Дали народот кај нас многу се промени во последните неколку години?

Discussion in 'Кафе-муабети' started by Tanjamm, Apr 16, 2018.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Кога некој се јавува само по потреба и за негов интерес, значи од корист е. Инаку дали ќе ме искористи или не на крај зависи од мене. Тоа порано не беше толку изразено, бевме „еден за сите, сите за еден во друштво“.

2. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Многу се променети луѓето денес . Порано се сеќавам , сите заедно излегувавме . Зборувам за деца од маало . Ќе се соберевме од најголемо до најмало и сите заедно шетавме , игравме , се дружевме . Денешниве деца се пред компјутер . Девојчиња од 10 години имаат дечковци , јас на 10 години играв ластик на улица . За роднини , не коментирам бидејќи кај нас се знаело кој би ти дал душа и да не му побараш . На пример , вујко ми . Никогаш не бил од интерес . Од друга страна пак , чичко ми , нина ми , братучедките , се јавувале кога требало да дојдат на поседок кај нас . И тоа додека беа помали . Подоцна не се ни јавуваа . Ќе дојдеа со куферите на врата , па дали варосуваме или реновираме , нив не ги интересираше . Ќе дојдеа и ќе си расфрлеа облека на сите страни , бараа повеќе од нас , и секако им беше пружено повеќе од нас . Ние само еднаш сме биле на 3 дена кај нив , и тоа бевме приморани , и бевме повеќе гладни од сити . Тоа ни укажа дека не сме добредојдени кај нив , и никогаш повеќе не останавме на спиење таму . За другарство , имам другарка од детство , што никогаш не ме издала . Благодарна сум што имам прилика за таква личност во животов , и никогаш не би ја заменила .

Tanjamm and hermosa like this.
  3. newme

newme Истакнат член

Ne znam kakvi bile porano ,znam samo deka sega lugeto se nikakvi . Bo se sto veruvav ,se razocarav. Na sekoja doblest sto me ucea, ne mi sluzela vo zivotot.

Аргентина * and Tanjamm like this.
  4. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Гледав некои стари клипови каде анкетираат граѓани во Југославија и судејќи според односот и пристапот, енергијата и ведрината, заклучив дека да, народот е променет.

5. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Народот кај нас е променет на полошо.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Не.
    Ист е, само сега повеќе дојде до израз себичноста и неукоста.
    Посебно со пандемијата.

7. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Во поглед на менталитетот се нема променето. Во поглед на злобата, завидливоста и лошотилукот има напреднато за едно три нивоа од порано. Инаку по традиција е научен да фрла отров насекаде, тоа му е едноставно во крвта. Генерално сите лоши особини преовладуваат во голема мера, за разлика од оние добрите.

WildMk and CurlyBlossomGirl like this.
  8. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Неукост, себичност, љубомора, простотилак... Се на се, изгледа жногу злобен народ сме биле.

WildMk likes this.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Интернетот и социјалните мрежи на сите ни дадоа платформа за да си ги изразиме 'психозите'.
    Тоа си било така и претходно, ама немаше начин да дознаеме, како рендом Стојанка од Свирипичино размислува.

CurlyBlossomGirl likes this.
  10. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Истакнат член

Денес пријателот ти е побитен од роднината нормално сега ретко да најдеш роднини што ќе те почитуваат само гледаат како да те исфрлат....

hermosa likes this.
  11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Не се променија само во простачкото однесување.

12. Stella1111200

Stella1111200 Истакнат член

Јас мислам дека е природно човек да се мени и да има различни генерации, што знам.
    Но, факт е дека денешниве генерации се малку кажано- ужас. Јас имам подалечна роднина, девојче од 12 години и до сега е имала 2 дечковци. Јас на 12 години на пример песок јадев. Исто и помашањето што гледам многу безобразно и дрско без никаква претходна причина. Јас кога бев дете не смеев да писнам на постар.
    Исто сметам дека некогаш и постарите претеруваат ама да немаш почит и да се одбраниш во одредени исклучителни ситуации се 2 различни работи.
    Кога јас бев дете и сега, сите генерациски се многу променети. Да почнеме од начин да излегување, сметам дека порано беше династија кога излегуваш, многу поинтересно, интересни случки, пеачи , наши МК хитови… Сега на пример МК хит не сме имале едно добри 7-8 години.
    Не знам, од генерација на генерација сите многу се сменија. По мене на лошо, што не значи сега дека е прелошо и не може да се живее ама не е времето како што си беше-според мене нормално.

FridaodaMk and eliesaab like this.
  13. Realist1

Realist1 Популарен член

Во ова време - ко не полуди тај није нормалан. :D

eliesaab likes this.
  14. brpsai

brpsai Нов член

Нема промени и нема ни да има. Уште сме најглуп народ и такви ќе останеме. За жал..

15. Justicija

Justicija Форумски идол

Да! Како што кажав психопатско општество! Каде ненормалното постана нормално ! Љубомора,завист ,ненормалното стана нормално!
    Што е поим за македонец/ка :Оговорачи,свезнајки(а немаат ни појма 1%),најнајмајки (а децата им се крајно невоспитани,на 12 години мојата генерација уште гледавме цртани сега имаат дечковци и редовен секс и со одобрение на најмајките),и веќе на 13 години си крадат дечковци со другарчињата,веќе секој втор се дрогира,одат ненајавени на гости, мажите се поголеми оговорачи од жените ,ло цел ден се по кладилници или казина пијани и издрогирани никој не ги ни бара во 2часот по полноќ каде се јер понежната половина си брка друга работа
    Да не набројувам и други пострашни работи , како општество во мк све е распаднато и ретко кој остана човек

eliesaab and Gentlewoman! like this.
  16. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Тинејџериве се лудница сега. Јас на 12 години џамлии сум играл на улица, а не па да имам женски. Но тука е виновна напредната технологија. Интернетот ги расипа децата.
    Освен фб, иг и тикток, не знаат за друго.

17. Stella1111200

Stella1111200 Истакнат член

Па, да.
    Секогаш велам дека интернетот колку и да е добра работа толку е и лоша, затоа што да бидеме реални на интернет можеш сешто да научиш и видиш. Но, има многу и потемна страна што не е ни за гледање. Колку пати сум била сведок на улица мајка и дете да се караат.. мајката го зема телефонот а ова малово писка како не бива му земале орган и тоа сметам дека е лошо. Во болницата да не зборам колку наредени деца има со цилиндар. Исто и со врските и љубовта, потполно се сменија работите. Те овој ти лајкне, те овој ти пише, па чекаш, па паралелно со 120 други женски се допишува- малку кажано катастрофа и отежнато за функционирање.
    Пак ќе кажам, природно е човек да се менува и генерациски да има разлика ама не да е до овој степен. И пред 10 години имаше телефони,лаптопи, таблети чуда ѓаволи и бесови, па не беше до овој степен. И да, сметам дека најголемата разлика е ради социјални мрежи, дури понекогаш и јас се сметам жртва на нив.

18. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Сите сме жртви на социјалните мрежи, но на различен начин. Денес бракови се растураат на фб и иг. Се договараат тепачки меѓу децата. Уште од мали нозе на децата им даваат телефони за да играат игри и после повлечени биле и несоцијализирани. 50 годишните на социјалните мрежи се однесуваат како 15 годишни. Можеш паметот да му го видиш на фб од еден коментар или пост.

Среќа е за мене што веќе немам иг и фб, па порелаксирано ми е. Знам да си се дружам со луѓе, да искочам во природа и тн. Не дека и кога ги имав социјалните мрежи не бев таков, туку осеќав дека ме кочеа.
    Може некој ден и од телефонот ќе се откажам, па ќе си купам чипичан. Ама пак без камерава не можам, бидејќи често сликам. Ама па и од највисоката класа на телефон да се спуштам на најниската е малку шокирачко. :worried::D