а да ве прашам што значи кафеавата течност што тече по односот оти читам тука дека биле знаци на бременост??
Zdravo na site, Znam deka mozebi ke postavam glupavo prasanje, no koga ti docni se i sesto ti ide vo glava Znaci vaka: Vo Maj mi dojde na 12, posle vo Juni na 6. Mi podrani nekolku dena. Potoa imavme odnosi so decko mi dva pati vo juni i dvata pati koristevme kondom i plus se trgase da ne svrsi vo mene. Znac koristevme dva metodi protiv nesakana bremenost. I go proverivme kondomot ne bese ni skinat ni niso. Ovaj mesec ocekuvav da mi dojde na 6ti ili porano..na 28 dena ama eve mi kasni, vejke sme 9ti. Znam deka mozebi e glupavo prasanjevo mejgutoa nemam mn iskustvo, samo godina dena sum vo odnosi i toa neredovni zatoa sto nemame mn sansa da sme sami so decko mi. Ali sepak jas sum golem panicar i sakav ova da go spodelam so vas i da ve prasam kolkavi se sansite posle sevo ova da sum zabremenila ?!?..... Fala odnapred....
kolibra-1, мислам дека шансите се скоро да ги нема.....ем сте користеле заштита ем не свршувал во тебе. Ако навистина било така-нема место за паника.А и земи се еден тест чисто заради тебе,па ако уште неко ден не добиеш обавезно оди на гинеколог за да се провериш може има,т.е. сигурно има некој друг проблем
luge daj kazete mi nekoj test za bremenost nekako glupo mi e da otidam u apteka da kazam taka test za bremenost ...inaku posleden pat imav na 10 juni a eve veke sme 10 juli a jas uste neam dobieno .....nikad ne mi kasnela stalno dobivam na 26 dena i segaaa me faka malku panika inakku imav odnosi pred dve nedeli so deckomi ne koristevme kondom ali um 100% sigurna deka ne svrsi u mene zs zavrsi na mojot stomak .......
епа како на друг начин да кажеш ??? ке отидеш и ке речеш тест за бременост или еден SHURE CHEK и готово нема тука што да ти биде глупо.//
Значи девојки.. секогаш имаме заштиен однос и пред секој однос ги проверуваме конндомите.. нешто сега ме фаќа голема паника.. последен пат имавме на 3 јули, градите почнаа да ме болат пред 3 дена и некако ме фаќа стомакот многу сум загрижена.. исто така си ги осеќам како издуени многу чудно.. а овие денови треба и да ми дојде.. од секогаш сум јадела многу но сега сичко сакам да пробам.. помогнете ми, што да правам!!
Како прво прочитај како се прават бебиња и сичко не јади само овошје и зеленчук на овие пеколни горештини
14 години имаш ? И секогаш имаш заштитен однос ? Не знам колку си информирана за сексуални односи, ама ако сакаш да си продолжиш твое право, првин читни на нет нешто или информирај се на форумов . Што не ќе слушнеш , на 14 ли ? Што ли да правиш ? Првин зборувај со некој поблизок( мајка , сестра , братучетка) пред да направиш некоја белја . И јади полесна храна како што ти има кажано Славица, овошје, зеленчук, млечни производи...
Немој да паничиш без потреба,се согласувам со Даниела информирај се за сексот детално,а и прерано ти е за односи. Градите те болат заради тоа што треба да ти дојде менструација,тоа на сите ни се случува . Апетитот на некои девојки се зголемува токму пред циклусот и тоа за јадење благо. Мој совет ти е да си посетуваш гинеколог кога веќе си почнала со односи да те посоветува малку. Имам кажано на една тема да си се информирате вие младите пред да почнете со сексуален живот,зашто обрнувате внимание само на задоволството,без да знаете какви последици може да има . Виновни се и родителите,треба повеќе да се советуваат со децата. Девојче,земај информирај се распрашај некој член од твоето семејство со кој си поблиска мајка,сестра ,тетка стрина итн,не си играј со ЗДРАВЈЕТО
Neee sum )) negativen e mi olesna e sega moze i ke dobijam zs ne sum tolku potresena ali samo sto ke dobijam ....zlatna kontracepcija ke pocnam da ja koristam ......
СКАНДАЛОЗНА НЕИНФОРМИРАНОСТ НА ЖЕНИТЕ ЗА ЗАШТИТА ОД НЕСАКАНА БРЕМЕНОСТ "Кока-кола" место контрацепција Д-р Татјана Гуржанова била шокирана од изјавите на млади и образовани луѓе, кои кажале дека како контрацепција користат "кока-кола", ракија и сода бикарбона, и оти немаат потреба да користат кондом, анти-беби пилули или каков било друг вид контрацепција пн. Според статистиката, од 1.000 жени во Македонија, дури 20 прават абортуси, а во последно време се во пораст тинејџерските абортуси, односно прекинувањето на бременост кај девојки од 15 до 19 години Над 61 процент од жените во Македонија никогаш не користеле никакво средство за контрацепција, а во моментов контрацепција користат само 24 отсто. Од нив 17 отсто употребуваат кондом за партнерот, а само 1,6 отсто антибеби пилули. Овие податоци се добиени од истражувањето кое во јуни годинава го спровела маркетинг агенцијата "Брима Галуп" на 500 испитанички на возраст од 15 до 49 години. Испитувањето е правено по европски прашалник за свесност за контрацепција, на барање на фармацевтската компанија "Баер фарм", по повод Светскиот ден на контрацепцијата 26 септември. Според податоците од истражувањето, 94 отсто од младите на возраст од 15 до 19 години воопшто не користат средства за контрацепција, а од 72 до 84 отсто од повозрасните жени воопшто не користеле никаков вид контрацепција, која лекарите ја препорачуваат за да се спречи несакана бременост и последиците кои потоа доаѓаат. Лекарите велат дека ниското ниво на употреба на контрацептивни средства е резултат на неинформираност, страв дека антибеби пилулите ќе предизвикаат последици врз здравјето на жената и немање навика да се побара помош и совет од здравствените работници. "Бев шокирана од изјавите на млади луѓе на една од трибините за свесноста за контрацепција. Не само што воопшто не користат никаква контрацепција ниту некогаш се посоветувале со лекар, туку кажаа дека како контрацепција користат 'кока-кола', сода бикарбона и ракија. Според нивните објаснувања, 'кока-кола' ставале во вагината по сексуалниот чин. Велат дека немаат потреба за контрацепција, бидејќи нивните методи секогаш функционирале. Од друга страна, пак, според студиите на медицинските установи, најмал процент на несакана бременост има кај адолесцентите кои минале некаков облик на сексуална едукација во основните и во средните училишта", рече д-р Татјана Гуржанова на вчерашната презентација. Нискиот процент на употреба на контрацепцијата, според лекарите, е една од главните причини за појава на несакана бременост, а потоа и на абортуси, кои значително влијаат врз репродуктивното здравје на жените. Испитувањето покажало дека 24 отсто од испитаничките имале по еден абортус, а еден процент од нив имале и по девет абортуси. Д-р Бранкица Младеновиќ од секторот за превентивна заштита при Министерството за здравство рече дека од 1.000 жени во земјава, дури 20 прават абортуси, и дека во последно време постои пораст на тинејџерски абортуси, односно кај девојки од 15 до 19 години. Таа објасни дека Министерството за здравство подготвува стратегија за контрацепција
Ојдела си младината у пи**а си матер. Необразовани бре, неинформирани. Брееј, што младина ќе бевме. Страшно е ова, луѓе. На 16-17 раѓат деца, на што личи ова. Па не живееме во 19 век.
Сега најнова мода на 12-13 години ...абе ајде машките уште мочаат во гаќи во тие години освен ако некој постар не и го направил .
ццц страшна работа ,некои луѓе кои најмногу посакуваат деца неможат лесно да дојдат до нив или имаат некои проблеми а деца од 17 г абортираат ццц многу тажноооо
Дечки ми треба ваше мислење... Требаше да ми дојде на 12ти, но се уште нема. Направив тест тој ден, кога станав од спиење и покажа негативен резултат. Дали е можно од тоа што го очекувам, да ми доцни или... ?
Devojki ako mi svrshi na pantaloni i preku niv i gakite da dojde do blizina na vaginata .. mozno li e da zabremenam? VE MOLAM ODGOVORETE MI!
Devojki ako mi svrshi na pantaloni i preku niv i gakite da dojde do blizina na vaginata .. mozno li e da zabremenam? VE MOLAM ODGOVORETE MI!