Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Insatiable13

Insatiable13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    367
    Штедам од парите за искачање и од парите за на школо, и да ви кажам право преку глава ми е од штедење, едвај чекам да се вработам и да не зависам од моите ... :|

2. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Ужасно добро знам да штедам :angel:

Ова не значи дека сум скржава, дека не ги трошам туку рационално ги користам парите. Сеуште зависам од моите дома ама секогаш имам заштедени пари во мене. Си ги распределувам според приоритет. Облека купувам на попуст и со тоа многу заштедувам. Пред да купам нешто добро размислувам дали ми е од корист и дали ќе го носам и сл.

Се на се, умеам да штедам. :)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MoonshineAnne

MoonshineAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2013
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    83
    Колку и да сакам да заштедам тоа едноставно не е возможно :!:
    Се мислам и рачунам и мозгам али џабе братее, лани со 1000ка поминував недела цела со се искачање, сега неможам без 2000 да поминам тука не го рачунаме искачањето... дали е поскапено, или јас многу трошам неможам да сватам, но битно ќе ги банкротирам мојте ако продолжам вака :tmi:
    Треба нешто да се превземе и среди ова.. ТРЕБА ! :!: :$

4. Maria.Vampire

Maria.Vampire Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    437
    Како и многу од вас,и јас кога имам во џеб ме пецка и морам да ги потрошам до крај,на било што(храна,облека и сл.).Незнам да штедам,а многу лоша навика ми е тоа знам :?:

5. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    Порано си штедев. Но сега кога ја земав првата плата на работа. Во две недели ги испотрожив паричињата. И ќе си пеам сега. З'м З'м З'м з'м з'м...

6. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    100.376
    Факт е дека треба да имаш приход за да заштедиш.
    Имав баба,која останала млада вдовица со 7 деца и успеала да ги изведе на пат колку толку.Ми има кажано неколку нејзини размислувања меѓу кои и за штедењето.Нејзини зборови „секоја жена треба да има некој динар на страна за кој само таа ќе знае.И тоа не за не дај боже(за тоа секогаш се наоѓа),туку за убави работи“
    Кога таа почина во нејзиниот ковчег за алишта најдоа 8 лири,со треперлив неразбирлив ракопис напишано за секого од нејзините деца по една лира и една лира за нејзиниот погреб.
    И јас откако знам за себе си имам тргнато на страна ,за тие пари никој не знае.Можеби е себично но мене ми влева сигурност.И не ги трошам за лоши работи,туку исклучиво само за убави.Подароци ,нешто убаво за мене кога паднам и кога шопингот ти е најдобар допинг против депресијата.Се научив да се контролирам,да не купувам работи без кои не се може.
    За што ќе ги потрошам?Можеби децава ќе сакаат да се школуваат,можеби мојата идна снаа ќе сака нешто а нема да може да си го купи,или зетот ...којзнае.Само за убаво да е.

7. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    173.782
    Што да штедам и од што да штедам?
    Одкако се зедовме со мм,постојано инвестираме -образование,куќа,стан,два автомобила,школување на синот.
    Од никој денар немаме добиено.
    И ако сето ова што сами го спечаливме го пресметаме во пари,тогаш...умеам да штедам?

8. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Не прашувај дали умееш да штедиш. Според мене, сте направиле одлична инвестиција :)
    Инаку, умеам да штедам, да. Кога имам приход. Последниве неколку години никогаш не сум била без денар што се вели. Секогаш имам некој денар. Ама не штедам кој знае колкава сума, немам можности за толку. Онака, по нешто ситно.

9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Малку ми е тешко да штедам бидејки приходот што го имам го користам за некое парче гардероба , козметика, излегувања и други ситници , гледам да го растегнам до крајот на месецот за да не барам од моите. Ретко се случува да ми снемаат пари , ете можеби 2-3 дена и тогаш со душа го чекам први ]:). Се надевам дека кога ќе почнам да заработувам(аман кога ќе дојде тој ден |( :D ) ќе успевам и да тргнам по некој денар настрана .

10. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.187
    Допаѓања:
    139.321
    Јас успевам да заштедам само ако тргнам некој денар веднаш штом ќе земам плата. И така правам, проценувам колку можам во зависност од месецот, и право во банка. Друго е кога се во банка, па уште ако ги орочиш, некако не ти се растураат :)

И тие се секогаш со план за некоја инвестиција, а не онака да имаме на страна. Секогаш се знае за што точно. Месециве успеваме доста да тргнеме на страна, ама во пролет ќе имаме доста трошоци, па сите ќе отидат. И после ќе си поставиме нова цел.

11. girl.09

girl.09 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    54
    Друштво вака јас и знам и не знам да штедам помекогаш кога ќе соберам до 100 денари ќе ѓи потрошам на нешто друго не на тоа што сум сакала, друго сакав да Ве прашам тие што штедите мене моите ми даваат по 30 денари за во учичиштеа сум 7 одд дајте некој пример до сега заштедив 60 денари по 10-20 ден си кратев од ужинка и дома јадев :Р еднашка собрав 400 и си купив едно елече мн убавко ама си собирав пари во шише 1,5l го полнев со монетии но не го наполнив сето а ако го наполнев сето сигурно накај 50€ ќе соберев но ќе се продадеше елечето за толку време ве молам помогметее <3 и извинете за грешките во пишувањето :))) фала однапред за се :))

12. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Епа ете си почнала, по 10-20 денари од ужинка, некогаш земи си јадење од дома, ако имаш баби/дедовци сигурно ти даваат некој денар од пензија, кога ќе ти останат ситни монети тргај ги настрана и така. Полека, полека ќе собереш некој денар. Не можеш од еднаш, по малку :)

На cresa-jagoda и girl.09 им се допаѓа ова.
  13. girl.09

girl.09 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    54
    Е баш и не ми даваат мојте баба и дедо инаку фала за советот :)

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  14. hristinnnna

hristinnnna Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    171
    Лелее значи ќе си пукам во глава, прав малер сум.. ;(
    Си собирав пари за лакчиња, парфемчиња, креми, козметика ова она.Си собрав 1000 денари и коа на крајо од шо сум толку пажлива го паднав телефонот и ми пукна екрано.Е сеа под казна моите ми рекоа со мои пари да си го направам, зашо телефонот нема ниту 2 месеци а јас го унаказив. :emo:
    Толку од моите кремчиња и лакчиња. :x

15. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.444
    Секоја чест за твоите родители, така се учат децата на одговорност. Ако ти го направеле они сигурно дека немало да го пазиш, вака ќе отвориш 4 очи. Јас да сум како нив би ти го земала тој телефон штом незнаеш да го чуваш и би ти дала од оние од 600 денара кои имаат опција за разговор и СМС сосема доволно за дете на твои години, нема потреба од скапи телефони на тие години па уште да не знаете да ги чувате.

16. hristinnnna

hristinnnna Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    171

И јас не ги кривам родителите, скроз се во право нема збор тука.И да настојуваја тие да ми го направат телефонот немаше да сакам.Грев ми е па за тие 1000 денари 2 дена работат по 9 саати. :!:
    А иначе за земање телефон, нема шанси.Си работи и вака пукнат. :)

17. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Јас си собрав околу 3600 нез точно и од тие ми останаа 1000. Ги потрошив во Jumbo и за лакчиња :D.Инаку ги берев за циркони,ама ништо од цирконите.. сега уште 200 да соберам и можи ќе си купам циркони..

18. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Умеам и тоа многу да штедам. :!:
    Не сум некоја која пуши, пие или секој викенд да излегувам со друштво и тие пари што би ги потрошила на такви глупости си ги заштедувам.
    Не сум некоја која за нешто што невреди да давам пари и да го купувам, а потоа да не го користам и да ми седи така дома.
    Кога купувам нешто не гледам да биде марка, туку да биде и ефтино, но и квалитетно и убаво.

Мислам дека за тоа кој колку штеди пред се е од домашното воспитување, бидејќи ако родителите уште од мал те научат на некои важни работи како што се: да не се расфрлаш на сите страни со пари и после да немаш ни за најпотребното, така ти ќе се однесуваш и понатаму во животот како што те учеле додека си бил дете.

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Budha

Budha Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2014
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    21
    Штедлива сум, штедлива. Не дека од дома ме учеле така, едноставно таков ми е карактерот. Не пушам, не пијам.. Порано многу пари на храна трошев, сега и тоа ми е минимално сведено :D Евентуално ако трошам пари на облека.
    Мразам да зависам од некој и мразам што сум товар на моите. Дури некогаш ми е срам да им барам за рата за курсеви.. Не сум блиска со мајка ми и татко ми, и глупо ми е кога ќе дојде време за пари, да барам како ништо да не е. Кога веќе еднаш ќе станам независна и слободна? :D

20. love-cat19

love-cat19 Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    31
    Какво штедење , се ми оди на козметика,за грев сум имам се а само си купувам и што не треба. ужас :@