1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    664
    Јас незнам да штедам, искрено. Кога имам пари ме боцкаат до последниот денар. :D

2. Loss

Loss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Не знам да штедам, искрено.
    Колку и да се обидувам неколку дена или пак недели ќе штедам ќе соберам малку пари и пак ги трошам.
    А и немам некоја потреба да штедам пари моментално имам се што ми треба. А и да треба да штедам не знам како би успеала.

3. erica

erica Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.036
    Јас незнам да штедам колку пари имам тие морам да ги потрошам во една ден или ако имам 100 денари во една ден и ке ги снема...

4. matejaaa

matejaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    134
    Штедам и тоа многу, така сум научена уште од мала. Да имам 100 денари мислам дека од нив само 10 би потрошила и 90 денари би тргнала на страна :D

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jelena.rozga

jelena.rozga Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2014
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    205
    :D Jaс сум најголемата штедливка во мојата фамилија, кај мене сите трошат и не штедат многу. А јас секогаш кога сум во можност купувам нешто поефтино а останатото да го ставам настрана :D и никогаш нема да сменам а мора малку.

На cresa-jagoda, Miss.N и LittlePinky им се допаѓа ова.
  6. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.315
    Не штедам.

7. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.770
    Допаѓања:
    17.575
    Штедам само кога имам од оние каси што мора да ги скршиш за да ги земеш парите, или кога штедам со некој друг - на пример сестра ми :lol:

8. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Воопшто не знам да штедам .. во година ипол работа имам заштедено дури 30 евра и тие не знам како сум ги заштедила :))

9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.968
    Допаѓања:
    10.188
    Кога има од што да се штеди, најчесто се обидувам, ама не секогаш ми успева. Знам да си ја скратам чергата што би се рекло кога имам нешто наумено и најчесто успешни ми се обидите кога тргам на страна за патување и шетање. Тоа ми е највредно и секогаш наоѓам мотивација во момент кога треба да си скратам од нешто друго.
    Инаку за облеки и такви работи не штедам и не си вадам од уста, ако имам доволно пари во моментот да потрошам на нешто што ме бендисало го купувам одма и не го мислам понатаму.
    Порано си имав тактика уште кога ќе земам плата одма да купам нешто што стварно ми треба а е малку поскапо и да искеширам неколку илјади одеднаш, па понатаму да бидам приморана да ги распоредам разумно останатите пари. Инаку во спротивно сигурно ќе отишле натаму наваму во ветер и магла.
    Никогаш не сум имала некои преголеми примања за да имам големи заштеди, ама сигурна сум при прва таква прилика дека ќе одвојувам средства за некои пофини и покупни работи.

На jelena.rozga му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    96.486
    Штедам, тоа ми е од мајка ми школо и многу сум и благодарна. Работев 3 години, дома не ми бараа пари освен што самоиницијативно одев да испазарам во маркет за да го наполнам фрижидерот, така да платата ми беше исклучиво за мои потреби, па успевав и да си купам се што ми треба, да отидам на летување, а и да си оставам по некој денар на картичката од секоја плата. 15 месеци сум без работа, само последните 3 месеци барам од дома за мои потреби, инаку претходно цела година си купував и гардероба и козметика од мојата заштеда која ми беше добредојдена и сега кога заврши ми се плаче од што ми фали:(. Мајка ми секогаш вели - колку и да се, дали повеќе или помалку, заштедените пари ми се полно срце. И со моето искуство што го добив изминатава година, и те како ја сакам и поддржувам оваа нејзина реченица!

На cresa-jagoda, Elena69221, cooll и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Душа, ајде не се разочарувај ќе најдеш работа .. Барај по огласи редовно сигурно ќе излезе нешто :*

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Heart *21*

Heart *21* Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2015
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    144
    Заработувам сама и бидејќи знам колку тешко се заработуваат пари знам и да штедам. Нормално еден дел од платата го тргам за штедење а другиот за работи кој ми се потребни и за излегување. Досега од самата што заработувам си имам заштедено 3000 и нешто евра :)

На cresa-jagoda, mime87 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Браво. А за колку време успеа да заштедиш?

14. Heart *21*

Heart *21* Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2015
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    144
    за 2 години имам соберено толку, ама сега окрај сталната работам и нешто плус за да ожам да заштедам повеќе

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  15. Hajdi22

Hajdi22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    373
    Умеам да штедам, никогаш не купувам нешто безпотребно, секогаш трошам колку што е потребно, сите знаеме денес колку се потребни парите. Не можам да го разберам безпотребното фрлање пари од типот имам црвени штикли ама не се лаковани морам и такви да купам, а пари малку се па нема потреба да исполнуваме наши желби, а притоа останене без денар па кукаме... Инаку до сега имам собрано 4 000 ден. може не се многу ама за мене и те како значат.

На cresa-jagoda, mime87 и LittlePinky им се допаѓа ова.
  16. Aquarius21

Aquarius21 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    530
    Умеам да штедам, никогаш не купувам нешто што ми е непотребно, трошам само за тоа што ми е потребно.

17. Mina_Z

Mina_Z Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    308
    Штедам пари за летување, тоа ми е огромна мотивација, а инаку ова животното осигурување што месечно го плаќам си го сметам за еден вид штедење.

18. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    Воопшто не умеам да штедам, тоа ми е најголемата мана(facepalm)

19. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.370
    со мојата мизерна плата луксуз ми е да тргнам пари секој месец ама затоа кога пазарам штедам колку што можам,на пример ќе ја купам истата работа од маркет каде е поевтино макар и за денар два и така секој ден и на крајот од месецот ке ми останат доволно пари за кога ке немам да си купам цигарчиња:D ....абе голема икономџивка сум8):D

20. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Сега кога ќе имам озбила работа добро платена и месечна плата со господ напред ќе видиме колку ќе заштедам,инаку многу сум сменета за разлика од тинејџерските години кои моите мораа секој каприц скоро да го исполнуват,сега сум мн зрела имам контрола над све знам што ми треба купвам и толку на глупости не фрлам пари беспотребно,нели алишта и козметика никогаш доста,без пари во мене никогаш не сум остала,а ако ми требат пари и стрикно за некоја цел штедам со цели сили си правам план и знам до каде се границите...