Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали и колку умеете да штедите?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 8 септември 2010.

1. Hell0.kitty

Hell0.kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    40
    Си штедам. И обично од заштедените пари си купувам козметика и облека :)

2. Cello-PlaYer

Cello-PlaYer Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    23
    Јас и штедењето - 2 различни света. :lol: :tmi: Не успевам ни еден денар да заштедам. Не знам како можам така ни сама, ама како што вели мајка ми 1000 ден. да ми даде додека да трепне ќе ги снема. Се сместувам во групата на нештедачите :)

3. Arris

Arris Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    22
    Незнам луѓе вие како успевате да штедите алал да ви е, али мене просто ко парите да ми исчезнуваат а ги допрам!! Кога бев помала знаев да си заштедам доста, али од друга страна тогаш и не сум имала каде толку да ги трошам. Сега додека имам пари во новчаник едноставно неможам да седам мирна а да не ги потрошам на нешто. Многу лоша навика.
    Ако имате некој рецепт за штедење кажувајте затоа што вака не иде :D :D

4. palavoto.devojce

palavoto.devojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    135
    Можам да штедам но само ако сакам и си заштедам некој денар и ги лупнам за глупости и затоа веќе не штедам :D

5. ana.ubavkata

ana.ubavkata Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    59
    Јас пак знам да штедам,но...не секогаш. :(

6. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Не знам и не сакам да штедам. Се нешто што ми се свиѓа одма си го купувам, или што и да ми се пие и јаде, без двоумење го купувам.. Сега не сум дошла во ситуација да треба да штедам, но верувам ако некогаш морам, дека ќе издржам.

7. Dulceee

Dulceee Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.185
    Порано, кога бев помалечка многу штедев. Секој денар што ќе го добиев го тргав на страна. Сега е подруго.. најчесто на ситници ги трошам. За накит, за излегување и сл.

8. ilovehim

ilovehim Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    4
    И јас како помала премногу штедев и потоа ќе си купев нешто вредно :P ,но како што пораснував се помалку и помалку..незнам зошто така,ме копка цело време зошто да ги чувам тие пари кога немам причина и затоа не штедам,неможам...но кога сакам да си купам нешто и ме е потребно е тогаш како штедам парите кои што ми ги даваат и 10 денари да се се тргат на страна :lol: мака ми е што спаѓам во тие што не се по штедењето :^)

9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Штедење...незнам каде да се сместам...ако е штедење собирање на железни паричи и после да си купам нешто така што ми треба можеби сум штедач, знам да заштедам кога имам повеќе пари во мене ама ако ми затреба нешто си купувам, ако излезам со друштво колку и да имам во новчаникот све ќе потрошам така да нешто измеѓу штедач и нештедач сум, кога нешто сакам да си купам си собирам парички :)

10. belieber

belieber Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    642
    Знам да штедам, и да трошам :)
    во последно време кон она второто идам :lol:
    дека поголема и ми треба она ми треба ова па за искачање парички трте мрте :P
    Ко помала од родендени од именден од тоа што ми давале пари се си ги тргав на страна и ми ги ставаа моите во банка, а сега ги трошам за облека, патики, лакови итн.

11. CIA

CIA Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.029
    Јас секогаш штедам...моментално си имам 3000 ден и со ови пари планирам да си купам чизми и некоја блузичка...имам време за чизми таман до тогаш ќе присоберам уште малку :)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас секогаш си штедам железни парички ,си купувам касичка од оние металните што не се отвараат и во нејзе собира од 3000-5000 ден зависи од тоа какви парички ставам :)

13. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Моја најголема мана е што незнам да штедам ама ич. Мислев дека кога ќе почнам да работам ќе почнам да штедам, ама јок, како си дојде платата така си отиде, дур да трепнеш. Најмногу трошам на гардероба, парфеми, шминки, излегувања со другарки и слични ствари. Од мала сум таква, никогаш неможеше кај мене некој денар да се сврти. Еднаш додека бев помала, некаде околу 6-7 години, со мајка ми бевме во комшии и го пратија комшичето(девојче на моја возраст) да купи зејтин. Ајде и јас да и правам друштво, ми даде мајка ми 100 денари да си купам нешто и си ги потрошив. Ама што е најтрагично го убедив и тоа комшичето да изнакупува и што и треба и што нетреба, демек да не останело кусур. А на девојчето му имаа дадено 500 денари. Сите ги потроши. Чипс, смоки, сокови, чоколади едвај се однесовме. Ама кога стигнавме :tmi: настана хаос. Мајката на комшичето кога почна да ја кара да и вика, ја стојам како пос****а уште да заплачам. И не врати во продавнивата сите до една работа да ги вратиме. И ги вративме. Среќа што ни беше малска продавницата па продавачот виде каква е работава и ни ги врати парите. Али после си го добив од мајка ми, веќе не ми текна да убедувам други деца што да купат.

На LittlePinky, Li0ness и marama им се допаѓа ова.
  14. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Па не сум баш штедлива..но пред 4 месеци добив на подарок касичка-прасе и од тогаш секој ден ставам по некој денар така да почнав да штедам и јас. Планирам да ја скршам кога ќе бидне година дена откако ја добив (освен ако не искрсне некоја вонредна ситуација)..се надевам дека ќе соберам доста парички..а на што ќе ги потрошам..ее тоа ќе видиме.

15. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Имаме дома една фамилијарна касичка во која остава ситни парички кој како стигне. Па никој не сака железарии во новчаник што тежат.
    Инаку јас, покрај тоа си оставам пари на страна, а потоа најчесто отпосле кога ќе соберам некоја поголема сума, ги трошам на облека, чевли, козметика, шминка и слично. Не сум таква што мора да го потроши секој денар што го има, така што не ми е проблем да штедам. :)

16. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    5.451
    Да направам разлика во цени умеам, и според мене и тој е еден вид на заштедување, но да заштедам буквално,не баш.Секогаш нешто ми фали,ми се засвигува нешто,и се нешто ми виси на ум како следно на списокот,па кога ке видиш според кажаново,нема шанси да заштедам вака :D
    Мегутоа,не дека не би можела,апсолутно,знам и да си ја дарувам душичката,но ако проценам дека е момент за штедење,сигурно не би ми било тешко да заштедам,бидејки не сум некоја размазена па да се мавам по свашта и да припагам ако не го купам,а и всушност не купувам работи со астрономски цени,такада нема да ми е проблем.

17. butterfly.93

butterfly.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    655
    Ич незнам да штедам.
    Обично татко ми знае да ни даде со сетра ми пари или мајка ми, но таа само пред некој настан роденден, божиќ и сл. Тие ги чувам додека не решам да купам алишта и козметика со нив.
    Имам другарки кои заштедуваат од парите за школо. Јас нема шанса. Е од излегување може нешто, ама ретко.

18. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.424
    Допаѓања:
    91.485
    Не знам да штедам кога сум излезена, кога купувам гаредероба. Некогаш знам да си оставам 30 денари за пат до дома и другото се што е во мене да потрошам. Штедам само кога пазарувам. Каде што се симнувам има Кам маркет, па моите тоа што ми порачале го купувам од таму , а не од маалската продавница. Колку-толку се штеди. Претежно купуваме поголеми работи, затоа што се поефтини од оние со помала грамажа, а секако ќе потрошиме колку големото паковање во месецот. Переме на ефтина струја и готвиме на ефтина. Бољерот зависи кога како, ако ми треба итно сигурно дека нема да чекам ефтина струја. Летно време имаме бавча, па штедиме со тоа што не купуваме домати, пиперки , краставици. Не е некое штедење, но ем мајка ми има занимација, ем поздраво е од купечкото. Штедиме со тоа што секогаш имаме готвена храна, а не да јадеме брза храна или пак било што што има во фрижидер, зошто сме пробале и така ама повеќе трошиме :lol: Штедиме со тоа што купуваме свиња, па имаме месо ем постојано, ни се фаќа поефтино, а и знаеме дека месото е убаво, затоа што свињата е хранета со убава храна.
    За разлика од мене и мајка ми кои знаеме да се вратиме без денар, мислам дека сестра ми се враќа со плус :lol: Кога добиваме двете пари мене однапред ми се испланирани на што ќе ги потрошам, а неа за што ќе ги заштеди.

19. tinkerbelll

tinkerbelll Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.018
    Па не дека сум некој голем штедач,но доколку ми требаат пари за нешто важно тогаш си штедам и не ги трошам на гардероба,чевли или слично.Еве на пример од одморот летово зацртав дека ќе вратам пари затоа што ми се испланирани за друго нешто и вратив,не ги потрошив.

20. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Порано, кога моите баби и дедо беа живи, штедев затоа што од сите страни имав прилив на пари. Дете како дете, на што може да троши пари, на некој тост, пијачка во диско и сл.
    Сега, кога горенаведените особи се починати, единствен приход ми доаѓа од моите дома, кои се трудат да задоволат неколку стомаци и потреби, и нема многу пари одвишок за давање. Па затоа, гледам колку што можам да штедам, но и тоа што го штедам за кратко време иде во неповрат, најчесто за козметика, за јадење, за излегување, ништо посебно.