Како што вели слаткар: селанко една ти ке ми глумиш пичка. Хахаха Не дека јас не сум од село туку ајде. Не се срамам ама во град кога ке им кажеш од каде си се мрштат се сите ама градските луге не сметаат за некултурни, невоспитани.... ама тоа ти е....
Имам потекло од Грција.И не се страмам од тоа.Многу Македонци ја мразат Грција ама тоа е животот.Еден е светот,стои голем но многу е мал...
хаха исто и јас.. можеби роднини сме не се срамам тоа што потекнувам од грција, на многумина му е чудно дури и интересно.. инаку јас пак се кажвам како македонка ама поради името знаат дека имам грчко потекло
каков срам не разбирам од сто??? моите родители потекнуваат од село.кога ке отидев кај баба ми и дедо ми од на мајка ми страна,тоа ми биле најубавите денови во животот,и најубави спомени кои ми останале од детството.секој ден поминат низ ливадите трчкањето и берење цвекиња,дружбата со братучедите(инаку сме 11 внуци)тоа не се заборава и ден денес ме фака носталгија за тоа време.сеуште се собираме фамилијарно кај дедо ми на село,баба ми почина,баш летово се собравме скоро цела фамилија бевме 30 души и беше супер.малку забегав офф топик,ама зборот ми беше нема од што да се срамиме,тоа се нашите предци,нашето потекло и треба да сме горди на него...
Имам потекло од Мадрид и други места во Шпанија и не се срамам! Не се срамам од никој од моето потекло!
нормално дека не, не сум од село ама имам дедо што потекнува од село и воопшто не се срамам ако си човек за почит ќе те почитуваат секако...а за тие што дискриминираат си имаат набиено комплекси немаат во што да се докажат и одма си ставаат етикета еве демек граѓанин и одма на повисоко ниво се сметаат а уствари сељаци у душа.
Имам потекло од Скопје, барем дедовци и баби, ама јас Скопје си го сметам како едно големо СЕЛО, па тогаш можам да кажам дека имам потекло од село. А најмногу ме нервираат квазископјаните , кои високо летаат, па мислиш кралицата Елизабета им е сестра. Е тие ги сметам за набедниот слој на општесвото.
многу интересни одговори се срамите ли од своето потекло?не,не сум од село и не се срамам од моето потекло е добро ако е некој од село треба да се срами ли од своето потекло или ако не си од село треба да не се срамиш,можеби сум сфатила погрешно ама ако си од село незначи дека си помалку човек или помалку вредиш од оние од градот
Па дедо ми, баба ми од село се. Сепак потеклото ми е од таму, јас само еднаш, два пати во месец одам да ги посетам И не се страмам да кажам
Повеќето велат не, ама познавам многу кои се срамат да кажат дека потекнуваат или сеуште живеат во село. Не е битно од каде доаѓаш, битно е каков си и што носиш во душата.
Najprvo se izvinuvam za fontot bidejki pisuvam od mobilen. jas licno sum od selo i ziveam vo selo. Procitav eden komentar deka devojkite od selo trebale da rabotat na sebe i na obrazovanieto. Poveketo devojki od selo i toa kako rabotat na sebe. Eve licno jas diplomirav na eden od privatnite fakulteti a magistrirav na drzaven so visok prosek. sekogas sum iskacala po diskoteki kafici, letni zimski odmori, sum kasnala sto sakam, sum pivnala sto sakam, sum oblekla sto sakam i do sega dikoj ne me diskriminiral po osnov mesto na ziveenje, sum se druzela i se druzam so gradski faci kako sto gi naarekuvate i do sega nikoj ne ni stavilvo usta od kaj sum, doagaat na piknik kaj mene vo dvor. ima i gradski faci sto ziveat vo zgrada na 12 sprat kako vrapki, sto niti se obrazuvale niti rabotele na sebe na neko drug nacin. bolje prv vo selo nego poleden vo grad.
Во старт ќе речам, многу погрешна насоченостна комуникацијата, да се срами некој дека бил од село! Не гледам ништо срамно во тоа. Срамно? Има ли потреба да се набројуваат работи кои се срамни? Сите ги знаеме, но во денешно време оние кои би требало да се срамат од нешто, за жал се или први или најголеми фаци во своја околина. Срамно потекло може да биде ако си од фамилија без морал, фамилија со криминогени активности, но да биде срамно дека некој потекнува од село, е тоа е срамота да се постави таква теза. Дури и коментарите, од село сум и не се срамам, не ми се прифатливи, бидејки со самото тоа потеклото од село се става под знак прашалник. А зошто? Убаво се изрази едно девојче, живее во село во куќа, таа смета дека тоа е предност ( и навистина е) , отколку живеење во зедничка станбена зграда. И селата си имаат свои предности. Овакво нешто само кај нас може да се слушне! Не ми е срам што живеам во село. Па зошто да ти срам?
да се срамам затоа што потекнувам од село? т.е моите потекнуваат од село НЕ.па денес кој не потекнува од село не знае што е живот,барем јас така мислам ,мирно тишина,чист воздух,и искрено сакам да живеам во село,затоа што градовите веќе станаа големи села ,мислам ке ме сватите што сакам да кажам
Насловот на темава ме однесе во сосема друга насока на размислување, па морав да прочитам што напишала личноста која ја отворила темата, односно увидов дека мисли на нешто друго. Очигледно е прашањето дали се срамите од вашето регионално потекло, а не од вашето потекло само.Така земено, најпривн помислив дека прашањето се однесува на евентуален срам од нашите предци...а не од тоа од кој регион или од каков крај потекнуваме. И мислам дека ирелевентно дали си од село или град...се додека се работи за изградена личност. Него доста филозофии...ова денес го читав ова...навистина...еве жена која отворено зборува за своето НЕ СЈАЈНО потекло т.е. претци (Џенифер Теге-внука на озогласениот нацистички злосторник) http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID ... 33E5BC6B5C p.s едвај чекам книгата да ја издаде