1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали некој ја има читано книгата?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 28 февруари 2011.

1. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Иста е како филмот, лесна и премногу предвидлива!

На WhiteAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    Џон Фанте - Прашај ја правта - ja читам моментално, ама ме интересира дали некој ја прочитал, да ми даде општ коментар.. :)

3. magi.megi

magi.megi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    7
    Дали некој ја има прочитано Ангелот чувар од Пауло Коељо?

4. Epic

Epic Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Најдобрата книга според мене... Ја барав долго време а кога ја најдов сфатив дека не сум ја барала залудно. Прекрасна е. Се чита во еден здив. Исто има и филм според неа, но книга си е книга неморам да објаснувам ;)
    а за странички не се плаши нема ни да осетиш кога си ја прочитала. Нема да сакаш да ја испуштиш од раце.(можеби мислите дека претерувам ама многу ме трогна книгата. Браво за сите мајки на овој свет) :clap:

5. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.004
    Мајсторот и Маргарита? :?:
    Ја имам дома ама сакам да слушнам мислења за што се работи пред да ја почнам :)

6. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    епа офи јас ја почнав и никогаш не ја довршив. ако сакаш да ја читаш биди спремна на големо концентрирање, доста тешка книга со многу ликови и слични имиња, загадочни теми, темни мисли и налудничави десјствувања. али ова е мислење од само првите 100 страни. еве кратко резиме

Москва станува небезбеден град кога во него ќе се појават професорот Воланд и неговиот помошник.

Овие сомнителни луѓе го отежнуваат животот на актерите, државните службеници и останатите кои се дел од режимот.

“Мајсторот и Маргарита” е составен од три приказни меѓусебно поврзани на многу необичен начин, читателот е просто вовлечен во еден чуден сон од кој се буди дури на крајот.

Читателот станува сведок на најневеројатни нешта: отсекување на глави, црна магија, одвлекување и грабнување, фалсификување на банкноти, самозадоволни луѓе кои се буквално разголени, Маргарита која лета над Москва во форма на вештерка, во потрага по нејзината очајна љубов – Мајсторот... во книгава нема недостаток од фантазија.

поздрав

На Offspring му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Да и немам некои посебни впечатоци...
    Не е тешка за читање, има убави мисли, ама се е веќе видено тоа од него...
    Лесно книгиче да ти пројде денот. толку!

8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.198
    Допаѓања:
    56.754
    Се работи за сатирично претставување на социјалистичкото општество и иронија во вистинската смисла на зборот. На Булгаков не му било дозволено слободно да се изразува, многу од неговите дела биле забранувани и затоа се изразувал на начин кој може да биде разбран површно или правилно, ако добро ја прочиташ и препрочиташ книгата.
    Инаку, Мајсторот и Маргарита била објавена долго време после неговата смрт, Булгаков за жал не доживеал да биде сведок на славата која ја заслужувал. Еднаш ги изгорел ракописите за ова дело, и потоа го пишувал повторно по меморија, иако некои делови не се довршени. Ракописите навистина не горат. :!:

Делото е всушност една религиска и политичка дебата. Ќе пронајдеш многу елементи и од нашево сегашно општество - корупција, страв од властите, ограничување на слободното изразување, размислување во тесни рамки кои ги наметнува државата и немање желба да се погледне малку пошироко. Мислам дека сега е поактуелна од секогаш. :D

Некаде прочитав коментар дека ова дело нема вредност и дека е Алиса во земјата на чудата за возрасни. Веројатно токму тоа Булгаков сакал да го постигне кај плитките умови, лесно да ги забавува и да не си навлече неволја. :D
    Под површината на тоа што го читаш треба да копаш длабоко во случајов. Вреди.

На Offspring, Theodora, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mamma-mia

mamma-mia Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.261
    Ќерките на Рим - Кејт Квин?!? :?:

10. Cacy

Cacy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    ,,Сексот и градот" на арапска верзија :)
    Се се мислам така пишуаваше :?:
    Ме привлече корицата има многу интерсна корица со штикли и дневници :)
    Пишува се расправа за неколку девојки.
    Ја читал некој и ако ја читал каква е?

11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.730
    Дали зборуваш за Девојките од Ријад? Според описот таа ќе да е :) Не е нешто многу обемна и е лесна за читање. Интересна книгичка за животот на четири девојки, токму како во сексот и градот :) Смешна е, забавна е, тажна на моменти. Ако ја имаш да ја прочиташ :)

12. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549

Ја читав неодамна,искрено интересна книга,но некако ми е несфатлива,на моменти ми е многу реална,а на моменти изобилува со фантазиски елементи.Доколку ја имаш прочитај ја...сепак секој на свој начин ги доживува нештата.Можеби сум пропуштила нешто или пак не сум била вдлабната во книгата па неможев да доловам нешто што би ме фасцинирало во неа :)

13. Cacy

Cacy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    Да да мислам така беше :D
    Ја видов во библиотеката ама не ја зедов :)
    Сигурно ќе ја земам наскоро :)

14. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587
    Ќе може ли некој да напише кратка анализа за Страв од летање - Ерика Јонг?
    Вреди ли да се прочита?

15. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    Јас ја читав на српско-хрватски и многу ми беше интересна. Е сега ако ја оставиме на страна нарцисоидноста на писателите де. Таа главно пишува за себе и од кој аспект ги гледа работите. Има еротски моменти, интересни цитати и мисли. Пишува за мажите во нејзиниот живот и за нејзиниот талент. Според мене, вреди да се прочита. ;)

На caroline.costa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Дефинитивно вреди да се прочита, јас ја читав на многу ниска возраст крај на основно и ме шокираше толку отвореното опсервирање на сексуалните сегменти, ама има и низа психолошки моменти кои се предобро опишани во врска со изневерувањето и пристапот кон нов партнер потоа, штом ја помнам и после толку време верувај не е случајно, површната литература не ми остава траги во меморијата.

На ivimis, Trendafilka, Magnolija и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. magi.megi

magi.megi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    7

Fala decki, pocnav da ja citam ama ne ja zavrsiv nekako mi e..... veke videno

18. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Љубовна веза- АМанда Квик?

или

NEDZMA?

19. INSIDIOUS

INSIDIOUS Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    512
    иииии еве ја на бирото ми стои ама стигнав до 30 стр и се откажав оти се ми се чинеше дека приказната е почната од пола (иако не ни знаев каква е приказната :D ) ама баш ме заинтересира и ке ја прочитам се надевам навистина е толку добра

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Вреди да се прочита, да. :)
    Во тоа време кога била издадена за прв пат, предизвикала вистинска револуција, се сметала за контроверзна од аспект на женската сексуалност.
    Денеска и не може баш да изненади толку многу, зашто веќе е видено и слушнато се', за жал, но приказната е моќна и многу интересна, употребува многу интересен термин за чинот наречен секс за една ноќ, дури мислам дека е и нејзин изум фразава :D и многу забавна, а сепак психолошки длабока.

Ерика Јонг ми е една од омилените писателки, ти ја препорачувам и Во постела со демонот, за мене лично уште подобра.
    Ретко како Јонг кој има толку
    муда
    да се "соблече" пред читателот. :)

На caroline.costa, SexyLady, Theodora и 1 друга личност им се допаѓа ова.