Во ејакулат од 2-6 ml има околу 3-5% сперматозоиди, а за да ја оплодите жената потребни ви се околу 10 до 20 милиони, но само оние кои се барем 50, 60% подвижни. Бавните, заспаните, немаат шанса за успех. Кога сперматозоидите ќе го најдат патот до целта се движат со брзина од 3-4mm во минута. Кога е во прашање нивниот “животен век“, во мажите сперматозоидите преживуваат околу 1 месец, но кога ќе се најдат во вагината издржуваат максимум неколку часа од 4 до 24, а на грлото на матката и до 7 дена.
zdravo na site jas sum nova na forumot me interesira dali moze da ostanam trudna na 1 mesecov mi dojde mi traese do 6.na 10dekemvri so decko mi imav me odnosi i toj 2 svrsi vo mene pa me interesira dali moze da ostanam trudna i kako da doznaam na najbrz nacin.znam deka testovite pokazuvat ama poslem 14 dena a nemozam da cekam vo neizvesnost sum.ve molam za pomos
Ако свршил два пати во тебе со твоите 53 години треба да знаеш дека има шанси за бременост. Има тестови и по неколку дена што покажуваат. Тркни до аптека.
Тестот ќе ти покаже откако ќе ти доцни, значи ќе мораш прво да чекаш Нова Година па потоа да се тестираш. Да, бебиња се прават така, откако дечкото ќе сврши во тебе АМА треба да се најде најпаметен и најбрз сперматозоид и да ја оплоди твојата јајце клетка. Ако си во неизвесност оди кај Фемина па таа ќе те извести. Заклучок- можеш да останеш трудна
znam deka treba da cekam do nova godina a ne mi se ceka vaka sum vo neizvesnost pa zatoa ve molam za sovet a koko prvo ja sum 22godini ne sum 53.pa neznam dali e najpametno da trgnam do ginikolog pa toj da mi kaze.mislam deka na ehoto ke pokaze ili pak gresam
^^И на ехо нема да ти покаже ништо, џабе ќе одиш.....имено плодот се познава после 4 недела бременост. Ти останува само да чекаш време да помине, ништо друго.
За ехо треба да помине време, околу 4-5 недела од оплодувањето може да се види дали има ембрион, а срцева активност на плодот се гледа од 7-ма недела. Вгнездувањето на оплодената јајце-клетка во ѕидот на матката се случува 6 – 12 дена по овулацијата и после тоа се прават тестови, затоа што тогаш веќе се зголемува хормонот кој покажува бременост. Може да се направи и тест преку крв и дава точни резултати порано отколку тестот преку урина. Тест преку урина обично се прави откако ќе помине времето кога требало да настапи менструално крвавење (значи кога менструацијата доцни).
me interesira ako napravam test preku krvta dali ke mi pokaze sigurno tocen rezultat dali sum bremena ili ne.i me interesira i dr eve 5den kako svrsi vo mene a jas imam poduen stomak i gasovi dali e mozno uste na 5 den da gi imam tie simtomi
ne e можно уште на 5 ден да осеќаш симптоми...затоашто на 5 ден уште не е ни извршена имплантацијата која се случува од 6 до 12 ден после односот.Јас и дечко ми имавме незаштитени односи неколку месеци по ред....и чудно јас секогаш имав симптоми на бременост а не останав бремена веројатно потесвесно ми делувало тоа.
Тестовите преку крв може да се направат после 8-миот ден од оплодувањето. А и не е можно сега да ги чувствуваш симптомите. Тоа ти е потсвесно.
Јас мислам преку тест на крвта а и преку мокрача може да ти откријат. Мислам преку мокрача е по сигурно нели зошто ти е тест на крвта. А секако треба да почекаш барем една недела, бидејќи и да си бремена не може одма да се дознае.. А и плус тоа што си имала подуен стомак и гасови нема врска, мислам тоа се случува кога расте бебето, кога си трудна по долг период, а не кога сеуште што е зборот семето не стигнало кај што треба. Почекај уште некој ден. И не размислувај многу бидејќи психата не тера да гледаме и чувствуваме работи кои не се реални.
Да прашам, дали би било можно да сум бремена кога симптомите ми се само грчеви и стегања на стомакот и тоа што вчера повратив (а во животов само 1 или 2 пати дали ми се случило да повратам)? Други симптоми барам, но нема само овие две ми се. А ако сум, тогаш сум пола или цел месец бремена, дали е можно, само овие симптоми да ги имам за тоа време? А пред некој месец исто пишав тука, но тогаш ги имав скоро сите симптоми кои ги пишуваат тука и на крај се искочи добро, очигледно ми било од неправилната исхрана која ја имав тој период. Во зависност од одговориве, ако повеќето се ваљда, направи си тест, можно е, уште одма ќе гледам тест да направам.
Здраво на сите на форумов значи вака ми дојде на 03.11.2011 а правевме однос после една недела и сакам да прашам имав заштитен однос со дечкото но се случи мал инцидент пукнал кондомот...а тој ми кажа дека не свршил во мене...сега не сум сигурна дали е така а после односот едно 12 до 14 часа пиев таблета норлево и не добив крварење...после тоа една недела на 17.11.2101 добив крварење..сакам да прашам од што можи да е тоа дали има можност да сум бремена...ве молам за одговор многу сум загрижена
Здраво на сите на форумов значи вака ми дојде на 03.12.2011 а правевме однос после една недела и сакам да прашам имав заштитен однос со дечкото но се случи мал инцидент пукнал кондомот...а тој ми кажа дека не свршил во мене(барем така тврди)...сега не сум сигурна дали е така а после односот едно 12 до 14 часа пиев таблета норлево и не добив крварење...после тоа една недела на 17.12.2101 добив крварење како да имам менструација еве веке е втор ден како го имам тоа и сакам да прашам од што можи да е тоа дали е од таблетата ми дошло прерано и има ли можност да останам бремена...ве молам за итен одговор многу сум загрижена
Dali moze nekoj da mi kaze, ima li barem edno nesto po shto se razlikuvaat simptomite za menstruacija i simptomite za bremenos???I od koga zapocnuva periodot na gadenje, dokolku si bremena?
Kaj секоја жена е различно, кај некоја симптоми воопшто нема, кај некоја се јавуваат по една недела од бременоста, по 1 месец, кај некои гадење се појавува во крајните месеци (7-8-9).
da ve prasam eve pominaa 2 nedeli mislam 12dena kako jas i deckomi imavme odnosi i toj svrsi vo mene.dali e mozno pposlem 2 nedeli da imam simtomi na bremenost posto gradite mi se tvrdi i mnogu me bolat i ponekogas nautro imam nekakva macnina i glavobolka dali e toa znak deka sum bremena ili pa simtomi na pms ve molam za odgovor pozz )
Може да е и едното и другото, трк до аптека и земи си тест. Ние тука не можеме со сигурност да ти кажеме што е.
АААА па чекај, не кажа како сврши, колку сврши, кога сврши дали во плодни или неплодни денови...не можеме ние така на невидено да ти ја израчунаме лутеинската фаза а и неделиме бесплатни тестови. Почекај уште 12 дена па направи си тест за бременост.
posledniot pat koga imavme seks toj svrsi i potoa pak imavme seks no bez kondom.dali posto moznost da sum bremena