Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали сум бремена?

Дискусија во 'Бременост' започната од marina.maca, 15 декември 2009.

1. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    ^Јас би додала проценете дали навистина вредат тие ваши дечковци поради кои се доведувате во ситуации да пиете хормони од кои некогаш, не дај боже може да имате последици. Ако не сакате да останете бремени има многу начини на контрацепција, а Норлево не е еден од нив.
    Како и да е наше е да ве советуваме - ваше е дали ќе одлучите да не послушате

2. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Малце едукација за бонбончињава. Прочитајте, нема да ви штети. И не се останува трудна од статијата :)

Како влијае пилулата за ден потоа врз вашето тело?

Иако е тука за да ве извлече од непријатната ситуација во последен момент, пилулата за ден потоа сепак влијае врз вашиот организам…

Постојат неколку ситуации во кои би можеле да се напиете пилула за ден потоа. Можеби во текот на интимниот однос пукнал кондомот, сте заборавиле да се напиете пилула или пак погрешно сте го пресметале циклусот на овулација. Во секој случај, оваа пилула е активна во текот на пет дена од незаштитениот однос и го спречува настанувањето на бременост.

Како функционира пилулата
    Таа содржи високо ниво на хормони (најчесто на хормонот прогестин, но итната контрацепција понекогаш содржи и естроген покрај прогестинот), што ја запира овулацијата. Спречувајќи ги вашите јајници да ги ослободат јајце-клетките, пилулата спречува да забремените.

Очекувајте несакани ефекти
    Откако ќе ја испиете пилулата, може во текот на 24 часа да почувствувате некои симптоми – и тие не се ниту малку пријатни. Жените кои користеле пилула за ден потоа чувствувале мачнина, болка во долниот дел од стомакот, повраќале, имале главоболки, а се жалеле и на исцрпеност како и на чувствителност на дојките.

Мало крварење е нормално
    Можете да искусите т.н. атипичен период кој подразбира мало крварење откако сте ја испиле пилулата за итна контрацепција. Но, ако крварењето потрае неколку дена и наместо да се намалува, станува пообилно, посетете лекар.

Како влијае на вас
    Иако последиците варираат и се различни кај различни жени – некои се чувствуваат добро, а некои не, веројатно е најдобро да причекате неколку дена пред да направите големи планови за следните денови. За секој случај.

Не ја користете пилулата за ден потоа како редовна контрацепција
    Оваа пилула нема трајно влијание, но не ја користете постојано. Тоа е сепак итна контрацепција, а практикувањето на сигурен сексуален однос е секогаш најдобра опција.

Извор:http://vostip.mk/index.php/

3. Sunshinee21

Sunshinee21 Нов член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Na 21.05 ispiv od tabletite za Den potoa, potoa imav 5 dena slabo krvarenje (od 29.05-02.06), pred nekoj den napraviv test i ispadna samo edna crta, vcera dobiv pak (11.06) .. mislite deka e zaradi tabletata ili treba da posetam genikolog?

4. femina.girl

femina.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2011
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    5
    Nemas potreba od panika,toa ti e samo od tabletata,no gledaj da ne ja koristis redovno.... ;)

5. Sunshinee21

Sunshinee21 Нов член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    a znaete li posle kolku vreme ke imam pak noramalen ciklus?..zatoa sto prethodno imav normalen i redoven

6. always.14

always.14 Нов член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo nova sum na forumot , sakam da ve prasam za vase mislenje, so decko mi imavme odnos i mi bese prvpat koristevme zastita, no ne sum sigurna dali se bese okej,obicno mi doagja 2 , 3 dena porano od prethodnata data, a trebase da mi dojde denes, a vekje imam bolki vo stomakot i izduvan mi e, a cuvstvuvam bolka vo jajcnicite i mnogu mi e strav. Dali e mozno da sum bremena?

7. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.091
    Еј ја има некој отворено темата Морална поддршка за сите кои сакаат да забременат |( ?

Отворете ја, имаме, и ќе видите со какви предизвици се соочуваме, значи ако било се во ред и не пукнал кондомот како би можела да си бремена ? Озбилно !

8. alija31

alija31 Нов член

Се зачлени на:
    15 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Имав менс. на 11 мај и потоа однос на 19 мај .. немам баш редовна менс. ама знаат да се појават симптомите како болки во гради, во стомак баш кога е времето на пр. 11 ама овој месец ги немам овие симптоми и ми доцни а сега на 13ти јуни пак имав однос. И двата односи ми беа незаштитени ама не сврши во мене. Мн се плашам незнам што да мислам дајте ми ваше мислење ... :(

9. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Постојат повеќе причини од кои може да ти доцни, поготово ако овие два односи ти биле првите?
    Направи си тест за бременост ако не добиеш за неколку дена за секој случај, бидејќи сепак односите биле незаштитени и не можеш да си 100% сигурна. :)

10. protector

protector Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Девојки се мачам веќе некое време, малку сум презафатена периодов па не можам да посетам гинеколог. Вечерта на 25 према 26 имавме незаштитен однос со хх. Требаше да добијам на 9 месецов. Јас добив на 6 сабајлето, со чудни болки во стомакот и ми заврши утредента. Значи на 7 вечерта немав ништо и на 8 исто така. На 9, 10, 11 имав малку крв не чиста туку како со нешто белузлаво, а потоа ми беше како кафенко, но многу малку обично откако ќе отидам по мала нужда. Цела недела имам главоболки и често мокрам. Некаде прочитав дека можно е и од бременоста да се крварело од 6 до 15 дена после односот кога ќе се зачнел плодот. Јас крварев на 12 ден после односот. Ме фаќа малку паника, не знам дали сум бремена, дали е од стрес, дали е некој друг проблем или пак премногу се оптеретувам, периодов некако постојано ме фаќа некоја желба за мајчинство. Од една страна многу сакам да имам едно бебче, од друга страна се чувствувам неспремна. Утре планирам да купам тест и ќе гледам деновиве да најдам слободно време да посетам гинеколог.
    Во меѓувреме ако може да ми кажете нешто во врска со проблемов, некое исто искуство и слично...
    Поздрав :)

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Mislam deka si trudna po site znaci.....pisi dali si.

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Mislam deka si trudna po site znaci.....pisi dali si.

13. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    И мене ми личи на бременост. :) А хх сврши внатре или не?

14. protector

protector Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    „доле“ бев цела покриена со сперма, а мислам дека претходно и внатре прснало. Не можам да бидам 100% сигурна, но сепак ме фаќа паника баш затоа што и не сум сигурна, сепак мислам дека постои можност... Внатре во себе се надевам и на позитивен резултат.
    Фала ви на одвоеното време, кога ќе го направам тестот ќе пишам. Поздрав :)

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Аааа, има големи шанси тогаш. Со среќа и те чекаме да пишеш. Поздрав. :)

16. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    4.025
    Epa vaka zenski.. vo poslednite 2-3 dena sum epten nervozna, gradite primetiv mi se kako nadueni, zesko mi e i mi se cini deka ke mi idi no mi kasni 2-3 dena no toa e normalno kaj mene bideki sekoj pat mi docni po tolku pa duri po 5-6 dena no tuka otprilika, inaku da kazam imav kozna bolest do pred nekoj den kako alergiska teska reakcija i primav apcinja i masti, ovoj mesec bev pod stres, inku imam odnosi am ne svrsuva vo mene nikogas, dali ima potreba da se grizam bidejki za razlika od dr pati sega sum po nervozna? Fala odnapred

17. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    4.025
    Epa vaka zenski.. vo poslednite 2-3 dena sum epten nervozna, gradite primetiv mi se kako nadueni, zesko mi e i mi se cini deka ke mi idi no mi kasni 2-3 dena no toa e normalno kaj mene bideki sekoj pat mi docni po tolku pa duri po 5-6 dena no tuka otprilika, inaku da kazam imav kozna bolest do pred nekoj den kako alergiska teska reakcija i primav apcinja i masti, ovoj mesec bev pod stres, inku imam odnosi am ne svrsuva vo mene nikogas, dali ima potreba da se grizam bidejki za razlika od dr pati sega sum po nervozna? Fala odnapred

18. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Ako imate odnosi bez zastita ima sansi da si bremena... Nema vrska nervozata, mislam deka ne e nisto, no ako tolku se grizis praktikuvajte kondom vo idnina da bides sigurna. pozdrav

19. marc

marc Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    8
    Ми касни 10дена веќе, во нормални услови не дека ми е многу точна, секогаш ми касни, но никогаш олку многу. Минатиот месец на 1ви користев норлево, но исто така и минатиот месец ми се деси и помал инцидент. 4теста, меѓу кои последниот- минатата недела, направив и сите негативни беа. Мислење?

20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581

На Lovely93 и Madam-A им се допаѓа ова.