Хормони може да се изместат брзо. А највеќе влијае стрес,паника , што ти моментално имаш многу и треба да се смириш пред се. На доктор дали беше и кое е неговото мислење? Те гледам низ групи прашуваш и си паника левел 100 ка. Пред се имаш 23 години и нормално е и цел еден месец да ти прерипа циклусот, да имаш касна овулација, и не секогаш е ист месечниот циклус. Пред се иди на лекар и смири се, бидејќи тоа ти е доплнителен стрес.
Ako mislis na ginekolog, ne sum bila sega bev pred dva meseci I togas bese se vo red ... sakav da otidam nemase termin pa ke vidam cet, petok ako ima ke otidam..
Ама хормони си проверила воопшто некогаш? Убаво е да си провериш. Водени ми беа цистите, тие сами пукаат и кога пукаат баш така е кафенко. Скоро ли почна со односи? И тоа може да ти го пореметува циклусот, но со тек на време ќе се регулира ако е се друго во ред
Velis? A moze da se vratat pak vo normala bez lekarstva bidejki ne sakam takvi raboti da piam sakam da si e prirodno...
Што се стресираш толку еве и ја сум 23 години па некогаш имам обилна некогаш оскудна со помалку крв а некогаш и ми прескочила некој месец. Штом немаш болки не се секирај и нема потреба да испитуваш хормони. Ако и наредните месеци имаш проблем тогаш испитувајќи нема потреба да фрлаш пари само за еднаш што имаш оскудна менструација.
Moj sovet ti e da si pies terapija ako treba i da ne se lazeme deka taka so ishrana ke se vratat. Koleska taka se lazese so godini deka so hrana ke se sredi, krvarese 365 dena vo godinata , 3 godini po red , na kraj da zavrsi i so hormonsk spirala i so lekovi. Ke se sredat hormonite i ke prekines so lekovite. Samo slusaj i veruvaj na ginekologot. Imas si doktor na kogo ke mu veruvas maksimalno.
Па не знам дали може со здрава храна, да се избегнува бел леб, благо, газирано, брза храна. Едит:тоа што ти го пишала членката погоре да си примениш. Еднаш пишав дека не е се во исхраната, па добив негативни коментари, затоа и не сакав да пишам, па ете членката ти пишала.
Vo red e samo mislam deka moze da e poradi stres ova ili ete ye slucilo a ako ye povtoruva togas da ispitam zosto jas sega kako da imam ovulacija takov mi e sekretot ko belka od jajce rastegliv proziren, moze nesto se e pomestilo moze pa pak ke mi dojde pa ke vidam a I ke idam na doktor denovive.. samo nezma dali sega ili da pocekam do sledna nedela oti ako broime 5 dena mi docni...
Moze ednostavno imas pokasna ovulacija. Mene na 30 godini mi kasnese 1 mesec. Trudna ne bev. Panika 300 bev. Ama ginekologot mi objasni deka ne e nisto strasno da se slucu ednas taka, da ne e sekoj mesec. I pricekaj i mozok pusti neka leta. Ne e 2+2 vo medicina sekogas 4, taka sto batali broenje i uzivaj si.
И јас така како тебе добивав првите години кога почнав со односи, циклус на 32-45 дена добивав, некогаш и по 2м немав. Како го родив првото, пак исто бев, па и бетер... пак и цисти. На крај испадна дека тироидната не ми е добра, хормонот TSH покачен. Отидов кај доктор за тоа, се комплетно испитав и испадна дека си имам хипотиреоза и хашимото. На терапија ме ставија и од тогаш точна менструација, макс до 32ри ден добивам. Уствари самата тироидна стрес на организам ми правеше, а со тоа и циклусот ми се пореметуваше. Затоа ти викам, се комплетно хормони да си провериш. Не е страшно на 3ти ден добиено, венски крв ти зимаат на ГАК, го ставаат хормонот и за TSH (за тироидна) и на тие испитувања. Упат од матичен гинеколог зимаш, чекаш да добиеш менструација и на 3ти ден одиш на Гак. Ова направи го ако и понатаму ти се случува вака да ти касни. А сега може касни од самите односи кои ги имаш/немаш. Така си реагира телото на промените со имање и немање односи.
Velis moze I od odnosi taka da reagira sum imala pa sega nemam... inaku prethodniot mesec mi bese dosta obilno I mi protekuvase na dva casa vloska menuvav globala sekogas mi e obilno I zatoa sega cudno mi e... moze ke se resi ako se povtoruva ke pobaram da ispitam se nadevam ako ima poremetuvanje ke se resi... bidejki I sakam I bremena da ostanam pa se plasam da ne ne mi vlijae ova...
Ne ne se obiduvame, ne sum imala ni odnosi edno 4 meseci veke, samo planirame da pocneme, onaka koga sum bika na gin na eho mi kazuva deka imam ovulacina ednas bev posle ovulacija I mi kaza deka se gleda deka prsnal folikul, pa sega neznam a za obiduvanje ne se obidivame ama planirame I mene mi se strav da ne mi smeta sega ova sto mi se desava...
Според муабетот што го правиш, според мене ти е стрес и промена. А и општо гледано, ти 4 месеци си немала односи и си била под стрес ради инфекцијата. Телото покасно го преработува стресот. Мислам дека овој факт е доста позната сите нас, дека после стресен период телото е во афтершок. Причина ако ти најдат друга за дисрегулирање на циклусот, тогаш ќе му ја мислиш да ја средиш. Засега олабави и уживај си
Здраво Сакам да прашам дали постои можност да се има покасна овулација ? Зошто 3 дена ми доцни, тестот за бременост е негативен. Немам никакви гинеколошки проблеми.
Mozno e bidejki porano nikogas I ne sum imala problem so ciklusot sekogas e doagal na vreme i za obilnost e bil obilen normalno a prethodniot mese bese dosta obilen a sega pak dosta oskuden moze I pak ke mi dojdi zatoa sto neveruvam vaka da mi pomine ama moze I vaka ke ostane ovoj mesec pa sledniot ke vidime moze ke se vrati pak vo red se nadevam...mene prviot den I mi krena neli kako ciklus ama posle gledam prestanalo I pocnav da go mislam mnogu zosto nema zosto nema I navistina prestana pa utreto pak kafeavo pa pak malku prokrvarev I posle samo kafeavo nekako kako da go prekinav od sto go mislev haha
Не знам чудно ми е. Зошто немам ниту 1 симптом дека ќе добијам болка,грчеви во стомакот. Вчера ми сметаше мирис на ѓеврек и ми се згади од него. И градите ги осеќам како потечени ме болат како кога надоаѓа млеко.