1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали некаде запишувате кои книги ги имате прочитано?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од DzingrlakaDzikica, 28 август 2012.

1. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.600
    Се' ми е во тиквата меморирано.
    Ако ме акне деменција некој ден ќе биде интересно.

Пред некој ден додуша направив листа на сериите кои сум ги изгледала и ги гледам во последниве 2 години.
    Па да ви кажам искрено се запрепастив од бројката.
    :|

На Ema.Sk, La.Reina.Del.Sur и Hipster им се допаѓа ова.
  2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Тој што вели дека ги памети сите книги прочитани или има јака меморија или малку чита.
    Не сум си запишувала никаде и баш ми е криво. Понекогаш сетам се на содржината на некоја книга, нормално не на целата, туку на некои делови што сум ги запамтела, ама ич не ми текнува од која книга е. Или пак ќе видам наслов некој, а не можам да се сетам дали сум ја читала таа книга. Слаба меморија имам. Треба некој ден да седнам да си напишам што имам прочитано и ќе читам.

3. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Никаде не запишувам,едноставно знам.Книга кога ќе се прочита еднаш не се заборава. :)

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1DeeDee1

1DeeDee1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    57
    Книга што сум прочитала нема шанси да ја заборавам и филм исто така. Ги запишувам само во notes во мобилен оние кој сакам да ги прочитам и тоа е тоа :)

5. Angelinkka

Angelinkka Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    361
    Не сум ги запишувала, но оваа е добра идеја, сакам да правам листи, но сакам и датуми, оние на кои ќе се сетам ќе ги запишам така, а оние кои ќе ги читам од сега па натаму ќе пишувам дата на почеток на читање и завршување... :lol: Обожавам дати да запишувам бидејки имам слаба меморија и лесно ги заборавам (имам проблем со истријата :!: ) па затоа дури и на обичните тетратки што во школо ги користам над секој лист има датум, понекогаш и час... сите ми се смеат, но ова како да ми стана опсесија, на се ставам датум.. хахаха :rofl:

6. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    736
    Немам навика да ги запишувам :)

7. Mimi123

Mimi123 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.186
    Ги запишувам насловите на книгите што сакам да ги прочитам, нумерирани се и потоа ги заокружувам тие што ги имам читано под нивното бројче :)

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.648
    Допаѓања:
    22.909
    Јас да, ги запишувам ама само насловот на книгата и писателот. :)

9. anichka94

anichka94 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    7.045
    да обавезно си запишувам во еден тефтер и се под реден број и од кој писател и баш си сум горда на бројката :)

10. BlackAntoanette

BlackAntoanette Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    5
    ги запишувам само насловите на книгите и авторите, под азбучен ред, во Microsoft OneNote

11. Anabelle

Anabelle Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    458
    Eднаш демек се канев да почнам да ги запишувам и ништо не бидна. Да ја видам книгата или некој да ми ја спомне веднаш знам дека сум ја читала и за што се работи, ама сега да седнам и да пробам да ги запишам сите книги кои ги имам прочитано - mission impossible!

12. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    2.553
    Не бидејќи ако ја запишам книгата што сум ја прочитала, а ми била интересна, не би имала желба да ја читам повторно. Вака барем ако треба ќе ја читам и по два пати :)

13. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Да,запишувам во тетратка кои книги ѓи имам прочитано.

14. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Не, али имам посебен дневник каде запишувам извадоци кои ми оставиле впечаток. Па и да сум ја заборавила книгата, ме навраќаат на нејзината суштина.

15. anu6kaa

anu6kaa Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    429
    не, почнав да запишувам и се откажав.. :)

16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Не запишувам кои книги сум ги прочитала но имам тетратка со запишани книги кои сакам да ги читам во иднина,и кога ќе прочитам некоја што е на списокот само ја штиклирам :)

17. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Ммммм интересна идеја ...
    Ни јас не сум запишувала до сега кои сум ги прочитала. Имам список кои би сакала да ги прочитам, па кога ќе ја најдам ја шкртам, а исто си имам и едно многу слатко тетратче со мачиња каде си запишувам мисли од некои книги кои ми се допаднале.
    Но, идејава не е за фрлање. Деновиве ќе си направам во Excel едно документче каде ќе запишам се што ќе ми текне дека сум прочитала (тешко дека на сите ќе се сетам, ама потсетник ќе ми бидат www.sakamknigi.mk)
    Па, кога ќе направам нешто ќе ве известам колкава ќе биде бројката (нема да ги запишувам тие што ми биле за школо, исклучиво книги за сопствена душа што сум читала) ;)

18. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    3.429
    Не, никогаш не ми ни текнало да запишувам кои книги ги имам прочитано.. Што знам, обично памтам кога некој ќе ми ја спомне книгата..

19. alekce83

alekce83 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.133
    Јас ги запушувам книгите што ги имам прочитано во ворд документ.Го пишувам бројот на книгата што е по ред, името и авторот и кратката содржина(обично ја копирам од издавачката куќа) На крај и давам оценка на книгата од 1 до 5 :)

20. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Никогаш немало да ми текне тоа да го сторам, имам прочитано околу 20тина книги и сите си ги знам вака напамет, мислам и дека никогаш нема да заборавам книга која сум а читала :), но баш е интересна идеата да си направам список на книгите кои сум ги прочитала :)