Форумџика на годината

Дали сè уште постојат добри луѓе?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од sunshine96, 24 октомври 2017.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Почнаа зли јазици и на оваа тема да се чувствуваат:wasntme:
    Чудно, некои луѓе едноставно фрлаат само отрови, така опстануваат во животот...инаку ќе се задушат сами себе под маските на љубезноста.8-|

На Aquamarine93, LittlePinky, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  2. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Никој не е светец тоа е факт, сите имаме моменти кога грешиме. Но на денешницава тоа стана ептен масовно или како што викаш преку социјалните мрежи можеби полесно е да препознаеш.
    Никој не кажа дека цел човечки род е злобен. А добриот и поштен човек е секогаш заебан, тоа е добро познато непишано правило

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Човек на човек му е волк-
    Латинска изрека која не мора да ја објаснуваме.

Сигмунд Фројд верувал дека во луѓето пистои насилство, вродена желба за агресија...

Можеби требаше прво да се објасни поимот добрина пред да почнеме со моабетиве, поточно што подразбираме под добар човек!?

Не е добар тој што ќе направи еден добар гест, ете како тие што и помогнале на бабичката, а потоа земале зољите и потепале се што им се нашло на пат.

Последна измена: 24 октомври 2017
    На Lianna Anna, Justicija, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Mr.Lover

Mr.Lover Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    1.028
    Постојат јас сум еден од нив :D

5. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Секој за себе мисли дека е добар ! Но не е така! Не можеш во лоша средина да бидеш добар , и обратно ! Самото општество влијае врз човекот .
    Ако ме прашувате мене лично Добри луге нема ! Бидејки све е
    забегано у пичку матер

На macush., Crna Dama, Tanjamm и 6 други им се допаѓа ова.
  6. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Не е точно дека не постојат добри луѓе, но за жал во денешно време многу, многу ретко се наоѓаат истите. Тоа е така според мене зошто се е на крајот сведено на некоја корист или тешка злоба.
    Важи и онаа народната :
    Будалиот и добриот се браќа.
    Сфатите сами- Ѓ. Иванов, де.

На parksey и crazylady им се допаѓа ова.
  7. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.194
    Постојат, и обично наебуваат гадно во животот. Дури ми е чудно тоа што им се случува, како некоја обратна карма.

Последна измена: 25 октомври 2017
    На blonde_supergirl, Nausicaa, Crna Dama и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Постојат,земете ме мене за пример :D
    Не да се фалам,(ух веќе се испофалив)ама предобра и пренаивна сум за опстанок во овој свет.
    Звучи глупаво?
    Е да,во право сте,понекогаш и јас си велам дека сум глупава,понекогаш прекинувам да верувам дека на доброто со добро се враќа,понекогаш исто се трудам да стегнам заби и да бидам bad girl,ама не оди,не бре :D

На macush., crazylady, Elissa и 6 други им се допаѓа ова.
  9. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    3.374
    Добар - лош се многу релативни поими. Сите сме добри за себе. Секој што прави нешто кое ние го сметаме за лошо можеби го прави за да се заштити, како одбранбен механизам.
    Свесни сме за причините за нашето лошо однесување но не и за туѓото.
    Не е секој 100% добар, не е секој 100% лош. Барем јас така размислувам.
    Не сакам некој да се почувствува triggered, затоа ќе кажам само за мои искуства со, not exactly bad people but damaged. Во една таква ситуација (не навлегувам во детали зашто не сакам некој да ме пронајде или да се пронајде себе) се соочив со човек кој секојдневно ме малтретираше на различни начини. Човек кој имаше авторитет над мене и молчев пред сите негови навреди, понижувања и сл. Околностите беа такви какви што беа и не можев да се заштитам од него.
    Пробував да го разберам неговото лошо однесување. Сфатив дека е лабилен со психички проблеми, а јас бев колатерална штета која му се најде на патот. Пред да ја напуштам таа отровна атмосфера, пред да се тргнам од него, направивме искрен муабет. Ми се довери за многу приватни проблеми, кои секако не го оправдуваат неговото однесување. Но не познавам некој кој би постапил онака како што постапив јас со него.
    Кога им ја опишував детално оваа ситуација на моите најблиски беа зачудени како сум можела да останам смирена и зошто сум била толку добра т.е. глупава, зошто не сум била груба, лоша со него.
    Можеби е тенка линијата помеѓу добрината и глупавоста, и можеби често пати сум ја преминувала и не се каам. Не можам свесно да наштетувам или да се одмаздувам на оние кои ме повредиле/ повредуваат. Се отстранувам од такви ситуации. Отстранувам такви луѓе. Кога е потребно. Секогаш кога некој од блиските ќе ме праша зошто сум т.н. добра со тие кои не заслужуваат, одговарам затоа што не можам поинаку. Јас сум јас со сите типови на луѓе. Автентичноста не ја губам, колку и да е тоа добра или лоша карактеристика.
    After all, this is the way i am wired. А колку сум добра или не, за себе избегнувам да кажувам. Моите постапки, дела се оние кои даваат слика за мене.
    Понекогаш перцепцијата и вистината се испреплетени.
    Некои ме перцепираат како добра личност, а некои не. Некои ги перцепираме како добри личности, некои како лоши.
    It's the way it is.

На macush., Florenсе, PaLaVa и 2 други им се допаѓа ова.
  10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    ДОБРИНАТА ВО ОГЛЕДАЛО НЕ СЕ ОТСЛИКУВА..исто така и ѓаволот нема одраз во огледало;)

11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.703
    Во нас има и добро и лошо. Ако нешто повредиме, од нешто ќе ни се гади и трето ќе не повреди.Тоа е човекова природа. Сакам да си претпоставам дека личност со која имам контакт е повеќе добра, зошто ако дирек заклучам дека е лоша, ... Изгледа тргам од себе.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Не можеме да знаеме затоа што добрината не е унифицирана категорија.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Те разбирам и јас сум со посебни потреби.
    И сфаќам низ што поминува јас истото го поминав.
    Не можеш ништо да промениш,не знаев дека завршила школо и затоа дадов претпоставка.
    Инаку постојат секакви карактери и мора сама да се избори низ тоа инаку нема ништо да научи.

14. AliciaSilver

AliciaSilver Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2017
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    210
    Постојат...за мене ви зборувам:D:D:D:^)
    Незнам искрено од луѓето околу мене можам да очекувам се од секого.Можеби постојат но самото искуство те тера да не веруваш,сите сме свесни дека владее лицемерие,љубомора меѓу сите и најпрво треба самите да се ставиме во улога дали сме ние добри луѓе.Дали секогаш помагаме кога некој ќе побара помош од нас? Дали сме се радувале на нечиј неуспех?...
    Лично мене мие тешко да поверувам дека некој ме гледа само како личност,пријател без да има корист од мене,без љубомора.Сите некако сакаат да ти ги скршат сништата,да не успееш повеќе од нив,да не се издигнеш повеќе и.т.н

На Aquamarine93 и Crna Dama им се допаѓа ова.
  15. melnicanecot

melnicanecot Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    787
    Во огледалото треба да се видиме себеси, сите позитивни и негативни страни ако бареме добри луѓе треба да напредуваме во добрите страни :)
    Бидејќи ако зрачиме со добрина ќе оставиме пример за другите.
    Добри помисли раѓаат добро размислување, добро размислување добра постапка, добрата постапка добра навика, добрата навика добар карактер.

16. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    36.090
    Кога една појава има поголеми размери другите категории остануваат во сенка и се создава скептичност дека некој има поинакви особини од мнозинството. Се уште постои антонимниот пар лоши-добри. Индивидуалниот одраз зависи од објективната подготвеност да си ги согледаме помалку добрите односно лошите постапки. Препознавањето на истите е можност да се соочиме и да се справиме со секој што го перцепираме различен во различни околности.

17. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Сум била од тие што даваат помош дури и кога никој не ја побарал, која верувала во пријателките безусловно, само за да една случка ме натера да си ги преиспитам тие одлуки.
    Биди добар само со тие што биле добри со тебе, помагај на тие што ти помогнале. Во спротивно, ќе си почуствуваш на своја кожа што значи да бидеш искористен.
    Најдобро е човек да биде рационален пред се.

На AliciaSilver му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Постојат. Еве сум 8)

На Someonespecial и Gosh им се допаѓа ова.
  19. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Сакате ли да ви кажам една понова случка па видете дали постојат добри луѓе и кој колку заслужува да бидеш добар со него.
    Неколку месеци бев утеха на еден дечко, кој дозна дека е болен од многу ризична и тешка болест, стана многу тажен депресивен, не се гледавме а комунициравме на тел 24/7. Тој не излегуваше од дома се изолира па отиде на лечење. Ми викаше ти да не си јас ќе полудам во овие моменти ако прекинеш да ми пишуваш јас не сакам ни да оздравам, ти си ми најбитна од сите на светот никогаш да не ме оставаш сам.
    И така неколку месеци јас го жалев пишував на тел цело време,ненаспана бев хонично, го смеев го забавував, тажев ден ноќ и срце не ми даваше да прекинам комуникација, за да не му биде тешко. и знаете ли што? Кога се врати пишуваше ама со резерва и кога го прашав зошто сега вака, тој ми рече
    Ај не биди досадна, само тоа ме прашуваш. И да сега супер е оздраве, си шета си ужива и не се видовме од кога се врати. (јас се разочарав од целиот човечки род)
    Што ќе кажете на ова а???
    Поука, со тие што се најмногу добри најдобро ке ве заебат.
    Бидете фини не љубоморите и мразете никого тоа е доволно...

На eliesaab, buba4e89, baba Rada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Така било во природната заедница, а ваквото тврдење важело тогаш. Јас, апсолутно се согласувам со твоето мислење. Човек на човека е волк, било тогаш. Малку да го смениш ова, ќе важи и за во денешно време, човек на човека е човек. Оти знае и од волк да биде полош.

Ама, времињата се менуваат, производи и средства на дофат, а човекот се раѓа табула раса, ниту добар, ниту лош. Се му е на дофат, за разлика од тогаш нели, па нема потреба од огромната борба за престиж како некогаш. Иако, се уште ја има. Не сите се исти, не дека нема добри, не дека нема и лоши. Човечкото око е ненаситно. И борба за повеќе секогаш ќе има. На овој или на оној начин, ќе има луѓе кои ќе газат по лешеви за да постигнат цел.

Треба прво да се смениме самите себе. Без тоа не можеме да целиме кон промена на другите. Кон промена на светот.

На Yowannty, DAngel, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.