Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.170
    Па знам да си штедам. Ќе собирам долго време за тоа што сум си го наумила, и после ќе си го купам. И после сум шворц. До сега 3 мобилни сум купила со мои пари.
    Накај 3то одд мислам дека бев, си купив еден за 3.000
    После накај 7мо, си купив за 3.000 пак.
    И после за 4.000 си купив пак мобилен.
    И сега имам еден на сметка.
    За тие три моб. сум дала 10.000. :tmi:
    Како и да свртиш, парите се ми се трошат за мобилни, и тоа тие „јаките“ ххаха. Ма да арен ми е тој што ми е сега. Знам да си собирам за лакови и тракатанци, ама тоа се помалце пари кога имам собрано. Иначе да кажам јас дома на моите сум им банка. И да немам пари ми викаат: не бе ти пуна си со пари. Да бе да вријам. |( Ќе ми речат, ќе ти ги вратиме тогаш, и ако не ги потсетам ништо, а ја не сакам баш и да потсетувам и.. ;( Колку пати само сум дала пари за теписон, за ајвар. Ама тоа е. :P

На cresa-jagoda и LittlePinky им се допаѓа ова.
  2. sonce777

sonce777 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    262
    Неееее трошам знам и да се задолжам.Имам штедено пари три дена паднам во искушение и ги тршам се во нив мислам.Пред некој ден ја прочитав книгата од Софија Кинсела (Купохоличарка) колку се пронајдов себеси во таа книга.Имам денови кога одлучувам да штедам но тоа трае неколку саати и неможам да издржам.Се доведувам во ситуации и без денар во џепот да останам.
    Незнам да штедам.

3. oceangirl

oceangirl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    70
    Порано бев многу подобра...но нели со годините се зголемуваат трошоците така да...
    I do it the best I can... ;)

4. Greenny

Greenny Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    39
    Па, да можам да штедам...кога ми требаат пари за нешто што ми е сварно потребно да...само во тие периоди гледам помалку да влегувам во продавници и парфимерии, зишто ако влезам знам да си купам и нешто што не ми е потребно :D

5. eemmiilliijjaa

eemmiilliijjaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    213
    како помала многу штедев ама сегааа....

6. MissAnn

MissAnn Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    278
    Ќе штедам, ќе штедам некое време, ќе соберам пари, ќе излезам без намера да купувам нешто, но, ќе видам убави работи и сите ќе ги потрошам на глупости (најчесто). Ептен избрзувам кога купувам, одма купувам, не гледам на други места и после се каам.

7. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.722
    Знам да штедам ... Си надов и работа летово ..имено , за Пивофестот ќе работам тие 4 дена таман за џепарлак за на одмор добро ќе ми дојдат ..и тоа што си имам оставено настрана, ќе можам уште 5-6 дена повеќе да си останам Охрид :)

8. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Јас умеам да штетам и тоа ми стана навика. А ќе продолжи и понатаму кога ќе си оформам свое семејство. Секогаш си имам пари на страна и си најчесто трошам за облека или па ако сакам да се прошетам во друг град. И за Италија си заштедив 50 евра. Епа сега толку можам да заштедам од мојот џепарлак. :)

9. bbeebbee

bbeebbee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    11
    мм да обожавам да штедам .. и си штедам и кога ќе си најдам некои пари кои сум ги заборавила веќе многу сум си среќна.. :D

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MilanoGirl

MilanoGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    152
    Штедењето ми е јака страна. :D Немам нешто конкретно на ум на што би сакала да ги потрошам понатака парите, ама онака си ги ставам на страна. Отсекогаш сум била штедлива :) Искрено.. си ја сакам таа своја особина :lol:

11. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    100.375
    Кај мене тоа оди наизменично..има периоди кога штедам а има кога сум крајно расипнички настроена..па некој баланс се наоѓа.. :D

12. HappyOne

HappyOne Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    77
    Ејј како мала колку штедев, дури и на сметка во банка ги ставав оти мислев да не ми ги украдат, ама кога пораснав ем престанав да штедам ем сите тие од сметката ги потрошив. :lol:

13. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Ни денар, се што иам би потрошила у рок од 1 ден .. штедењето ми е слаба страна :rofl:

14. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    8.431
    Штедач голем сум знам да штедам најчесто штедам за облека ;)

15. Asterion

Asterion Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    5.622
    Јас дефинитивно незнам да штедам. :rofl: Па луѓе парите се наменети за трошење :P Значи кога и да дојдам до помала или поголема сума на пари, секогаш како да морам да ги потрошам во најбрз рок :tmi: Дури некогаш имам одредена сума на пари , и после 4-5 дена се имам потрошено, а не сум си купила нишо посебно за мене па еве да кажеш од овие пари го купив тоа и тоа :o едноставно изчезнуваат :lol:
    Но исто така сум приметила колку повеќе си стиснат и пробуваш да штедиш , толку повеќе имаш потреба од пари и баш во тој период ќе ти излезе нешо и тоа што си го заштедил треба да го вожиш и плус да чукаш глава од кај да најдеш уште што ти е потребно, за разлика од кога ќе пуштиш срце и ќе речеш "не штедам па што сака нека е" тогаш ќе ти се отвори некоја врата и нема да осетиш некој недостаток на пари, дури ќе ги имаш повеќе од потребното.Барем ова на мене ми се случува. :angel:

На sleepingbeauty и enca.69 им се допаѓа ова.
  16. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.094
    И јас и мм сме големи штедаџии и тоа најмногу ни помогна кога во браков буквално почнавме од нула. Едноставно таа особина е вродена, маката донекаде може да те натера, ама ако не си роден таков, многу тешко. Свекор ми ни се смее ни вика сме ги утнале професиите, требало да учиме за економисти :D

17. beautiful1

beautiful1 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2010
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    33
    Е темава специјално како направена за мене :D Многу се гордеам кога зборувам дека имам навика да штедам :) Средношколка како и сите други, купувам се што ми треба-но со мои заштедени пари. Кога ми дадат за храна си купам но и дел од парите си ги чувам. Кога некој дојде на гости или идам некаде па ми дадат пари исто така не ги трошам на глупости како мојте другарки, едноставно си купувам она што мислам дека стварно ми треба и ке ми послуже. Многу сум штедлива и многу се ценкам хехех :lol: Ама што да правам навика ми е дали оти од мала кога сум им тражела пари па не ми давале секогаш од дома за се така што се навикнав сама да си збирам и штедам. Некогаш дури мојте тражат пари од мене оти знаат дека секогаш имам :P

18. Cacy

Cacy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    Јас многу сакам и умеам да штедам :D
    Од мала кога ми остануват пари си чувам настрана и кога ќе зберам доволно си купувам нешто што ми треба :D
    Кога бев мала збирав железни парички и собрав едно ќесе :lol: Ама дома ми се налутиа зошто сум ги чувала бидејки јас од школо од парите се си ставав во ќесето :rofl:
    Сега збирам понекогаш за пар штикли или некое фустанче или фармерки :D

19. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    Денес ги зедов во раце последните 2000 денари од целокупната сума (25.000) кои ги заштедив лани летото... па еве ме држеа до сега :) а кај и да е, за 2-3 дена почнувам на работа, па нема да ми фалат пари. Среќна сум што умеам да штедам и да се радувам на мали работи. :)

На cresa-jagoda и kankus им се допаѓа ова.
  20. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    се самопрогласувам за тотално неука по ова прашање :tmi: :tmi: :tmi: ( одговор дефинитивно не )