Вистинскиот маж не се плаши од ништо, но многу се ретки тие. Повеќето се оние со панталони до гз и многумина женски лудуваат за нив.
Нормално дека амбициозни мажи не се плашат од амбициозни жени. Туку не амбициозни мажи се плашат од амбициозна жена. Бидејки тука доаѓа во прашање машкото его. Кај неамбициозните мажи тоа его е нарушено, со самото тоа што не можат да ја пратат својата жена на полето каде таа покажува поголема амбиција. На пр. во бизнисот, амбиција во професијата и т.н.
не си во право има разлика. не се едан иста работа, сељак си е сељак, а неамбициозен е нешто друго....
Жените по не се плашат од амбициозен маж, бидејќи секоја жена сака успешен маж. Маж со амбиција кон нешто, маж кој ќе ја прати и неа. Маж кој ќе и биде водилка, а не маж "теле".
Убаво е да се има за партнер амбициозна жена. Особено за мажите кои не се толку амбициозни , ќе ги мотивира да направат нешто повеќе со својот живот.
Амбициозноста како карактерна особина ја издигнува личноста на повисоко ниво во стремежот да направи нешто повеќе за себе. Ако мажот е амбициозен, партнерка со исти особини е предизвик за меѓусебна поддршка. Мотивацијата е силно изразена и поголеми се можностите за напредок и успех. Во спротивно, амбициозна жена тешко би била сфатена од незрел маж кој има ниски погледи и интереси, па од тој аспект нејзината цел може да претставува страв за неговото его. Ретки се оние мажи што знаат, умеат, а пред се сакаат да учат од сериозна и изградена личност која би била водителка во нивниот живот.
Да, 80 посто повеке бираат овци кои ке се откажат и од кариера и се и ке бидат домаќинки 24 часа, додека тие си праваат што сакаат.
Само неамбициозните мажи се плашат од силни и амбициозни жени бидејќи знаат дека не можат да манипулираат со таква жена изградена во однос на кариера, карактер, жена што знае што сака во животот и знае како да го добие тоа што го сака. Амбициозната жена е предизвик за секој амбициозен маж.
Секако дека да. Така тие ја губат нивната "контрола" врз жената. Според нив таа треба да се задоволи со трошки.
Од амбициозна жена се плашат само оние несигурните, неамбициозните од типот : маче знаеш кој сум јас итн. Маж кој што има зацртано своја цел, се стреми да ја оствари истата нема да му смета жена што прави успеси можеби и повеќе од него, напротив ќе се гордее со неа и ќе и биде поддршка во најсветлите и рамо за плачење во најмрачните моменти. Се друго е маж во обид.
Разговарав со другар кој живее во Данска, земја која има висок процент на родова еднаквост. Ми кажуваше дека честа појава е мажите да си бараат жени од помалку развиени држави, со цел да имаат жена која нема да е амбициозна и кариерно насочена, туку ќе седи и ќе си гледа деца дома. Замислете...Данска...а ние сме едно 100 години назад. И мене ми се случило, првиот пат кога ќе покажиш заби да се повлечат и да ги фати паника, не се навикнати да имаш свој став и очекуваат дека тој и мајка му ќе се твоите господари. Е секогаш велеам, секоја чест на исклучоци.
@Ugly Duckling ами и ние не сме глупи посебно во 21-ви век. Јас сепак мислам дека за секоја има по некој и кога-тогаш каков што си бара секоја таков и ќе си најде. Помина времето кога мажите избирале. Чисто се сомневам дека некоја што се вложила низ животот ќе дозволи некој да ја гази.
Naprotiv, ambicioznite zeni se Zakon. Mislam masko sto se place od ambiciozna zena so svoj stav, jak karakter, ambibicii, samostojna, mislam toj ne e masko tuku ednen obicen papucar,
Папучар мене ми е глупа фраза, и обично ја користат кога некој маж и посветува внимание на девојка и велат остави го бе тој папучар. Ке се надоврзам со една песна од Sia-Helium вели But even Superwoman sometimes needed Superman's soul. Секој сака внимание,само што колку си по амбициозен потешко се наогаш со човек на иста фрекфренција бидејќи за секоја работа веќе имаш креирано став, само си по осамен. Мене мажите ми имат зборено дека во депресија сум ги турала..зошто затоа што имам премогу став и ниту а работа ниту првиатно не дозволувам деригент.