Дали религијата е наследство или избор?

Дискусија во 'Религија' започната од CameliaMiller, 29 јануари 2019.

1. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.503
    Во нашето донекаде конзервативно опшество, црквата (ја спомнувам бидејќи се декларирам како христијанка) се труди религијата да биде наследство. Е арно ама во 21 век тоа не е можно бидејќи и самата религија е малку парадоксална. Сама по себе секоја религија е прекрасно нешто бидејќи не учи на убави работи и љубов, но тоа не значи дека атеистите се полоши луѓе од религиозните или од фанатиците. Светот оди напред и факт е дека некои работи пропаѓаат во вода. Резултат на сето ова е тоа што религијата полека станува право на избор. Бидејќи сме свесни што е вистина, а што не и свесно избираме во што ќе веруваме. Секој има право да верува во што сака, се дури не си наштетува себе си и на другите. Јас лично се декларирам како христијанка. Крстена сум, имаме домашна слава, Бадник Божиќ, Велигден ги обожавам, ама никој не може да ме натера да верувам дека Ева е создадена од реброто на Адам.

На Yowannty, LollySky и Cinnamon Bun им се допаѓа ова.
  2. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.933
    Религијата е воглавно семејно наследство, но има и случаеви кога е условена и наметната од околината.
    Условена како во, наметната под уцена или санкција.
    Слободните луѓе размислуваат, критички анализираат, си созадаваат своја слика за светот, бираат и не дозволуваат некој да им сервира туѓа агенда и пропаганда во која што слепо ќе веруваат.
    А полесно е слепо да веруваш, те исклучува од мислење и од одговорност. Ама тогаш не си слободен, туку си нечиј роб.

На LollySky и Cinnamon Bun им се допаѓа ова.
  3. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Сите сме слободни да си одлучуваме во животот, имаме слободна воља. Што ако сум јас верничка? Ако сакам од утре можам веќе да не бидам. Чиј рпб сум? Не сфаќате вие некои работи. Веќе кажав во некој пост погоре. Не постои средина.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Озбилно веруваш во вештерство?

5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.974
    Не може да те натера никој и не зборуваме за присила, туку за процесот на воспитување, семејството како примарен агенс на социјализација, на развој, во најголема мера влијае на креирањето на личноста на едно дете.

Не само за имање или немање религија, или пак наследување на одредена религија, семејството делува во секој сегмент од светогледот на детето.
    Па и дотаму што во зависност од јачината на влијанието за одредени работи, детето во иднина ќе биде критички настроено или помалку критички настроено кон истите.

Воспитувањето не е принуда, туку е процес кој се случува во секое семејство, кај секои родители и секое дете.

Дали детето утре ќе се апстрахира од некои ставови, навики, избори на родителите или ќе ги поддржи, продолжи на своите деца, секако дека зависи од детето (кога е веќе возрасно), но познато е дека децата најчесто засекогаш повеќе или помалку сепак се држат до тоа наследство, и се однесуваат соодветно, затоа што тоа однесување се оценува позитивно од семејството.

Децата од мали учат што е прифатливо, а што не за родителите, на кој начин ќе добијат награда, а поради што ќе добијат негодување, како возрасни не се трудат да ги усреќат родителите но тоа веќе е научено однесување.

Прост пример се врските/браковите помеѓу две лица од различна вера, најчесто најголема пречка е неодобрувањето на семејствата. Па многу ќе попуштат под тој притисок, малку ќе се изборат за тоа што навистина е нивен избор.

Никој со сила не може да ги натера да раскинат, но "мојата врска го унесреќува моето семејство" и "МОРАВ да го направам тој избор" не се работи кои се дел од слободната волја.

На BoneMachine, Amellie13, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Јас само сакам да нагласам дека ако ти имаш знаење имаш прилика да одлучиш. Ако мене ме учеле дома и ме воспитувале ова е добро ова е лошо јас избирам сама утре дали ќе бидам добра или лоша. Во однос на религија секојдневно гледаме различни избори бидејќи има еден куп правци. А во суштина многу од тие правци се измислени. Позадината е друга и многу едноставна без филозофирања. И пак ќе се навратам: Бог и Ѓавол; Добро и Зло; Пак ние самите бираме.

Постојат натприродни моќи. Добри и лоши. Во тоа верувам.

Последна измена од модератор: 2 февруари 2019
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.974
    Не е исто.

На пример, некој те ограбува, ти влага дома и те остава со голи ѕидови.
    Дали ќе бараш кој е, ќе се обидуваш да докажеш кој е, или пак едноставно ќе веруваш дека е тоа божји план и нема да пријавиш во полиција?

Ако јас ти кажам дека Зевс е мојот бог, и тој е објаснување за сѐ, дали ќе ми веруваш?

И како ги замислуваш Бог и Ѓаволот? Лично ти, како ти ги доживуваш те прашувам.

На Tan4ence, Amellie13 и Someonespecial им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    I'll be damned :D
    Конечно некој да ми поверува :D
    Кладата кај ќе ја поставиме? Сама ќе се предадам :D

На x.Daisy.x, Amellie13, Briar Rose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Секојдневно. Бог го доживувам преку лични искуства. Преку искуства на другите кога кажуваат. Се добро е од Бога, а во лошото(кое секако постои) Тој дава сила да издржиме. И не ми кажувајте дека ми е се во главата бидејќи сум се молела за знакови, работи кои не можат да се случат по никоја случајност.
    А Ѓаволот исто го гледам секојдневно: лоши работи, убиства, омраза, неморал, пороци и робување на истите... светот е полн со зло, а злото е од него..

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.974
    Како го замислуваш? Како изгледа?
    Не може ли добар човек лошо да направи? Лош човек нешто добро?

На violetblue и worrieddd им се допаѓа ова.
  11. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Битен е карактерот не изгледот. Не знам како изгледа ама постои. Не морам да го замислувам.

Секако - ние како луѓе постојано правиме еднаш добро еднаш лошо. Јас не негирам дека лош човек може да се промени и да биде добар или пак добар човек одеднаш да стане лош.

Суштината е: Кој во човекот чини да тој прави добро или лошо? Колку и да не веруваш, постојат две страни, две влијанија. Ти одлучуваш дали Добро или Лошо(зло). :)

12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.974
    Концептот на добро и лошо нема врска со религијата.
    И нерелигиозните луѓе знаат што е добро, а што лошо.

Разликата е во тоа што религијата дава конкретни насоки на (добро) однесување, па верниците според тоа судат добро/лошо.

Ама како ќе го објасниме "феноменот" што атеистите прават разлика меѓу доброто и лошото?

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. afrodita94

afrodita94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    532
    Во повеќето случаеви е наследство но подоцна станува избор.
    Да, скоро сите ние сме крстени но тоа ти претставува само вовед во христијанството.Како што растеш, никој не те тера да одиш во црква, да празнуваш или да се молиш без разлика колку и да се верници твоите родители.
    Некој го бара Бог и тој го пронаоѓа.Некој пак воопшто не верува но ќе му се случи нешто во животот што ќе го натера во спротивното. Бог делува на различни начини.
    Тука може до утре да се расправаме и да се убедуваме атеисти и верници за тема религија.

На Rama, baba Rada и worrieddd им се допаѓа ова.
  14. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    ја наследуваш од родителите логично.
    и јас бев верник до пред 4-5 години ама пораснав почнав да читам и видов дека религијата е најголемата глупост некогаш измислена,верувам во наука

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Не реков јас дека доброто и лошото имаат врска со религијата. На почетокот немало религии постоело само добро и лошо. т.е дрвото на познавање на доброто и злото. Ама ти не веруваш ни во тоа. Не кажувам јас дека атеистите се лоши луѓе.
    Брат ми е атеист- претходно беше верник.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Сакаш да кажеш дека е лошо што сме способни да познаеме и разликуваме добро од зло?

17. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Тоа е слободна воља која ни ја дал Бог. Затоа сме способни. Да не пробала Ева од дрвото јаболко, нема да сме стигнеле до тука. Јасно откритие (дрво на добро и зло) дал Бог , дека постои нешто друго. Послушноста била во прашање. Не ни мислел лошо Бог кога кажал на Адам и Ева не го допирајте и не јадете од него...

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ама да не јадела од него Ева би живееле во бессознание.
    На еден начин Библијата не учи дека знаењето е лошо, дека е поарно да си глуп.

19. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.604
    Баш убав живот ќе сме живееле. Без смрт и страдања. Хармоничен живот. Совршен.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Значи немаш амбиции да постигнеш ништо туку радо би седела по цел ден и не би правела ништо?
    Онака, вечно да не правиш ништо?

На CameliaMiller и Amellie13 им се допаѓа ова.