1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Nightwish11

Nightwish11 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    2.000
    Ne znam da stedam se trosam na devojcinjata:inlove:

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Да, да ииии да. Минатата година ми беше баш турбулентна и мислам најмногу ме научи како се штеди и планира. Периодов имам фиксен буџет да кажеме и се трудам да бидам максимално организирана. Водам список за трошоци (списоци се златна работа) и сум реална пред себе колку и на што трошам.

Мислам порано ова ми било проблем, не сакав да знам колку имам точно зашто ми беше срам сама пред себе на што имам трошено пари. Сега не. Рационално распределени средства, плански буџет што каде колку, и самоконтрола. Ако нешто не ми треба и од количка во супермаркет враќам. Ако нешто ми прави мерак и реално можам да си го дозволам, од време на време не е страшно, напротив, препорачливо. Моментално ми е таква ситацијата да не можам да штедам поинтензивно, преку сметка/банка. Да се стабилизира малку, белким после август и тоа ми е во план, да си почнам посебена штедна книшка за недајбоже и дајбоже.

Со оглед на тоа дека трошам за себе и немам обрвски према други сум задоволна. Но, кога ќе ми текне на моменти каква ни е ситуацијата со дм, знам дека ни треба плус буџет за стабилност некоја на двајцата и заеднички живот (и визи, ебате визите).

Жал ми е што никогаш никој не ни одржал лекции за финансии. Кога ги гледам околу мене кој како располага со пари ми иде сите да ги седнам на една сесија. Нема ништо полошо од тоа да си ги буткаш сметките на страна и да не можеш да седнеш извештај од сметка да си видиш зашто не сакаш да се соочиш со тоа колку ти е долга чергата а кај ти се нозете.

На злоба, simoncelicius, elimkd и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.379
    Апстрактна именка за мене е штедење, трошам се до денар/ цент, што би рекле на нашки расипикуќа :rofl:

4. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.379
    едит
    ме нервираат тие што мислат дека ако штедат се попаметни и порационални па уште и продаваат памет, се си има своја цена, ја во моментот можда ќе потрошам но ќе земам тоа што ми треба и ќе уживам а ти се штедиш за нешто што не ти е сигурно у иднина, плус штедење ми е најлоша опција боље инвестирај отколку да штедиш, инфлацијата секако ќе ти ги изеде парите на подолг рок. :doh:

5. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.931
    Не умеам баш да штедам.Односно воопшто не умеам.Штедењето е моја слаба точка.

6. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    23.374
    Не штедам и не знам како подобро да се формулирам - мислам дека никој не треба да штеди. :D

На Снегулк@23, senjorita-v, Anah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.586
    Па ние штедеме во смисла сите монети и десетки книжни што ги имаме секој ден ги ставаме во пластично шише. Од Велигден наваму имаме заштедени околу 100 евра и тие пари ни се за горивото за одморот.
    Друг начин на штедење немаме, пошто и толку ни се платите.

На Anie93, Снегулк@23, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    Незнам зошто некој не би можел да заштеде пари. Реално некој што има ниски примања можда стварно неможе ама тие што си работат и заработуват доволно колку толку можат да си дозволат да заштедат некоја мала сума на пари и 50ден и 100ден пак со време ке се собере некоја сума.

Не сум тип на човек што едвај чека да дојде до пари и да ги потроше. Студент сум прва год и земав стипендија добра и си кажав дека тие пари ми се исклучиво за трошоци за факултетот. А стипендијата и не е баш мала дупла е од државните стипендии што се. И стварно само за тоа ги трошам.

Не ми се најјасни луѓето што ќе кажат дека неможат. Зошто да неможиш? Не си доволно одлучен и решен, немаш самоконтрола при трошење на парите. Јас од секогаш сум сакала да си имам тргнато пари настрана уште како мала. Уште од прва средно парите за роденден/именден што ми ги давале си ги тргав настрана бидејќи можев да си дозволам и од тогаш не барам пари од моите за да си купам облека и обувки. Кога сакам нешто да си купам облека од таму зимам пари и си купувам ако сметам дека ке го носам. Како и сите и ја знам да бендисам нешто ама прво се прашувам имам ли каде да го носам?, ми треба ли да го купам или онака дека е многу убаво па го сакам? и ако не го купам едноставно не мислам веќе за да не ми е криво ако случајно се предомислам што не сум го купила. И не е дека не уживам ако не купам нешто во голем дел од случаевите не ми е криво дека сум си нашла нешто друго за што повеќе ми вредело да ги дадам парите и битно се носело и ми било поубаво. А имам и многу облека што и не ја носам а е нова, па гледам ако нешто не фрлам друго да не купам.

Има луѓе што мислат дека уствари вака ние што штедиме дека 'се воздржуваме' или 'не уживаме' или пак дека сме 'стиснати' ама не е баш така. Трошиме пари на тоа што стварно треба за нешто што не е итно ќе си речам не ми е итно и нема да го земам без разлика колку сакам едноставно одлучна сум си. Пак имам се што ми треба и пак имам дури и вишок работи ама не премногу.

Мислам дека ми е супер навика бидејќи утре ќе знам подобро да си ги организирам парите кога ке имам фамилија и ке знам дека секогаш имам и не сум останала без динар.
    И тие што мислат дека никој не треба да штеди не се во право дефинитивно, барем малку пари на сметка да имаш е одма подруго и нема да дојдиш во ситуација да немаш кога ќе испадне некој непланиран трошок во месецот и кусо пари да ти дојдат.

* Нормално дека некој што има ниски примања нема можност да заштеде ама тој што може а мисле дека неможе неодлучноста најверојатно го спречува.

*Незнам колку другите би се сложиле сомене ама сметам дека е добро рационално да си ги трошиш парите.

На Снегулк@23, NPN, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Inna♡

Inna♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    455
    Уште живеам со моите, успевам затоа пола плата секој месец да си ја заштедам. Помагам по нешто со финансии дома, нешто трошам за себе, другото останува. Знам да штедам мислам. Никогаш не сум останала без да имам заштеда за себе уште од средно.

На Anie93, Снегулк@23, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Штедам, ама мислам дека кога бев помлада повеќе бев штедач отколку сега. Сега па и со ова интернетот катастрофа, се нешто излегува, примамува, посебно попустите на книги на човек лиги да му потечат и како да штедиш.
    Почнуваш со една книга и како вртиш секоја наредна ти се допаѓа и на крај завршуваш со 7,8 книги и си ветуваш дека нема 3,4 месеци да правиш нарачки, кога за два дена поминуваш во парк и тамо штанд со книги! Убавини :inlove:

На Anie93, Снегулк@23 и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  11. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Научен сум да штедам од мал. Секогаш рационално трошам пари.

На Снегулк@23, Tanjamm и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.554
    Допаѓања:
    7.467
    Штедам, додека не ми пукне филмот и се потрошам.

На tambelina, Anie93 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  13. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    7.578
    Не :D

На tambelina, Anie93 и Boomer им се допаѓа ова.
  14. Boomer

Boomer Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    205
    Не сум по штедењето. Се што заработувам го потрошувам. Парите се за трошење и уживање а не за штедење

На tambelina, Anie93 и joy1 им се допаѓа ова.
  15. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    466
    Како се справувате периодов, дали успевате да тргнете некој денар на страна или трошите се? Или ја сум единствена што трошам се...

16. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Претерано штедам. Си купив фустан неделава и имам грижа на совест дека потрошив непотребно пари. Во кризата многу голема штедаџика станав, годинава на една рака може да избројам што ново купив. Само неопходни работи, минималист станав.

На tambelina, Anie93, Снегулк@23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.563
    Не ме бидува за штедење,излегувам по едно се враќам со пет други нешта:$ама затоа децата и маж ми се махери-тие штедат и за мене!

На Снегулк@23 и Milobebence им се допаѓа ова.
  18. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    3.765
    Во ова кризно време, приморани сме да штедиме и да гледаме на секој денар буквално

На Bubbles02 и tambelina им се допаѓа ова.
  19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    39.700
    Умеам добро. Ми помага тоа што си имам план и замисла и гледам да си ја исполнам во даден рок.
    Знам колку пари треба да одделувам месечно и се трудам да го следам тоа. За сега е успешно.

На cresa-jagoda и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  20. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    3.765
    Само пари што сум ставила на штедна книшка останале заштедени, дома штедење не ми успева, секогаш знам дека ми се дома на страна и ќе извадам за нешто, а вака знам дека нема вадење

На cresa-jagoda и Puellapulchra им се допаѓа ова.