Тебе феминизмот те има повеќе удрено во глава. Тие што поставуваат нереални стандарди на крај остануваат сами. Бараш партнер што има свој стан/куќа, а ти живееш со твоите на твои 35г. Си цениш факултет, добро, убаво е тоа, не поставувај стандард и парнерот мора да е со факултет. Јас сум магистер, парнерот е со средно, заработува многу повеќе од мене. Зошто не размислуваш на поле да створиш нешто заеднично со парнерот? Да си купите стан, да градите куќа итн. Не гледам дека нудиш нешто поразлично од другите, само си се преценуваш. Времето ти лета, свесна си и самата за тоа, порано на 18/19г имале фамилии, сега времето е подместено да, но биолошкиот саат на жената си е останат ист. Имав колешка од работа прецената, магистер, таква, ваква, еве 50г скоро, сама си остана. Свести се, смени се, ако не ти е предоцна.
Ne gi procitav site komentari ama imase eden da baras i razveden. Vsusnost koga ke razmislam da, cim imas nad 35 godini odma po difolt nesto ne e vo red so tebe i na zalost poveketo luge gledaat taka. Nekoi luge nemaat sreka da zapoznaat nekoj vo "pravilno" vreme, maz ili zena ne e proizvod od supermarket da go kupis koga ke ti tekne i samo poradi toa ne znaci deka nekoj mora da gi spusti site standardi. Mnogu e lesno da si pameten koga se odi kako treba, koga kockite ke ti se poklopat koga sakas lesno e da se deli pamet. Ne moze da te razbere nekoj sto ne pominal niz toa. Samo bidi spremna na uste polosi komentari bidejki sekoja godina ke e se poloso. Moj sovet e da naucis da zivees so takvi komentari i da ne ti dopiraat. A za toa dali treba ili ne treba da spustas standardi i da baras vakov ili onakov nikoj ne moze da ti dade sovet. Sekoj covek znae sto saka i ne saka sekoj isto i fala bogu zatoa i za sekogo postoi nekogo. Ti treba da si baras toa sto tebe licno ti e bitno ako tebe nesto ti e bitno kaj partnerot toa e pravilno. Na kraj sepak se moze da se sluci, nekogas mislime deka sakame nesto i na kraj zapoznavas licnost skroz sprotivna na toa i se zaljubuvas i gotovo. Taka da, ne otstapuvaj (jas nauciv golema lekcija od premnogu spustanje na kriteriumi) no bidi otvorena ne se znae koj moze da ti odgovara stom go zapoznaes.
Не знам зошто и се фативте за тоа дека сè уште живее со родителите. Па и јас да сум во таа ситуација исто би направила. Подобро парите што би ги давала за кирии и сметки (кои дома секако се покриени) ќе ги штедам и кога ќе дојде време да запознаам партнер и да планирам заедничко живеење тогаш ќе ги вложам во нешто свое.
што не е во ред со прашањето? нема никаква заштеда на страна за жал, се оди во патувања козметика, излегувања. заљубување на 35? веќе губам надеж. а и во стандардите мои веќе не е проблемот, чинам дека за моите врсници или 3-4 години постари како да не сум повеќе ниту опција и дека тие целат на девојки под 30. не, други работи носат жените дали си мажена и со семејство?
Што носат жените, те молам просветли ме? Ако бараш нешто од партнерот, гледај и ти да го поседуваш тоа, взаемно треба да е.
Нормално дека помладите имаат предност. Ти на времето си требала да си спуштиш стандарди. Не се вреднува човек по факултет или живеалиште. Џабе ти е некој доктор на науки ако те малтертира цел живот.
Ако сакаш таков ситуиран, маскулинест, со диплома, средно-богат зошто мислиш дека би те одбрал тебе кога пример поголема веројатност и можност има 23-25 годишна девојка за да ја ожени и да му роди млада. Не мора да значи ова секако, ама имам видено вакви ситуации. Башка и како што вејче напиша заштеда 0 денари, сето на екскурзии, клубови етц.. шо мене како машко автоматски ред флег. Еве јас пример имам викендица, сопствена куќа(наследена) , работев на брод и пола свет го прошетав, со струка можам да најдам пристојна заработувачка во МК ама сум со средно образование. Значи туп и неписмен сум според критериумиве?
Епа тогаш тоа е друг муабет. Како за 35 годишна жена, според мене доста незрело. Затоа после се плаче по темите за свекрвите.
Де бе па и ти одма разведени и предлагаш, како да не постојат еден куп машки што се сингл на тие години.
Како скокнаа некои како девојката да побара мултимилионер со приватни авиони. Не знам од кога имањето некои нормални критериуми стана нереално барање. Сака да е вработен, нормално. Никоја не би сакала џаболебар за да го издржува. Диплома е плус, подобро да ја има отколку да ја нема. Нема врска со примањата ама се бара при вработување на одредена позиција или унапредување на пример. За стан спомна може да е и под кирија, може заедно да си го плаќаат. Баш ради немање критериуми на некои и трчањето млади да се омажат да не им избега возот на секој чекор имаме несреќни бракови.
Баш поради барањето на критериуми кои ние првенствено не ги поседуваме, доаѓа до пропаѓање на бракови. Бидејќи кола, куќа, викендица, стан, стекнување на диплома, се’ можеш да добиеш и да купиш со партнер доколку е на повисоко интелектуално ниво и нема размислување како ова на членката. Животот е чудо, само треба да го имаш вистинскиот човек кој верува во тебе и тогаш никогаш ништо не е недостижно.
Зошто мислиш дека не е можно заљубување на 35? Луѓе се разведуваат и на 50+ пак наоѓаат партнери, не постои лимит од типот “до тогаш и тогаш“ може човек да се заљуби. Јас мислам дека не е тука проблемот ниту критериуми, ниту феминизам, ниту кариери и пари, туку малку е подлабок ама пробуваш да го релативизираш преку критериумите (кои бтв сите ги имаме, и јас не би дејтала некој невработен на пример, ама тоа не ме спречило да дејтам вработен). Критериуми (реалистични) не само што е нормално да ги имаш, туку и пожелно е. Еве некои прашања за разглабање: Од кои причини завршувале твоите претходни врски? “Ѕидот“ што го удираш дали мислиш дека постоеше и во твоите 20ти или се појави на 30+? Дали кога ќе запознаеш некој од старт го елиминираш на основ критериуми? Колку лесно се приврзуваш со луѓе (љубовно, другарски и колегијално)? Дали имаш другари/ки? Колку лесно шириш познанства и дали осеќаш некоја блокада или анксиозност при склучување на контакти? Дали за себе би рекла дека си повлечена и срамежлива или луѓе што те знаат дали за тебе би кажале дека си повлечена? Дали се сметаш себеси за физички привлечна (*не дали СИ објективно убава, туку дали така се ОСЕЌАШ, постои битна разлика и прашањево ми е повеќе од аспект на самодоверба)? Може да има човек и PhD и работа и пари, ама делот социјализација треба да се одржува, пошто ако се запостави тогаш се удира во “ѕидот“ што го спомнуваш - кој не е социо-идеолошки или феминистички, туку е повеќе личен, човек сам со себе се удира. Дури и да имаш 0 критериуми, ако сепак постои проблем со некоја од темите погоре, пак би била отежната потрагата по љубов, and we can't blame it on feminism. И ова нема врска, верувај ми. Јас бев на “машки“ факултет и токму во студентските денови немав никој, баш поради тоа што имав проблем со прашањата што ти ги поставив тебе погоре.
Да, во последно време некако многу почнаа да се разведуваат кај нас. Дали е поради избрзување за да не станат стари моми и ергени или нешто друго е работата, па после не сам знајала, не знам.
Точно ама предност е за девојки, што обично децата живеат со мајката,таткото само алиментација плаќа.Да можела ќе нашла некој де,сингл дечко до сега нели?Ама овие девојките над 35+ се многу пребирливи .Еднаш ми бараа запознавање на ваква мома и на крај испадна и дадов ФБ од сингл роднина ,и не излезе ни на прв дејт ,само да се видат де.Не сум стројник ама ова сестра и запна дај најди некој да ја запознаеме сестра ми.Прво прашање ми беше дали таа девојка сака,добив потврден одговор ,и на крај ништо ,дури ни да му даде шанса да се видат во живо.Нејзин живот ,гајли ми е.
Женава има нормални критериуми за разлика од некои на форумов. Не бара богаташ, туку стабилен човек кој има вложено труд во себе кој (ќе) му отвори повеќе врати. Тоа со каква диплома и колку ќе успеваш да заработуваш ти зависи и од вредноста на дипломата и од местото каде се наоѓаш. Како што велат старите, ќе се снајдеш само ако знаеш кога и колку да ти ломоти јазикот. Знам доста луѓе кои со средно работеа долго време, но околностите на работните места ги принудија да запишат и факултети за да ја задржат работата или да најдат друга која ги задоволува повеќе. Нема секој газда да те држи тебе со средно ако си во област кај што доаѓа време пошироко знаење да се покажува како попотребно од твоето кое е потесно. Така што, корисно е да се има факултетска диплома. Другар со тригодишно средно тераше на работа дур не му се смачи оти ја немаше посакуваната плата и напредок. Потоа запиша 4та година, па и факултет кој го заврши. Сега има канцелариска работа која му е поомилена и со плата која му одговара. Друштво е едно, но партнер е друго. Друштвото го гледаш неколку саати и не секој ден. Со партнерот се гледаш секој ден. Некој смета дека не може да разговара за некои работи со човек кој има помало образование од неговото. Ќе сака да биде разбран и да му е комотно во разговорот. Не да се бори по 5 илјади пати да му објаснува поими што овој не ги разбира. На пример, адвокатка со маж доктор, економист или новинар ќе има повеќе теми за разговор со допирни точки во нивните области отколку со молер. А, за членкава тоа што живее со нејзините може да ѝ биде само плус ако домот ѝ биде препишан на неа. Ќе има каде да живее со мажот ако немаат или дур стекнат можности за свој дом. Или ако се разведе од мажот ќе има кај да се врати.Или ако добие деца, па на нив да им го остави како еден вид сигурност. @Ви0летКа Пред овие, најбитен критериум да ти е да биде добар човек, да те сака и цени. Останатите после. Ако ти дозволува времето, зачлени се некаде на вежбање или танцување. Можеби таму ќе ти се посреќи да сретнеш некој. Плус, зачлени се на некоја од апликацииве и почни муабет (само внимавај оти има секакви).