Не сум од некој голем град. Татко ми е роден во градот, а мајка ми е од село. Фамилијата ми е таман. Досега во Скопје не сум почувствала некој да ме дискриминира по тоа прашање затоа што се однесувам културно и пристојно со сите. Инаку за мене сељанка е личност што глуми дека е граѓанка,а не е ниту пак се труди да биде. Тоа ти се вика кад се сељо покондури
Апсолутно не. Немам од што да се срамам. Родена сум во Скопје, лулката на нашава мила Македонија. А моите од каде се, гордо кажувам. Нема што да кријам, ниту од што да се срамам, напротив се фалам.
еве и јас сум од село па не се страмам да си кажам.. а некои има му е страм и некоја симпатија нивна од селото да ги види како работат мене тоа не мми е ништо страмно
мислам дека никој не се срами од потеклото. е сеа, пред да се родам да ме прашале дали сакам да сум македонка или германка или американка или нешто друго, не знам баш колку би одбрал било кој баш тука да се роди искрено ако правиме муабет.
Јас имам другарки од село што ако не ми кажеа дека се од село немаше шанси да ги препознаам, ќе ги мислев од центарот на градот се. Културни, дотерани, подобри личности од повеќето кои живеат во градот. А имам во клас нафурано типче кое живее во град и е „кремец“ а неговите имаат потекло од село. И простак е , воопшто не го сакам.
Не се срамам од своето потекло, родена сум и живеам во една приградска населба во Скопје.Татко ми е роден во К.Паланка и тука живее околу 30 години,а мајка ми е родена во Скопје со потекло од Куманово.Иако не живеам во центар можам слободно да кажам дека имам полуксузен, посреќен живот, моите родители иако се без универзитетска диплома ми обезбедиле се во животот...и вечно ќе им бидам благодарна за тоа...
Во градот сум родена,а и мајка ми и татко ми се во Прилеп родени. Ама ако ме праша некој без страм си кажувам дека имам потекло од Стење,Преспа(по дедо ми). Ми лежи на срце тоа село и со гордост кажувам од кај ми се корените
Родена сум и живеам во град како и моите родители (но, дедовците и бабите се од село), значи имам каде да одам на село . Не се срамам поради потеклото и никогаш не сум ни помислила на некаков срам. Но, имам другарки селанки, кои знаат безврска муабет да ми истераат: ВИЕ ГРАЏАНКИТЕ...... Мислам дека тие селани што се срамат, САМИ си го набиле тој комплекс на пониска вредност, самите си прават фил во глава, а НЕ дека реално некому му е гајле од каде се!
Ај, ние роднини може да се најдеме. И јас од Преспа сум НИту јас не се срамам од своето потекло. Нема зошто. Според мене никој не треба да се срами од своето потекло. Јас сум горда на тоа. Што, не може сите да имаме потекло на некои попознати семејства од градот Спојлер (или селото каде живееме ) Не треба да се срамиме од тоа чии сме туку ШТО сме направиле во животот и КОЈ не ПОЧИТУВА и најважно КОГО ПОЧИТУВАМЕ . Инаку нема сега разлика меѓу градски и селски девојки. И на крај и краиштата што има да се срамиме од тоа ако сме од село. 90 % од нашите родители кои живеат в град , живееле в село до крајот на 70-тите. Јас воопшто не се срамам да го кажам тоа кога ќе ме прашаат, и нема шанси да измислувам дека живееле цело време в град.
Јас не се срамам да кажам дека сум од местото каде живеам бидејќи тоа не е село туку населба која носи грд топоним. Како тоа едно с. може да смени се. Омфг, живееш во село? Какво село бе, ропаци. Едно од најголемите населби, село. Се што започнува на С е убаво, аха како не. Инаку моите се од Скопје, немам што да се срамам. И од кај било да биле, немало да се срамам.
Па јас сум родена во Скопје, како и татко ми, но мајка ми не е. Воопшто не се срамам од тој факт, а мислам дека ни луѓето што се од село не треба да се срамат што се од село. Некои луѓе што целиот свој живот го поминале во град, може да бидат помали граѓани од оние што живеат на село. Врти сучи сите имаме далечни корени од некое село, како и да е граѓани, селани нема потреба да се потценува потеклото од каде и да е, ниту некој да се срами од него.
Од град сум.. ама и да бев од село немаше за шо да се срамам.. сепак луѓе сме без разлика од кај сме..
Мислам дека денес ретко кој се срами, добро можеби постоела воздраст, период каде што сме се нашле во ситуација каде што сме биле дискриминирани поради тоа град-село. Мене воопшто не ми е битно.. На крај краева, јас живеам во Скопје, родена тука, а се дружам со луѓе од различни градови, различно потекло... А и не сум "чиста" Скопјанка. Дедо ми од татко ми е од некое Кумановско село (за подалечно колено не знам). Мајка ми не е Македонка.. влечам корени што не се Македонски... Па горда сум. А јас пусто, многу сакам да живеам во мирно место, дури и село, некаде подалеку од центарот на било кој град... да си имам бавча, со пиперче, патлиџанче,па нема поубаво од здрава исхрана... да имам двор со тревичка и цвеќиња. Да имам куче во двор... И најбитното да имам мир и тишина, и да дишам чист воздух.
Родена сум и живеам во град. Моите родители по потекло се од село. Секоја недела одиме в село Не се срам од тоа,не се срамам од потеклото на моите родители. Не се срамам ни од моето потекло, напротив - горда сум!
Не! Никако. Моите по потекло се од Скопје, не се од село, а и да се не би се срамела од тоа напротив. Секој треба да биде горд на тоа што е.