1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали некој ја има читано книгата?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 28 февруари 2011.

1. Butterfly14

Butterfly14 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    456
    И Кој тропа на прозорецот е преведена.

2. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.967
    Допаѓања:
    70.096
    Да знам.Ги имам читано сите освен Опасно блиску.

3. FlameFairy

FlameFairy Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    197
    Крвавата одаја од Анџела Картер, добра ли е? На саемот беше 100 денари, па мислам да ја земам.

4. SmilerGirl

SmilerGirl Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2011
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    262
    Жената на тигарот - Теа Обрехт ?

5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Во одбрана на Џејкоб од Вилијам Лендеј ?
    Ме испровоцираа овие од сакам книги уште на штантот со една реченица, и сега гледам истата ја има како дел од рецензијата...
    Не дека Гришам е Шексипир, ама има навистина убав стил на пишување, лесен и едноставен а сепак на ниво. Го има читано и на македонски и на англиски и ми се допаѓаат поголем дел од неговите книги.
    Оваа ми личи на Повикот, не буквално де ама ме потсеќа на повикот по кратката содржина што ја прочитав.
    Авторот ми е непознат, а критиките по нет ми се поделени, на едни им е фатастична на други досадна.
    Не можам да проценам.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.306
    Допаѓања:
    41.425
    Meне ми беше досадна и јас утанав што си ја купив, а баш имав други на ум.Некако дејствието е бавно, ненапнато, нема некоја кој знае каква сторија, туку малку повеќе е посветено на психолошката страна на родителството и дали родителите можат да си го знаат доволно детето за да ги предвидат неговите постапки и какви последици има од тоа....што знам не е трилер каков што јас би сакала да читам.Многу се каам што ја купив, многу.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Hipster, не е лоша книгата, ама не е ни нешто ептен посебно. Kако што рече 1209, бавна е и повеќе се осврнува на психолошката страна на ликовите, него ли што има некое дејство. Aма и не е нешто ептен лоша. Mене ми беше средна. A и Џон Гришам има утнати книги, не е некоја референца.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  8. l0vE...-love

l0vE...-love Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2012
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    144
    Дали некој ја има прочитано Роза за балерината-Лурлин МекДениел?

9. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Јас ја имам прочитано книгава од поодамна и уште се сеќавам на секој дел од неа. Прекрасна, емотивна и кратка книга. Ова е и првата книга на која сум плачела. Ако имаш можност прочитај ја и не се мисли.

На l0vE...-love му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Знам дека ви е гајле за ова што ќе го напишам и нема да ме оправда 90% од вас, сепак ќе напишам...

Не вреди да се бара мислење за некоја книга, зашто онаа книга што за мене е добра, за некоја од вас нема да биде добра.

Она што треба да знаете за една книга која сакате да ја читате е кој жанр е. Ако не сакате авантуристички книги, тогаш треба да знаете дека џабе ќе трошите време на Хари Потер и Хобитот, без разлика што се едни од најпродаваните книги во светот. Не е срамота да кажете дека не ви се допаѓале, напротив, тоа значи дека имате изграден стил и вкус.

Исто така, проверете го авторот кој ја напишал доколку прв пат читате од него. На Google има речиси за сите автори на светот. Каков му е стилот, за што пишува, па дури и извадоци од книга може да најдете.

На крајот, проверете го преведувачот. Според мене, не вреди да се чита лошо преведена книга.

Секако, ОВА Е НАЈВАЖНО. Ако ги сакате 50 нијанси на сиво, Коељо, Девојката со портакали и слични лимонатки и љубовни романчиња, заборавете сè што напишав погоре и продолжете си со муабетот на темава. :emo:

На julie77, COollLady, sofijanoka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    ^ Па јас мислам дека најдобар излез за ова и различни мислења на темава е она ако јас на пример прашам за некоја книга како ви се допаднала, вие треба да кажете кои типови на книги сакате да читате па потоа критики за книгата.

На пример моја критика за рандом книга која не е во мој стил:
    Не ми се допадна книгата но имаше некои возбудливи делчиња. Не беше мој стил но сепак не се каам за никоја прочитана книга. Повеќе ми одговараат "вакви-такви" книги. Но ако на некој му се допаѓаат книги како оваа им ја препорачувам, мислам дека ќе ви се допадне.
    Или пак (што според мене не треба да е така), ако не е во нивни стил, нека не коментираат.

Иако, мое мислење е дека каков и да е стилот, мислам дека книгата би требало да се анализира на сите можни начини и не би требало да постојат ограничувања како "само оние со таква страст кон тој жанр" да коментираат (знам дека не го рече тоа, само кажувам).

Јас би ја критикувала секоја книга што ја имам прочитано затоа што сепак се бара мислење што не мора да влијае на оној кој прашува за книгата.

12. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Дали некој ја читал Divergent? Се токмам одамна да ја почнам, ама со оглед на тоа што е трилогија ќе ми треба време да ја завршам, па не знам дали да си го трошам времето или е уште едно сра*е.
    Де пишете мислење, па јас после ќе земам да видам кој жанр е, да видам од авторот дали сум прочитала уште нешто, па ќе сумирам дали вреди да ја почнам книгава.

На sweetyB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. skorpija123

skorpija123 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    Дали ја има некој читано книгата Жени од Чарлс Буковски и дали знае каде можам да ја најдам? Ви благодарам однапред ;)

14. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    Дали некој од вас ја има читано "Признание" од Џон Гришам?

15. Elence.25

Elence.25 Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Лесна книга, наликува на книгите на Софи Кинсела. Се чита во еден здив. За мене не беше нешто посебно. :)

16. malaprinceza

malaprinceza Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    48
    ја има тука на српски http://www.crowarez.org/domace-knjige/charles-bukowski/

17. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Дали некој ја има читано „Последната пролет во Париз“ од Јелена Бачиќ Алимпиќ ?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sweetyB

sweetyB Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    79
    Да се согласувам со тебе. Книгава е прекрасна!

19. Maca1D

Maca1D Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    0
    Допаѓања:
    0
    Има ли некој што ја чита Априлин Пајк?

Започнав со читања на нејзиниот среиал Крилја кој има 4 дела. Книгите се совршени барем за мене... Но, засега ги имам прочитано само првите два дела а другите два никако да ги пронајдам, ве молам помогнете се поврзав со книгите и ќе полудам ако не ги најдам :rofl:

20. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Ја читал некој Анастасија-Колин Фалконер?