Форумџика на годината

Дали и колку умеете да штедите?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Trendafilka, Sep 8, 2010.

1. Annora

Annora Популарен член

Знам да штедам и тоа многу...никогаш не сум ги потрошила сите пари што сум ги имала, дури често знам да земам колку што мислам дека ми е потребно, а другите да ги оставам дома, со цел да не се залажам да прикупам уште нешто...и да, најчесто ми притребуваат (facepalm)

cresa-jagoda, okcenzi and Rama like this.
  2. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Мојот став околу штедењето е дека не смее целата плата што се заработува да се потроши. Мора да се прават напори да се става на страна одредена сума зашто никогаш не се знае што носи животот - и добри и лоши работи. Најдобро е парите да се ставаат во банка и да се орочат, во тој случај нема опција да се извадат и да се потрошат за глупости! ;)

cresa-jagoda and Tanjamm like this.
  3. Butterfly-Girl

Butterfly-Girl Популарен член

Почнувам да штедам за нешто големо, и оние малку пари што ќе ги соберам за кратко време ги трошам на мали работи или излегувања :D Ете, толку умеам да штедам.

4. PeperutkiVoMene

PeperutkiVoMene Истакнат член

Зависи од периодот. Ќе дојде први септември и ќе потрошам се на гардероба. Истото и во мај-јуни:lol: , тогаш се частам. Сега моментално штедам :)

5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Знам да штедам и секогаш имам нешто заштедено се додека не излезиме со дечко ми и сё трошиме на јадење и пиење :D

6. k.frosina

k.frosina Форумски идол

се трудам да заштедам но не ми успева и тоа што ќе го заштедам го трошам на дечко ми да му купам нешто или да купам нешто за мене :D:D

7. maca cvet

maca cvet Истакнат член

умеам да штедам и со парите кои ќе ги соберам секогаш си купувам нешто за мене

LittlePinky likes this.
  8. Rama

Rama Форумски идол

Порано не умеев да штедам воопшто,така беше си имав свои пари и правев со нив што ми душа сака,а сега кога зависам од други повеќе си ги планирам парите и ги ценам повеќе,па така си штедам:D

cresa-jagoda and 2212 like this.
  9. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Значи ич не знам да штедам. Абе кога имам пари, зборам за повеќе цело време мислам како и каде да ги потрошам. Затоа, еве веќе три месеци имам штедна книшка во банка на 60 месеци и секој месец си ја полнам со пари. Таму ми се најсигурни:lol:

10. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Знам да штедам, иако ме фаќа по некој период кога купувам се и сешто и ги трошам безврска.. Еве сеа, за еден месец, потрошив повеќе од 4000 денари.. :worried:

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Ретки се оние девојки/момци кои успеваат да штедат, во таквата фаза од животот кога одиш на училиште и во факултет е сосема нормално некој да не распознава и да не се придржува до толку на граници за штедење пари.
    Бидејки таа етапа во животот на една девојка/момче едноставно е таква, исполнета со други окупации во умот и никој не очекува пари од вас ниту де има некои обвсрски кон друг.
    Повеќето луѓе учат да штедат кога почнуваат со своја работа и свои пари, кога сознаваат како се печалат парите секојдневно и кога двајца стапуваат во брак.
    Не за џабе рекле дека една доблест да се биде домаќинка и жена и штедењето и финансиите околу сметките и трошоците.
    Да така секоја етапа во животот те носи на различни страни, справување со најразлични ситуации и дека се е во свое време, па така и околу штедењето и финансиите во животот.

12. MilaP

MilaP Форумски идол

Koga bev devojce i ne cuvav tolku mnogu,no sega kako zena,svoja kuka i toa kako cuvam,duri i mm se cude zasto toj mislese deka jas poveke ke trosam od nego,no ispadna sprotivno :)

vitamina likes this.
  13. Slatkarka94

Slatkarka94 Истакнат член

јас сум многу штедлива:D ги ценам паарите до динар али кога више кога се работи за мене значи се што сакам ќе си купам а др штедам а друг кога треба да частам ми се кине срце ахаххаха ама несакам ни мене да ме части никој затоа што јас несакам бекој послем тоа да ми вика еј јас ти купив те частев ее несакам некој да ми пререкува. И уште нњшто да кажам кога ќе ми побара некој цигара уфф си викам у себе и нонстоп им кажувам аа неможе мама ми кажа за утре ми се хахахах:D .

♡Vildana♡ likes this.
  14. kLem23

kLem23 Активен член

Шо е тоа :D

15. Wahnsinn

Wahnsinn Популарен член

Штедам.Убаво ми е што имам таква навика ама тоа не значи дека сум скржава.Сакам и да частам и да си купам некое парче облека.Ама сакам да си имам и настрана.

cresa-jagoda likes this.
  16. Bella.FCB

Bella.FCB Истакнат член

Некогаш штедам, некогаш не, сега сакам да заштедам пари за фотоапарат. :)

cresa-jagoda and Tinushka like this.
  17. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Не штедев до пред некое време воопшто. Не постоеа пари што јас неможев да ги истрошам.
    Ама сега од кога почнав да живеам сама, од кога сама водам сметка за секојдневните трошoци и од мене зависи колку пари ќе имам и како ќе се снаоѓам, е богами видов дека сум можела и јас некој денар на страна да оставам. :)

cresa-jagoda, Tanjamm and irenna like this.
  18. classy_M

classy_M Истакнат член

Да штедам , си имам некоја своја тактика ;)

cresa-jagoda and Tanjamm like this.
  19. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Умеам да штедам, ама на крај сите наеднаш ги трошам, тоа ми е лоша навика инаку во глобала имам зачувано некоја паричка на страна, мене мајка ми повеќе ми штеди :rofl:

toogood likes this.
  20. AutumnRain

AutumnRain Истакнат член

Порано ме биваше нешто да зачувам. Сега како ништо трошам пари.:(

Sreknaosoba and toogood like this.