1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. FeminkaDoKraj

FeminkaDoKraj Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    49
    па богами знам да штедам :) колку работи си имам купено со заштедените пари ехеее :) а и понекогаш,кога е крај на месецот на пример и кога уште платата не е стигната, ќе ми спотребаат пари за излегување или било што си земам од заштедените пари... :) инаку,јас на училиште кога сме многу многу ретко јадам на одморите бидејќи навикната сум да не јадам наутро и не ми се јаде едноставно,а кога сум втора смена дома веќе имам појадувано и на училиште пак не ми се јаде,мајка ми што ми ги дава парите за на училиште си ги чувам и за една недела можат да се соберат негде околу 200денари,а некогаш може и повеќе :)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.887
    Допаѓања:
    132.553
    Штедам со сета сила, во неколку банки, бркам камати :)
    Орочувам, преорочувам, кусам, купувам на попуст, гледам гратиси :) Домаќински се однесувам кон парите, оти не сум ќерката на мама и сонцето на тато, па они да ме финансираат. Од 22 година наваму, сама заработувам и внимавам до бескрај.
    Сама плаќам образование, сама се дообразувам, се хранам, се облекувам. И пак штедам ко лудача на се.
    Во маркет купувам најевтинко, цедам паста до крај, купувам козметика на попуст :)
    Малце сум забегана со штедењето, зависност ми е.

3. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Ах колку тешко ми оди тоа пусто штедење... Земам релативно солидна плата, а пола ми оди на козметика и гардероба секој месец без исклучок... Најлошо е што купувам понекогаш нешто што не ми треба во моментот, ама си велам “Ајде, ќе се најде и ова, не е лошо да го имам...“
    Ама бидејќи сум во план да полагам за возачка дозвола, ќе мора да намалам со трошењето... ;)

4. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Ми пиша смс син му на Штерјо. Рече да ве поздравам сите од Доминикана, им го штедел wi-fi-то на домаќините, па симињал филмови преку роаминг интернетот на t-mobile. :call: :rock:

5. Eci0327

Eci0327 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    17
    Колку само незнам да штедам, и секгаш си велам уште само ова да го купам и после ке штедам нема да купувам непотребни работи, ама тоа ПОСЛЕ никако да дојди секогаш иста приказна :lol:

6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.970
    Допаѓања:
    21.159
    Знам да штедам и тоа ми стана навика. секојдневно ги пребројувам и им се радувам на парите. Од заштедата си имам купено многу работи, ама мора да признаам со тешко срце ги трошам... откако почнав да штедам станав СКРЖАВА

7. skygirl

skygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    153
    До сега воопшто не внимавав колку и каде трошам. Јадев надвор, ресторани, пекари, брза храна и сл., многу ретко готвам дома; па излегувања навечер, кафе денски, такси, сметки бензин, облека (не ретко поскапа, бидејќи не чекам попусти), не внимавам на скапа-евтина струја, ниту во кој маркет пазарувам (најчесто најскапите)...и платата таман од 1ви до 1ви. Не е којзнае колкава ама и поголема да е со вакви навики исто ќе ја трошам цела. Ако внимавам барем малку на трошење сигурно дел може да се заштеди и од неа.
    Затоа од сега планирам дел да издвојам веднаш кога ќе ја земам и барем малку да внимавам на што и колку трошам, па нешто да заштедам.

8. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    5.739
    Допаѓања:
    54.596
    Знам да заштедам, ама тие заштедени пари ко ќе излезам ги трошам повеќе на облека :lol:

9. Ludaaaa

Ludaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    5
    Eдноставно незнам да штедам. :)

10. nikiiii

nikiiii Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    942
    Можам да заштедам до кај 1000 ден...толку :P

11. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    4.392
    Знам да штедам. Колку-толку, но сепак знам :D

12. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.322
    Допаѓања:
    28.990
    Ај пофалете ме, заштедив 2548 ден. :rock: :wasntme:

На LittlePinky, cresa-jagoda и Azriel1 им се допаѓа ова.
  13. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Умеам да штедам уште од мала.Навикната сум скромно да живеам.Но,за да заштедиме битна е и висината на месечните приходи,а и стратегијата на трошење пари.
    Отсекогаш книшката во банка ми била потреба за некаква финансиска сигурност.Правам месечен план на потребни средства за расход и тоа само што ми е приоритетно,а другиот дел е наменет за штедење.Ако се случи нешто непредвидено да треба да потрошам,другиот месец тој дел го надоместувам.Обично жените кога земаат плата одат на шопинг,а јас итам по патот до банка да го зголемам штедниот влог :lol: Понекогаш претерувам,ама подобро да имам,отколку нервозно да го пребарувам последниот денар во паричникот.

14. hristinnnna

hristinnnna Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    171
    Знам да штедам.Си заштедив 800 денари и си купив сето она шо ми требаше во моментот.Ги потрошив и сеа одново започнувам да штедам.200 досега иам собрано (многу се знам) хаха. :D
    Иначе си тргам настрана од парите што ми ги даваат за ужина на училиште, и за викнедите коа сум излезена не ги трошам сите, па успевам некако. 8)

На cresa-jagoda, Twinkles и poenta им се допаѓа ова.
  15. Anne15

Anne15 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    244
    Да,знам да штедам и воопшто тоа не ми е проблем.
    Сакам да штедам и мило ми е кога парите ќе ти потрошам на нешто навистина корисно. :angel:

16. Avenged

Avenged Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    675
    Допаѓања:
    1.592
    Знам да штедам..
    Посебно,кога одам во школо,што ми даваат пари,не купувам ништо,и онака не ми се јаде и си ги собирам парите :lol:

На cresa-jagoda и Insatiable13 им се допаѓа ова.
  17. sweetgirl77

sweetgirl77 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    12
    Јас обично штедам од парите кои ми даваат за на школо и тие што ми остануваат ги собирам.
    Ама секогаш кога ке соберам ги трошам обично за алишта :?:

18. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Многу ретко , многу.
    НЕ ЗНАМ да штедам јас пари , не знам..јас и денар да ми остане во паричникот , морам да го потрошам :^)

19. Elika

Elika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    46
    Ауу, да да. Премногу. И тоа штедам пари што ги добивам (баби,дедовци,частење :D ) и пари од школо што ми остануваат. И баш убаво ми доаѓаат на крај :$

20. Decapitated.Hanna

Decapitated.Hanna Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    576
    Па и не баш. Јас на парите ти гледам како на помошно средство за забава. :D А и некако мн ме чешаат по џебот. Лоша карактеристика али ете.. Ама па од друга страна несебично трошам и на други па коа ке видиш, оправдано ми е. :lol: