Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали се срамите од вашето потекло !?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од lovely-girl, 11 мај 2011.

1. awee

awee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    117
    Не,никако. Инаку имам потекло од егејска грција. :)

2. kolache.99

kolache.99 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2012
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    808
    Од село сум и не се срамам поради тоа. :)

3. macedonia.timeless

macedonia.timeless Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    137
    Како што вели слаткар: селанко една ти ке ми глумиш пичка. Хахаха
    Не дека јас не сум од село туку ајде.
    Не се срамам ама во град кога ке им кажеш од каде си се мрштат се сите ама градските луге не сметаат за некултурни, невоспитани....
    ама тоа ти е....

4. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Имам потекло од Грција.И не се страмам од тоа.Многу Македонци ја мразат Грција ама тоа е животот.Еден е светот,стои голем но многу е мал...

5. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    хаха исто и јас.. можеби роднини сме :lol: :P
    не се срамам тоа што потекнувам од грција, на многумина му е чудно дури и интересно..
    инаку јас пак се кажвам како македонка ама поради името знаат дека имам грчко потекло :D

6. violetmoon

violetmoon Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    27
    каков срам не разбирам од сто??? :fubar:
    моите родители потекнуваат од село.кога ке отидев кај баба ми и дедо ми од на мајка ми страна,тоа ми биле најубавите денови во животот,и најубави спомени кои ми останале од детството.секој ден поминат низ ливадите трчкањето и берење цвекиња,дружбата со братучедите(инаку сме 11 внуци)тоа не се заборава и ден денес ме фака носталгија за тоа време.сеуште се собираме фамилијарно кај дедо ми на село,баба ми почина,баш летово се собравме скоро цела фамилија бевме 30 души и беше супер.малку забегав офф топик,ама зборот ми беше нема од што да се срамиме,тоа се нашите предци,нашето потекло и треба да сме горди на него... :!:

7. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    3.193
    Не никакооо :)

8. Kristina.R

Kristina.R Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    65
    Не,но ме иритира тоа што некого го исмејуваат заради тоа :fubar:

9. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    Зошто да се срамам? Па, мислев дека сите сме луѓе.

10. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    555
    Имам потекло од Мадрид и други места во Шпанија и не се срамам! :lol:
    Не се срамам од никој од моето потекло! :P

11. mackica-1

mackica-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    4
    нормално дека не, не сум од село ама имам дедо што потекнува од село и воопшто не се срамам ако си човек за почит ќе те почитуваат секако...а за тие што дискриминираат си имаат набиено комплекси немаат во што да се докажат и одма си ставаат етикета еве демек граѓанин и одма на повисоко ниво се сметаат а уствари сељаци у душа.

12. selma...selma

selma...selma Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2012
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    22
    Имам потекло од Скопје, барем дедовци и баби, ама јас Скопје си го сметам како едно големо СЕЛО, па тогаш можам да кажам дека имам потекло од село. А најмногу ме нервираат квазископјаните :puke: , кои високо летаат, па мислиш кралицата Елизабета им е сестра. Е тие ги сметам за набедниот слој на општесвото.

13. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    многу интересни одговори
    се срамите ли од своето потекло?не,не сум од село и не се срамам од моето потекло
    е добро ако е некој од село треба да се срами ли од своето потекло или ако не си од село треба да не се срамиш,можеби сум сфатила погрешно ама ако си од село незначи дека си помалку човек или помалку вредиш од оние од градот

14. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826
    Па дедо ми, баба ми од село се.
    Сепак потеклото ми е од таму, јас само еднаш, два пати во месец одам да ги посетам :)
    И не се страмам да кажам :D

На Dog-lover му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Повеќето велат не, ама познавам многу кои се срамат да кажат дека потекнуваат или сеуште живеат во село. :^)
    Не е битно од каде доаѓаш, битно е каков си и што носиш во душата. :!: :)

На richgirl998, AquaBlue и esperansa777 им се допаѓа ова.
  16. Olesita

Olesita Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Najprvo se izvinuvam za fontot bidejki pisuvam od mobilen. jas licno sum od selo i ziveam vo selo. Procitav eden komentar deka devojkite od selo trebale da rabotat na sebe i na obrazovanieto. Poveketo devojki od selo i toa kako rabotat na sebe. Eve licno jas diplomirav na eden od privatnite fakulteti a magistrirav na drzaven so visok prosek. sekogas sum iskacala po diskoteki kafici, letni zimski odmori, sum kasnala sto sakam, sum pivnala sto sakam, sum oblekla sto sakam i do sega dikoj ne me diskriminiral po osnov mesto na ziveenje, sum se druzela i se druzam so gradski faci kako sto gi naarekuvate i do sega nikoj ne ni stavilvo usta od kaj sum, doagaat na piknik kaj mene vo dvor. ima i gradski faci sto ziveat vo zgrada na 12 sprat kako vrapki, sto niti se obrazuvale niti rabotele na sebe na neko drug nacin. bolje prv vo selo nego poleden vo grad.

17. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    Во старт ќе речам, многу погрешна насоченостна комуникацијата, да се срами некој дека бил од село!
    Не гледам ништо срамно во тоа. Срамно? Има ли потреба да се набројуваат работи кои се срамни?
    Сите ги знаеме, но во денешно време оние кои би требало да се срамат од нешто, за жал
    се или први или најголеми фаци во своја околина.

Срамно потекло може да биде ако си од фамилија без морал, фамилија со криминогени активности,
    но да биде срамно дека некој потекнува од село, е тоа е срамота да се постави таква теза.

Дури и коментарите, од село сум и не се срамам, не ми се прифатливи, бидејки со самото тоа
    потеклото од село се става под знак прашалник. А зошто?

Убаво се изрази едно девојче, живее во село во куќа, таа смета дека тоа е предност ( и навистина е) , отколку живеење во зедничка станбена зграда. И селата си имаат свои предности.

Овакво нешто само кај нас може да се слушне! Не ми е срам што живеам во село.
    Па зошто да ти срам?

На AquaBlue и fighter им се допаѓа ова.
  18. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    да се срамам затоа што потекнувам од село? т.е моите потекнуваат од село НЕ.па денес кој не потекнува од село не знае што е живот,барем јас така мислам ,мирно тишина,чист воздух,и искрено сакам да живеам во село,затоа што градовите веќе станаа големи села ,мислам ке ме сватите што сакам да кажам :^)

19. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Насловот на темава ме однесе во сосема друга насока на размислување, па морав да прочитам што напишала личноста која ја отворила темата, односно увидов дека мисли на нешто друго.

Очигледно е прашањето дали се срамите од вашето регионално потекло, а не од вашето потекло само.Така земено, најпривн помислив дека прашањето се однесува на евентуален срам од нашите предци...а не од тоа од кој регион или од каков крај потекнуваме. И мислам дека ирелевентно дали си од село или град...се додека се работи за изградена личност.

Него доста филозофии...ова денес го читав ова...навистина...еве жена која отворено зборува за своето НЕ СЈАЈНО потекло т.е. претци (Џенифер Теге-внука на озогласениот нацистички злосторник)
    http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID ... 33E5BC6B5C
    p.s едвај чекам книгата да ја издаде

20. tirkenbal

tirkenbal Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    12.612
    Секако дека не, и не гледам причина за тоа.