Се чувствувам ко од Марс падната. Како тоа секој ден е плоден? Јас учев, а и убедена сум дека жената има само еден плоден ден. Е сега спермата преживува, па ако типот сврши пред плодните денови и ако спермата успее да отплива и преживее, тогаш може да дојде до оплодување и формирање зигот. Во спротивно - не ја бидува работата. Не џабе е менструален циклус, тоа е значи буваклно еден циклус кога јајце клетката буквално "излетува" од јајникот, патува низ јајцеводите и завршува во матката. Дали ќе биде оплодена или не е друга тема. Оплодена формира зигот, после одредено време се прицврстува за ѕидот на матката и тоа е плод (бебе). Ако не се оплоди, ѕидовите на матката се лупат (кои инаку се спремни за плодот) и тоа всушност е менструацијата. Ама не излетуваат секој ден јајце клетки, туку само една. И ако таа биде оплодена - добро, ако не повеќе среќа нареден месец. Не е ова нуклеарна физика де, по биологија го учевме ова. Е сега ако земеме во обзир во какви времиња живееме, се е пореметено, па ете и менструалниот циклус на жената, за жал. Или друга опција е жената да не пресметала убаво, и оп бремена останала кога имало полна месечина.
Девојки после еден месец месец ипол правење бебуш добив ден ипол меѓутоа улошката беше кафена а коа ке се избришев нешто бледо розево... и добив три дена порано..можнл ли е да сум бремена ке покаже ли тестот?
Исто како @joy1 и јас , два дена по менструација останав бремена со второ . За првото сме го погодиле 14-тиот ден по менструација ( иако никогаш не сум сметала плодни и неплодни денови ) , меѓутоа жив доказ сум дека може да се забремени и во неплодни денови . Правило нема . Кога треба да биде ќе биде . @Kukla994 се надевам дека си бремена доколку го посакуваш тоа секако .
600 stranici sublimirani vo nekolku kratki videa. http://canal311.com/en/sex-education-for-children-norways-tv-6/
Napraviv test negativen.. bev preku krv da proveram megjutoa doktorkata mi kaza da ne se oslonuvam na rezultatite bidejki mozno e uste da e rano...
Ve citirav bidejki na nekoj nacin site ste vo pravo, treba samo da napravime edna celina, za da bide pojasno. Cesto pisuvam deka sekoj nezastiten odnos pomegju plodni maz i zena e potencijalno zacnuvanje, no i deka broenjeto na (ne)plodni denovi, ne e dobar nacin za da se zastitite od nesakana bremenost. Zvuci kako da ne postoi podelba na plodni i neplodni denovi, no ne e taka, a toa sepak ne znaci deka vo praksa se' e dobro razgraniceno. Koga ke pocne menstruacijata, vo sustina pocnuva ciklus, koj vo prosek trae 28 dena. Toj ciklus se deli na dve fazi - folikularna i luteinska. Folikularnata faza e period vo koj sozrevaat jajce kletkite, zavrsuva so ovulacijata i periodot od 12-24 casa vo koi opstojuva zrelata jajce kletka, znaci 12-14 dena vo zavisnost od vremetraenjeto na ciklusot. Za plodni se smetaat sest dena pred ovulacijata, bidejki vo toj period uslovite se najpogodni za opstanok na spermatozoidite, koi togas prezivuvaat najdolgo. Dokolku ne dojde do zacnuvanje, sledna sansa e duri slednata folikularna faza. Potoa sleduva luteinskata faza, koga uslovite stanuvaat neprijatni za spermatozoidite, bidejki se formira "zid", koj ne dozvoluva nivno patuvanje vo matkata, znaci toa se veke neplodni denovi. Koga neshtata stojat taka, zosto se slucuva zena da zabremeni vo neplodni denovi? Poradi golem broj na pricini, sekogas moze da dojde do pomestuvanje na ciklusot, so toa i na ovulacijata, taka sto neplodnite denovi stanale plodni, no i obratno, koga moze da se ocekuva ovulacijata, a da bide promasena. Kako da se utvrdi tocno ovulacijata i da se odredat plodnite denovi? Toa se pravi so sledenje na bazalnata temperatura i LH test lenti, koi sluzat za test slicen na testot za bremenost. Znaci, dokolku posakuvate bremenost, najdobro e da se sledi ovulacijata so pomos od vasiot ginekolog, za da ne se slucuva da ja promasuvate, a dokolku ne posakuvate bremenost, najdobro e da koristite zastita, bidejki postojat varijabili, koi mozat da donesat neprijatni iznenaduvanja.
sakam da ve prasam, dali e mozno da ima nesto veke 2 nedeli se dvoumam, menstruacijata mi dojde 1 nedela posle toa, mi dojde porano 3 dena od minatiot mesec i mi traese celi 7 dena (do vcera) , denes veke nemav no imav kafeav iscedok. koj test mozam da go zemam za da mi pokaze rezultat a da go napravam vecerva, i sto mislite vie, mozno li e..?
Kaj nekoi zeni ciklusot pocnuva, kaj nekoi zavrsuva, a kaj nekoi pocnuva i zavrsuva so kafeav iscedok. Koga e vo prasanje povrzanost na bremenosta so prestanok na menstrualniot ciklus, moze da se kaze deka mnogu retko se slucuva bremena zena da ima barem eden ciklus. Za da izbegnes mesec dena ziveenje pod vlijanie na stres, stom pominale dve nedeli od rizicniot odnos, napravi test. Ne e vazno koj, vo aptekite ima golem izbor.
napraviv test, negativen e... ama posle kafeaviot iscedom, cela den pa eve i sega mi ostava crvena ligava materija, toa neznam od sto moze da bide.. vo plan mi e da zakazam na ginekolog pa da vidime so kako..
Pri nablizuvanje na ovulacijata toj sekret dobiva kremasta boja, no ne crvena. Najdobro e da pojdes na pregled.
И мене ми се има случено крв измешана со бело прање и тоа пред циклус, без ризичен однос. Ако одиш на гинеколог, сподели шо ти кажал после да видиме и другите што е работата, а ова ми се случи преед 2 месеци прв и единствен пат.
Мори лудачо ме извади од памет кога видов во последни коментирани теми дека си пишала баш во оваа Извинете на офтопик, морав
Здраво девојки имам еден проблем денес со дечко ми имавме петинг на голо (не сум скината) покрај тоа пробавме малце да ме допре со главичката сантим ми навлезе на отворот скоро не ни влезе воопшто не ни е првпат ова да го правиме но сега некако ме разјаде од внатре и ме фати страв дали може да се забремени од такво нешто? 10 ден од циклус ми е немам цервична течност и да потенцирам не сврши во мене. Би го ценела секој добар одговор
А како тоа можи да забремениш ако не свршил во тебе ова е ново. ОД ВОЗДУХ СЕ ЗАБРЕМЕНУВА????? Има тема се што треба да знаеш за секс, бременост, свршување. Пред било каков интимен однос мораш да бидиш информирана. http://forum.femina.mk/threads/Што-...енувањето-Прочитајте-и-информирајте-се.23425/
fala za odgovorot sepak prasuvam za da znam za sega i ponataka mislev isto i za taa pred semena tecnost...