1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали некој ја има читано книгата?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 28 февруари 2011.

1. MotherMonsterI

MotherMonsterI Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    837
    Јас ја имам читано и според тоа што е назад ме привлече а книгата..... книгата е интересна само тој главниот лик е малку мутав па се некако бавно се некако ...шо знам од 1 до 10 според мене 7 некаде ама беше интересничка не ти велам да не ја читаш.... :D

2. Belieber163

Belieber163 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    444
    Дали ја има некој читано „Исти очи“ и ако ја има нека ми ја раскаже на кратко ми теба за утре :tmi:

3. shushu

shushu Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    71
    Џоконда од Лусил Тарнер
    прочитав 60страни ама некако не ме заинтересира

4. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Дали некој ја има читано "Руска зима" - Дафне Калотеј ?

5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.729
    Преубава книга, секако ќе ти се допадне. Мене ми беше како подобра верзија на Рингишпил. Ама далеку подобра. :)

На SOVRSENSTVO му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ivimis

ivimis Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    523
    Дали некој ја има читано книгата "Љубовта ме води" - Федерика Боско ја добив на подарок и ако е интересна да ја прочитам :D

7. mamma-mia

mamma-mia Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.261
    Јас ја прочитав пред некој месец. Имам поделено мислење за книгава. Деловите каде што Нина раскажува за својот живот со душа ги чекав, но главите каде што Григори ја решава мистеријата ми беа доста мачни за читање, досадни. Можеби имав преголеми очекувања за книгава, но не ме воодушеви кој знае колку.

Ја немам прочитано книгава, бидејќи во принцип не читам чик литература, но имам слушнато доста позитивни критики за неа. Велат дека вреди да се прочита. :)

И за крај, да си прашам јас :)
    Дали некоја ја има читано Куќата на Ривертон од Кејт Мортон?! Се канам со недели да ја земам од библиотека, ама ми се гледа големка, па ако не е интересна да не ја земам за џабе :?:

8. Hkikica

Hkikica Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    677
    Одлична книга.

9. LoveIsAllAround

LoveIsAllAround Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    113
    Игра со ѓаволот??

10. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Доста пати сакав да ја земам книгава да ја прочитам. Според тоа што имам читано за неа се работи за трилер и убедена сум дека е интересна. Иако ја немам прочитано, ја препорачувам. :)

Од Бека Фицпатрик ја прочитав само првата книга. Океј е, не е нешто посебно, како за тинејџери. :)

11. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Моментално ја читам „Идиот“ од Достоевски. Ако те интересираат темите што ги разработува овој безвременски автор, ја препорачувам. Па, се работи за едно од најголемите имиња во литературата!

12. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    418

Моментално ја читам Во името на предците од Тес Геритсен, интересна е и брзо се чита. Забавно трилерче. :lol:

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    382
    Големиот Гетсби-Ф. Скот Фицџералд
    Тунел-Петре М. Андреевски

Која би ми ја препорачале прва да ја почнам?

14. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.774
    Допаѓања:
    99.976
    Тунел :up:

15. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    418
    Од Ернесто Сабато? Мене не ми се допадна многу. Можеби затоа што очекував повеќе.

16. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    382
    Не не, од Петре М. Андреевски :)

17. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    418
    Е, неа уште не сум ја прочитала. Ако ја прочиташ чекам впечатоци. ;)

18. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    382

Ми се допадна, вреди да се прочита, само малку крајот не го разбрав : )

19. Hkikica

Hkikica Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    677
    Ја читав пред едно 2-3 години но не ми го задржа вниманието па по неколку страни се откажав .Ако веќе читаш од Јустејн Гордер прочитај ја Светот на Софија - Роман за историјата на филозофијата . Нека не те плаши тоа што се работи за филозофија ептен ќе ти се допадне .
    Софија еден ден добива порака :Која си ти ? и тогаш започува немирот на малото девојче.

Возбудлива мистерија што ги истражува филозофските концепти на западната мисла и се чита во еден здив. Co својот дваесет милионски тираж, „Cвeтoт на Софија“ со години ја распламтува детската фантазија на читателите ширум светот.

Еден ден, четиринаесетгодишната Софија Амундсен се враќа од училиште и во поштенското сандаче наоѓа две писма со по едно прашање: Која си ти? и Од каде потеннува светот? Овие две прашања ја опседнуваат малата Софија и ја одведуваат далеку од идиличното норвешко секојдневие. Низ писмата на еден анонимен филозоф таа се вклучува во еден вид курс по историја на филозофијата, од Сократ па до Сартр. За да биде уште почудно, во поштенското сандаче наоѓа и писма адресирани до друго девојче. Која е Хилда? И зошто нејзината пошта пристигнува кај Софија? За да ја разреши оваа загатка, таа мора да го примени она што го научила - но вистината е многу покомплицирана одошто замислувала.

„Чудесно е што Гордер успеал да смести 3000 години од човековата мисла во 500 страници, и на мошне возбудлив, a сепак едноставен начин да ја раскаже сета приказна за историјата на филозофијата." -Сандеј Тајмс

Одлична книга , ќе ти го задржи вниманието !
    Книга на необични и силни емоции, што проникнуваат во човечките срца и души и ја пренесуваат пораката дека, без оглед на сè што превземаме ние, нашето минато нема да престане да ја прогонува нашата иднина.
    Тажна, морбидна, но истовремено вистинита семејна драма базирана на погрешни избори и недостатокот на изгубеното чедо...

Ја имам читано ,лектира за во средно е. http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... st_23.html ..Интересна е !!!

20. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Извонреден роман. Станува збор за љубовта меѓу гејшата Комако и Шимамура, овде е и Јоко. Прекрасно опишани планински предели, јапонскиот живот, обичаи, традиција, животот на гејшите. Нема да зажалиш ако ја прочиташ. Лектира за 3та година е.

На The.Crab му/ѝ се допаѓа ова.