сакам да ги потрошам на нешто. Би сакала да се вратам на страта навика да штедам макар и да се 100 денари ама незнам како одново да се навикнам. :worried:

17. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Да, да! И јас имам шишиња со метални 10ки и 50ки. Само што имам уште многу време за да ги наполнам до горе. :D

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Предавања можам да држам за штедење, до толку е работава :rofl: екстремна

19. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Незнам да штедам а би сакала.Се за нешто ми треба пари да си докупам :)
    Сега ке земам во шише да си собирам барем ситни парички,па ке се најдат за нешто.
    Да се научам и јас да штедам! :!: :D

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.369
    Не,не умеам,не умеам ни најмалку :|
    И ме нервира ова,очајно сакам да научам да штедам.
    Ама нема никогаш.
    Кога имам ,ме копка,ме јаде ,ме мачи да потрошам се :sweat: А кога немам-немам.
    Никогаш не сум штедела,освен некои железни парички во каса :^) А маж ми ми е чиста спротивност.Овој месец ми вели ајде да почнеме по малку(т.е. тој секој месец трга на страна ,минимално,само јас не-не ми стигнувале пари |( ) и јас ајде во право си,извадив 1000ден,ги ставив кај неговите.Помина една недела,платата моја отиде дојде време да се оди во минус, и на маж ми му велам-Еј,да не одам во минус,ќе ја земам илјадарката,па наредниот месец ќе ја вратам :$ Зошто ме јадеше што знаев дека имам уште пари од платата,и купив Dove колекција со неа,пошто ми се уведе во глава освен крем и гел кои ги имав,да си купам и дездоранс,млеко и шампон од истата линија да ми бидат! А воопшто немаше потреба :|
    Се нервирам,ама посилно е од мене.
    Отсекогаш било.Не ми тече мед и млеко,може некој ќе рече-па трошиш оти имаш.Имам, за основно,а пак не можам да штедам :sweat:
    Татко ми ми даваше многу пари за џепарац во Скопје.На секое идење,по 4-5000ден,значи едно 200евра обавезно,а кога требаше да купам книги и да вадам слободна,уште повеќе.А јас и те како можев да штедам од тие пари и да си купам нешто асално.Ама не,јас мораВ да ги потрошам,на шминки,на накит,на хулахопки на секакви ситници само да ги потрошам :|