1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали некој ја има читано книгата?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 28 февруари 2011.

1. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    Леле и јас сакам да читам. ;( Ама секогаш кога отидам да ја побарам во библиотеката се ми викат дека ја нема. А мене веќе ми е преку глава да се карам со нив. Уффф, едни арогатни, дрски абе.... немам коментар. Како може Лолита да ја нема, кога тоа е класика?

Он топик. Има ли ја некој читано Кралот Алхохол од Џек Лондон?

2. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.099
    Ја почнав, но кога видов дека се работи за перверзен ум и мало ороспиче, добив чуство дека читам Еротски приказни и изгубив интерес, па ја оставив до пола...штознам, некако ми се згади...

3. MonnaSi

MonnaSi Популарен член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    536
    Ја има некој читано 11 минути? од Пауло Коељо е :) Впечатоци?

4. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Тристан умира од Антонио Табуки?

5. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549

Интересна книга,вреди да се прочита,ти ја препорачувам! ;) Сета суштина на книгата е да се претстави животот на една девојка,девојка која тргна по погрешен пат,го продава своето тело,но не се откажува од замислата дека еден ден ќе го најде човекот со кој ќе го помине остатокот од животот.Таа не ја сфаќа љубовта како останатите,туку смета дека ,, Вистинското доживување на љубовта е: да се има најскапоценото нешто на светот, без да се поседува``
    Но пред се,се восхитувам на онаа што е претставено во оваа книга(читај: за жена) од страна на маж! :)

На MonnaSi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cynthia

Cynthia Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.368
    Ја има ли некој причитано Вистинско семејство од Тони Парсонс или Сопругата на дипломатот од Пам Џеноф?? И кои се вашите импресии? :geek: :lol:

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Вистинско семејство - лесна и интересна за читање. Ќе поминеш убаво време читајки. :$

8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.051
    Допаѓања:
    66.686
    Вистинско семејство ја имам читано одамна, меѓутоа книгата беше прекрасна, реална, впрочем како и сите книги на Тони Парсонс. Се работи за три сестри и нивната борба со животот. Да ја прочиташ, сите дела на Парсонс треба да се прочитаат.
    Сопругата на дипломатот ја купив од саем,не знаев дека Девојката на командантот всушност е првиот дел. Може да се читаат и одделно, меѓутоа поинтересно е да ги читаш по ред, повеќе ќе се внесеш во приказната, а и крајот на првиот дел е прикажан во вториот. Првиот дел завршува негде во средината на Втората светска војна, а вториот дел продолжува неколку години по војната. :)
    Има и поназад пишувано за оваа нига.

9. Dulceee

Dulceee Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.184
    "Лондонград - од Русија со кеш" од Марк Холингсворт и Стјуарт Лансли ? Anyone ? Како големка ми седи и примамливо ми звучи, ама сакав да видам мислења од други. :)

10. La.Reina.Del.Sur

La.Reina.Del.Sur Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    3.878

Книгава е навистина многу убава...Сторија која објаснува како Лондон станал Лондонград и како им станал омилен на Руските милјардери... Мене ме фасцинира...се надевам и тебе, ако ја прочиташ :)

На Dulceee му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Iva-Mici

Iva-Mici Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    237
    Јас ја имам читано,добра книга само што многу навлегува во чинот на самиот секс.Инаку ок е.

На MonnaSi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cynthia

Cynthia Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.368
    RainBow и sanjaeva, ги имам прочитано двете книги :lol:
    Само ме интересираа туѓи импресии и мислења, во секој случај мило ми е што и вам ви се допаднале :*

13. Monroe

Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    416
    Најголемиот трговец на светот - Ог Мандино ?

14. unique123

unique123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    373
    Без догма-Хенрик Сјенкјевич?? Вака по корицава интересна, али некој да ја читал??

15. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Се викам црвено- Орхан Памук?

На Lilit и LivingGlam им се допаѓа ова.
  16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    56.716
    Како ми ги погодувате во последно време. :)

Се викам црвено ми е една од омилените книги.
    Ретко претставување на уметноста на сликарството преку зборови, просто можеш да ги видиш боите.
    Покрај тоа што е комплициран трилер со интересна и уникатна нарација, нуди многу повеќе. После читањето буквално се чувствував побогата.
    Во неа има љубов, уметност и компарација на источното и западното сликарство, интриги, убиство, начнува и значајни религиски и животни прашања, но најмногу од се’ има љубов кон неговиот град, кон неговиот Истанбул. Памук ја пренесува атмосферата од 16тиот век во Истанбул толку живописно што можев да го почувствувам мирисот на улиците.
    Ми всади желба да можам некогаш да се најдам во таа величествена соба на азното на султанот и да ги видам делата од ослепените уметници.
    Има и контроверзни делови кои само ја дополнуваат сликата за едно време од историјата.

На Mayyya, starbucks и Lilit им се допаѓа ова.
  17. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    8.435
    Брида ја има некој читано? Се мислам да ја земам :)

18. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Јас ја имам читано иако не ми остави некој посебен впечаток, но нека тоа не те спречува да ја прочиташ. Во секој случај, книгата си има своја посебна убавина иако на прв поглед изгледа неинтересна (мене можеби поради недоволната информираност за обредите кои се изведуваат - целиот тој свет на магичната моќ на картите, Традициите на Месечината и Сонцето). Верувам дека пред да го напише делово, авторот се запознал со целиот тој свет за да може да го пренесе на лист хартија и да го овековечи во една таква загадочна книга. :)

Планирам во иднина повторно да ја прочитам и да и' посветам поголемо внимание отколку првиот пат.

19. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    И мене не ми остави голем впечаток!
    Станува збор за девојка Брида која сака да ја изучува магијата и се се врти околу тоа дека секое живо битие има свој друг дел

20. vendiii

vendiii Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.465
    Никаде без ќерка ми ? Вистинска приказна :)