Не е битно од каде си туку каков сељак во душата си. Јас и моите се од град а баба ми и дедо ми од село, и што врска има тоа со мојот срам. Се срамам кога ќе направам некоја глупост а моето потекло е неважна работа, блиските знаат каква душа имам
Ова е пораади тоа што скопјани ни велат провинција извини ама ниту скопјани се некој граѓани па да не потценуваат нас од др градови значи поголем дел од скопјани не ни знаат што е провинција само зборуваат од тоа што имаат слушнато а не е срамно од каде потекнуваш срамно е да крадеш и лажеш и потценуваш некој кој е доста подобар од тебе а ти сакаш да го нападнеш со зборови кои не се точни,срамно е да не си го знаеш потеклото а не е срамно од кај доагаш,битно човек што носи во душа а не на изглед и од кај потекнува...(немам ниш против скопјани али искрено ме имаат нарекувано провинцијалка што кога ги прашам ај кажете што е провинција тие се замолкнуваат)
Зошто би? Имав еден професор што секогаш ми велеше дека комбинациите од потекло, како кај мене се најопасни. Во право си беше човекот Од страна на татко ми, сум србинка. И такво презиме носам, ма да често се среќава кај нас. Ама бидејќи си го сакам и почитувам потеклото, сакав да си го додадам во средина и презимето на мајка ми. Бидејќи од страна на мајка ми сум по потекло од Словенија, нејзиното моминско е доста интересно, и необично. Ми се има случувано, кога ќе го кажам, да ме погледнат чудно и да ме прашаат: А ти албанка си? Со вакви фаци И нели, мора да се објаснувам, а да треба да им одговорам потврдно гарантирам дека 80% ќе го сменат мислењето и односот спрема мене. Си имам играно така со многу луѓе, чисто да видам како ќе рагираат. Кај нас пресудна улога има националноста пред се, па потеклото.
Напротив се ГОРДЕАМ! и мислам дека секогаш ке сум горда на тоа од каде идам и до каде ке бидам или нема да бидам во иднина,.... И со ова до сега се што ми се има случено мора да кажам дека сум и повеќе од Горда ...но има време уште да се докажуваме! Спојлер Пред мннн време еден од мојте претоставени на бившото работно место ми рече: „КОја си ти и што мислиш дека ке се случи ако со твоето темпо на работа стигнеш на моето работно место ?! Чукни си ја главата пошто на 21на година никој нема да те свати сериозно!!“ На тоа јас реков :„Ако ти се стравуваш за твојата позиција, со мојот подем на работа значи сепак вредам за да и некој друг ме свати сериозно !“
Иако живеам во град, кога некој ќе ме праша од каде сум воопшто не ми е срам да кажам од каде имам потекло. Воопшто не се срамам од потеклото затоа што ништо не значи и не одредува каков човек си. На луѓето кои ме знаат не им менува ништо, а со оние кои ги делат луѓето според такви критериуми не се замарам.
Воопшто не се срамам да кажам од каде се моите (ептен треба да се твоите староседелци па да кажеш дека си чист скопјанец). Има луѓе кои додека незнаат од каде имаш потекло, јадат го*на за некои градови и не ми е пријатно да ги слушам, ако имам какво-такви корени од таму...
Понекогаш Се срамам кога ќе ми рече некое момче или човек од каде си и мене срам ме фаќа да му кажам дека сум од село Ама ако зборувам со некој што е од село не се срамам па што и тој е од село
Не се гледа во тоа од каде сте , туку што сте и какви сте . Јас не се срамам од моето потекло,а и да сте од град или од село нема потреба да се срамите .
Не се срамам воопшто прилепчанка сум и си го сакам потеколто ги мразам тие омаловажување .. дали си од град или од село што е тоа битно ?
Не се срамам од моето потекло. Мајка ми потекнува од село и живеела/ живееме во истото. Татко ми потекнува од едно планинско село, но цел живот живеел во град. Сега живееме во селото од каде потекнува мајка ми, но сме на 10 минути до градот. Сепак си кажувам потекнувам од*** (местото каде потекнува татко ми), а живеам во *** (селото каде што живеам).
Немам зошто да се срамам. Однесувањето и карактерот треба да биде слика на една лишност, а не неговото етничко потекло