Секогаш Бидејќи ако не пошитувам туѓи мислења, ниту моите нема да бидат почитувани, а секој сака да биде почитувано своето мислење
Многу добра тема.Јас лично многу ги почитувам туѓите мислења и ставови,што секако не значи дека и јас се сложувам со тоа. Напротив ,сметам дека секој треба да си има свое ЈАС ,многу ми е интересно да сретнам личности кои знаат да си ги бранат своите ставови и да си ги искажат.
Па понекогаш и тоа зависи од кој, а најмалку ке дозволам некој пропалица на мене да ми соли памет , а инаку ако е од некој паметен човек би прифатила нешто.
па можеби и премногу ги почитувам.... мислам дека знам да ги ислушам луѓето,ама некад се случува и да бидам искористувана за тоа.... и ете,пак ги толерирам едноставно сум таква,неможам поинаку гоолем поѕдрав и многу бакнежи до сите вас
Да почитувам и тогаш кога не се совпага со моето мислење, бидејки секој има право да се изјасне како се чувствува и кои се неговите ставови кон одредено нешто и немора да значи дека сите мислења на другите луге мора да се идентични со моите
Секогаш сум спремна да ислушам некого, и сакам и мене да ме ислушаат кога имам потреба од тоа. Исто така сакам кога некој ке ми даде свое мислење или совет, ама акло сум цврто убедена дека она моето е правилно, никој не може да ме спречи или предомисли. Ja cu po svome ma koliko kostalo
Јас лично мислам дека секое туѓо мислење треба да биде ислушано со најголемо внимание, прифатено како да се согласуваме со истото (за да се избегнат конфликти), а подоцна сами да ги сортираме информациите и да видиме во што се согласуваме, а во што не. Сметам дека од секој човек може да се научи нешто ново и корисно бидејќи секој човек поминал низ различни искуства, живеел во различна средина од нашата, бил опкружен со различни луѓе, стигнал до поинакви податоци од медиумите, своите блиски, професори итн. за кои ние не знаеме, а сето тоа помогнало да се оформи неговото мислење на еден начин за кој ние дознаваме преку дискусија или дијалог. Можеби ние не би се согласиле со одредено мислење гледајќи од наша перспектива бидејќи ние сме имале значитело поинакви искуства од индивидуата со која дискутираме, но ставајќи се на нејзино место, соочувајќи се со нејзиното размислување ние всушност нема да можеме да ги земеме нејзините сфаќања за неточни, бидејќи тие се исто толку точни колку и нашите гледајќи ги од друга гледна точка. Затоа, да, ги почитувам туѓите мислења и колку и да не ми се допаѓаат ми помагаат да откријам нови работи за самата себе како човек, ми поттикнуваат нови прашања вредни за размислување. Можеби од најнеукиот човек ќе ја научиме најголемата вистина на животот..
Па сега зависи какво мислење...Ако неговото во мислење има вистина, и ќе ме замисли на момент, се разбира дека е вредно и дека треба да се почитува. Но, ако некој лупа глупости, без никаква смисла зошто би го почитувал?
Во целина..почитувам секакво мислење.А вредноста на мислењето и вредноста на човекот може да ме натераат да се подзамислам,па дури во некои случаеви и да го променам моето мислење.А во други случаеви,нечие мислење може да ме натера да го сменам мислењето за личноста која го кажала тоа(ако е нешто без врска кажано).