1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали сум бремена?

Дискусија во 'Бременост' започната од marina.maca, 15 декември 2009.

1. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    Izvinete sto pisuvam na latinica od telefon sum
    Me interesira kolku e cena na abortus i kaj da se obrati licnosta?

2. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Абе остај цената, колку заебанции има сега со новиот закон, плус и ако е малолетна ептен заврзлами.
    Прочитај, ова се само делови од законот.
    II. УСЛОВИ ПОД КОИ МОЖЕ ДА СЕ ВРШИ ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТA

Член 3
    Заради заштита на здравјето на бремената жена прекинувањето на бременоста може да се изврши до истекување на десет недели од денот на зачнувањето, со писмена согласност од бремената жена.
    Ако бремената жена е малолетна или лишена од деловна способност, прекинувањето на бременоста може да се изврши до истекување на десет недели од денот на зачнувањето, со писмена согласност од родителот, односно старателот на бремената жена.
    Писмена согласност од ставовите 1 и 2 на овој член се изразува на начин и во форма пропишани со прописите за заштита на правата на пациентите.
    Прекинување на бременоста не може да се изврши пред истекот на десет недели од денот на зачнувањето ако е тоа особено штетно по здравствената состојба на бремената жена.
    Прекинување на бременоста не може да се изврши ако од прекинување на претходната бременост не поминала една година.

Член 6
    За прекинување на бременоста до десет недели, бремената жена до докторот кој треба да изврши прекинување на бременоста писмено се обраќа во форма и содржина што ја утврдува министерот за здравство.
    Кон барањето од ставот 1 на овој член бремената жена доставува наод од извршен ултрасонографски преглед, како и медицинска и друга потребна документација утврдена во членот 9 став 3 од овој закон.
    Пред прекинување на бременоста докторот е должен да изврши советување на бремената жена за можните предности за продолжување на бременост, како и за ризиците при спроведување, односно не спроведување на интервенцијата за прекинување на бременоста по здравјето и животот на жената, методите за вршење на прекинување на бременоста и да ја запознае со можностите и методите за спречување на бременоста.
    Содржината и начинот на советувањето од ставот 3 на овој член го пропишува министерот за здравство со посебен акт.
    Ако бремената жена по добиените информации остане при своето барање, е должна да даде писмена изјава за согласност за прифаќање на спроведување на интервенцијата за прекинување на бременоста согласно со членот 3 став 3 од овој закон.
    Ако се исполнети условите од членот 6 од овој закон докторот може да пристапи кон извршување на прекинување на бременоста.
    Прекинувањето на бременоста не може да се изврши пред истекот на рокот од три дена по извршеното советување од ставот 2 на овој член, освен ако се работи за малолетна жена, жена со одземена или ограничена деловна способност или ако за тоа постои оправдана медицинска индикација, што докторот мора уредно да го евидентира во медицинската документација и евиденција.
    За извршената интервенција од ставот 6 на овој член докторот води евиденција во книга за евиденција, а податоците за извршената интервенција ги воведува во медицинското досие на бремената жена во пишана и во електронска форма, во согласност со прописите за заштита на правата на пациентите.
    Член 13
    Прекинувањето на бременоста може да се изврши без одлука на комисиите, ако поради непосредна опасност по животот и здравјето на бремената жена не може да се чека одлука или ако е во прашање започнато прекинување на бременоста.
    Докторот кој извршил или довршил прекинување на бременоста без одлука на комисијата е должен во рок од 24 часа, за тоа да го извести директорот на здравствената установа, а директорот е должен во рок од три дена за случајот да ја извести првостепената комисија
    .

3. stojmenovska

stojmenovska Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    2
    дечки јас бев на гинеколог да се проверам за секој случај и ми кажа дека сеуште ми стоел хименот и дека немало ништо но дека и покрај тоа би можело да се остане труден како е можно ова? :o :o :o и да ве прашам дали по 5 дена од т.н однос би можел гинеколог да открие дали си труден?

4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Не може да види дали си трудна, а за хименот што мислите вие, дека е кинески ѕид!?
    Упс е не е. Сперматозоидите се толку подвижни што не можеш да ги видиш со голо око како летаат, и онака не се гледаат. Зајебавам
    Не може бе, сите микроскоп да си носите.

5. sreka224

sreka224 Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo ...vo svojata rana bremenost sum.sakam da prasam dali poloviot odnos se preporacuva vo pocetokot na bremenosta??? pozz :)

6. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Секогаш и во секое време.

7. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Мојата професорка по гинекологија вели да се избегнува сексуален контакт во првите 3 месеци (фаза на органогенеза) и таму при крај 8,9ти..
    но секој како си сака :)

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    И ние внимававме 2-3 месец и 8-9 от

На Twinkles му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sreka224

sreka224 Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Fala vi mnogu..pozdrav :)

10. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Да ви кажам само дека тоа да се нема односи првите 3 месеци се бабини деветини. Ако организмот решил да го исфрли плодот, односи не односи, ќе го исфрли. Се е нормално се е природно дури и односи до крајот на бременоста, па после мажот бил неверен (не е со намера да ве заплашам).
    Правете онака како ви е ќеиф или како умот ви налага.

11. fionaa

fionaa Активен член

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки. Ми касни околу 3 недели бев на гинеколог и ми кажа дека имам некоја циста, но ми рече дека забележува и ситна точка но неможела да утврди дали тоа означува бременост. Осекјам и некои мачнини и вртоглавици, градите ми потекуваат. Дали некоја од вас имала сличен проблем или знае нешто повеќе за ова. Направив тест и покажа негативен а тоа беше 15 денови после каснењето... поздрав

12. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Тестот не би требало да погреши после толку долго доцнење, но со овие симптоми и точката што ја видел гинекологот има шанси. Направи си уште еден тест за бременост и со среќа. :)

13. Lady-Chanel

Lady-Chanel Нов член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Предсемена течност

Со партнерот имавме односи , но на сред однос се скина кондомот , тој немаше свршено сеуште но сепак се плашам да не имам останато бремена од предсемената течност. (исто така не сум сигурна дали ја имаше пошо тој не моќе ни да осети , ама кондомот се скина и ако имало сигурн ое во мене) Дали да си купам апче за ден потоа или пак да немам гајле? Дали сте имале ваков или сличен проблем ? :\

14. m.snezana

m.snezana Нов член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Imam 17 godini pred 10 i 3 dena dodeka imav odnos so mojot dechko se skina kondomo.. treba da mi dojdi na 12 a imam bollki vo dolnio del na stomakot kaj jajnicite i sho nikogash ne sum imala bolki ni pred da mi dojdi ni nishto a isto taka otecheno mi e.. povrakam imam glavo bollki a so malku posilen dopir na radite imam blaga bolka..dali e mozno da sum bremena ? Ve molam nekoj so e poiskusen i znae neka mi kazhe so da pravam

15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Tоа болдирано ти значи дека си имала и пред 10 дена и пред 3 дена или 13 дена?
    Ако си имала пред 13 или 10 дена значи си била во овулација и можно е да си бремена. Ама исти симтоми може да даде и пмс, иако до сега не си имала симптоми пред да добиеш. На колку дена ти иде? Кога ти беше последна менструација? Дали некогаш ти доцнел мензис?
    Лелелел се испрашав, ако може напиши што те прашав.

Едит:
    Како бе вака!!!? Се зачленувате, прашувате и ве снемува, а некој се труди да одговори, АМАН.
    Не се мачи друго да напишеш, ТРУДНА СИ.
    Се изнервирав,
    Простете

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607
    точно еден ден пред да добијам имав односи со дечко ми. и утредента добив, и нели како прв ден немав многу болки. но вториот ден имав неверојатни болки,и имав мачнини, како да ми сметаше секоја миризба. пиев апчиња за против менструални болки и во моментот ми помогнаа но сега повторно ме боли (што е нормално бидејки ми е втор ден)
    Денес пак се ми сметаше секоја миризба,имав болки, и се плашам да не сме згрешиле нешто (иако имам добиено имам слушнато дека постојат такви случаеви) ваљда не сум јас баксуз ко тие еден во милион случаи ...

Денес ми е втор ден од добиено, немам многу крварење, првиот ден имав повише. Што мислите дали има шанси да сум бремена? :( :?:

17. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Толку се нервирам од тролчиња што не ми се пишува веќе (не се однесува на тебе)
    Не си бремена не се секирај. Обично ако си бремена, мензисот е многу скуден по неколку капки или трага од крв со кафеавкаста боја.

18. m.snezana

m.snezana Нов член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    znaci i pred 10 dena se skina kondomot i pred 3 dena pak...inace imam po 3-4 dena a posledno imav vo avgust na 12

19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Снежана, што кондоми користите? Во рок од недела дена два кондома да се скинат е загрижувачко! Или брендот не чини или вие не знаете правилно да ги наместите.

Штом сте приметиле дека кондомот е пукнат, веднаш сте требале да одите да купите апче. Штом ќе се одлучиш да станеш сексуално активна, мора да бидеш спремна дека се може да се случи и дека, колку и да не ти се даваат тие 500 ден за апче деј афтер, сакала- нејќела, ќе мора да ги дадеш. Подобро една блузичка помалку тој месец отколку абортус.
    Да ти одговорам на прашањето- можно е симптомите да ти се од пмс но можно е и да си бремена, најдобро би било да направиш што побргу тест и нареден пат- памет во глава!!!

20. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    3.437
    Да возможно е, хименот е полупропуслива мембрана па како што може менструација и вагинални секрети да пропушта така може и спермата да ја пропушти и да навлезе внатре. За ова сум 100% сигурна дека е вака :)
    После 5 дена е премногу рано за да открие некој дека си труднА.