Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали сум бремена?

Дискусија во 'Бременост' започната од marina.maca, 15 декември 2009.

1. Tince1994

Tince1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Користевме заштита! Не знам, во дилема сум! :worried: Дали сум или не сум :worried:

2. MoreNa-22

MoreNa-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    76
    Па направи тест и се ке ти се разјасни...или оди на гинеколог

3. freund

freund Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    1
    Здраво, дали може некој да ми каже кои се знаците на бременост ...што се случува со телото , фала :)

4. MoreNa-22

MoreNa-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    76
    освен што стомакот расти и да се здебелиш др не сум слушнала да се случува со телото.. :rofl:

5. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Овие се знаци на бременост:

-Осетливи и отечени гради
    -Изостанок на менструацијата
    -Замор
    -Имплантациско крварење
    -Грчеви во долниот дел на стомакот
    -Гадење
    -Изострено чувство за мирис
    -Главоболка
    -Вртоглавица
    -Зачестено мокрење
    -Болки во долниот дел на грбот
    -Лакомост за одредена храна, а одбивност кон друга
    -Нагли промени на расположението
    -Запек и киселини

На freund му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Alanna

Alanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    484
    Осетливи и отечени гради
    Само 2 недели после зачнувањето, Вашите гради веќе може да почнат да ги покажуваат првите знаци на бременост. Градите најчесто стануваат почувствителни, тешки, отечени и болни на допир. Вените стануваат повидливи, а бојата на круговите потемнува. Ова се случува затоа што Вашето тело уште одсега почнува да се подготвува за доењето на бебето.
    Изостанок на менструацијата
    Ова е главниот симтом што ги тера жените да почнат да се сомневаат дека се бремени. Денес домашните тестови ја покажуваат бременоста со 99% точност. Ако Вашата менструација доцни, домашниот тест за бременост, би требало да покаже точен резултат. Ако добиете негативен резултат на тестот , а Вашата менструација се уште изостанува, повторете го тестот за 2-3 дена. Ако тестот покажува бременост, примете ги нашите искрени честитки и закажете преглед кај Вашиот гинеколог. Во Вашата утроба веќе е започнат нов живот.
    Замор
    Заморот е еден од првите знаци на бременост. Може да чувствувате: исцрпеност, премореност и поспаност. Се јавува заради покаченото ниво на хормонот прогестерон, но исто така и заради намаленото ниво на шеќер или намалениот крвен притисок во раната бременост.
    Имплантациско крварење
    Ова крварење се јавува најчесто пред очекуваната менструација и е многу послабо и пократко. Се случува кога ембрионот се прицврстува за зидот на матката, ако при тоа дојде до пукање на некој помал крвен сад.
    Грчеви во долниот дел на стомакот
    Многу се слични на грчевите што се јавуваат во периодот пред добивање на менструација.
    Гадење
    Така наречените утрински мачнини можат да се јават во било кое време на денот. Обично се јававаат 2-8 недели после зачнувањето. Можат да бидат пропратени со повраќање, но не секогаш. Можеби ќе приметите дека Вашето омилено утринско кафе веќе не ви е така пријатно или омилената храна веќе не Ви годи. Повисоките нивоа на хормоните ја забавуваат работата на стомакот, па тоа може да биде причина и за мачнините.
    Изострено чувство за мирис
    Многу жени во текот на бременоста имаат изразено чувство за мирис, што дополнително може да придонесе за да се зголеми нагонот за повраќање
    Главоболка
    Заради зголемената циркулација на крв, во раната бременост е честа појава на главоболки.
    Вртоглавица
    Вртоглавиците се јавуваат заради намаленото количесто на шеќер во крвта, но и заради снижениот крвен притисок. Може да се јават ако малку почекате во ред во продавница, при качување по скали, ако некое време седите и сл.
    Зачестено мокрење
    Ова е еден од првите знаци. Заради тоа што матката се исполнува со течност и забрзано расте, врши притисок на Вашата бешика. Дополнителен придонес за честото мокрење, дава и тоа што Вашето тело сега ќе треба да преработува поголемо количество на течности. Овој симптом нема да исчезне се до крајот на бременоста.
    Болки во долниот дел на грбот
    Овие болки често се јавуваат уште на почетокот на бременоста
    Лакомост за одредена храна, а одбивност кон друга
    Оваа позната појава е исто така последица на големите хормонални промени, кои се случуваат во Вашето тело.
    Нагли промени на расположението
    Од смеење може да преминете во палчење и обратно, без навидум никаква причина. И за ова се виновни хормоните.
    Запек и киселини
    Овие проблеми се јавуваат заради забавената работа на цревата. Како и за поголемиот број на другите симптоми, заслужни се хормоните

На freund му/ѝ се допаѓа ова.
  7. freund

freund Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    1

Фала. Но мислев на првите знаци , на пример после однос освен што се чека за менструалниот циклус по што друго можеме да познаеме , знам за гадење ..не знам што друго

8. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Поспаност, благи болки во долниот дел на стомакот, отечени и болни гради.. Всушност скоро истите симптоми како пред добивање (доколку ги имаш, ќе знаеш отприлика).

9. annatundzeva

annatundzeva Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    pomognete mi .... deckoto mi mi go izgubil upatstvoto od testot za bremenost ;( .... kako treba da go koristam testot ???

10. Sanji4ka21

Sanji4ka21 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    88
    Ке мочаш во тоа сто е цревцето и ке капнеш неколку капки на тоа што е како памук,ке почекаш 5 мин и ако се појават две црти честито бремена си.Ова ти е најпросто објаснување.

На annatundzeva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. aniti

aniti Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Mi treba mislenje dali so pravo sum vo panika?
    Imam decko so koj imame odnosi bez zastita, no vnimavame. Mi docni, no mene sekogas mi docni po 2-3 dena, trebase da mi dojde na 8-mi a sega sme veke 13-ti i mene me fati panika. prethodniot mesec mi traese samo dva dena, iako obicno mi trae 3-4 dena, no toa e poradi toa sto postojano bev vo ladna voda i se proladiv(togas uste nemavme odnosi so deckoto). Pred nepolna nedela se vrativ od odmor, pa mozebi i promenata na klimata mi vliaela. Ve molam da mi kazete sto mislite dali ima sansi da sum bremena?
    [mod-kirilica:3u5hk2x0][/mod-kirilica:3u5hk2x0]

12. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    па ако не ти е првпат да ти доцно тогаш мислам нема место за паника...плус и ако сте внимавале,а и си била изложена на друга клима нормално е ,и мене ми се пореметува кога менувам клима

13. auguri

auguri Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Почитувани најдобри сте

Ве молам некој да ми каже кога се плодни денови??? Во паника сум имав циклус од 29-05 август, на 8 август со дечко ми имавме незаштитен однос, не е сигурен но мисли дека дел од спермата му излетала :( остатокот го видов и од тогаш само на тоа мислам и осекам некакви грчеви во стомакот ... Ви благодаpaм...

14. newstar

newstar Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    14
    Здраво, јас би сакала да слушнам ваше мислење ..
    Вчера околу пладне со дечко ми имавме секс без кондом (траеше ептен многу кратко,ако може воопшто секс да се нарече .. а тоа беше воедно и мој прв однос), дечкото не ни сврши во мене но сепак знаете мене ми е страв :\ Заради тоа што ми беше првпат, не сум ни сигурна дека целосно ме скина, затоа што не осетив никаква болка ниту пак имаше крв .. меѓутоа тоа е нели индивидуално кај секого. Треба да добијам оваа недела, одприлика петок-сабота (19-20ти август). Исто така проверив, овие денови не ми се плодни. Мислите дека треба да земам од апчињата за ден потоа или да почекам да добијам? Според вас има ли место за паника?

15. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Па тие апчиња се пијат кога ќе сврши во тебе и само еднаш во 6 месеци, значи нормално е на почетокот да си поиспаничена ама не можеш после секој однос да се секираш и да се клукаш со хормони! Јас лично сметам дека нема шанси за бременост, освен ако пред тоа брзо не свршил дечкото и во меѓувреме не уринирал иако и така шансите се минимални. Инаку можно е да ти касни и поради првиот однос, да не се исплашиш. Само дефинитивно од старт правиш грешка што имаш односи без заштита.

16. newstar

newstar Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    14
    [Па тие апчиња се пијат кога ќе сврши во тебе и само еднаш во 6 месеци, значи нормално е на почетокот да си поиспаничена ама не можеш после секој однос да се секираш и да се клукаш со хормони! Јас лично сметам дека нема шанси за бременост, освен ако пред тоа брзо не свршил дечкото и во меѓувреме не уринирал иако и така шансите се минимални. Инаку можно е да ти касни и поради првиот однос, да не се исплашиш. Само дефинитивно од старт правиш грешка што имаш односи без заштита.[/quote]
    Јасно ми е дека направив грешка :worried: Го делам мислењето со тебе и мислам дека нема шанси за бременост, но сепак дека првпат и ... Ќе пробам да не се оптоварувам со тоа и ќе почекам да добијам. Фала за советот Јојоба :)

На Jojoba му/ѝ се допаѓа ова.
  17. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    plodnite denovi zavisat od toa kolku ti trae mescniot ciklus,na primer ako ti trae 28 dena togas plodnite denovi bi ti bile verojatno 14 ili 15 den....mene mi trae 23 dena.i zatoa plodnite denovi mi se vednas po menstruacijata

18. Firegirl20

Firegirl20 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali moze pri ciklus da se ostane bremena?

Znaci mojot problem e sledniov,za vreme na menstrualniot ciklus ,mi bese 4 den po red,imav odnosi so partnerot i toa dva pati nezastiteno.Uste istiot den mi prestana menstruacijata,neznam sto e problemot,mozno li e da sum bremena? Do sega mi se nema sluceno da mi zavrsi za 4 dena ,a i porano sum imala odnosi za vreme na nea,ve molam pomagajte!!!! blagodaram

19. daci20

daci20 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    ми треба совет ми доцни 12 дена инаку имам нередовна менстуацја направив 2 теста за бременост и 2 беа негативни имам болки во долниот дел на стомакот како дека ке ми дојде а со дечкоми имавме незаштитени односи без кондом тој не сврши во мене дали е можно да тестовите да не се точни или не ве молам за совет

20. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    не си бремена, не се секирај. Не се останува така лесно плус што не свршил во тебе 1000% нема шанси. :)