Jaс искрено не знам да штедам. Секогаш добивам џепарлак, посебно за викендите добивам поголем џепарлак и од тој џепарлак ќе земам колку што ми треба, а останатите ги тргам на страна за друг пат. Но бидејќи никогаш не ми стигнуваат оние пари што сум ги земала за трошење цел викенд, јас ќе си ја земам и другата половина и така што за еден викенд го трошам цел џепарлак. И така за преку недела немам пари, па повторно моите ми даваат и никогаш не можам да заштедам некој денар, за разлика од порано кога имав собрано 10 000 од џепарлакот кој ќе ми го дадеа, а беше многу помал од овој што сега го имам.
Не знам да штедам и тоа ми е една од најголеми маани. Секогаш кога сум при повеќе пари ми затребуваат некои ситници, и додека речеш supercallafragalisticexpealidosious ќе ги снема
Сум по штедењето. А тоа е така бидејќи 3 лета по ред работам и знам колку е тешко да се дадат спечалените пари. Парите секогаш ги скрупнував за да не ми летнат така на брзина и ги ставав во друг паричник.
Не многу, но сепак штедам. Парите што ми ги даваат за училиште, одат во каса. По сабајле не ми се јаде или пак ќе земам нешто од дома и на одмор ќе го каснам и парите остануваат за дома. Штедам неколку месеци и ќе земам некоја паричка со мене и одам во шопинг. Се случува и сите пари да ги потрошам на брат ми нешто да му купам, но сепак, брзо собирам. За зимскиот распуст имам обезбедено обавезно, не си останувам без ич. Се случува и за летен распуст да имам, но незнам зошто ова лето во банкрот заминав. Како и да е штедам и скоро секогаш си имам црн фонд.
Од мала ме учеа да штедам, и птедев се додека не наполнив доволно години за да излегувам. Од тогаш не сум помислила да штедам, секој денар што го имам неодговорно го трошам на излегување и на материјали за накит. Може да се случи да тргнам на страна пари, ама после во зорт да ги потрошам.... Не знам каде ми отиде навиката за штедење , ама уредно ја молам да се врати... и јас ќе се потрудам
Невидена катасрофа сум кога станува збор за штедење! Не ме бива бе не ме бива... А, видам пари, ајдеее одма троши како луда! И после ќе се чешам
О да штедам. Јас трошам многу ама со план. Прва работа што правам по легнувањето на платата на сметка е да оддвојам 5000 за во фондот на керка ми и 5000 за мојот депозит. Остатокот го распределувам на козметичар, фризер, телефонска сметка, редовно правам месечен буџет за облека и генерално се придржувам кон него. Остатокот оди на излегувања, козметички производи и секојдневни трошоци како бензин и сл. На крај на месец може минимално да влезам во минус на картицата, а може и не.
Порано да и тоа многу, сега веќе не толку. Имам некој фонд на страна за црни денови ама ко што поминува време само го намалувам, никако да додадам нештоо Сите пари ми одат за излегување и јадењеее!
Знам да штедам но најчесто со одредена цел. Родителите се чудат како во секое време имам некој денар плус
stedam i toa mnogu kako luda.ponekogas ako ne uspeam da trgnam 4-5ooo den na strana strasno se nerviram.znam deka ponekogas preteruvam ama ete navika mi e sto da pravam
не штедам, а иначе можам само немам некако зошто да штедам, a и немам џепарлак кој ми го даваат родителите месечно, туку на почеток на неделата.. и кога ке ги потрошам тие пари добивам други.. и немам од што да штедам.. за козметички производи и облека добивам исто пари од родителите... сакам да штедам, и сакам да најдам причина за штедење.. !!
Умеам да штедам и штедам. Од секогаш сум била одговорна за финансиите во семејството а и воспитана сум на скромност. Кога ке се земе плата прво се плаќаат сметките, храна, облека а другото се трга на страна . Со маж ми живееме во ист филм, штедиме за некое си интересно патување, и дваицата сме такви импулсивни и спонтани и ништо не планираме од напред. Не мора да уживам или да го имам сето што го видам ама па и не оскудевам за ништо. Малку повеќе попустлива сум што се однесува до детето амааа него ништо не смее да му фали
Во принцип сум трошаџика, збеснувам кога ќе видам убави чевли или некое добро парче облека како и повеќето жени Па препарати за коса, па накит, па козметика, долна облека, депилации.... Али знам доста и да заштедам, бидејќи сум надвор од дома морам на секое да рачунам колку пари ќе ми стигнат за месецот, колку треба настрана да тргнам за црни дани, и не купувам наеднаш се што ми треба, туку постепено.
Јас решив дека ќе се обидам да штедам. Секој ден ќе тргам по нешто ситно во каса, колку имам толку. Ме интересира колку можам да издржам и да заштедам за 1 месец.
Не знам ич да штедам. Како помала заедно со брат ми собирав пари, ама сега не можам ниту да ја замислам полна касата. Веднаш чим дојде некој денар до мене го трошам и се на некои глупости. И да заштедам нешто преку недела за викендот се трошам. Сум пробала, ама ме копка нешто да ги потрошам. Затоа го трошам тоа што го имам денеска, а за утре, утре ќе му ја мислам.
Ic nemozam da stedami mnogu se nerviram zaradi toa.ako imam nesto pari vo mene nemozam a da ne gi potrosam kako nesto od vnatre da me tera.i posle ke kupam nesto so ne mi treba kolku da gi potrosam,a potoa koga ke vidam nesto sto navistina mi se dopaga i sto mi treba a pari nemam e togas mi ide da se otepam
Умеам и тоа многу. Организирана личност сум и знам кај ми одат парите. Како што знам како ги заработувам, така знам и како ги трошам. Си имам солидна заштеда и горда сум си на тоа Е дечко ми не е баш по штедењето, па морам и за него да водам сметка.